Ga naar de inhoud

De Galapagoseilanden

De Galapagos zijn een groep eilanden voor de kust van Ecuador. Ze ontstonden zo’n 4 miljoen jaar geleden door vulkanische uitbarstingen. De eilanden werden voor het eerst ontdekt in 1535 door Tomás de Berlanga, een bisschop uit Panama. Er wonen dieren op de Galapagoseilanden die je nergens anders ter wereld vindt. Zoals de zeeleguaan en de Galapagos-reuzenschildpad. Het waren de Galapagoseilanden waar onderzoeker Charles Darwin zijn ideeën over de evolutietheorie ontwikkelde. Sinds 1978 staan de eilanden op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Charles Darwin & de evolutietheorie

In 1831 werd een reis rondom de wereld gepland met het schip de HMS Beagle. Deze had al eerder een expeditie naar Patagonië afgerond. Aan boord zat Charles Darwin, een Britse natuuronderzoeker, bioloog en geoloog. In 1835 bereikte de Beagle de Galapagoseilanden. Darwin bleef vijf weken om onderzoek te doen. Hier ontwikkelde hij zijn ideeën voor de evolutietheorie.

Charles Darwin Galapagos eilanden Ecuador.

Wat is de evolutietheorie?

Darwin vond op elk Galapagoseiland een ander soort schildpad. En dat vond hij vreemd. Hij kon zich niet voorstellen dat god op elk eiland een ander soort had neergezet. En dus bedacht hij zich dat het moest komen door de omstandigheden. De schildpadden hadden zich aangepast naar hun omgeving om te overleven.

Maar Darwin kwam niet meteen op dat idee. Dat gebeurde pas toen hij 1838 een boek las van de econoom Thomas Maltus. Deze beschreef in zijn boek ‘het recht van de sterkste’. Stel de mensheid groeit zo snel op aarde dat er op een gegeven moment geen eten meer is voor iedereen. Dan breekt er een oorlog uit en overleven alleen de sterkste mensen. En dat werkt ook zo met dieren. De sterkste soort overleeft. En dat doen ze door zich continue aan te passen. Evolutie dus.

Overigens was Darwin niet de eerste die met deze theorie kwam. Zijn grootvader speelde al met het idee (in de 18e eeuw). Darwins boek rondom de evolutietheorie werd pas in 1859 gepubliceerd. Hij durfde het eigenlijk niet aan. Maar toen een jonge onderzoeker met dezelfde theorie kwam moest hij wel. En zo is Darwin bekend geworden als de persoon die de evolutietheorie bedacht.

Hoe kom je er?

Er zijn twee Galapagoseilanden met een vliegveld: Santa Cruz (Baltra) en Sán Cristóbal. Je kunt er naartoe vliegen vanuit Guayaquil of Quito. Vanuit Guayaquil ben je 2 uur onderweg en vanuit Quito 3,5, tot 4 uur.

In 2019 vlogen twee vliegtuigmaatschappijen naar de Galapagoseilanden: Latam en Avianca.

blank
blank

Ik vloog van Guayaquil naar San Cristóbal en betaalde € 416 voor een retourtje (in 2019). Dit schijnt duur te zijn. Ik sprak andere mensen op het eiland die maximaal € 300 kwijt waren. Waarom die van mij zo duur waren weet ik niet. Misschien heb ik te laat geboekt. Of juist te vroeg.

Ik zou wel aanraden om je vliegtickets op tijd te boeken want er gaat maar 1 vliegtuig per dag (van elke organisatie) naar de eilanden.

blank

Vlieg hack

Mensen die in Ecuador wonen kunnen goedkoper naar de eilanden vliegen. Als toerist kun je deze vliegtickets ook kopen maar er kan naar je ‘bewijs van inwonerschap’ gevraagd worden. Als je dat niet kunt tonen krijg je een boete.

Dat gezegd hebbende, er zijn ook toeristen die ermee weg zijn gekomen door gewoon te doen alsof ze het niet wisten. Maar ja, stel iedereen gaat dit doen dan gaan ze natuurlijk op een gegeven moment wel boetes uitschrijven.

