Verder naar bericht

Cancun

Cancun is een stad op het schiereiland Yucatan in de Mexicaanse staat Quintana Roo. De mooie stranden, blauwe zee en de vele bars maken Cancun de ideale locatie voor een top vakantie. Elk jaar komen er duizenden Amerikaanse studenten naar Cancun om hun Spring Break te vieren. Maar het is niet alleen maar zon, zee en zuipen. Vanuit Cancun kun je het Maya museum en verschillende ruïnes (zoals Chitzen Itza) bezoeken. En op het nabijgelegen eiland Isla Mujeres kun je prachtig duiken.

Hoe kom je er?

Ik reisde vanuit Tulum naar Cancun met de ADO bus. De rit duurde twee uur en een kaartje kost ongeveer € 10 (in 2019).

Waar verblijf je?

De meeste toeristen verblijven in Cancun in de zogenaamde hotel zone. Vanuit daar is het makkelijk om het strand te bereiken en alle populaire restaurants en bars. Omdat de hotels in dit gedeelte nogal duur zijn besloot ik om iets te boeken in het centrum van Cancun.

Ik verbleef bij Mandala Home. Een homestay gerund door twee jonge mannen. Ik had een eigen kamer en deelde de badkamer en wc. Het was een hele simpele accommodatie maar het bed lag heerlijk (nog niet zo’n goed bed gehad in Latijns Amerika). En de kamer had een airco.

Op zo’n vijf minuten lopen van de homestay vind je de Wallmart. Hier stopt een bus die je naar de hotelzone brengt voor 12 Peso (€ 0,55). Het ADO busstation ligt op 15 minuten lopen van Mandala Home. Ideaal.

Wat is er te doen in Cancun?

Cancun is groot en er is veel te doen. Als je ook nog uitstapjes gaat doen naar de plaatsen rondom Cancun dan kun je je hier weken vermaken. Ik had maar drie dagen en moest dus keuzes maken.

Cancun heeft een aantal indrukwekkende golfbanen, mocht je daarvan houden

Maya Museum

Het Maya Museum is een aanrader wanneer je in Cancun bent. Je vindt hier veel informatie over de Maya’s in het algemeen en specifieke details over de groep die in Yucatan leefde. De Maya’s leefden in landen als Belize, Guatemala, Honduras en Mexico en hadden niet één koninkrijk. Er waren verschillende koninkrijken en ze waren vaak in oorlog met elkaar.

Meer weten over de Maya’s? Ik schreef er een apart blog over. Lees meer over de Maya’s.

Naast Maya objecten vind je ook moderne kunst in het Maya Museum

Playa Delfines & Zona Hotelera

Playa Delfines (dolfijn strand) wordt gezien als één van de mooiste stranden in Mexico. Ik had verwacht dat ze hier ook last zouden hebben van een “algenplaag” zoals in Playa del Carmen en Belize. Maar niets was minder waar. De stranden in Cancun leken erg schoon.

De hotelzone bestaat eigenlijk uit een lange strook land met allemaal (dure) hotels, bars en restaurants. Je vindt hier bijvoorbeeld het Hard Rock Café (uiteraard heen geweest en een t-shirt gescoord) en de Coco Bongo. Je vindt hier eigenlijk alleen maar toeristen.

Zwemmen met Walvishaaien

Veel mensen hebben het op hun bucketlist staan: zwemmen met walvishaaien. Cancun is één van de plekken op de wereld waar je dit kunt doen. Eigenlijk stond het niet echt op mijn to-do lijst maar ik dacht, als ik er nu toch ben kan ik het net zo goed doen.

Met welke organisatie?

Via Tripadvisor kwam ik bij Eco Colors Tours terecht. Ik boekte de trip online via hun website en betaalde € 150. Er zijn andere organisaties die de trip iets goedkoper aanbieden maar ik boek liever met een aanbieder die het welzijn van de walvissen op nummer 1 zet.

Ik werd ’s ochtends netjes met een busje opgehaald. In de bus zaten al zes andere toeristen. Onze gids was Lara Croft (maar eigenlijk heette ze anders natuurlijk). Terwijl we naar de haven reden vertelde Lara wat meer over de walvishaaien.

