Ga naar de inhoud

Santa Cruz eiland

Santa Cruz is, wat toerisme betreft, het belangrijkste Galapagoseiland. Vanaf dit eiland kun je namelijk de meeste dagtours en duiktrips boeken. Op het eiland zelf is ook een hoop te zien. Met of zonder gids.

Hoe kom je er?

Santa Cruz is te bereiken met het vliegtuig. Je vliegt van Quito of Guayaquil op Baltra, een klein eilandje boven Santa Cruz. Vervolgens neem je de bus en de ferry (Baltra en Santa Cruz worden gescheiden door water) naar Puerto Ayora.

Kom je van een ander eiland zoals San Cristóbal? Dan kun je een ferry nemen. Het duurt ongeveer 2 uur om met de boot van eiland naar eiland de reizen. De trip met de ferry kost $ 30 (in 2019) en in het hoogseizoen is het aan te raden om deze van tevoren te boeken.

Lees meer over vluchten, verblijf en vervoer op de Galapagoseilanden

Santa Cruz Galapagos eilanden Ecuador.

Waar verblijf je?

Puerto Ayora is de place to be op Santa Cruz. Je vindt er alle hotels, hostels, winkeltjes, restaurants en shops waar je tours kunt boeken. Ik boekte mijn verblijf via Airbnb bij Grace en René. Een stel dat een kamer in hun huis verhuurde.

Ik bleef er zes nachten en betaalde € 187. Duurder dan een hostel maar ik had mijn eigen kamer + badkamer en het was er ’s nachts lekker stil. Ik heb er heerlijk geslapen. Verder kon ik gratis één van de mountainbikes gebruiken. Als je die moet huren betaal je $ 15 per dag (in 2019).

Nadeel was dat de Airbnb niet in het centrum lag maar op een heuvel. Elke keer als ik naar het centrum ging en weer terug moest ik die heuvel op fietsen. Ik kon wel een taxi nemen (ze rijden allemaal in pickup trucks dus je fiets kan makkelijk mee) maar dat kostte elke keer $ 3.

De eigenaren van de Airbnb hadden een hele drukke maar lieve hond: Zuco.

Hond Galapagos eilanden Santa Cruz.

Wat is er te doen?

Er is genoeg te doen en te zien op Santa Cruz. Vanuit Puerto Ayora kun je lopen naar Tortuga Bay en het Darwin Research Station. Onderweg kom je zeeleeuwen tegen, pelikanen, Darwin vinken en zeeleguanen. En bij de haven kun je witpuntrifhaaien zien zwemmen. Alles gratis en voor niks.

Wil je meer zien? Dan raad ik je aan om een paar dagtours te boeken.

Santa Cruz Galapagos eilanden Ecuador.
Streetart Santa Cruz Galapagos eilanden Ecuador.
Streetart Santa Cruz Galapagos eilanden Ecuador.

Broodje eten? Let op dat dit rakkertje er niet mee aan de haal gaat! #megabrutaal

Vink op de Santa Cruz, Galapagos eilanden Ecuador.

Bezoek het Charles Darwin Research Station

In 1959 werd de Charles Darwin Foundation opgericht door UNESCO. Het doel van deze stichting is het behouden van het Galapagos-ecosysteem. Het Charles Darwin Research Station is onderdeel van het CDF. Er wordt onderzoek gedaan naar bedreigde diersoorten en oplossingen zodat de beesten niet daadwerkelijk uitsterven. Jaarlijks bezoeken meer dan 100 duizend mensen het Charles Darwin Research Station.

Charles Darwin Research Station op de Galapagos eilanden in Ecuador.

