Naar de inhoud springen

Isabela eiland

Van alle Galapagoseilanden is Isabela het grootst. Je vindt hier plantsoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Zelfs niet op de andere eilanden. Isabela heeft zes vulkanen waarvan je er eentje kunt bezoeken met een gids. Rond één van de andere vulkanen leeft een roze leguaan die alleen hier voorkomt. Je vindt er verder de grootste zeeleguanen van de Galpagos.

Isabela eiland, Galapagoseilanden.

Hoe kom je er?

Isabela heeft geen vliegveld dus je zult eerst naar één van de andere eilanden moeten reizen. Vanaf Santa Cruz kun je een ferry pakken naar Isabela. Deze doet er ongeveer 2 uur over.

Kom je van San Cristóbal? Dan moet je eerst een ferry pakken naar Santa Cruz en vervolgens eentje naar Isabela. Dit duurt de hele dag omdat de ferries niet op elkaar aansluiten. Je moet op Santa Cruz een aantal uur wachten voordat je verder kunt. In totaal zit je 4 uur in de boot.

Isabela eiland, Galapagoseilanden.

Entree betalen

Isabela is het enige eiland waar je entree moet betalen (naast de $ 120 die je betaalt wanneer je aankomt op het vliegveld). In 2019 was dat $ 10 en die kun je alleen cash betalen!

Waar verblijf je?

Puerto Villamil is de hoofdplaats op het eiland waar je alle winkels, hotels/ hostels en restaurantjes vindt. Ik boekte een eenpersoonskamer bij Paraiso de Isabela. Ik verbleef er 4 nachten en betaalde € 90. Een redelijke prijs want ontbijt was inclusief en iemand anders die ik leerde kennen verbleef in een gedeelde kamer waar ze veel meer voor betaalde.

Puerto Villamil, Isabela eiland, Galapagoseilanden.

Wat is er te doen?

Isabela is het grootste Galapagoseiland maar slechts een klein deel is toegankelijk voor toeristen. Vanuit Puerto Villamil kun je zelfstandig een aantal wandelingen maken waarbij je een hoop beesten tegenkomt. Denk aan zeeleeuwen, zeeleguanen, Blue Footed Boobies en Grapsus Grapsus krabben.

Als je nog meer wilt zien dan raad ik je aan om een paar dagtours te boeken.

Slapende zeehond op Isabela eiland, Galapagoseilanden.
Puerto Villamil, Galapagoseilanden.
Streetart op Isabela eiland, Galapagoseilanden.
Aangespoelde boot op Isabela eiland, Galapagos.
Streetart Isabela eiland, Galapagos.
Isabela eiland, Galapagoseilanden.
Kunst op Isabela eiland, Galapagoseilanden.

Doe het zelf

Hike naar Wall of Tears

De Galapagoseilanden zijn tegenwoordig een populaire toeristenbestemming maar back in the day was Isabela eiland een gevangenis.

Wall of Tears, Isabela eiland, Galapagoseilanden.

Gevangenis

In de Tweede Wereldoorlog werd er door de VS een legerbasis gebouwd op Isabela eiland. Toen deze aan het einde van de oorlog werd verlaten besloot president José María Velasco Ibarra om er een gevangenis van te maken. De inrichtingen op het vasteland zaten in die tijd (1946) namelijk bomvol. En zo kwam het dat gevangenen vanuit heel Ecuador naar de Galapagoseilanden werden gestuurd.

Zo’n 13 jaar lang functioneerde Isabela als openlucht gevangenis. In die tijd werd er door de gevangenen een muur gebouwd. Dit was een zware klus waarbij vele gevangen om het leven kwamen. De muur heeft daardoor de naam ‘Wall of tears’ gekregen. Het is het enige overblijfsel uit die tijd.

Wall of Tears, Isabela eiland, Galapagoseilanden.
Wall of Tears, Isabela eiland, Galapagoseilanden.

In 1959 werd de gevangenis opgeheven na veel controversie rondom de slechte behandeling van de gevangen en een grote ontsnapping en kaping van een Amerikaans schip. Vrij snel daarna werden de eilanden uitgeroepen tot nationaal erfgoed door UNESCO.

Hiken of fietsen

De Wall of Tears ligt op 5 kilometer lopen van Puerto Villamil. Het is een vrij pittige wandeling. Zeker als je onderweg ook nog bij alle uitkijkpunten wil stoppen. Geen energie voor? Je kunt in het dorp ook fietsen huren.

Playa del Amor

Terwijl je naar de muur van de tranen wandelt kom je langs het strand van de liefde. Hier kun je verschillende vogels spotten. Met een beetje geluk zie je de Blue Footed Booby jagen en het water in duiken.

Playa del Amor, Isabela eiland. Galapagoseilanden.

De Galapagosspotlijster.

Galapagosspotlijster op Isabela eiland. Galapagoseilanden.

Blue Footed Booby op zoek naar vis.

Blue-Footed Booby Galapagoseilanden, Ecuador.

De zeeleguanen liggen overal en hier en daar kom je een reuzenschildpad tegen.

