Naar de inhoud springen

Eilandhoppen of een cruise boeken?

De Galapagoseilanden staan bij veel mensen op de bucketlist. En dat is begrijpelijk want je vindt er dieren en planten die nergens anders ter wereld voorkomen. Én, omdat ze niet snel weglopen kun je ze goed bewonderen.

Maar hoe kom je er? Er zijn twee manieren waarop je de eilanden kunt ontdekken: per cruise of door zelf te gaan eilandhoppen. In dit blog beschrijf ik de voor- en nadelen van beide opties en hoe je het allemaal kunt regelen.

To cruise or not to cruise. That is the question.

Wat is een cruise?

Een cruise is een reis per boot die vaak aantal dagen duurt. Je ruilt tijdelijk je huis/hotel/ hostel in voor een boot. Je eet er, slaapt er en ondertussen worden er allemaal excursies voor je georganiseerd.

Voordelen

 • Je hoeft zelf vrij weinig te regelen, het wordt allemaal voor je gedaan.
 • Sommige eilanden kunnen alleen bezocht worden met een cruise (voor kleine bootjes die dagtrips organiseren liggen de eilanden te ver weg).
 • Omdat je continue op het water bent arriveer je veel eerder bij bepaalde plekken dan mensen die vanaf een eiland een dagtrip hebben geboekt.
 • Meer kans om bijzondere vissen te spotten zoals walvissen en walvishaaien.

Nadelen

 • Een cruise is vaak duur.
 • Er zijn verborgen kosten zoals de crew die een fooi verwacht aan het einde van de reis (dan hebben we het over een paar honderd dollar). En wetsuits die niet inclusief zijn en 10 dollar per dag kosten. Als je een cruise boekt moet je dus goed checken wat inclusief en exclusief is.
 • Als je last hebt van zeeziekte dan is een cruise geen pretje. De wateren rond de Galapagoseilanden kunnen best ruig zijn (vooral in het droge seizoen).
 • Na de cruise kun je nog een paar dagen last hebben van landziekte. Jawel, dit bestaat echt!

Wat is eilandhoppen?

De naam zegt het al, je hopt van eiland naar eiland. Je kunt zelf een vlucht boeken naar de Galapagoseilanden en vanaf daar met een ferry van eiland naar eiland reizen. Er zijn in totaal 4 eilanden waar je kunt overnachten. Een deel van de andere kun je bezoeken door een dagtrip te boeken.

Voordelen

 • Totale vrijheid. Je volgt je eigen plan en bepaalt zelf hoelang je ergens blijft.
 • Het kan veel goedkoper zijn dan een cruise. Net als last minute cruises zijn er ook last minute dagtrips. Dit kan een paar tientjes schelen of, als je goed bent in afdingen, meer. Een aantal van de eilanden waar je kunt overnachten hebben campings. Dit scheelt natuurlijk ook in de kosten.
 • Je bezoekt geen dingen waar je niet naartoe wilt. Terwijl je bij een cruise natuurlijk een standaard route hebt waarbij je misschien langs plekken gaat waar je niet perse heen wil.
 • Op de hoofdeilanden (Isabela, Santa Cruz, San Cristobal) kun je op eigen houtje al heel veel dieren zien. Je hoeft hier geen tour voor te boeken en dus geld uit te geven.
 • Voor mensen die veel last hebben van zeeziekte is eilandhoppen ideaal. Ja, je moet wel met de boot van het ene naar het andere eiland maar that’s it. Je hoeft niet per se dagtrips te boeken als je dat niet wil. En op de eilanden zelf is dus ook al veel te zien.

Nadelen

 • Je moet zelf alles regelen en uitzoeken. Dat kost behoorlijk wat tijd en energie.
 • Met een dagtrip zit je soms meer in de boot dan dat je echt aan het snorkelen/ ontdekken bent.
 • Als je veel dagtrips boekt dan zit je veel in de boot. Niet ideaal voor mensen die last hebben van zeeziekte. Of eigenlijk gewoon niet ideaal voor niemand. Er moet altijd wel één iemand overgeven. Vooral in het droge seizoen wanneer de wateren ruig zijn.

