Ga naar de inhoud

Mexico

Mexico is een land in Midden-Amerika dat grenst aan de USA, Belize en Guatemala. De hoodstad is Mexico-stad. De oorspronkelijke bewoners van Mexico waren de Maya’s/ Azteken. Tot in de 16e eeuw het land veroverd werd door de Spanjaarden.

Mexico is een populair vakantieland omdat er grote diversiteit is in natuur en cultuur. Je vindt er eeuwenoude Maya ruïnes, bijzondere cenotes (watergrotten), jungle, strand, museums en eilanden waar je kunt duiken. Mexico is één van de plekken op de wereld waar je kunt snorkelen met walvishaaien.

In dit blog lees je meer over Mexico en wat ik er allemaal gedaan en gezien heb.

Wat is er te doen in Mexico?

Campeche

Merida

Chichen Itza en Cenote Ik Kil

Ek Balam en Cenote Xan Che

Valladolid

Isla Mujeres

Cancun

Playa del Carmen

Tulum

Bacalar

Xpujil en Calamuk

Mijn reisroute

 • Xpujil – 2 nachten
 • Bacalar – 2 nachten
 • Tulum – 3 nachten
 • Playa del Carmen – 2 nachten
 • Cancun – 2 nachten
 • Valladolid – 3 nachten
 • Mérida – 2 nachten
 • Cancun – 2 nachten

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je in 16 uur naar Cancun of Campeche (met een overstap). Wil je naar Mexico-Stad? Dan ben je 12 uur onderweg (directe vlucht).

Heb je een visum nodig?

Verblijf je korter dan 90 dagen in Mexico? Dan hoef je geen visum aan te vragen. Wel moet je paspoort bij aankomst nog 6 maanden geldig zijn.

Onward ticket

Als je naar een land binnen Midden- of Zuid-Amerika reist dan kan er op het vliegveld gevraagd worden naar een onward ticket. Een bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Als je vanuit Nederland (of ander land) naar Mexico vliegt en weer terug dan is er niets aan de hand. Maar als je een enkeltje hebt geboekt (omdat je daarna wilt doorreizen naar andere landen) dan heb je dus geen bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Wat gebeurt er als je geen onward ticket hebt?

Dan is er een kans dat je niet wordt toegelaten aan boord. Als het land van aankomst namelijk besluit om jou niet toe te laten dan moet de vliegtuigmaatschappij jou weer mee terug nemen (op hun kosten).

Het vervelende is dat er niet altijd word gecheckt of je een onward ticket hebt. Het proces is heel random. Soms moet je het laten zien, soms niet. Toch zou ik je aanraden om een onward ticket te regelen want better safe than sorry.

Onward bewijs regelen

 • Boek een goedkoop vliegticket naar een ander land. Maakt niet uit wat voor land, als je maar kunt laten zien dat je weer weg gaat.
 • Boek een goedkoop busticket naar een ander land. Let op: niet alle landen accepteren bustickets.
 • Boek een ticket via bestonwardticket.com. Je betaalt $ 12 (in 2019) en het ticket is 48 uur geldig. Ik heb hier drie keer gebruik van gemaakt maar ben uiteindelijk nooit gecheckt. Ik weet dus niet of dit werkt/ betrouwbaar is. Maar recensies online zijn positief.
 • Reis van land naar land met de bus (of ferry). Er wordt eigenlijk alleen om een onward ticket gevraagd als je gaat vliegen.

Exit fee

Belangrijk om te weten is dat je een exit fee (toeristenbelasting) moet betalen als je naar Mexico gaat. Dit zit al bij de prijs van je vliegticket inbegrepen (als het goed is). Je kunt het checken bij de specificaties.

Heb je een enkeltje geboekt omdat je verder gaat reizen naar een ander land? Print dan je ticket uit en laat het zien aan de douane wanneer je Mexico verlaat. Als je niet kunt bewijzen dat je de fee al betaald hebt dan moet je nog een keer betalen. Dat zou zonde zijn.

