Naar de inhoud springen

Xpujil en Calamuk

Xpujil (spreek uit als spuugil) is een gehucht in de Mexicaanse staat Campeche. Het mini stadje ligt langs weg 186 en is vernoemd naar een plantensoort die in de regio groeit. In de buurt van Xpujil kun je verschillende oude Maya ruïnes bezoeken zoals Becan, Chiacanná en Calakmul.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland kun je het beste naar Campeche vliegen (overstappen in Mexico City). Vanaf daar neem je de bus naar Xpujil. De totale trip duurt 23 uur.

Van Belize naar Xpujil

Ik was in Belize en nam een watertaxi naar Chetumal, Mexico. Vanaf de haven van Chetumal nam ik een taxi (€ 4,70) naar het ADO busstation. Helaas was de eersteklas ADO bus van 12:00 uur al weg. Maar ik kon nog wel de tweedeklas SUR bus nemen van 12:15 uur.

Ik betaalde 108 Peso (€ 5) en ongeveer 2 uur later kwam ik aan in het gehucht dat Xpujil heet.

Belangrijk: als je met de bus reist in Mexico dan moet je vaak je ID laten zien bij het kopen van een kaartje en wanneer je de bus instapt. Vergeet dus niet je paspoort mee te nemen!

Waar verblijf je?

Ik verbleef bij Hotel Nicte-Ha. Een fijne plek, dichtbij het centrum, schoon, grote kamers (ik had twee bedden voor mezelf) én, heel belangrijke voor lichte slapers, stil. Ik betaalde € 20 per nacht (in 2019).

Hotel Nicte-Ha in Xpujil Mexico.

Wat is er te doen in Xpujil?

In het dorp zelf is echt niets te doen. De enige reden waarom ik naar Xpujil ging waren de Maya ruïnes. De drie kleinste kun je vanuit het dorp makkelijk bereiken met de auto of fiets. Ik boekte een tour naar de grootste, Calakmul.

Xpujil, Chicanná en Becan

Deze drie Maya ruïnes liggen dichtbij Xpujil. Als je geen auto tot je beschikking hebt kun je voor 150 Peso (€ 7) per dag een fiets huren bij Hotel Victoria. In 45 minuten fiets je van Xpujil naar de verste ruïnes, Chicanná. En op de terugweg kun je een stop maken bij Becan en de ruïnes van Xpujil.

Bij alle drie ruïnes betaal je een entreebedrag van ongeveer € 2,30 (in 2019).

Calakmul Maya ruïnes in Xpujil Mexico.

Wie waren de Maya’s?

Jaren geleden werd het gebied rondom Xpujil bevolkt door de Maya’s. Ik schreef een apart blog met meer informatie over deze beschaving.

Lees meer over de Maya’s

Chicanná

Chicanná is in 1966 ontdekt. Het is één van de 45 ruïnes in de archeologische regio die men Rio Bec noemt. Rio Bec refereert ook wel naar een periode waarin een bepaalde archeologische stijl werd gebruikt.

Chicanná Maya ruïnes in Xpujil Mexico.
Chicanná Maya ruïnes in Xpujil Mexico.

In Chicanná zijn verschillende ruïnes te vinden die door de Maya’s gebruikt werden voor ceremoniële doeleinden. Ook denkt men dat er elite woonde die contact hadden met Maya’s uit andere landen. Er zijn namelijk objecten gevonden uit Guatemala en Honduras.

Chicanná Maya ruïnes in Xpujil Mexico.
Chicanná Maya ruïnes in Xpujil Mexico.
Chicanná Maya ruïnes in Xpujil Mexico.

Chicanná was voor mij een aangename verassing. Bij een aantal ruïnes waren de details nog heel mooi aanwezig. En ik was de enige bezoeker.

Chicanná Maya ruïnes in Xpujil Mexico.
Chicanná Maya ruïnes in Xpujil Mexico.

Becan

Becan is in 1934 ontdekt door twee onderzoekers van het Carnegie Institute of Washington. In de jaren 90 zijn delen van de ruïnes gerestaureerd.

Onderweg van Chicanná naar Becan kwam ik heel veel vlinders tegen

Vlinders in Xpujil Mexico.
Vlinder in Xpujil Mexico.
Becan Maya ruïnes in Xpujil Mexico.

Becan was de politieke, economische en religieuze hoofdstad van de provincie Rio Bec. Het is strategisch gelegen tussen Campeche en Chetumal.

Becan Maya ruïnes in Xpujil Mexico.

Becan is een stukje indrukwekkender dan Chicanná omdat de tempels veel hoger zijn. Je kunt twee van de tempels beklimmen. Hoewel het een beetje onduidelijk is omdat er bordjes staan met “niet klimmen aub” terwijl er een touw langs de trappen ligt wat juist aanspoort om te gaan klimmen.

Becan Maya ruïnes in Xpujil Mexico.
Becan Maya ruïnes in Xpujil Mexico.
Becan Maya ruïnes in Xpujil Mexico.
Becan Maya ruïnes in Xpujil Mexico.

Bij Becan vind je ook een balcourt waar de Maya’s Pok-Ta-Pok (ofwel Juego de Pelota) speelden. Een balspel dat gebruikt werd voor ontspanning en ceremoniële en politieke doeleinden.

Pok-Ta-Pok balcourt bij de Becan Maya ruïnes in Xpujil Mexico.
Becan Maya ruïnes in Xpujil Mexico.
Becan Maya ruïnes in Xpujil Mexico.