Hoe boek je een cruise?

Nu je de voor- en nadelen weet van een cruise en eilandhoppen leg ik je graag uit hoe je beiden kunt regelen. Laten we beginnen met de cruise.

Boek op tijd of last minute

Veel van de cruises raken 6 tot 9 maanden van tevoren al uitverkocht. De meeste Galapagostoeristen komen uit Amerika. Deze mensen sparen vaak jarenlang geld op om een cruise te kunnen maken. Ze willen een perfecte reis en betalen daarvoor de hoofdprijs. Liever dat dan het risico lopen dat ze straks niet de cruise kunnen maken die ze willen. Mocht jij ook een bepaalde cruise perse willen doen? Dan zou ik zeggen boek je trip ruim op tijd.

Als je flexibel bent en geld wilt besparen dan zou ik aanraden om een last minute te boeken.

Bepaal je route

Als je een cruise wilt boeken moet je eerst de route vaststellen. Want niet alle schepen varen dezelfde route. Om de route te kunnen bepalen moet je weten wat er te zien is op de eilanden en wat de beste tijd is om er heen te gaan.

Doen en zien op de Galapagoseilanden

Beste tijd om naar de Galapagoseilanen te gaan

Zodra je weet wat je wil zien en welke eilanden je daarvoor moet bezoeken kun je aan de slag. Routes bestaan uit A, B, C, D, H of een combinatie. Helaas kan ik niet precies omschrijven wat welke route inhoudt omdat ze niet bij elk schip hetzelfde zijn. Wat route A bij schip 1 is kan bij schip 2 anders zijn.

Wat ik wel kan vertellen is dat A en B vaak de kortere cruises zijn van 4 tot 5 dagen en de meest gekozen. Route D en H zijn vaak langere cruises van één of twee weken.

Tips bij het kiezen van een route

Je ziet vaak dat cruises stoppen bij eilanden die je makkelijk zelf kunt ontdekken zoals Isabela, Santa Cruz en San Cristobal. Veel andere eilanden kun je ook bezoeken door een dagtrip te boeken.

Máár er zijn drie eilanden die je alleen kunt bezoeken als je een cruise boekt namelijk:

 • Fernandina
 • Genovesa
 • Rabida

Tussen Fernandina en Isabela eiland zijn (in het juiste seizoen) walvissen en orca’s te spotten. En op Genovesa is er een grotere kans om de Red Footed Booby te spotten. De blauwe zie je zo’n beetje overal maar de rode is vrij moeilijk te zien, hoewel deze wel vaker op de eilanden schijnt voor te komen. Rabida noemen ze ook wel ‘Mars op aarde’ en heeft een bijzonder landschap.

Nu wil ik niet zeggen dat het alleen de moeite is om een cruise te boeken als je langs deze eilanden gaat (wie weet wil je bovenstaande helemaal niet zien). Maar het is wel handig om te weten.

Cactusboom op de Galapagoseilanden.

Check de boten

Er zijn verschillende boten die verschillende routes afleggen. Sommige boten zijn luxe, anderen basic. Des te luxer de boot des te meer je betaalt. Dat is op zich logisch. Vaak hebben de luxere boten ook beter opgeleid personeel aan boord.

Snel zeeziek? Boek een trip met een catamaran. Het schijnt dat je er dan minder last van hebt.

Op deze website vind je een overzicht van alle schepen. Van luxe tot budget.

Handig om te weten want misschien zie je ergens een goede deal maar blijkt de boot heel crappy te zijn.