Reis je over land naar Mexico? Dan betaal je de exit fee meestal als je het land weer verlaat (vandaar ook de term exit fee).

Als je met de ferry naar Mexico reist, bijvoorbeeld vanuit Belize, dan moet je de exit fee van tevoren betalen. Waarom dat is weet ik niet maar zorg ervoor dat je genoeg geld (Mexicaanse Peso) op zak hebt want ze accepteren geen creditcard.

In 2019 was de exit fee prijs 558 Peso ofwel € 26.

Waar verblijf je?

In Mexico vind je genoeg goede hotels, hostels en Airbnb’s. Ik verbleef zelf veel in hotels, in een eigen kamer. Daar betaalde ik gemiddeld € 13 per nacht voor (in 2019). En dat was dan echt een goede kamer.

Hoe reis je rond?

Binnen Mexico kun je heel snel en voordelig rondreizen met de bus. ADO is de grootste busmaatschappij en rijdt door het hele land. Bussen zijn comfortabel (goede stoelen, airco, toilet aan boord) en de busstations zijn schoon. Medewerkers achter de ticketbalies spreken vaak Spaans én Engels.

Via de ADO-app kun je van tevoren tickets reserveren. Ik heb dit zelf niet gedaan omdat het niet nodig was. Ik reisde rond in Yucatan, Campeche en Quintana Roo in de maand juni (laagseizoen). Ik kocht meestal de dag van tevoren een kaartje of op de dag zelf. Er waren altijd genoeg plekken.

Reizen met de bus in Mexico is over het algemeen veilig maar ik zou wel aanraden om waardevolle spullen in je handbagage te doen. Mijn paspoort, creditcard en cash geld stopte ik in een klein tasje dat om mijn nek hing. Die verborg ik onder mijn kleren. Als de bus overvallen zou worden dan was ik in ieder geval niet meteen alles kwijt.

Spreidt dus altijd je spullen over meerdere tassen. Stop niet alles in één backpack.

Let op: als je tickets gaat kopen voor de bus in Mexico dan moet je je paspoort laten zien. Ook bij het instappen. Als je ergens voor een dag heen gaat zorg er dan voor dat je een foto van je paspoort in je mobiel hebt staan die je kunt laten zien.

Als je grote afstanden moet afleggen (bijvoorbeeld van Mexico-Stad naar Yucatan) dan kun je ook een internationale vlucht nemen.

Wat voor klimaat heeft Mexico?

Omdat het een groot land is zijn er verschillende klimaten.

 • Noord-Mexico: woestijn en steppeklimaat.
 • Zuid-Mexico: tropisch savanneklimaat en een deel moesson- en tropisch regenwoud-klimaat.

Bij Mexico denken de meeste mensen aan zandvlaktes en cactussen. Maar je vindt er dus ook groene jungles en tropische stranden.

Wat is de beste tijd om naar Mexico te gaan?

November t/m maart. Dan zijn de temperaturen prettig en regent het niet heel veel. De maanden mei t/m augustus zijn ook nog te doen. De maand september is de slechtste maand om heen te gaan.

Het walvishaai seizoen loopt van mei t/m september.

Snorkelen met walvishaaien in Mexico.

Is het veilig?

In Mexico zijn veel drugskartels actief en het is vrij normaal dat er regelmatig lijken worden gevonden langs de snelweg. Of in de kofferbak van een auto. Berovingen zijn ook aan de orde van de dag. Dit gebeurt overal in Mexico en dus ook in toeristische gebieden zoals Cancun of Playa del Carmen.

Je kunt prima solo door Mexico reizen maar je moet wel goed blijven opletten. Hieronder mijn tips.

