Verder naar bericht

Cuenca

Cuenca is, na Quito en Guayaquil, de derde grootste stad in Ecuador. Het wordt ook wel het Athene van Ecuador genoemd. Sinds 1999 staat het historische centrum van Cueca op de UNESCO werelderfgoedlijst. In tegenstelling tot het drukke Quito en Guayaquil is Cuenca een rustige stad waar je zonder zorgen kunt rondslenteren. Hieronder lees je wat ik allemaal heb gedaan en gezien in Cuenca.

Hoe kom je er?

Ik heb een groot traject in Ecuador afgelegd met de Ecuador Hop bus. Helaas bieden ze geen optie aan om naar Cuenca te reizen. Dus dat moest ik zelf uitzoeken. Heel moeilijk is het allemaal niet. Vanuit Guayaquil nam ik een Uber (ongeveer 3 euro) naar het busstation van Guayaquil.

Daar aangekomen moest ik even twee keer met mijn ogen knipperen. Ik had nog nooit zo’n grote busterminal gezien. Het leek wel een vliegveld (toevallig zit het vliegveld ook naast de busterminal).

Na een beetje rondvragen kwam ik uiteindelijk bij het loket terecht waar ze kaarten verkochten voor de bus naar Cuenca (8 dollar in 2019). Ik vertrok met de bus van 7 uur ’s ochtends en de rit duurde zo’n 4 uur. De bus zat bomvol en de trip was niet heel erg comfortabel. Dit omdat de man voor me meteen zijn stoel naar achteren gooide en ik had een kleine rugzak op mijn schoot en de man naast me ook.

Je kunt overigens ook een shuttle nemen vanaf het vliegveld (dat dus naast het busstation zit). Ik deed dit op de terugweg van Cuenca. Een shuttle is iets duurder (12 dollar) maar je bent er dan wel sneller.

Waar verblijf je?

Ik verbleef 3 nachten bij Cuenca Rooms. Ongeveer 15 tot 20 minuten lopen van het centrum. De buurt was rustig en de eigenaar is heel vriendelijk. Hij hielp me met het boeken van een dagtrip naar Cajas National Park. Het ontbijt was ok, had wat uitgebreider gekund. Verder waren de eerste twee nachten heel fijn want er verbleef een ouder stel in de kamer naast me. Ze waren heel stil. De laatste nacht had ik een Zuid-Amerikaans stel met een kind naast me. Nou dan weet je het wel want Zuid-Amerikanen zijn erg luidruchtig. Dat was jammer.

Wat is er te doen?

Cuenca is een fijne, relaxte stad. In het centrum vind je mooie, oude koloniale gebouwen en kerken. Ook zijn er een aantal interessante museums die je kunt bezoeken (veel daarvan zijn gratis op zondag).

Tip: in Cuenca regent het vaak dus vergeet niet je poncho of regenjas mee te nemen.

Panama Hat Museum

In Cuenca worden de zogenaamde Panamahoeden gemaakt. Dit is een typische witte hoed met een zwarte band eromheen. De hoeden worden gemaakt van de bladeren van de Cyclanthaceae plant (een palmsoort). In twee dagen tijd vlecht men een hoed in elkaar. Omdat het productieproces niet lang duurt zijn de hoeden meestal niet heel duur.

Nu zie ik je denken, waarom heet het Panamahoed als de hoed niet in Panama wordt gemaakt? Omdat de hoed heel populair was in Panama in de 19e eeuw. Men begon toen met de constructie van het Panama kanaal en de werkers hadden een hoofddeksel nodig ter bescherming tegen de zon.

In 1906 werd president Roosevelt gefotografeerd met een Panamahoed op en dat startte de populariteit van het hoofddeksel.

En in Cuenca heb je dus een klein museum dat laat zien hoe men de hoeden maakt. Tussen nu en vroeger is er niet veel veranderd. Men vlecht ze nog steeds met de hand. Het enige verschil is dat de Panamahoeden tegenwoordig in verschillende kleuren te koop zijn.

Om heel eerlijk te zijn vond ik het museum een beetje tegenvallen. Je kon er geen rondleiding krijgen en er was weinig informatie beschikbaar. Het is eigenlijk meer een winkel met een café waar je wat kunt drinken. En een klein beetje info over het productieproces.

Pumapungo Museum

Voordat de Spanjaarden in Cuenca aankwamen leefden de Inca’s er een tijdje. Ze bouwden de stad Tomebamba die groter moest worden dan Cuzco in Bolivia. Maar helaas, er brak een oorlog uit tussen twee leiders waardoor de stad verwoest werd. Er zijn nog maar een paar Inca ruïnes over en die kun je bewonderen in het Pumapungo Museum.