Cruise boeken via reisbureau in Nederland

Je kunt op verschillende manieren een cruise boeken. Via een Nederlands reisbureau is natuurlijk het allermakkelijkste. Meestal boek je dan een pakketreis waarbij je nog wat andere plekken in Ecuador gaat ontdekken. Het is een relaxte optie maar ook duur. En alles staat vast. Dus als je ergens langer wilt blijven dan kan dat vaak niet.

Cruise boeken online

Om een cruise te boeken hoef je de deur niet uit. Je kunt het allemaal thuis, vanachter je laptop regelen. Handig maar het grote aanbod is overweldigend.

Online boeken zou ik aanraden als je van tevoren alles wilt regelen en gebonden bent aan tijd en geld. Bij wie? Dat kan ik je helaas niet vertellen, want ik heb zelf geen cruise online geboekt. Ik kan wel wat meer vertellen over de bureautjes die ik bezocht in Quito (die je ook online kun bereiken).

Cruise boeken vanuit Ecuador

Je kunt makkelijk een paar honderd (soms zelfs duizend) euro besparen door zelf op jacht te gaan in Ecuador. Boek een ticket naar Quito en hou een dag of twee vrij om reisbureaus te bezoeken die cruises aanbieden. Ze hebben vaak een overzicht van last minute cruises waar je veel minder voor betaald dan wanneer je online zou boeken.

Soms regelen deze bureaus ook de vliegtickets naar de eilanden. Soms moet je het zelf doen. Als de cruise eenmaal geboekt is wordt verder alles geregeld, transfers, excursies, eten & drinken. Het enige wat jij hoeft te doen is genieten.

Bureaus in Quito

Ik heb in Quito een aantal reisbureaus/ hostels bezocht die cruises aanbieden. Onderstaande prijzen zijn exclusief vluchten naar de eilanden.

CarpeDM Adventures

Via het Tripadvisor forum kwam ik bij Carpedm Adventures terecht. Dit reisbureau biedt verschillende reizen aan naar de Galapagoseilanden en andere plekken in Ecuador. Het bureau hoort bij het Casa Carpedm hostel. Ze bieden reizen aan die betaalbaar zijn voor backpackers.

Toen ik er was in 2019 boden ze me een cruise aan van 6 dagen langs route A (Santa Cruz, Floreana, Espanola, San Cristobal, Santa Fe en Plazas) voor $ 1600. Ik wist er nog $ 20 vanaf te krijgen.

Deze reis zou plaatsvinden met het schip de Golondrina. Als je dit schip opzoekt online dan zie je dat het een backpacker schip is. Er waren ook nog goedkopere opties maar die boten zijn dan zó basic. Dat werd me afgeraden.

Op zich had ik een goede ervaring bij dit bureau. Ik werd vriendelijk geholpen, het was de reisroute die ik wilde doen en de prijs vond ik ook nog meevallen. Wel vond ik de dame die me hielp een klein beetje pushy. Ze wilde eigenlijk dat ik binnen 5 minuten een keuze zou maken. Dat vond ik irritant.

Tierra Verde

Dit reisbureau boekt niet alleen cruises ze zijn tevens eigenaar van de Golondrina boot.

Hier kreeg ik de goedkoopste deal (in 2019). Een cruise van 5 dagen voor $ 1300 (ik kreeg 10% korting omdat ik naar het kantoor kwam). Of een 8 daagse cruise voor $ 2070 (ook met 10% korting).

De 8 daagse cruise volgde route D (langs Isabela en Fernandina eiland) en de 5 daagse cruise ging ook naar Isabela. Dat was echter niet wat ik wilde. Ik was op zoek naar route A. Deze bieden ze ook aan maar niet toen ik er was. Waarom weet ik niet.

De dame die me hielp (ik vermoed de eigenaresse) was erg vriendelijk. Ze sprak geen Engels maar haar zoon gelukkig wel. Ik kreeg allemaal foldertjes mee en de prijslijst. Als ik later wilde boeken dan was dat prima.