De meest bedreigde vogel ter wereld: de mangrovevink

Toen ik er was in 2019 was deed men onderzoek naar de mangrovevink en de floreanaspotlijster. Deze worden bedreigd door een soort vlieg die oorspronkelijk niet op de eilanden voorkomt. De vlieg legt eitjes in de nesten van de vogels. Zodra de eieren uitkomen kruipen de larven van de vlieg in de oren en neusgaten van de jonge vogeltjes. Om zich vervolgens tegoed te doen aan hun bloed. Veel van de vogels overlijden daarna.

Om dit tegen te gaan haalt men de eieren uit de nesten en broedt deze ergens anders uit. Zodra de vogels groot en sterk genoeg zijn worden ze weer vrijgelaten. Velen worden gemonitord en hebben een bandje om hun poot.

Ook probeert men de larven van de vlieg uit de jonge vogeltjes te halen. Maar dit is natuurlijk bijna niet te doen. Daarom probeert men nu een natuurlijke vijand te vinden die graag de eitjes van de vlieg eet maar geen schade toebrengt aan de rest wat leeft op de Galapagoseilanden.

Ze zijn oh zo schattig maar je mag ze eigenlijk niet voeren.

Darwin vinken op de Galapagos eilanden in Ecuador.

Reuzenschildpadden

Ooit leefden er duizenden reuzenschildpadden op de Galapagoseilanden. Op elk eiland een andere soort. Dat veranderde toen de eilanden eind 17e eeuw werden ontdekt door de mens. Piraten en walvisvaarders gebruikten de schildpadden als bron van voedsel. Men denkt dat zo’n 200 duizend schildpadden zijn weggehaald van de eilanden. Tegelijkertijd werden geiten, ratten, katten en honden losgelaten op de eilanden. Deze vormden een bedreiging voor de schildpadden. De geiten vraten de platen weg en de ratten aten de eieren op.

Men denkt dat er op dit moment (2019) nog maar 10% van de reuzenschildpadpopulatie over is op de Galapagoseilanden.

Reuzenschildpad Santa Cruz, Galapagos eilanden Ecuador.
Reuzenschildpad Santa Cruz, Galapagos eilanden Ecuador.
Reuzenschildpad Santa Cruz, Galapagos eilanden Ecuador.

Lonesome George

Op het eiland Pinta (waar geen toeristen mogen komen) leefde nog maar één schildpad die de toepasselijke naam Lonesome George kreeg. Hij werd overgebracht naar het Charles Darwin Research Station en overleed in 2012 op 102-jarige leeftijd. George was de enige van zijn soort die nog leefde en werd door het Guinness Book of World Records uitgeroepen tot ‘zeldzaamst levende beest ter wereld’.

Men hoopte dat George, in de 13 jaar dat hij op Santa Cruz leefde, zich zou voortplanten met andere reuzenschildpadden. Maar dat gebeurde helaas niet. Van de 14 eieren die gelegd werden was er niet één vruchtbaar. Toch denkt men dat er nog meer schildpadden zijn zoals George. Op eilanden die verder weg liggen en nog niet bezocht zijn.

Schild van een reuzenschildpad op de Galapagos eilanden, Charles Darwin Research Station.

Reuzenschildpadden en planten

Reuzenschildpadden zijn belangrijk voor de plantgroei op de Galapagoseilanden. De beesten eten ongeveer 70 verschillende plantsoorten. De zaden van de planten poepen ze weer uit. En aangezien een schildpad soms 10 kilometer per dag loopt worden de zaden overal verspreid.

Reuzenschildpad Santa Cruz, Galapagos eilanden Ecuador.
Reuzenschildpad Santa Cruz, Galapagos eilanden Ecuador.

Landleguanen

Op de Galapagos leven twee soorten landleguanen die je nergens anders ter wereld vindt. De Conolophus pallidus leeft alleen op Santa Fe eiland en de Conolophus subscristatus vind je op zes Galapagoseilanden. Deze leguanen behoren tot de grootste ter wereld.

