Ga naar de inhoud

Guayaquil

Guayaquil is met zo’n 2,3 miljoen bewoners de grootste stad in Ecuador. Het is een belangrijke, industriële havenstad. In tegenstelling tot andere steden in Zuid-Amerika vind je in Guayaquil weinig koloniale gebouwen. De meesten zijn in het verleden afgebrand. Alleen in de wijk Las Penas vind je resten van de koloniale geschiedenis.

Guayaquil, Ecuador.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je eerst naar Quito en daarna naar Guayaquil.

Van Banos naar Guayaquil

Ik was in Banos en reisde met de nachtbus van Ecuador Hop naar Guayaquil. Het was een beetje bizar want de bus was, op twee mensen na, leeg.

Helaas bracht de bus me niet helemaal naar mijn hotel (meestal doen ze dat wel). Ik moest dus nog een taxi nemen. Maar ik had mazzel want de andere twee mensen hadden geen hotel geboekt en besloten om met mij mee te gaan. En ze betaalden uiteindelijk ook de kosten voor de taxi. Mooi meegenomen.

Waar verblijf je?

Ik verbleef bij Jeshua Inn en betaalde 20 dollar voor één nacht. Voor een solo reiziger is dat redelijk prijzig. Maar de locatie was ok en het was veilig. En dat vond ik belangrijk want Guayaquil staat bekend als één van de gevaarlijkste steden in Ecuador.

Wat is er te doen?

Er is eigenlijk niet zoveel te doen in Guayaquil. Ik was blij dat ik er maar één dag was want het is geen gezellige stad. Ik checkte bij mijn hostel welke gebieden veilig waren en dat zijn eigenlijk alleen de Malecon, Las Penas en de weg naar de Malecon.

Kerk in Guayaquil, Ecuador.

Malecon 2000

De Malecon is een boulevard langs het water waar je parkjes vindt, een klein winkelcentrum, museums en een reuzenrad. Een leuk gebied om rond te lopen. Je ziet er veel mensen met kinderen en het gebied wordt bewaakt door politieagenten.

Malecon 2000 Guayaquil, Ecuador.
Malecon 2000 Guayaquil, Ecuador.

Las Penas

Aan het einde van de Malecon vind je de buurt Las Penas. Het bestaat uit allemaal kleine, koloniale huisjes gebouwd op een heuvel. Bovenop de heuvel staat de Faro del Santa Ana, een vuurtoren.

Las Penas in Guayaquil, Ecuador.
Las Penas in Guayaquil, Ecuador.
Vuurtoren bij Las Penas in Guayaquil, Ecuador.
Las Penas in Guayaquil, Ecuador.
Las Penas in Guayaquil, Ecuador.

De gekleurde huizen en de smalle trappetjes doen een beetje denken aan de favela’s in Colombia of Brazilië. Vanaf Faro del Santa Ana kijk je uit over Guayaquil en dan zie je het contrast. Aan de ene kant een heuvel met allemaal kleine huisjes en aan de andere kant grote, luxe hotels.

Cathedral de Metropolitana de Guayaquil

In Guayaquil heb ik een aantal kerken gezien en de Cathedral de Metropolitana is zeker een bezoekje waard. Het is een hele grote kathedraal en toegang is gratis.

Cathedral de Metropolitana de Guayaquil.
Cathedral de Metropolitana de Guayaquil.
Cathedral de Metropolitana de Guayaquil.
Cathedral de Metropolitana de Guayaquil.

Meer Ecuador

Quito

Cotopaxi

Quilotoa

Banos de Agua Santa

Cuenca

De Galapagoseilanden