 • Als je met de bus reist zorg dan dat je niet alle waardevolle spullen in één tas stopt. Ik had mijn paspoort en creditcard altijd in een klein tasje om mijn nek hangen. En mijn mobiel in mijn BH.
 • Loop ’s avonds niet alleen over straat. Ik was altijd voor het donker werd terug in mijn hotelkamer.
 • Blijf in beweging en ga bijvoorbeeld niet in je eentje op het strand liggen.
 • Neem overdag de bus en niet ’s avonds.
 • Draag geen waardevolle spullen als je erop uit gaat of uitdagende kleding. Beetje saai misschien maar het trekt alleen maar de aandacht.
 • Don’t judge a book by it’s cover. De zwerver op de hoek doet je waarschijnlijk niets terwijl die leuke jongen op het strand gewoon een dief blijkt te zijn.

Heb je inentingen nodig als je naar Mexico gaat?

Aangeraden wordt om je te laten vaccineren tegen DTP en hepatitis A. Meer informatie vind je op de website van de GGD.

Met welke valuta betaal je in Mexico?

De munteenheid van Mexico is de Mexicaanse peso. Je kunt er ook betalen met Amerikaanse dollars maar dat zou ik niet aanraden omdat je dan veelal duurder uit bent.

Is Mexico duur?

Mexico is goedkoper dan Nederland maar duurden dan andere landen in Latijns Amerika, zoals Peru. Voor een eenpersoonskamer betaal je gemiddeld € 13 per nacht, wat niet heel duur is. Ook eten en openbaar vervoer is vrij goedkoop.

Meer weten? Lees: wat kost een reis naar Mexico?

Wat eten ze in Mexico?

Traditioneel Mexicaans eten bestaat uit taco’s, tortillas, chilipepers, rijst, bonen, gehakt, fruit en avocado’s (guacamole). In de meeste toeristische plekken kun je ook terecht voor pizza, pasta, friet, Indiaas etc.

Bekende mexicaanse dranken zijn natuurlijk Tequila, Pina Colada en Corona bier.

Mexico is onder andere één van mijn favoriete landen vanwege het eten. Vegetarische tacos, burritos, quesedillas en empanadas. Ik vind het allemaal even lekker.

Welke taal spreken ze in Mexico?

De officiële taal is Spaans. In veel toeristische plekken kun je ook met Engels terecht.

Cultuur

In Mexico vind je een gemixte indiaanse en spaanse cultuur. Zoals in veel landen in Latijns Amerika hebben de mannen het vaak voor het zeggen. Er is helaas veel geweld tegen vrouwen. Ze worden mishandelt door hun man of zelfs vermoord. Gelukkig is dit (onder andere dankzij social media) een beetje aan het veranderen.

Mexicanen zijn een eigenwijs volkje en hebben over het algemeen moeite met gezag. Ze misbruiken het (zie de corruptie in de overheid) of ze worden erdoor gebruikt.

Dia de Los Muertos

De dag van de doden is één van de populairste feestdagen in Mexico. Tijdens deze traditie worden overleden familieleden en vrienden herdacht. Men gelooft dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde, en die van volwassenen op 2 november.

Tijdens deze dagen worden de graven van overleden dierbaren schoongemaakt en daarna versierd. Men maakt altaren van speelgoed, bloemen, papier-maché figuren, bloemen en eten. Vaak brood in de vorm van een schedel (pan de muerte). ’s Avonds worden er kaarsen gebrand.

Het feest begint in grote steden vaak al op 31 oktober. Er zijn dan parades met muziek. Men verkleedt zich als skeletten. De vrouwen dragen uitbundige, kleurrijke jurken en bloemen in het haar. De heren dragen een typische Mexicaanse hoed en tweedelig pak.

De traditie stamt af van de Maya’s en Azteken en staat sinds 2008 zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Helaas was ik zelf in mei in Mexico. Ik moet dus nog een keer terug om Dia de Los Muertos mee te maken.

Dia de Los Muertos feest in de Melkweg in Amsterdam.

Dia de Los Muertos verkleed feest.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

In Mexico heb je geen internationaal rijbewijs toch. Spreek je geen of matig Spaans? Dan raadt de ANWB aan om er toch eentje mee te nemen.