Naar de inhoud springen

De Galapagoseilanden

De Galapagos zijn een groep vulkanische eilanden voor de kust van Ecuador. Een deel van de dieren die er woont vind je nergens anders ter wereld. Zoals de zeeleguaan en de Galapagosreuzenschildpad.

De Galapagoseilanden zijn vooral bekend als de plek waar onderzoeker Charles Darwin zijn ideeën over de evolutietheorie ontwikkelde.

Sinds 1978 staan de eilanden op de UNESCO werelderfgoedlijst.

De geschiedenis in een notendop

De Galapagos bestaan uit kleine en grotere eilanden. Ze zijn zo’n 4 miljoen jaar geleden ontstaan door vulkanische activiteit.

De eilanden werden voor het eerst ontdekt in 1535 door Tomás de Berlanga, een bisschop uit Panama. Volgens zijn aantekeningen leefden er geen mensen op de eilanden. Alleen dieren.

Charles Darwin & de evolutietheorie

In 1831 werd een reis rondom de wereld gepland met het schip de HMS Beagle. Deze had al eerder een expeditie naar Patagonië afgerond. Aan boord zat Charles Darwin, een Britse natuuronderzoeker, bioloog en geoloog.

In 1835 bereikte de Beagle de Galapagoseilanden. Darwin bleef vijf weken om onderzoek te doen. Hier ontwikkelde hij zijn ideeën voor de evolutietheorie.

Charles Darwin Galapagos eilanden Ecuador.

Wat is de evolutietheorie?

Darwin vond op elk Galapagoseiland een ander soort schildpad. En dat vond hij vreemd. Hij kon zich niet voorstellen dat god op elk eiland een ander soort had neergezet. En dus bedacht hij zich dat het moest komen door de omstandigheden. De schildpadden hadden zich aangepast naar hun omgeving om te overleven.

Maar Darwin kwam niet meteen op dat idee. Dat gebeurde pas toen hij 1838 een boek las van de econoom Thomas Maltus. Deze beschreef in zijn boek ‘het recht van de sterkste’. Stel de mensheid groeit zo snel op aarde dat er op een gegeven moment geen eten meer is voor iedereen. Dan breekt er een oorlog uit en overleven alleen de sterkste mensen.

En dat werkt ook zo met dieren. De sterkste soort overleeft. En dat doen ze door zich continue aan te passen. Evolutie dus.

Overigens was Darwin niet de eerste die met deze theorie kwam. Zijn grootvader speelde al met het idee (in de 18e eeuw).

Darwins boek rondom de evolutietheorie werd pas in 1859 gepubliceerd. Hij durfde het eigenlijk niet aan. Maar toen een jonge onderzoeker met dezelfde theorie kwam moest hij wel. En zo is Darwin bekend geworden als de persoon die de evolutietheorie bedacht.

Dieren die je alleen op de Galapagos vindt

Er leven enorm veel bijzondere dieren op en rondom de Galapagoseilanden. Een aantal daarvan vind je nergens anders ter wereld.

De Galapagosreuzenschildpad

Toen de eilanden net ontdekt waren leefden er heel veel reuzenschildpadden. Zo zijn de eilanden ook aan hun naam gekomen. Galapagos betekent namelijk schildpad. Helaas zijn er, door toedoen van de mens die beesten als geiten op de eilanden introduceerden, een aantal soorten uitgestorven. Ze proberen nu de populatie met fokprogramma’s te herstellen. Op de eilanden waar de schildpad is uitgestorven worden soorten van andere eilanden geïntroduceerd.

Galapagosreuzenschildpad Galapagos eilanden Ecuador.

Zeeleguaan

Deze leguaan is het perfecte voorbeeld van de evolutietheorie. Als er niet genoeg eten is voor alle leguanen dan krimpen ze. Om te kunnen overleven passen ze zich aan de omgeving aan.

Zeeleguaan Galapagos eilanden Ecuador.