Andando Tours

Hier was ik snel weer weg want dit bureau richt zich meer op luxe reizen. Ze boden me een 8 daagse cruise aan die route C volgde voor $ 3298. De prijs voor een cruise van 5 dagen lag tussen de $ 2300 en $ 2500.

De dame die me hielp was vriendelijk maar ze speelde een soort spelletje met haar collega waarbij ze dingen zeiden als “Oh wow, you also visit that island with that cruise? Wow that’s a great option. Makes me want to go myself” en “I know right, yeah I would really book this trip too”.

Jaja. Thank you, next!

Creter Tours

Hier kreeg ik by far de beste service. De dame die me hielp was erg vriendelijk en ze legde alles tot in details uit.

Ze boden me een cruise aan op een catamaran, de Archipel I, die blijkbaar geschikter is voor mensen die snel zeeziek worden. Bij dit schip zitten gratis kayaks die je kunt gebruiken. De prijs voor een cruise van 5 dagen was $ 1775. Na onderhandelen ging er nog $ 50 vanaf.

Wat ik grappig vond is dat ze me hier ook een 8 daagse trip op de Golondrina aanboden voor $ 2045. Goedkoper dus dan het aanbod van Tierra Verde die eigenaar is van de boot! Had verwacht een betere deal te krijgen bij Tierra Verde maar niet dus.

Community Adventures

Het Community Hostel heeft net als Carpedm Hostel zijn eigen reisbureau: Community Adventures. Je kunt hier cruises van 5 dagen boeken. Toen ik er was hingen op het bord bij de balie een aantal last minutes met prijzen van $ 1100 tot $ 1500. En het ging dan om dezelfde boten die me bij de andere reisbureaus werden aangeboden.

Ik had tegen de tijd dat ik hier kwam al besloten dat ik ging eilandhoppen dus heb verder geen navraag meer gedaan.

Cruise boeken vanuit de Galapagoseilanden

Wat je ook kunt doen is een ticket naar Quito boeken, vervolgens een ticket naar de Galapagoseilanden en dáár proberen een cruise te boeken. Ik heb mensen ontmoet die op deze manier een mooie cruise wisten te scoren voor veel minder geld.

Maar ik zou dit niet perse aanraden. Alleen als je heel flexibel bent en het je niet uitmaakt wat je allemaal ziet. Vooral in het hoogseizoen (december/ januari en juni t/m augustus) is het tricky om op deze manier een cruise te scoren.

Check wat inclusief en exclusief is

Als je een cruise gaat boeken dan moet je goed checken wat inclusief en exclusief is. Zo kan een cruise heel goedkoop lijken maar blijkt later dat je nog elke dag een wetsuit moet huren voor € 10. Sommige boten hebben kayaks die je gratis kunt gebruiken, bij anderen moet je daarvoor betalen.

En hoe zit het met de vliegtickets? Zitten die in de prijs of komt dat er later nog bij? Heel belangrijk om te checken.

Check reviews

Als je een cruise gaat boeken check dan reviews online. Wat vind men van een bepaalde reisorganisatie en de boten? Misschien wil je de Golondrina boot boeken maar kom je erachter dat deze wel heel erg basic is, of vaak stuk gaat. Dan kun je misschien beter iets meer betalen en voor een luxere boot gaan.

Ik heb veel informatie over de Galapagos & cruises kunnen vinden op Tripadvisor. En er is ook een Facebook groep voor Nederlanders die rondreizen in Zuid-Amerika. Hier delen reizigers regelmatig hun ervaringen en kun je ook vragen stellen.

Eilandhoppen: hoe doe je dat?

Eilandhoppen hoef je niet perse zelf te regelen. Naast cruises bieden reisbureaus tegenwoordig ook georganiseerde eilandhop reizen (landbased trips) aan. De vliegtickets, dagtrips en hotels/hostels worden dan geregeld.

Ik heb er zelf geen ervaring mee want ik regelde alles zelf. Kost wat tijd en energie maar moeilijk is het niet.

