Verder naar bericht

Isla Mujeres

Isla Mujeres is een eiland voor de kust van Mexico. Vanuit Cancun kun je een ferry nemen die je in 45 minuten naar het eiland brengt. Isla Mujeres betekent vrouwen eiland. In de tijd van de Maya’s was Isla Mujeres een heilige plek waar men de godin Ixchel aanbad. Toen de Spanjaarden op het eiland aankwamen stond het vol met beelden van vrouwen. En zo komt Isla Mujeres aan haar naam.

Rondom het eiland vind je prachtig, helderblauw water. Perfect voor duiken of snorkelen. Ik ging naar Isla Mujeres om het MUSA onderwatermuseum te bewonderen. En om zeeschildpadden te spotten.

Hoe kom je er?

Vanuit Cancun kun je een ferry nemen naar Isla Mujeres. De trip duurt ongeveer 45 minuten en als je met Ultra Mar gaat dan betaal je € 18 (in 2019).

Hoe reis je rond op het eiland?

Net als op Caye Caulker in Belize huren veel mensen een golfkarretje (of scooter). Prijzen verschillen maar voor mij, als solo reiziger, was het te duur. Ik besloot om een fiets te huren.

Ik kwam op de hoofdstraat een promoter tegen die me een barrel probeerde aan te smeren voor € 20. Ja doei! Ik besloot verder te kijken en kwam terecht bij Funisland. Ook hier zagen de fietsen er niet al te best uit maar de prijs was in ieder geval beter. Voor € 10 huurde ik een mountainbike die ik om 19 uur mocht terugbrengen (om 17 uur gaan alle winkels dicht op het eiland maar de eigenaar kwam terug om de fiets in ontvangst te nemen). Ik moest mijn rijbewijs achterlaten als borg.

Helaas moest ik aan het einde van de dag toch nog €10 extra betalen want: fietssleutel weg. Enorm balen. Ik ben nog nooit een sleutel kwijtgeraakt.

Wat is er te doen?

Ik was maar 1 dag op Isla Mujeres en dat is eigenlijk niet genoeg. Zeker als je ook nog een paar uur gaat duiken.

Tortugranja

Op de fiets is het vanuit het centrum van Isla Mujeres zo’n 20 minuten fietsen naar de Tortugranja, ofwel de schildpad boerderij. Het is een klein opvangcentrum voor zeeschildpadden. Het leek me een leuk idee om hier heen te gaan omdat ik dan eindelijk een schildpad van dichtbij kon zien.

Het opvangcentrum is klein en niet duur. Ik betaalde 30 Peso (€ 1,40) in 2019. Je kunt er verschillende schildpad soorten bewonderen. Ze zitten in kleine bakjes wat ik een beetje zielig vond. Gelukkig worden ze uiteindelijk allemaal vrijgelaten.

Ik vond het jammer dat er geen medewerker/ gids aanwezig was om meer te vertellen over het opvangcentrum. Er hingen alleen wat bordjes met info over de schildpadden. Het was leuker geweest als men wat had kunnen vertellen over de opvang zelf.

Punta Sur

Op tien minuten fietsen van Tortugranja ligt Punta Sur. Het Zuidelijkste puntje van het eiland. Hier vind je kleine Maya ruïnes en heb je prachtig uitzicht over de zee en een deel van het eiland. Er loopt een korte route langs het water.

Strand en shoppen

Zonaanbidders en shopaholics zitten goed op Isla Mujeres. Ga lekker een dagje naar het strand of check de veel winkels die het eiland rijk is.

Streetart checken

Ook leuk om te doen op het eiland.

Party boot/ yacht

Hou je van feesten? Er zijn verschillende organisaties die een tour op een boot/ yacht aanbieden. Zon, zee, zuipen en muziek.

Musa onderwatermuseum

Het MUSA onderwatermuseum bestaat uit beelden die op de bodem van de zee zijn geplaatst en fungeren als kunstmatig rif. Het is een initiatief van verschillende kunstenaars. Je kunt een snorkel of duik tour boeken om de beelden te bewonderen. Ik koos voor de duik optie omdat de beelden op 10 meter diepte staan.

Met welke organisatie?

Via Tripadvisor kwam ik bij Sea Hawk Divers terecht. Ik boekte een 2 tank duik tour naar MUSA en het Machones rif en betaalde € 80 (in 2019).

We waren in totaal met 3 personen. Ik en twee dames uit de USA die een PADI curus deden. We maakten in het begin een extra stop bij ondiep water waar de dames hun examen deden (eentje haalde het helaas niet). Daarna gingen we door naar het MUSA museum en het Machones rif.

Wat vond ik ervan?

Het was super! En dat had ik eigenlijk niet verwacht want volgens online reviews zou het Machones rif niet heel boeiend zijn. Maar het was prachtig, we hebben drie Hawksbill (karet) zeeschildpadden gezien. En ook nog eens van heel dichtbij. Ik heb er mooie beelden van die je kunt bewonderen in het filmpje hieronder.

Het MUSA museum was ook heel tof. De beelden zijn allemaal begroeid met koraal en trekken een hoop vissen aan. Het is dus eigenlijk een kunstmatig rif. Dat was het idee erachter. Ook hier heb ik mooie beelden van die je kunt zien in het filmpje hieronder.

De MUSA en Machones duik is redelijk simpel. De maximale diepte is 10 meter waardoor je de 3 minuten safety stop niet hoeft te doen. De zichtbaarheid was iets minder toen ik ging duiken maar ik heb alsnog veel gezien.

Filmpje duiken Isla Mujeres

Vegetarisch eten bij Aroma Isla

Ik kreeg van de twee dames uit de USA de tip om te gaan eten bij Aroma Isla. Deze toko serveert vegetarisch en vegan eten. Ik ging voor een vegetarische hamburger en zoete aardappel friet. Het was heerlijk. En helemaal niet duur. Voor deze maaltijd en twee drankjes betaalde ik € 13 (in 2019). Ze verkopen er ook grappige t-shirts met slogans als “You can’t make everybody happy, you’re not an avocado”.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.