Cuenca is, na Quito en Guayaquil, de derde grootste stad in Ecuador. Het wordt ook wel het Athene van Ecuador genoemd. Sinds 1999 staat het historische centrum op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Cuenca is een vrij rustige stad. Je hoeft er niet zo op je hoede te zijn als in ‘Quito of Guayaquil bijvoorbeeld.




Hoe kom je er?
Vanuit Nederland vlieg je eerst naar Quito en daarna naar Guayaquil. Vanaf het vliegveld kun je een shuttle bus nemen naar Cuenca. Een kaartje kost 12 dollar (in 2019).
Of je kunt naar het busstation lopen (dat zit naast het vliegveld) en de normale bus nemen. Dan betaal je 8 dollar (in 2019).
Waar verblijf je?
Ik verbleef 3 nachten bij Cuenca Rooms, zo’n 15 tot 20 minuten lopen vanuit het centrum. De buurt was rustig en de eigenaar vriendelijk. Hij hielp me met het boeken van een dagtrip naar Cajas National Park. Het ontbijt was ok en de kamer heerlijk.
Wat is er te doen?
Cuenca is een fijne, relaxte stad. In het centrum vind je mooie, oude koloniale gebouwen en kerken. Ook zijn er een aantal interessante museums die je kunt bezoeken (toegang is gratis op zondag).
Tip: in Cuenca regent het vaak dus vergeet niet een poncho of regenjas mee te nemen.





Panama Hat Museum
In Cuenca worden de zogenaamde Panamahoeden gemaakt. Dit is een witte hoed met een zwarte band eromheen. De hoeden worden gemaakt van de bladeren van de Cyclanthaceae plant (een palmsoort). In twee dagen tijd vlecht men een hoed in elkaar. Omdat het productieproces niet lang duurt zijn de hoeden meestal niet heel duur.

Nu zie ik je denken, waarom heet het Panamahoed als de hoed niet in Panama wordt gemaakt? Omdat de hoed heel populair was in Panama in de 19e eeuw. Men begon toen met de constructie van het Panama kanaal en de werkers hadden iets nodig om hun hoofd te beschermen tegen de zon.
In 1906 werd president Roosevelt gefotografeerd met een Panamahoed op en toen werd het hoofddeksel enorm populair.
In Cuenca zit een klein museum waar je kunt zien hoe de hoeden gemaakt worden. Tussen nu en vroeger is er niet veel veranderd. Men maakt de hoeden nog steeds met de hand. Het enige verschil is dat de Panamahoeden tegenwoordig in verschillende kleuren te koop zijn.



Om heel eerlijk te zijn vond ik het museum een beetje tegenvallen. Je kon er geen rondleiding krijgen en er was weinig informatie beschikbaar. Het is eigenlijk meer een winkel met een café waar je wat kunt drinken.
Pumapungo Museum
Voordat de Spanjaarden Cuenca (en de rest van Zuid-Amerika) veroverden leefden de Inca’s er een tijdje. Ze bouwden de stad Tomebamba die groter moest worden dan Cusco. Maar helaas, er brak een oorlog uit tussen twee leiders en de stad werd verwoest De paar Inca ruïnes die zijn overgebleven kun je bewonderen in het Pumapungo Museum.




Je leert er verder meer over Zuid-Amerikaanse culturen (geloof, traditie en klederdracht). En er zijn tijdelijke exposities. Toen ik er was hingen er schetsen van Salvador Dali.
Hieronder zie je een echt ‘shrunken head’ (gekrompen hoofd). Er zijn een aantal theorieën waarom men dit deed. Blijkbaar gebeurde dit ritueel, wat men Tsantsa noemt, bij moordenaars. De killer werd onthoofd en vervolgens werd het hoofd verkleind. De mond werd dichtgenaaid zodat de ziel niet weg kon. Als een soort straf. Of het werd gedaan om krachten over te dragen.
Het idee erachter is niet wraak maar het herstellen van de kosmische balans.

Ik vond het een leuk museum om te bezoeken. Best groot ook. Entree is op zondag gratis.
Moderne kunst Museum
Ik had dit museum bijna overgeslagen maar besloot om toch even naar binnen te gaan (gratis entree op zondag). En gelukkig maar want er waren een hoop mooie kunstwerken te vinden. Van beelden tot schilderijen. Wat mij betreft een aanrader.




Cuenca City Tour
Het lijkt op een hop on- hop off bus maar dat is het niet. Deze dubbeldekker bus langs de boeiendste plekken in Cuenca. De enige plek waar je stopt is de Turi Mirador. Hier kun je mooi uitkijken over de stad.




Ook krijg je de mogelijkheid om Canelazo te proberen. Dit is drankje gemaakt van aguardiente (suikerriet alcohol), suiker en agua de canela (gekookt water met kaneel). Ik kan het aanraden.
Ik vond de Cuenca City Tour bus echt de moeite waard. De trip duurt ongeveer 2 uur en je ziet en leert een hoop. Een kaartje kost 8 dollar (in 2019).
Parque Abdón Calderón
Het hoofdplein in Cuenca is Parque Abdón Calderón. Je vindt hier onder andere de nieuwe en oude kathedraal.
Cathedral de la Inmaculada
Deze kathedraal, ook wel de nieuwe kathedraal genoemd, is de grootste in Cuenca. De bouw (men begon in 1885) duurde 100 jaar. De kathedraal heeft verschillende stijlen maar de romantische domineert.

De kerk is ’s ochtends geopend en tussen de middag meestal gesloten. Voor 2 dollar (in 2019) mag je de torens beklimmen.





Cathedral Vieja
De oude kathedraal was de belangrijkste kathedraal in Cuenca, tot deze te klein werd en de nieuwe kathedraal werd gebouwd.
De oude kathedraal werd gebouwd in de 16e eeuw met stenen van oude Inca ruïnes. In de kerk werden alleen mensen van Spaanse afkomst toegelaten. De inheemse bevolking moest buiten wachten.
In 1999 werd de kathedraal gerenoveerd en tegenwoordig is het een museum voor religieuze kunsten. Toegang kost 3 dollar (in 2019).

Iglesia de Todos Santos
Deze kerk werd in 1534 gebouwd, na de komst van de Spanjaarden. In 1557 verliet men de kerk voor de oude kathedraal. De Todos Santos kerk werd de kerk van de inheemse bevolking. In 1885 werd Todos Santos een parochie en uitgebreid.

In 1894 werd een school opgericht naast de kerk. Dit was de eerste school waar inheemse vrouwen onderwijs konden krijgen.
In 2005 en 2007 stond de kerk in brand maar gelukkig werd deze in juni 2008 volledig gerestaureerd.
Toegang kost 3 dollar (in 2019). Je kunt ook de kerktoren beklimmen.




Streetart
In Cuenca is genoeg streetart te vinden. Ik zie het als gratis kunst (mits het mooi uitgevoerd is).










Hiken in Cajas National Park
Op 30 kilometer rijden van Cuenca vind je Cajas National Park. Je kunt hier een dagje gaan wandelen of er een meerdaags avontuur van maken.
Lees meer over hiken in Cajas National Park
