Ga naar de inhoud

Fietsen naar de Cotopaxi vulkaan

Cotopaxi is één van de hoogste, actieve vulkanen ter wereld. De vulkaan ligt in het Nationaal Park Cotopaxi, op 60 kilometer rijden van Quito.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je naar Quito. Daar kun je een auto huren en zelf naar de vulkaan toerijden, de bus nemen of een tour boeken.

Wat is er te doen?

Je kunt verschillende wandelingen maken in de omgeving en er een aantal dagen verblijven. Heb je maar één dag de tijd? Dan kan ik een tour met de Biking Dutchman aanraden. Dit bedrijf wordt gerund door een Nederlandse man die al 25 jaar tours organiseert in Cotopaxi en omgeving.

Voor een dagtour betaal je € 52,50 (in 2019). Je rijdt met een busje naar de Cotopaxi vulkaan en gaat dan de omgeving verkennen per mountainbike.

Jeeps met mountainbikes bij de Cotopaxi vulkaan in Ecuador.

Ik vond het mountainbiken een toffe ervaring. De omgeving was mooi, de mensen waren gezellig en was leuk om een keer te fietsen in plaats van te wandelen.

Mountainbiken bij de Cotopaxi vulkaan in Ecuador.
Mountainbiken bij de Cotopaxi vulkaan in Ecuador.
Mountainbiken bij de Cotopaxi vulkaan in Ecuador.
Mountainbiken bij de Cotopaxi vulkaan in Ecuador.

Veiligheid

Hoewel de tour me goed is bevallen zijn er wel wat dingen die beter konden. Ik had al wat ervaring met mountainbiken (Death Road gereden in Bolivia) maar andere deelnemers hadden helemaal geen ervaring.

Mountainbiken kan best gevaarlijk zijn en ik vind persoonlijk dat de gids niet genoeg uitleg gaf over de fietsen voordat we vertrokken. Dat je bijvoorbeeld niet keihard moet remmen als je op een grintweg rijdt omdat je band dan weg slipt.

Dit gebeurde bij een oudere vrouw die voor me reed. Ze viel vol op haar gezicht. Toen ik stopte om te checken hoe het met haar ging zag ik dat haar linkerwang helemaal was opgezwollen. Alsof ze in de ring had gestaan met Mike Tyson. Vreselijk. En er zat ook bloed op haar lip. De man van de vrouw was ook gevallen maar had gelukkig niets.

De gids was gewoon doorgereden en nergens te bekennen. Gelukkig reed een andere gids in een busje achter ons aan. De vrouw en haar man werden opgepikt en naar een dokter gebracht.

Ik wil niet zeggen dat het de schuld van de gids was dat dit gebeurde maar hij had meer uitleg kunnen geven.

Kwaliteit van de mountainbikes

Ook vond ik de kwaliteit van de fietsen niet super. Tijdens de rit viel drie keer de ketting van mijn mountainbike. In Zuid-Amerika worden fietsen niet zo goed onderhouden als in Nederland.

Lunch

De lunch was heerlijk! We kregen twee sandwiches met avocado en een soort wortelsalade, thee en een kleine brownie. Helemaal prima.

Meer doen in National Park Cotopaxi

Er is veel meer te doen in het National Park Cotopaxi. Check daarvoor de blogs van tales from the lens en suitcase and wanderlust.

Mountainbiken bij de Cotopaxi vulkaan in Ecuador.

Meer Ecuador

Quito

Cuenca

Quilotoa

Banos de Agua Santa

Guayaquil

De Galapagoseilanden