Zeeleguaan Galapagoseilanden.
Zeeleguaan Galapagoseilanden.
Zeeleguanen Galapagoseilanden.
Reuzenschildpad Galapagoseilanden.

El Estero

El Estero is een mangrove gebied waar je nog meer vogels tegenkomt en soms ook zeeleeuwen.

El Estero, Isabela eiland, Galapagos.

Bezoek ook zeker alle uitkijkpunten. Soms moet je flink omhoog klimmen maar het is de moeite waard.

Isabela eiland, Galapagoseilanden.
Isabela eiland, Galapagoseilanden.
Isabela eiland, Galapagoseilanden.
Isabela eiland, Galapagoseilanden.
Begraafplaats op Isabela eiland, Galapagoseilanden.

Hike naar het Tortoise Breeding Center

Op een aantal van de Galapagoseilanden leeft de reuzenschildpad. Zo ook op Isabela eiland. Je kunt vanuit Puerto Villamil wandelen naar het Tortoise Breeding Center waar je meer leert over dit bijzondere dier.

Reuzenschildpad bij Tortoise Breeding Center op Isabela eiland, Galapagoseilanden.

Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Op elk eiland een andere soort schildpad leeft? Ze lijken allemaal erg op elkaar maar zijn toch anders. Dat komt door de omstandigheden. Op het ene eiland is het bijvoorbeeld droger en warmer. De schildpadden passen zich aan naar hun omgeving.
  • De schildpadden van Isabela eiland een plat schild hebben? Geen andere schildpadsoort op de Galapagoseilanden heeft dit.
  • De reuzenschildpadden uit het Zuiden van Isabela eiland het meest bedreigd zijn? Dit komt onder andere door ratten en andere beesten die de eieren en jonge schildpadjes opeten.
  • Reuzenschildpadden 6 tot 14 eieren per keer leggen? Ze zoeken een droog plekje uit en plassen en poepen daarna op de eieren. Dit om de eieren te bedekken maar ook om de grond vochtig te maken.
  • Het ongeveer een maand duurt voordat de jonge schildpadjes zichzelf uit het nest hebben gegraven? Het gaat natuurlijk sneller als je broertjes en zusjes hebt die meewerken.
Reuzenschildpad bij Tortoise Breeding Center op Isabela eiland, Galapagoseilanden.

In de buurt van het centrum (en onderweg) kom je langs een aantal meren waar flamingo’s rondlopen. Toen ik er was waren er niet zo heel veel.

Isabela eiland, Galapagoseilanden.
Flamingo Isabela eiland Galapagos.

De Bahamapijlstaart eend.

Bahamapijlstaart eend op Isabela eiland, Galapagos.

Amerikaanse steltkluut.

Steltkluut op Isabela eiland, Galapagos.

Huur een surfboard en ga surfen

Ik heb het zelf niet gedaan maar er zijn genoeg shops op Isabela die surfboards verhuren en lessen aanbieden.

Dagtours

Bezoek de Sierra Negra vulkaan

Isabela eiland heeft zes vulkanen. De Sierra Negra & Volcan Chico vulkaan zijn de enigen die je kunt bezoeken.

Tintoreras wandelen & snorkelen

Tintoreras is een mini eilandje dat tegenover Isabela ligt. Je kunt een halve dag tour boeken waarbij je het eiland bezoekt en gaat snorkelen.

Los Tuneles

Los Tuneles bestaat uit allemaal kleine eilandjes die ooit zijn ontstaan door een lava stroom. Het is een bijzonder gebied met kraakhelder water waar je schildpadden kunt zien zwemmen. Ook broeden er vogels zoals de Blue Footed Boobie.

Isla Tortuga

Isla Tortuga is een klein eilandje op zo’n 30 minuten varen van Isabela. Als je deze tour boekt dan vaar je eerst een rondje langs het eiland en kun je verschillende Galapagoszeevogels zien zoals de Blue Footed Booby, Nazca Boobies, Fregatvogels en lavameeuwen.

Daarna ga je een uur snorkelen. Als je mazzel hebt zie je zeeschildpadden, hamerhaaien, Manta Rays en nog veel meer.

Daarna vaar je door naar Loberia Grande waar je gaat lunchen en nog een keer kunt snorkelen.

Note: ik heb deze tour zelf niet geboekt. Als je online boekt dan betaal je $ 130. Wat de last minute prijs is weet ik niet maar ik verwacht dat je tot $ 30 minder betaalt als je boekt op het eiland.

Snorkelen bij 4 Brothers & Tortuga Bay

Sommige organisaties bieden alternatieve snorkel tours aan naar 4 Brothers en Tortuga Bay. De laatste is bij Santa Cruz eiland en kun je ook makkelijk zelf ontdekken.

Note: ik heb zelf geen alternatieve tours geboekt. Voor de prijs moet je contact opnemen met de shops die deze trips aanbieden.


Meer Galapagos

Plan je trip naar de Galapagoseilanden!

Meer over de Galapagoseilanden

Duiken op de Galapagoseilanden

San Cristóbal

Santa Cruz eiland

Kosten Galapagoseilanden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.