Xpujil

De ruïnes van Xpujil werden in de jaren 30 ontdekt. Xpujil is een Maya naam en komt van een plant die in de regio groeit. Deze plek is het kleinst (er zijn 3 gebouwen die je kunt bewoneren) en daarmee ook het minst indrukwekkend.

Xpujil Maya ruïnes.
Xpujil Maya ruïnes.

Calamuk

Op ongeveer 1,5 uur rijden van Xpujil vind je de ruïnes van Calamuk. Omdat ik geen auto tot mijn beschikking had besloot ik een tour te boeken. Via Google kwam ik terecht bij de Mexicaanse Abel. Hij kreeg goede recensies online en ik nam contact met hem op via Facebook (hij heeft geen website). Maar je kunt in Xpujil ook naar zijn kantoortje gaan. Er zit één toeristenbureautje in Xpujil en dat wordt gerund door Abel en zijn collega.

Een tour naar Calamuk duurt de hele dag (van 08:00 uur tot 18:00 uur) en kost € 55.

Inclusief:

  • Entree gelden.
  • 2 uur wandeling door de jungle.
  • Bezoek aan de ruïnes van Calamuk.
  • Lunch.
  • Vervoer heen- en terug.

Kingdom of the snake

Calakmul was ooit één van de grootste en machtigste Maya steden. Het symbool van de slang (een belangrijk wezen in de Maya mythologie) is hier veelvuldig teruggevonden. Calakmul wordt dan ook wel het koninkrijk van de slang genoemd.

Calamuk Maya ruïnes bij Xpujil in Mexico.

Ooit leefden er 50 duizend mensen in het gebied rond Calakmul. Er zijn zo’n 6750 gebouwen gevonden. De grootste tempel is 45 meter hoog en daarmee één van de grootste Maya tempels ooit.

In de grootste tempel is de tombe van Yuknoom de Grote gevonden. Deze heerser werd begraven met verschillende sieraden en een dodenmasker gemaakt van Jade. De objecten kun je bewonderen in het architectuur museum in Campeche.

De grootste tempel in Calakmul.

Calamuk Maya ruïnes bij Xpujil in Mexico.

De Maya tempels werden gemaakt van kalksteen blokken en daarna gestuukt met een mix van kalksteenpoeder. Vervolgens werden ze geverfd. Voornamelijk rood. Een kleur die symbool stond voor bloed en offers. Het moet indrukwekkend geweest zijn, die gigantische gekleurde tempels.

Calamuk Maya ruïnes bij Xpujil in Mexico.
Calamuk Maya ruïnes bij Xpujil in Mexico.

De monumenten voor de grootste tempel van Calamuk hebben geen afbeeldingen meer. Deze zijn jaren geleden gestolen. Met een kettingzaag zijn de afbeeldingen van de stenen pilaren gezaagd. Twee van de afbeeldingen hangen in museums. De anderen hangen waarschijnlijk bij iemand thuis aan de muur.

Calamuk Maya ruïnes bij Xpujil in Mexico.
Calamuk Maya ruïnes bij Xpujil in Mexico.
Calamuk Maya ruïnes bij Xpujil in Mexico.

Helaas zijn tegenwoordig alleen nog de ruïnes over. De Maya’s verlieten hun steden en de jungle nam het gebied over.

Calamuk Maya ruïnes bij Xpujil in Mexico.

Dit is de plek waar de elite woonde. Er waren grote stenen banken waar de Maya’s op sliepen. En er zijn ronde gaten gevonden in de muren waar waarschijnlijk stokken hingen met gordijnen. De meeste Maya’s waren erg klein (1.50 meter) en de huizen zijn daarom ook niet al te groot.

Calamuk Maya ruïnes bij Xpujil in Mexico.

Tegenvaller

Om heel eerlijk te zijn ik vond Calakmul een beetje tegenvallen. En dat kwam door het volgende:

  • Online werd gezegd dat er, door de ligging, heel weinig toeristen zouden zijn. Toen wij er waren was er een grote groep met studenten.
  • De jungle wandeltocht viel tegen. We zagen bijna geen beesten.
  • Op de heenweg zagen we een toekan maar de gids stopte niet en reed gewoon door.
  • De informatie die de gids verschafte was een beetje karig. Ik wist een hoop al. Er zat een Mexicaanse professor bij ons in de groep en die wist meer te vertellen dan de gids.
  • Ik was al naar Yaxha geweest in Guatemala en dat was zo indrukwekkend dat alles wat je daarna ziet alleen maar kan tegenvallen.

Persoonlijk vond ik de tour het geld niet waard (hoewel het wel één van de goedkopere tours was). Als ik het mocht over doen dan zou ik waarschijnlijk een auto huren en er zelf heen rijden.

Wandeling door de jungle bij Calamuk Mexico.

Tijdens onze jungle wandeling vonden we deze dode vogel.

Dode vogel gevonden tijdens wandeling door de jungle bij Calamuk Mexico.

En zagen we deze opmerkelijke kalkoen.

Kleurrijke kalkoen gespot tijdens wandeling door de jungle bij Calamuk Mexico.

En brulapen.

Brulapen gespot tijdens wandeling door de jungle bij Calamuk Mexico.

Meer Mexico

Campeche

Merida

Chichen Itza en Cenote Ik Kil

Ek Balam en Cenote Xan Che

Valladolid

Isla Mujeres

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.