Helaas zijn deze beesten erg gevoelig voor veranderingen. Men denkt dat er ooit meer dan tienduizend landleguanen rondliepen op de Galapagoseilanden. In 1976 waren het er minder dan 100. Dit komt door de introductie van niet-inheemse beesten zoals geiten die het eten weggrazen of jagen op leguanen.

Gelukkig is de populatie zich aan het herstellen. Op diverse eilanden heeft men succesvol geiten, ratten en honden weten te verwijderen. Op de eilanden waar dit nog niet gelukt is worden eieren verzamelt en ergens anders uitgebroed. Wanneer de leguanen groot genoeg zijn worden ze teruggeplaatst.

Landleguaan Galapagos eilanden Ecuador.
Cactus bomen Santa Cruz, Galapagos eilanden Ecuador.

Wist je dit over landleguanen?

  • Mannetjes kunnen tot 13,5 kilo wegen en 55 cm lang worden. Vrouwtjes zijn met 50 cm een beetje kleiner.
  • Landleguanen eten voornamelijk planten maar soms ook vlees (ze proberen alles).
  • Ze kunnen 40 jaar en ouder worden.
  • Om van teken af te komen gaan ze op hun achterpoten staan en laten dan vogels, zoals vinken, de teken verwijderen.
  • De Conolophus subscristatus is voor 1900 al uitgestorven op San Salvador (Santiago) eiland. In de jaren 40 gebeurde dit op Baltra.
  • De landleguanen zijn familie van de Amblyrhynchus Cristatus (zeeleguaan) en de Conolphus Marthae (de roze leguaan die bij een vulkaan op Isabela eiland leeft).
Afbeelding van de verschillende leguanen die leven op de Galapagos eilanden in Ecuador.

Alles over de Galapagoseilanden

Bij het Charles Darwin Research Station vind je eigenlijk alles over de Galapagoseilanden. Hoe ze ontstaan zijn, welke dieren er nu leven en ooit leefden. En wat er gedaan wordt om de soorten te beschermen. Toen ik er was hadden ze een kleine expositie over plastic en de nadelige gevolgen ervan op het milieu. Ik zou een bezoek aan het Charles Darwin Research Station zeker aanraden. Er is veel te zien en te leren.

Kunstwerk van plastic op Santa Cruz, Galapagos eilanden.

Je kunt er makkelijk zelf naartoe wandelen vanuit Puerto Ayora of een fiets huren. Toegang is (in 2019) gratis!

Charles Darwin Research Station op de Galapagos eilanden in Ecuador.

Zeeleeuwen en pelikanen bij de visboer

Vroeg in de ochtend wordt vlak voor de duikshop van Macarron vis verwerkt. De eerste klanten, een groepje pelikanen en een zeeleeuw, staan dan al ongeduldig te wachten.

Pelikanen op Santa Cruz, Galapagos eilanden Ecuador.
Zeehond en reiger bedelen om vis op Santa Cruz, Galapagos eilanden.
Zeehond en pelikanen bedelen om vis op Santa Cruz, Galapagos eilanden Ecuador.
Pelikaan op Galapagos eilanden Ecuador.

Laguna Las Ninfas

Vanuit Puerto Ayora is het een klein stukje lopen naar Laguna Las Ninfas, een meer dat omringd wordt met twee soorten mangroven. Er groeien vier soorten mangrove op de Galapagoseilanden: rood, zwart, wit en de fofoti. Bij Las Ninfas vind je de witte en rode soort.

Via een boardwalk kun je een rondje om het meer lopen.

Laguna Las Ninfas, Santa Cruz eiland, Galapagos.
Laguna Las Ninfas, Santa Cruz eiland, Galapagos.
Vogel Galapagos eilanden Ecuador.

Las Grietas

Las Grietas is een deel bij Santa Cruz waar ooit een aardbreuk is ontstaan die daarna is volgelopen met water. De breuk is 10 meter diep, 100 meter lang en 7 meter breed.