Je vindt er verder informatie over Zuid-Amerikaanse culturen. Het geloof, tradities en klederdracht. Ook hebben ze tijdelijke exposities. Toen ik er was hingen er bijvoorbeeld schetsen van Salvador Dali.

Hieronder zie je een echt “shrunken head”. Er zijn een aantal theorieën waarom men dit deed. Blijkbaar gebeurde dit ritueel, wat men Tsantsa noemt, bij moordenaars. De killer werd onthoofd en vervolgens werd het hoofd verkleind en de mond dichtgenaaid zodat de ziel niet weg kon. Als een soort straf. Of het werd gedaan om krachten over te dragen.

Het idee erachter is niet wraak maar het herstellen van de kosmische balans.

Ik vond het een leuk museum om te bezoeken. Best groot ook. En op zondag is de entree gratis.

Moderne kunst Museum

Ik had dit museum bijna overgeslagen maar besloot om toch even naar binnen te gaan (gratis entree op zondag). En gelukkig maar want er waren een hoop mooie kunstwerken te vinden. Van beelden tot schilderijen. Wat mij betreft een aanrader.

Cuenca City Tour

Het lijkt op een hop on- hop off bus maar dat is het niet. Voor 8 dollar rijdt deze dubbeldekker bus je langs de boeiendste plekken in Cuenca. De enige plek waar je stopt is de Turi Mirador. Hier heb je een mooi uitzicht over de hele stad. Nou ja, als het weer een beetje meezit that is.

Ook krijg je in een souvenir winkeltje de mogelijkheid om Canelazo te proberen. Dit is drankje gemaakt van aguardiente (suikerriet alcohol), suiker en agua de canela (gekookt water met kaneel). Ik kan het zeker aanraden.

Ik vond de Cuenca City Tour bus echt de moeite waard. De trip duurt ongeveer 2 uur en je ziet en leert een hoop. Je ziet het meeste als je bovenin gaat zitten maar breng dan zeker een poncho mee. De kans is namelijk groot dat het regent.

Parque Abdón Calderón

Het hoofdplein in Cuenca is Parque Abdón Calderón. Je vindt hier onder andere de nieuwe en oude kathedraal.

Cathedral de la Inmaculada

Deze kathedraal, ook wel de nieuwe kathedraal genoemd, is de grootste in Cuenca. Men begon in 1885 met de bouw die bijna 100 jaar duurde. De kathedraal heeft verschillende stijlen maar dominant is de Romantische stijl.

De kerk is ’s ochtends geopend en tussen de middag meestal gesloten. Ik ging erheen op een zondag en dan is er vaak een dienst. Heel goed rondkijken kun je dan natuurlijk niet. Voor 2 dollar (in 2019) mag je de torens beklimmen.

Cathedral Vieja

De oude kathedraal was de belangrijkste in Cuenca tot deze te klein werd en men begon met het bouwen van de nieuwe kathedraal.

De oude kathedraal werd gebouwd in de 16e eeuw. Er werden stenen gebruikt van de oude Inca ruïnes. De kerk was bedoeld voor mensen van Spaanse afkomst. De inheemse bevolking moest buiten wachten.

In 1999 werd de kathedraal gerenoveerd en tegenwoordig is het een museum voor religieuze kunsten. Toegang kost 3 dollar (in 2019).

Iglesia de Todos Santos

Deze kerk werd in 1534 gebouwd, na de komst van de Spanjaarden. In 1557 werd de kerk verlaten voor de oude kathedraal. De Todos Santos kerk werd de kerk van de inheemse bevolking. In 1885 werd Todos Santos een parochie en uitgebreid.

In 1894 werd een school opgericht naast de kerk. Dit was de eerste school waar inheemse vrouwen onderwijs konden krijgen.

In 2005 en 2007 vonden er twee branden plaats in de kerk. In juni 2008 werd de kerk volledig gerestaureerd.

Toegang kost 3 dollar (in 2019). Je kunt ook de kerktoren beklimmen.

Streetart

In Cuenca vind je nog best wel wat streetart op de muren. Ik ben er een voorstander van. Vooral als het mooie, kleurrijke werken zijn (geen lelijke tags dus).

Hiken in Cajas National Park

Op 30 kilometer rijden van Cuenca vind je Cajas National Park. Je kunt hier daghikes of meerdaagse hikes maken. Ik koos voor een dagtour.

Lees alles over hiken in Cajas National Park

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.