Galapagoszeebeer

De Galapagoszeebeer lijkt heel erg op de zeeleeuw maar als je goed kijkt dan zie je de verschillen. De zeebeer is bijvoorbeeld veel kleiner dan de zeeleeuw, heeft een kortere snuit en een dikkere ‘jas’. Zeeleeuwen vind je overal maar de zeebeer is wat moeilijker te spotten. Voornamelijk bij Isabela en Fernandina eiland.

Galapagospinguïn

Huh een pinguïn op een tropisch eiland? That’s right. De Galapagos pinguïn geeft de voorkeur aan een warmer gebied. Dit is de enige soort die je op de evenaar vindt. Ze zijn 35 cm groot wat ze één van de kleinste pinguïns ter wereld maakt. Er zijn er nog zo’n 2000 over en dat maakt deze pinguïn een bedreigde diersoort. Als je er eentje spot dan is dat heel bijzonder aangezien ze ook niet op elk eiland te vinden zijn.

Galapagospinguïn Galapgos eilanden Ecuador.

De Galapagosbuizerd

Deze vogel snackt graag op kleine zeeleguanen en is één van de top roofdieren op de eilanden. Ik heb de buizerd zelf helaas niet gezien toen ik op de Galapagos was.

Galapagosaalscholver

Deze vogel wordt helaas erg bedreigd. Op dit moment leven er nog maar 800 op de eilanden. Uniek dus als je er eentje ziet. Helaas was ik niet zo lucky.

Galapagosspotlijster

Deze lijster kwam oorspronkelijk niet voor op de Galapagoseilanden. Maar is nu dus een soort die je alleen op deze plek kunt vinden.

Galapagosspotlijster Galapagos eilanden Ecuador.

Galapagosvinken

Deze vogeltjes worden ook wel Darwin vinken genoemd omdat ze het onderwerp van zijn studie naar de evolutietheorie waren. Ze komen voor op alle Galapagoseilanden en er zijn in totaal 13 soorten.

Galapagosvinken Galapagos eilanden Ecuador.

Galapagossprinkhaan

De Schistocerca melanocera is een kleine sprinkhaan die maar op één eiland voorkomt. Ik heb ‘m helaas niet gezien toen ik op de Galapagos was.

Galapagoslavahagedis

De Microlophus albemarlensis leeft op verschillende eilanden en er zijn 7 soorten. Ik heb een aantal van deze beestjes, op verschillende eilanden gezien.

Galapagoslavahagedis Galapagos eilanden Ecuador.

Galapagoslandleguaan

Dit is een grote, gele leguaan die je op verschillende eilanden van de Galapagos vindt. Er is één soort die alleen op Santa Fe eiland voorkomt. Op Plazas eiland vind je een hybride soort. Een mix tussen de land- en zeeleguaan. Deze soort is zo zeldzaam dat de kans dat je ‘m ziet bijna nihil is.

Galapagoslandleguaan Galapagos eilanden Ecuador.

Deze dieren vind je ook op de Galapagoseilanden:

 • Blue-footed Booby (Blauwvoetgent)
 • Red-footed Booby (Roodpootgent)
 • Grapsus-grapsus krab
 • Amerikaanse Fregatvogel
 • Galapagosalbatros
 • Manta rays
 • Hamerhaaien
 • Groene zeeschildpad
 • Zeehonden & zeeleeuwen
 • Vleermuizen
 • Walvissen
 • Orca’s
 • Flamingo’s
 • Pelikanen
 • Galapagosduif
 • Blauwe reiger
 • Lava meeuwen
 • Nazca Booby (Nazcagent)
 • Witpuntrifhaai
 • Gevlekte adelaarsrog
 • Engel/ keizersvis
 • Galapagoshaai
 • Walvishaai

Daarnaast zijn er nog een aantal insecten, vlinders en andere vogels die je op de eilanden kunt spotten.

Blue-footed Booby Galapagos eilanden Ecuador.

Bedreigingen

De diersoorten op de Galapagoseilanden worden continue bedreigd. Een aantal is zelfs al uitgestorven.