Ik zou het in ieder geval niet aanraden. Sterker nog, toen ik mijn tickets online ging boeken kon ik niet eens die optie kiezen.

blank

INGALA Transit Card

Voordat je op het vliegveld gaat inchecken moet je eerst een INGALA Transit Card kopen van $ 20 (in 2019). Deze kaart is verplicht en bedoelt om illegaal verblijf op de eilanden tegen te gaan.

blank

Entreegeld

Zodra je op de eilanden aankomt moet je eerst $ 120 entree betalen (in 2019). Daarna kun je een stempel vragen voor in je paspoort. Ik wist dit helaas niet. Ik probeerde er nog eentje te krijgen op de terugweg maar blijkbaar kan het alleen als je aankomt.

Waar verblijf je?

Er zijn genoeg hotels, hostels en Airbnb’s te vinden op de eilanden. Je kunt dus gewoon iets boeken via Booking.com of Airbnb. Ook hebben sommige eilanden een camping.

Ik boekte op San Cristóbal en Isabela mijn verblijf via Booking.com en op Santa Cruz verbleef ik in een Airbnb.

Cruise of eilandhoppen

Er zijn twee manieren waarop je de eilanden kunt ontdekken: met een cruise of eilandhoppen. Beide hebben voor- en nadelen.

Lees meer over een cruise boeken naar de Galapagoseilanden of eilandhoppen?

Wat is de beste tijd om naar de Galapagoseilanden te gaan?

De Galapagoseilanden hebben een nat en warm seizoen (december t/m juni) en een koel en droog seizoen (juni t/m november). Je kunt het hele jaar door beesten spotten op de Galapagoseilanden. Dus eigenlijk is er geen ‘beste tijd’ om naar de Galapagos te gaan. Maar er zijn natuurlijk wel bepaalde gebeurtenissen die niet het hele jaar voorkomen. Wanneer er jongen geboren worden bijvoorbeeld.

Lees meer over de beste tijd om naar de Galapagoseilanden te gaan

blank

Wat is er te doen en te zien?

De Galapagos bestaat uit 13 hoofdeilanden en een aantal kleinere eilanden. Op vier kun je overnachten, Santa Cruz, San Cristóbal, Isabela en Floreana. De andere eilanden kun je bezoeken door dagtrips te boeken of een cruise. Alle eilanden hebben hun eigen bijzondere eigenschappen.

Lees meer over wat er te doen en te zien is op de Galapagoseilanden

Hoe reis je van het ene naar het andere eiland?

Tussen de hoofdeilanden San Cristóbal, Santa Cruz en Isabela varen de hele dag door kleine bootjes (ferries). Je kunt online tickets boeken voor deze ferries of op de eilanden zelf.

Per ferry tocht betaal je $ 30 (in 2019). Als je op de eilanden zelf boekt dan kun je er soms nog $ 5 afkrijgen. Ga je in het hoogseizoen naar de Galapagoseilanden? Dan raad ik je aan om alvast online tickets te boeken. De bootjes raken in deze periode namelijk snel vol.

blank

Wat kost een reis naar de Galapagoseilanden?

De Galapagoseilanden zijn geen budgetbestemming. Je kunt wel een beetje op je budget letten maar goedkoop zal het nooit worden. Hoeveel je kwijt bent ligt eraan. Hoe lang blijf je er? Boek je een cruise of ga je eilandhoppen? En als je gaat eilandhoppen, hoeveel dag tours ga je doen?

Lees wat kost een reis naar de Galapagoseilanden?

Tips voor als je naar de Galapagoseilanden gaat

  • Koop reistabletten! De zee rondom de eilanden kan behoorlijk ruw zijn en er moet altijd wel iemand overgeven.
  • Heb je een eigen wetsuit? Neem deze dan mee naar de eilanden. In de droge/ koude maanden is het water zo koud dat je niet zonder kan. Huren kost $ 15 per dag, in 2019 (voor een lange wetsuit).
  • Net als bij Paaseiland mag je eten meenemen. Maar geen fruit, groenten, noten in bulk en zaden. De meeste voedingswaren die verpakt zijn mag je meenemen.
  • Respecteer de natuur en de dieren! Ik heb tijdens mijn trip genoeg mensen gezien die toch een schildpad hebben aangeraakt. Of veel te dicht bij de zeeleeuwen gingen zitten omdat ze zo graag een leuke selfie wilden voor op Instagram. Don’t be an asshole en doe het gewoon niet.

Meer Galapagos

Santa Cruz eiland

San Cristóbal eiland

Isabela eiland