Wist je dat een walvishaai:

  • tot 12 meter lang kan worden?
  • voornamelijk plankton eet?
  • een grote bek heeft maar een klein keelgat ter grootte van een tennisbal?
  • een bedreigde vissoort is?
  • eieren produceert maar ze niet ‘legt’. Het ei ‘komt uit’ in de buik van de moeder en de babywalvis wordt daarna geboren.
  • zo’n 70 tot 80 jaar oud kan worden?

Kotsmisselijk

De rit van de haven naar de plek waar de walvishaaien rondzwemmen was, zoals de Amerikanen zeggen, rough. Heel erg rough. Ik had van tevoren een reis pilletje ingenomen maar dat werkte voor geen meter. Toen we na een uur varen eindelijk bij de walvishaaien aankwamen was ik zo misselijk dat ik niet eens meer het water in wilde.

Kort maar krachtig

Natuurlijk ging ik uiteindelijk wel het water in. Ik moest gewoon even bijkomen.

De ontmoeting met de walvishaaien was erg kort. We mochten in totaal twee keer het water in (in koppels van 2) en kregen maximaal vijf minuten de tijd. De boot ‘parkeerde’ vlak naast de walvishaai en dan moest je snel het water inspringen en zwemmen ‘for dear life’ om de haai te kunnen zien.

De eerste keer schrok ik me rot want de haai kwam recht op me af. Het enige wat ik dacht was “oh shit, ik mag ze niet aanraken en ik moet op 3 meter afstand blijven!”. Nou dat lukte dus niet. De haai zwom vlak langs me op zo’n 30 centimeter afstand. Ik kon ‘m bijna aanraken (wat ik natuurlijk niet deed). Daarna zag ik er nog twee. Ik denk een baby en moeder. Het was prachtig om te zien, ze zijn echt enorm! Maar alles ging zo snel. Voor ik het wist moest ik het water uit.

De tweede keer dat ik het water in ging zwom er weer eentje vlak langs me. En net zoals de eerste keer was deze ook weer heel snel weg.

Selfie met de staart van een walvishaai

Is het ’t waard of niet?

Ik moet zeggen dat het een hele gave ervaring was om deze beesten zo van dichtbij te zien. De onderzoeker Jacques Cousteau heeft ze maar twee keer in zijn hele leven gezien. En ik heb er in tien minuten tijd drie mogen spotten. Dus ja als je het zo bekijkt dan is het de mooiste ervaring ever.

Maarja, ik ben nou eenmaal heel kritisch en vind € 150 erg veel voor wat je krijgt. Je zit in totaal 2 uur op de boot en ligt maar 10 minuten in het water. Als ze de tijd met de walvishaaien zouden verdubbelen (dus 4 keer in het water en 20 minuten in totaal) dan was ik tevreden geweest.

Aan de andere kant vind ik het wel heel goed dat het welzijn van de walvishaaien op nummer 1 staat bij Eco Colors Tours. Als iedereen langer zou blijven rondhangen (want er varen een hoop boten rond) dan raken de haaien misschien in de stress. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Als ik het nog een keer mocht doen dan zou ik waarschijnlijk met een andere organisatie gaan, namelijk Underwater Mexico. Dit bedrijfje wordt gerund door een Nederlandse dame en terwijl alle andere organisaties heel gehaast te werk gaan krijg je bij Underwater Mexico uitgebreid de tijd om met de haaien rond te zwemmen. En ook op een verantwoordelijke manier.

Voor de lunch (cerviche of salade) meerden we aan bij dit mooie strand

Filmpje zwemmen met walvishaaien

Isla Mujeres

Isla Mujeres is een eiland voor de kust van Mexico. Vanuit Cancun kun je een ferry pakken die je in 45 minuten naar het eiland brengt. Isla Mujeres staat bekend om zijn prachtige wateren waar je kunt duiken, snorkelen en zeilen. Ik ging erheen om het MUSA onderwatermuseum te bewonderen.

Lees meer over mijn trip naar Isla Mujeres

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.