Vluchten boeken

Je kunt naar de Galapagoseilanden vliegen vanuit Quito of Guayaquil met Latam of Avianca.

Ik vertrok van het vliegveld van Guayaquil.

Vliegveld Quito, Ecuador.
Vliegveld Quito, Ecuador.

Er zijn twee vliegvelden: Baltra (Santa Cruz) en San Cristóbal. De meeste ‘hoppers’ kiezen ervoor om te landen op één eiland en te vertrekken vanaf het andere eiland. Dat scheelt namelijk weer een tocht met de ferry.

Ik vloog van Guayaquil naar San Cristóbal en dit duurde ongeveer 2 uur. Voor mijn tickets (retour) betaalde ik € 416. Dit schijnt duur te zijn. Ik sprak andere mensen op het eiland die maximaal € 300 voor hun tickets hadden betaald. Waarom die van mij zo duur waren weet ik niet. Misschien heb ik te laat geboekt. Of juist te vroeg? Geen idee.

Ik zou je wel aanraden om op tijd je vliegtickets te boeken want er gaat maar 1 vliegtuig per dag (van elke organisatie) naar de eilanden.

In het vliegtuig van Quito naar de Galapagoseilanden.

Vlieg hack

Mensen die in Ecuador wonen kunnen goedkoper naar de eilanden vliegen. Als toerist kun je deze vliegtickets ook kopen maar er kan naar je ‘bewijs van inwonerschap’ gevraagd worden. Als je dat niet kunt tonen krijg je een boete.

Dat gezegd hebbende, er zijn ook toeristen die ermee weg zijn gekomen door gewoon te doen alsof ze het niet wisten. Maar ja, stel iedereen gaat dit doen dan gaan ze natuurlijk op een gegeven moment wel boetes uitschrijven.

Ik zou het in ieder geval niet aanraden. Sterker nog, toen ik mijn tickets online ging boeken kon ik niet eens die optie kiezen.

Vliegtuig op het vliegveld Galapagoseilanden Ecuador.

INGALA Transit Card

Voordat je op het vliegveld gaat inchecken moet je eerst een INGALA Transit Card kopen van $ 20. Deze kaart is verplicht en bedoelt om illegaal verblijf op de eilanden tegen te gaan.

INGALA Transit Card, Galapagoseilanden.

Entreegeld

Zodra je op de eilanden aankomt moet je eerst $ 120 entree betalen (in 2019). Daarna kun je een stempel vragen voor in je paspoort. Ik wist dit helaas niet. Ik probeerde er nog eentje te krijgen op de terugweg maar blijkbaar kan het alleen als je aankomt.

Waar verblijf je?

Er zijn genoeg hotels, hostels en Airbnb’s te vinden op de eilanden. Je kunt dus gewoon iets boeken via Booking.com of Airbnb. Ook hebben sommige eilanden een camping.

Ik boekte op San Cristóbal en Isabela mijn verblijf via Booking.com en op Santa Cruz verbleef ik in een Airbnb.

Ferries boeken

Tussen de hoofdeilanden San Cristóbal, Santa Cruz en Isabela varen de hele dag door kleine bootjes (ferries). Je kunt online tickets boeken voor deze ferries of op de eilanden zelf.

Per ferry tocht betaal je $ 30 (in 2019). Als je op de eilanden zelf boekt dan kun je er soms nog $ 5 afkrijgen. Ga je in het hoogseizoen naar de Galapagoseilanden? Dan raad ik je aan om alvast online tickets te boeken. De bootjes raken in deze periode namelijk snel vol.

Ferries op de Galapagoseilanden.

Dagtrips boeken

Vanuit de drie bewoonde eilanden kun je dagtrips boeken naar andere Galapagoseilanden. De beste deals krijg je door een dag van tevoren, aan het einde van de middag op zoek te gaan naar een last minute. Als je goed bent in onderhandelen kun je er zo een paar tientjes afkrijgen.