Het water is super helder en je kunt er zwemmen en snorkelen. Wat er te zien is weet ik niet want ik ben zelf het water niet in gegaan. Het was, aan het einde van de middag, veel te druk. Ga vroeg heen als je bij Las Grietas wilt zwemmen.

Las Grietas op Santa Cruz, Galapagos eilanden Ecuador.

Ook als je niet gaat zwemmen is Las Grietas de moeite waard. De wandeling is erg mooi en er is een uitkijkpunt in de buurt.

Las Grietas op Santa Cruz, Galapagos eilanden Ecuador.

Hoe kom je er?

Om bij Las Grietas te komen moet je vanaf de haven van Santa Cruz een watertaxi nemen naar Angermeyer Point. Maar je kunt ook gewoon ‘Las Grietas’ zeggen. De overtoch kostte $ 1 in 2019.

Bootjes Galapagos eilanden Ecuador.

Eenmaal aangekomen is het nog een stukje lopen naar Las Grietas. Je moet eerst nog langs een strand en een opgedroogd zoutmeer. Het is even zoeken maar gelukkig zijn er altijd mensen in de buurt die weten waar je heen moet.

Las Grietas op Santa Cruz, Galapagos eilanden Ecuador.

Tortuga Bay

Tortuga Bay wordt door velen het mooiste strand van de Galapagos genoemd. Vanuit Puerto Ayora kun je een watertaxi nemen die er ongeveer 20 minuten over doet. Liever lopen? Dat kan ook. Er is een wandelpad dat geopend is van 6 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds. Je moet je aan het begin van de trail registreren.

De trail is 3 kilometer lang en het duurt ongeveer 30 tot 45 minuten voordat je bij het strand aankomt. Je kunt hier vervolgens relaxen en de bijzondere zeeleguanen en vogels bewonderen. Ook zijn er plekken waar je kunt snorkelen.

Tortuga Bay Santa Cruz, Galapagos eilanden Ecuador.
Zeeleguaan Galapagos eilanden, Ecuador.
Cactus bomen op Galapagos eilanden Ecuador.

Hooglanden & El Chato

In de hooglanden van Santa Cruz vind je El Chato – Giant Tortoise Reserve. De naam zegt het al, het is een reservaat voor reuzenschildpadden.

blank

Seymour Norte

Seymour Norte is een klein eilandje dat in de buurt ligt van Santa Cruz. Het is één van de weinige eilanden waar je Fregatvogels én Blue Footed Boobies kunt zien nesten. Op Santa Cruz kun je een tour boeken naar dit eiland.

Galapagos fregatvogel

Plazas & Santa Fe

Vanuit Santa Cruz kun je dagtours boeken naar Plazas en Santa Fe. Er is één boot (in 2019) die een trip aanbiedt waarbij je beide eilanden bezoekt op één dag.

blank

Duiken bij Seymour Channel & Mosquera

Men zegt dat de Galapagoseilanden behoren tot de beste duikplekken ter wereld. Er zijn een aantal plekken waar je kunt duiken vanaf Santa Cruz. Ik ging voor Seymour Channel & Mosquera omdat ze die duik aanboden op de dag dat ik tijd had.

De best beoordeelde duikschool op Santa Cruz is Scuba Iguana (in 2019). Deze is echter ook het duurst en daarom ging ik met Macarron. Ik wil als tip geven om van tevoren héél goed reviews te checken. Er zitten namelijk een aantal duikscholen tussen die echt niet goed zijn.

Let op je eigen veiligheid

Mijn ervaring met Macarron is oké maar meer omdat ik zelf overal goed op lette. Er gebeurde tijdens de duik dingen die naar mijn mening echt niet kunnen. Zo kwam één dame zonder lucht te zitten en moest ze delen met de instructeur. Die ging vrolijk nog even door met duiken. En bij de tweede duik vloog er een duiker omhoog zonder safety stop te doen. De instructeur deed niks.