Uitroeien van inheemse soorten

Een van de soorten die het moeilijk heeft is de schildpad. Sinds de ontdekking van de Galapagoseilanden is de populatie sterk afgenomen. De schildpadden hebben geen natuurlijke vijand, behalve de mens.

In logs van ontdekkingsreizigers staat dat ze op de eilanden ‘domme dieren’ vonden die niet wegrende als je in hun buurt kwam. Duizenden schildpadden zijn gevangen en met schepen naar Europa gebracht, waar ze werden opgegeten.

Introductie van niet-inheemse soorten

Met de komst van de mens op de eilanden werden niet-inheemse diersoorten geïntroduceerd zoals katten, honden en geiten. Deze roeien inheemse soorten uit.

Toen ik op de eilanden was hadden ze last van een niet-inheemse vlieg die eitjes legt in het nest van de Darwin vinken. De larven gaan vervolgens aan de vogeljongen vreten waardoor deze overlijden.

En naast niet-inheemse diersoorten zijn er ook plantsoorten die inheemse soorten domineren.

Andere bedreigingen door de mens

En dan hebben we nog andere bedreigingen door toedoen van de mens. Denk aan stropers (in 2018 werden nog 123 schildpadeieren van één van de eilanden gestolen). En in 2001 werd het ecosysteem van de eilanden bedreigd door een lekkende olietanker. En in 2019

Het paradijs behouden

De Galapagoseilanden zijn een paradijs en dat wil men graag zou houden. Daarom zijn er programma’s opgesteld waarmee men zoveel mogelijk probeert om externe invloeden te beperken.

Uitroeien van niet-inheemse soorten

De eerste stap is het uitroeien van niet-inheemse soorten. Dit wil men doen zonder gif, op een natuurlijke manier.

Neem bijvoorbeeld de vlieg waarover ik vertelde (die eitjes legt in het nest van de Darwin vinken). Deze bestrijdt men door een bij te introduceren die de vlieg opeet maar verder geen invloed heeft op de rest van het ecosysteem van de Galapagos.

Deze manier van werken willen ze toepassen voor de vernietiging van alle niet-inheemse dier en plantensoorten.

Honden & katten

Toen ik op de eilanden was in 2019 liepen er gewoon honden en katten rond. Een slechte zaak voor de inheemse-inwoners. Daarom is er een organisatie die zich richt op het controleren van de populatie. Eigenaren worden bijvoorbeeld verzocht hun huisdieren te steriliseren.

De Galapagoseilanden & Toerisme

De mens, en daarmee toerisme, heeft de grootste invloed op de eilanden. Per jaar bezoeken ongeveer 150 duizend mensen de Galapagos. Al die mensen komen met het vliegtuig, gaan daarna reizen met boten, moeten eten, ergens slapen enzovoorts.

Dit heeft een grote impact op de eilanden en het is dan ook erg belangrijk dat de plek bezocht wordt door mensen die respect hebben voor de natuur. Dit soort mens wil de Galapagoseilanden aantrekken.

Recycling plastic Galapagos eilanden Ecuador.

Geen budget bestemming

Men wil geen massatoerisme. Mensen die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Henk & Ingrid die lopen te klagen dat er geen MacDonalds is.

Ze hebben liever minder mensen die méér geld uitgeven. En daarom zijn de Galapagoseilanden geen budget bestemming. Sure, je kan wel wat blogs online vinden hoe je ‘budget style’ de Galapagos kunt ontdekken. Maar de vraag is of je dat moet willen.

Ten eerste denk ik dat je dan niet volledig de Galapagoseilanden beleeft en ten tweede, men heeft dat geld hard nodig om de natuur te behouden.

Dus hou dat goed in je achterhoofd als je naar de Galapagos wilt reizen. Je betaalt voor het paradijs en het behoud van het paradijs.


Meer Galapagos

Plan je trip naar de Galapagoseilanden!

Santa Cruz eiland

San Cristóbal eiland

Isabela eiland

Eilandhoppen of een cruise boeken?

Kosten Galapagoseilanden