Ga naar de inhoud

Ecuador

Ecuador is een land in Zuid-Amerika en vernoemd naar de evenaar (de ecuador) die door het land loopt. De originele bewoners van het land zijn de Caracas en Quitus indianen. In de 15e eeuw kwamen de Inca’s vanuit Peru naar Ecuador om hun koninkrijk uit te breiden. Dat duurde ongeveer een eeuw tot de Spanjaarden aan land kwamen en heel Zuid-Amerika veroverden.

De stad Quito werd gesticht. Sindsdien de hoofdstad van Ecuador. In 1830 werd het land onafhankelijk van Spanje.

Ecuador is een boeiend land om te bezoeken. Je kunt er op de evenaar staan, hiken door mooie natuurparken én bijzondere beesten bewonderen op de Galapagosgeilanden.

In dit blog lees je meer over Ecuador en wat ik er allemaal gedaan en gezien heb.

Wat is er te doen?

Quito

Cotopaxi

Quilotoa

Banos de Agua Santa

Guayaquil

Cuenca

Cajas National Park

De Galapagos eilanden

Mijn reisroute

 • Quito – 8 nachten
 • Quilotoa – 1 nacht
 • Banos – 6 nachten
 • Guayaquil – 2 nachten
 • Cuenca – 3 nachten
 • Galapagos eilanden – 14 nachten
 • Quito – 2 nachten

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland (Schiphol) vlieg je in 12 uur direct naar Quito in Ecuador. Als je naar Guayaquil wilt dan ben je 14 uur onderweg (met een tussenstop).

Heb je een visum nodig?

Als je korter dan 90 dagen in Ecuador verblijft dan hoef je geen visum aan te vragen. Wel moet je paspoort nog zes maanden geldig zijn bij aankomst.

Onward ticket

Als je naar een land binnen Midden- of Zuid-Amerika reist dan kan er op het vliegveld gevraagd worden naar een onward ticket. Een bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Als je vanuit Nederland (of ander land) naar Ecuador vliegt en weer terug dan is er niets aan de hand. Maar als je een enkeltje hebt geboekt (omdat je daarna wilt doorreizen naar andere landen) dan heb je dus geen bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Wat gebeurt er als je geen onward ticket hebt?

Dan is er een kans dat je niet wordt toegelaten aan boord. Als het land van aankomst namelijk besluit om jou niet toe te laten dan moet de vliegtuigmaatschappij jou weer mee terug nemen (op hun kosten).

Checken ze dit altijd?

Nee. Ik heb heel vaak meegemaakt dat er niet naar een onward ticket werd gevraagd. De check is heel random. Soms vragen ze het wel en soms niet.

Onward bewijs regelen

 • Boek een goedkoop vliegticket naar een ander land. Maakt niet uit wat voor land, als je maar kunt laten zien dat je weer weg gaat.
 • Boek een goedkoop busticket naar een ander land. Let op: niet alle landen accepteren bustickets.
 • Boek een ticket via bestonwardticket.com. Je betaalt $ 12 (in 2019) en het ticket is 48 uur geldig. Ik heb hier drie keer gebruik van gemaakt maar ben uiteindelijk nooit gecheckt. Ik weet dus niet of dit werkt/ betrouwbaar is. Maar recensies online zijn positief.
 • Reis van land naar land met de bus. Er wordt eigenlijk alleen om een onward ticket gevraagd als je gaat vliegen.

Waar verblijf je?

Er zijn genoeg hotels, hostels en B&B’s in Ecuador. Ik boekte altijd van tevoren via Booking.com of Airbnb.

Hoe reis je rond?

De goedkoopste manier om van A naar B te komen in Ecuador is met de bus. Als je weinig tijd hebt kun je ook binnenlandse vluchten boeken maar dat is duurder en natuurlijk niet zo goed voor het milieu.

Na mijn goede ervaringen met de Peru Hop bus in Peru besloot ik om in Ecuador met de Ecuador Hop bus te reizen.

Wat is Ecuador Hop?

Peru Hop is opgericht door vier gringo’s. Zij vonden dat het transport in Peru beter geregeld kon worden voor toeristen. Et voilá, een paar jaar later was daar Peru Hop, een bus traject waarmee je helemaal van Lima naar La Paz in Bolivia kunt reizen.

Inmiddels hebben ze hun service uitgebreid naar Ecuador met Ecuador Hop.

Waarom Ecuador Hop?

Omdat het lekker makkelijk is. Je regelt je trips online en de bus komt je (als dat mogelijk is) bij je hotel/ hostel ophalen. De gidsen spreken Engels en je kunt ook uitstapjes met ze boeken.