Let dus zelf heel goed op als je gaat duiken!

Duiken op de Galapagos eilanden Ecuador.

Wat is er te zien?

Ik had graag hamerhaaien gezien maar dat is helaas niet gelukt. Een paar dagen eerder of later had ik ze misschien wel gezien. De natuur laat zich niet voorspellen.

Wat heb ik dan wel gezien? Veel vissen, een grappige kleine slak, alen die uit de grond komen en weer verdwijnen als je te dichtbij komt, En een hele grote groep pijlstaartroggen.

Lees meer over duiken op de Galapagoseilanden

Snorkelen met zeeleeuwen

Het allerleukste was echter niet het duiken. Na de eerste duik stopten we ergens waar we gingen lunchen. Daarna mochten we snorkelen met zeeleeuwen. Ik was de eerste die het water in ging en de beestjes kwamen bijna meteen op me af. Dit leverde behoorlijk coole beelden op. Kijk maar naar het filmpje hieronder.

Snorkelen bij Pinzon

Pinzon is een klein eilandje dat niet bezocht kan worden door toeristen. Maar je kunt er wel snorkelen. Ik boekte online een snorkeltour via Ecuadortrails voor $ 140. De last minute prijs ligt tussen de $ 110 en $ 140 (in 2019).

De huur van wetsuits was exclusief. Als je er eentje wilt huren betaal je $ 10 voor een lange en $ 5 voor een korte (in 2019). Het is aan te raden omdat het water enorm koud kan zijn (in het droge en koude seizoen).

Tijdens de tour ga je op twee plekken snorkelen. Ik zag een grote groep gekleurde vissen, een zwemmende zeeleguaan, zeeleeuwen, witpuntrifhaaien, zeeschildpadden en Grapsus Grapsus krabben.

Ik vond persoonlijk de Kicker Rock 360 tour bij San Cristóbal eiland en de Los Tuneles tour bij Isabela eiland indrukwekkender. Maar snorkelen bij Pinzon is ook erg mooi. Check de beelden hieronder maar.

Bartolomé

Bartolomé is één van de meest bezochte Galapagoseilanden. Het kwam voor in de film Master and Commander: The Far Side of the World met Russel Crowe. Bartolomé staat vooral bekend om zijn Pinnacle rock en de kolonie Galapgos pïnguïns die er woont. Het eiland heeft daarnaast een erg mooi landschap.

Als je online een tour boekt naar dit eiland dan betaal je ongeveer $ 210. De last minute prijs ligt tussen de $ 160 en $ 190 (in 2019).

San Salvador (Santiago)

San Salvador is het tweede eiland dat Charles Darwin bezocht tijdens zijn onderzoekstrip naar de Galapagoseilanden. Hij verbleef hier in totaal twee weken. Er zijn verschillende plekkend die je kunt bezoeken op San Salvador namelijk: Buccaneer Cove, Chinese Hat, Egas Port, Espumilla Beach, James Bay en Sullivan Bay.

Als je online een tour boekt naar Santiago (Chinese Hat) dan betaal je ongeveer $ 265 (in 2019). De prijs voor de andere plekken zal ongeveer hetzelfde zijn.

Floreana

Op Floreana eiland vind je de meeste herinneringen aan de eerste kolonisten van de Galapagoseilanden. Het eiland hult zich in mysteries nadat er een barones verdween en een dokter overleed. Naast de opmerkelijke geschiedenis vind je er bijzondere dieren zoals flamingo’s, zeeleguanen, pinguïns en Blue Footed Boobies.

Een dagtour naar Floreana kost online ongeveer $ 160. Last minute betaal je tussen de $ 100 en $ 120 (in 2019).


Meer Galapagos

Doen en zien op de Galapagoseilanden

Beste tijd Galapagoseilanden

Cruise of eilandhoppen?

Isabela eiland

San Cristóbal eiland

Kosten Galapagoseilanden