Ga naar de inhoud

Seymour Norte & Mosquera

Seymour Norte is een klein Galapagoseilandje dat in de buurt ligt van het grotere eiland Santa Cruz. Het is één van de weinige eilanden waar je van dichtbij Fregatvogels én Blue Footed Boobies kunt zien nesten.

Hoe kom je er?

Het is mogelijk om vanaf Santa Cruz een dagtour te boeken. Ik deed dat online via Ecuadortrails en betaalde $ 220. De last minute prijs ligt (in 2019) tussen de $ 150 en $ 180. Maar dit is voor standaard boten. Ik zat op een luxe boot en daar betaal je meer voor. Ik vermoed dat de last minute prijs dan rond de $ 180 ligt.

Seymour Norte eiland, Galapagos.

Fregatvogels

Er bestaan vijf soorten fregatvogels en op de Galapagoseilanden leven er twee: de grote fregatvogel en de Amerikaanse fregatvogel. Beide soorten komen op meerdere plekken in de wereld voor. Maar de Amerikaanse fregatvogel die op de Galapagoseilanden leeft vind je echt alleen hier.

Vliegende fregatvogel, Galapagoseilanden.

De twee fregatvogel soorten lijken zo erg op elkaar dat je ze bijna niet uit elkaar kunt houden. Als je goed luistert dan lukt het wel. De grote fregatvogel klinkt namelijk als een kalkoen terwijl de Amerikaanse fregatvogel een drummend geluid maakt. Heel grappig om te horen. De mannetjes blazen in het paarseizoen hun rode nekzak op om vrouwtjes te imponeren. Dat is prachtig om te zien.

Er wordt slechts één ei gelegd en de jongen worden relatief lang verzorgd door de ouders. Misschien omdat ze ook niet elk jaar een ei kunnen leggen. Dit gebeurt meestal om het jaar.

Fregatvogel met opgeblazen nekzak op Seymour Norte eiland, Galapagos.
Fregatvogels op Seymour Norte eiland, Galapagos.

Fregatvogels zijn een beetje sneaky. Ze vissen namelijk wel zelf maar stelen ook vaak voedsel van andere vogels. Deze pakken ze dan bij de staart en schudden ze net zo lang heen en weer tot de vogel de vers gevangen vis uitbraakt.

Fregatvogel met opgeblazen nekzak op Seymour Norte eiland, Galapagos.

Als je fregatvogels wilt zien dan is het aan te raden om een tour te boeken naar een eiland waar ze nesten. De vogels hebben namelijk korte pootjes waardoor ze meer in de lucht zijn dan op land. Het is dan moeilijk om ze te spotten.

Een vrouwtje op een nest. Zoals je ziet heeft het vrouwtje geen rode nekzak maar een witte borst.

Broedende fregatvogel op Seymour Norte eiland, Galapagos.

Een jonge fregatvogel.

Jonge fregatvogel op Seymour Norte eiland, Galapagos.

Blue Footed Boobies

De Blue Footed Booby (Blauwvoetgent) is één van de iconen van de Galapagoseilanden. Maar de vogel komt niet alleen hier voor. Je vindt ‘m ook op andere plekken in de wereld.

De Blue Footed Boobies staan natuurlijk bekend om hun blauwe voetjes. Die krijgen ze door het voedsel dat ze eten: sardientjes. De blauwe kleur is voor de mannetjes erg belangrijk. Des te blauwer de voeten des te meer kans op een vrouwtje. Maar dan moet je ook nog goed kunnen dansen.

Een blauwvoetgent.

Blue Footed Booby ofwel Blauwvoetgent op Seymour Norte eiland, Galapagos.

In het voortplanting seizoen doen de mannetjes een dans waarbij ze van de ene voet op de andere springen. Vleugels wijd en snavel in de lucht. Alles om de vrouwtjes te imponeren.

Blauwvoetgenten leggen meestal 2 of 3 eieren. Ma en pa broeden samen op de eieren die na 45 dagen uitkomen. De jongen blijven zo’n 4 maanden bij de ouders. De eerste die uit het ei komt eist alles op en pikt naar de jongere broertjes of zusjes. Je moet een sterke vogel zijn om dat te kunnen overleven.

Blue Footed Booby met jong op Seymour Norte eiland, Galapagos.
Blue Footed Booby ofwel Blauwvoetgent op Seymour Norte eiland, Galapagos.
Blue Footed Booby ofwel Blauwvoetgent op Seymour Norte eiland, Galapagos.

Deze heeft het helaas niet overleefd.

Overleden Blue Footed Booby op Seymour Norte eiland, Galapagos.

Toen ik op Seymour Norte was zagen we een jong dat enorme honger had en bij een mannetje aan het bedelen was om voedsel. Alleen was het volgens de gids niet haar vader. En dus weigerde de vogel haar te voeren. Dat was zó zielig om te zien. De vogel was dus blijkbaar haar ouders kwijt. Maar volgens de gids was ze al zo groot dat ze het waarschijnlijk wel zou overleven.

Baby Boobie bedelt tevergeefs om voedsel.

Blue Footed Booby jong schreeuwt om aandacht op Seymour Norte eiland, Galapagos.

Red Footed Boobies

Op Seymour Norte nesten geen Red Footed Boobies. Deze bevinden zich op andere plekken om concurrentie te voorkomen. De Roodpootgent eet ook andere dingen dan de Blauwvoetgent. Namelijk inktvis. Dat kleurt de pootjes rood. Ik vroeg aan de gids of de vogel blauwe pootjes zou krijgen als deze sardientjes zou eten. Maar blijkbaar werkt het niet zo. Genetisch zitten de vogels heel anders in elkaar.

Landleguanen

Op Seymour Norte vind je naast vogels ook de Conolophus subscristatus, een landleguaan. Er lopen er niet heel veel rond maar degene die ik zag waren groot en geel. Ze eten cactussen die op het eiland staan.

Landleguaan op Seymour Norte eiland, Galapagos.
Landleguaan op Seymour Norte eiland, Galapagos.

Andere beesten die je kunt spotten bij Seymour Norte zijn zeeleeuwen, zeeleguanen en pelikanen.

Zeeleeuw op Seymour Norte eiland, Galapagos.
Seymour Norte eiland, Galapagos.
Seymour Norte eiland, Galapagos.
Seymour Norte eiland, Galapagos.

Mosquera

Als je een dagtour boekt naar Seymour Norte dan bezoek je waarschijnlijk ook heel kort Mosquera. Dit is een pieplein eilandje waar je zeeleeuwen ziet, pelikanen en Grapsus Grapsus krabben. Ik vond het eiland zelf niet zo heel boeiend maar ging later nog in het gebied duiken. Dat was iets interessanter.

Zeeleeuw bij Mosquera eiland, Galapagos.
Mosquera eiland, Galapagos.
Pelikanen op het strand bij Mosquera eiland, Galapagos.
Pelikaan op het strand bij Mosquera eiland, Galapagos.

Meer Galapagos

Doen en zien op de Galapagoseilanden

Beste tijd Galapagoseilanden

San Cristóbal eiland

Isabela eiland

Cruise of eilandhoppen?

Kosten Galapagoseilanden