Omdat ik in het hoogseizoen naar de Galapagoseilanden ging besloot ik om mijn dagtrips toch maar online te boeken. Ik betaalde daarvoor de hoofdprijs maar hield wel tijd over omdat ik op de eilanden niet meer alle bureautjes hoefde af te lopen. Dat scheelde ook weer een hoop stress.

Ik heb in totaal 7 dagtrips geboekt en uitgerekend dat als ik wél last minutes had geboekt (wat dus achteraf gewoon mogelijk bleek in het hoogseizoen) ik zo’n $ 238 had kunnen besparen.

Welke tours ik heb geboekt en hoeveel ik ervoor heb betaald lees je in de blogs hieronder.

San Cristóbal eiland

Santa Cruz eiland

Isabela eiland

Wat kost het?

Ik schreef een apart blog over wat ik heb uitgegeven tijdens 2 weken eilandhoppen op de Galapagoseilanden. Ik heb hierin ook de mogelijke kosten voor een cruise meegenomen.

Wat kost een reis naar de Galapagoseilanden

Conclusie: Cruise of eilandhoppen?

Ik ben zelf twee weken wezen eilandhoppen en als ik het overnieuw mocht doen dan zou ik denk ik voor een combinatie kiezen. Dus een cruise en daarna nog een paar dagen eilandhoppen.

Ik vond dat ik met dagtrips toch wel erg veel in de boot zat. Daarmee bedoel ik, meer in de boot dan dat ik echt wat deed. Als je een cruise boekt dan ben je ’s ochtends vroeg op de plek van bestemming en kun je meteen wat gaan doen. Er is meer tijd om dingen te zien/ doen. En ik vermoed dat je uiteindelijk ook meer (zeeleven) ziet omdat je dag en nacht op het water zit.

Het voordeel van eilandhoppen is dat je veel vrijheid hebt. Je kunt zelf de drie bewoonde eilanden verkennen op jouw tempo. En je kiest alleen de tours uit naar de plekken waar jij heen wilt.

Als ik het opnieuw zou mogen doen dan zou ik een cruise kiezen die langs Genovesa, Floreana, Bartolome en Espanola gaat. En daarna eilandhoppen op Santa Cruz, San Cristóbal en Isabela. Vanaf daar zou ik een paar dagtrips boeken naar Plazas, Santa Fe en Seymour. Tenzij je een cruise kunt vinden die ook al een stop maakt bij die eilanden natuurlijk.

Het mooie is dat je eigenlijk geen verkeerde keuze kunt maken. Want welke eilanden je ook gaat bezoeken, je gaat gegarandeerd een hoop zien.

Tips

Als laatste zou ik je nog wat tips willen meegeven voor als je een cruise gaat boeken óf gaat eilandhoppen.

 • Vergeet niet om reistabletten te kopen! De zee rondom de eilanden kan behoorlijk ruw zijn en er gaat altijd wel iemand over z’n nek op de boot.
 • Heb je een eigen wetsuit? Neem deze dan mee naar de eilanden. In de droge/ koude maanden is het water zo koud dat je niet zonder kan. Huren kost $ 15 per dag (voor een lange wetsuit).
 • Net als bij Paaseiland mag je eten meenemen van het vaste land. Máár geen fruit, groenten en zaden. De meeste voedingswaren die verpakt zijn mag je meenemen. Check om zeker te zijn deze lijst.
 • Don’t be an asshole. Ik heb tijdens mijn trip genoeg mensen gezien die toch even aan die schildpad moesten zitten. Of voor ’the Gram’ nét even te dicht bij een groep zeehonden gingen zitten. Heb respect voor de omgeving waar je bent en doe het gewoon niet.

Meer Galapagos

Plan je trip naar de Galapagoseilanden!

Meer over de Galapagoseilanden

Duiken op de Galapagoseilanden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.