Er zijn verschillende trajecten beschikbaar. Ik koos voor het traject Quito – Guayaquil (met tussenstops in Quilotoa en Banos) en betaalde € 85 (In 2019).

Lokale bus

Je kunt ook de lokale bus nemen. Dan ben je waarschijnlijk iets goedkoper uit. Ik wilde naar Cuenca maar Ecuador Hop bood dat traject niet aan. Ik ging daarom zelf met een lokale bus van Guayaquil naar Cuenca.

Taxi en Uber

Van en naar vliegvelden nam ik meestal een Taxi (geregeld door het hotel waar ik verbleef) of een Uber.

Wat voor klimaat heeft Ecuador?

Het klimaat verschilt per regio. Aan de kust en op de Galapagoseilanden heerst een vochtig en tropisch klimaat. In de Andes wisselen zon en regen elkaar af. Het kan er ’s avonds erg koud worden.

Wat is de beste tijd om naar Ecuador te gaan?

Van juli tot en met november. In deze periode is het niet al te heet aan het kustgebied en meestal droog in de hooglanden.

Is het veilig?

In veel landen in Zuid- en Midden-Amerika is de regering corrupt. De bevolking is ontevreden en als gevolg daarvan wordt er regelmatig geprotesteerd. Vaak lopen die protesten uit de hand. Het is daarom handig om, voordat je op reis gaat, de website van de Rijksoverheid te checken.

Ik reisde solo vijf weken door Ecuador en heb zelf geen vervelende dingen meegemaakt. Alleen in Guayaquil was ik op mijn hoede. Ik heb aan de eigenaar van het hotel waar ik verbleef gevraagd welke straten/ wijken veilig waren.

Tips om veilig te blijven

 • Mijn paspoort en bankpassen stopte ik in een klein tasje dat om mijn nek hing. Ik had altijd een portemonnee paraat met een beetje geld erin voor als ik overvallen zou worden.
 • Ik zorgde er altijd voor dat ik voor het donker werd weer terug in het hotel/ hostel was.
 • Als ik op dagtocht was dan stopte ik mijn portemonnee en mobiel in mijn sport BH. Een tweede portemonnee met een beetje geld stopte ik in mijn rugzak. Als ik beroofd zou worden dan kon ik dat afgeven maar was ik niet alles kwijt.
 • Ik droeg nooit hele opvallende kleding of dure sierraden/ camera’s.
 • Ik reisde met Ecuador Hop (een toeristen bus) en liet taxi’s regelen via mijn hotel/ hostel. Uber is me ook goed bevallen in Ecuador.
 • Het is handig als je de taal een beetje spreekt. Dan wordt het namelijk moeilijker om je op te lichten.

Heb je inentingen nodig?

Aangeraden wordt om je te laten vaccineren tegen DTP, gele koorts en hepatitis A. Meer informatie vind je op de website van de GGD.

Met welke valuta betaal je in Ecuador?

De officiële munteenheid van Ecuador is sinds het jaar 2000 de Amerikaanse Dollar. Daarvoor betaalde je met Sucre’s.

In 2000 ging Ecuador bijna failliet en besloot toen om van de lokale Sucre over te stappen naar dollars. De zogenoemde “dollarisatie”. Men kwam tot dit besluit omdat ze er met de Sucre’s een zooitje van hadden gemaakt. Er was een torenhoge inflatie omdat men dingen deed als ‘extra geld printen’.

Naast Amerikaanse biljetten wordt er ook een 1 dollar munt gebruikt die gemaakt wordt in Ecuador. Je kunt deze munt alleen in dit land gebruiken.

Is Ecuador duur?

Ecuador is duurder dan Peru of Bolivia maar goedkoper dan Chili. Meer weten? Lees: wat kost een reis naar Ecuador?

Wat eten ze in Ecuador?

Net als in Peru en Bolivia is cuy (gefrituurde cavia) een delicatesse in Ecuador. Ceviche (een visgerecht) is er ook populair samen met Llapingachos (aardappel pastei met kaas). Melcocha is handgemaakt Ecuadoriaans snoep. Lekker maar niet zo goed voor je tanden.

Fruitdrankjes zijn ook populair zoals Mora (gemaakt van bramen) en Morocho (gemaakt met mais, melk en kaneel).

In Quito kun je speciale food tours boeken waarbij je meer leert over typisch Ecuadoraans eten.

Snoep uit Ecuador.

Welke taal spreken ze in Ecuador?

De officiële taal is Spaans. In toeristische plekken wordt er ook wel Engels gesproken. Ik zou je aanraden om wat basis Spaans te leren voordat je naar Ecuador gaat.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Mocht je een auto willen huren in Ecuador dan kan dat gewoon met je Nederlandse rijbewijs.