Verder naar bericht

Caye Caulker

Caye Caulker is een eiland in de Caribische zee dat op zo’n 30 minuten varen van Belize City ligt. Het is een belangrijke toeristentrekker want rondom het eiland vind je het tweede grootste barrierreef ter wereld. Veel mensen komen dan ook naar Caye Caulker om te duiken of te snorkelen.

Het eiland is niet groot. Zo’n 5 kilometer lang en ongeveer een kilometer breed. Er wonen zo’n 1600 mensen in simpele huisjes gemaakt van hout. Het is een relaxt eiland. Alles mag, niks moet. De slogan is dan ook “Go Slow”.

Op het eiland zijn auto’s verboden. Alles wordt gedaan op de fiets of golfkarretjes. Je kunt een golfcart taxi nemen of er zelf eentje huren. Mocht je in het centrum verblijven dan kun je alles ter voet bereiken.

Hoe kom je er?

Ik kwam met de bus vanuit San Ignacio. Je kunt een shuttle boeken maar die zijn nogal duur (vanaf 35 dollar). Het is net zo makkelijk en veel goedkoper (4 euro in 2019) om de lokale bus te nemen. Er rijden express bussen om het uur maar die miste ik omdat mijn cursus chocola maken uitliep. Dan maar de normale bus. Een oude Amerikaanse schoolbus, zonder airco. Mocht je deze bus nemen bereid je dan voor op een lange, warme rit naar Belize City.

Lange rit in de schoolbus, ik ben het zat

Bij de bushalte in Belize City (die er nogal dodgy uitziet) staan taxi’s klaar om je te vervoeren naar de watertaxi. Je kunt kiezen voor de San Pedro watertaxi of de Ocean Ferry. Ik koos voor de eerste. Ik was een beetje laat en vroeg de taxi chauffeur om op te schieten. In het Engels, want dat spreekt iedereen in Belize.

Ik haalde de watertaxi op het nippertje en 30 minuten later kwam ik aan op Caye Caulker. Ik betaalde € 7,50 voor het ritje. Mocht je uiteindelijk weer terug gaan naar Belize City dan kun je beter meteen een retourtje kopen. Dit is goedkoper dan twee enkele tickets. En je kaartje is 3 maanden geldig.

Bij de haven van Caye Caulker staan er golfcart taxi’s klaar om je naar je hotel/ hostel te brengen.

Waar verblijf je?

Ik wilde relaxen op het eiland en daarom boekte ik een appartement bij Roughrider Inn. Het huis staat in een rustige woonwijk op zo’n 10 minuten fietsen van het centrum. Voor mij was het ideaal. lekker stil. En er stonden twee fietsen die ik gratis mocht gebruiken. Wel een must als je zover van het centrum af zit.

blank

Wat is er te doen in Caye Caulker?

Op het eiland zelf is niet zo heel veel te doen. Er zijn een aantal restaurantjes en winkeltjes maar alles is klein. Het gaat er voornamelijk om wat je rondom het eiland kunt doen: snorkelen, duiken, zeilen, vissen, kitesurfen etc.

blank

The Split is de plek waar men een drankje doet aan het einde van de dag

blank

Bij Ice & Beans hebben ze lekkere ijskoffie, mini donuts en wafels

blank
blank

Toen ik in Caye Caulker was kampte het eiland met een algen probleem. Het spul (dat eruit ziet als zeewier) lag overal op het strand. Niet heel aantrekkelijk voor het oog. Maar de geur was het ergste. Waar je ook rondliep, overal stonk het naar rotte eieren. Beetje jammer.

Volgens onderzoekers kan het wel eens zo zijn dat dit de nieuwe norm wordt. In Panama en Mexico hebben ze er ook al last van. Experts zeggen dat het komt door klimaatverandering, vervuiling en de sterke stroming die de algen naar land brengt.

Maar goed, volgens Trump hebben we nergens last van…

blank

Een dagje zeilen met Raggamuffin

Raggamuffin Tours is een organisatie die zeiltrips aanbiedt rond Caye Caulker. Je kunt kiezen voor een dagtrip of een 3-daagse reis. Ik koos voor de dagtrip waarbij je zeilt naar Hol Chan, Shark & Ray Alley en de Coral Gardens.

blank
blank

Het was een mooie ervaring. Ik heb onder andere zusterhaaien gezien, twee zeeschildpadden en twee pijlstaartroggen. Je ziet het meeste bij de eerste twee stops. De Coral Gardens vond ik een beetje tegenvallen.

blank

Wist je dat een zeeschildpad zo’n 30 kilo gras per dag eet!?

blank
blank

Tussen het snorkelen door krijg je een lunch geserveerd die bestaat uit rijst met bonen en kip (als je vegetarisch bent laten ze de kip weg). Op de terugweg serveren ze rumpunch. Gegarandeerd strompelend van boord.

Het was een geweldige dag. Ik hou van zeilen. Ik deed het als kind altijd met scouting. Ik vond scouting niet zoveel aan maar als we op de boot zaten dan genoot ik echt. Het is jammer dat ik nooit mijn brevet heb gehaald. Wie weet dat ik het nog een keer probeer.

Deze pelikaan zagen we ook nog

blank

Filmpje snorkelen met Raggamuffin

Duiken bij Turneffe Atol

De volgende dag ging ik duiken met Belize Diving Services. We gingen naar Turneffe Atol waar je heel veel koraal ziet en kleine, kleurrijke vissen. Bij het duikcentrum noemen ze deze locatie ook wel “de kleurrijke muur”.

Ik vond het wel een beetje spannend want de groep bestond voornamelijk uit mensen die al jaren doken. Zo hadden de meesten hun eigen duikspullen mee en professionele onderwatercamera’s. Lichtelijk intimiderend.

Ik maakte me een beetje zorgen. Weet ik alles nog? Hoe werkt de computer ook alweer? Wat waren de signalen? Maar al die zorgen waren niet nodig. Zodra ik in het water lag ging alles vanzelf. Duiken is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Het is vooral leuk!

blank

Misselijk

Wat ik minder leuk vond was de boot rit. Het duurde een uur voordat we bij de duiklocatie aankwamen. Onderweg vocht de boot met een aantal hoge golven. Iedereen vloog van links naar rechts. Uiteraard had ik mijn reisziekte pilletjes vergeten. En de crew had ook niks bij zich. Dat vond ik trouwens wel vreemd. Dat staat toch op nummer 1 om mee te nemen?

Duik 1 en 2

Gelukkig lukte het me om zonder overgeven aan te komen op de dive site. De eerste duik duurde zo’n 50 minuten en we zagen prachtige vissen en koraal. Na de eerste duik kregen we lunch (rijst met bonen, sla en gebakken banaan) en daarna voeren we naar de tweede dive site. De tweede duik duurde ook 50 minuten en ook hier zagen we prachtige vissen en koraal.

Ik vond het een geslaagde dag. Het tweede grootste rif van de wereld is zeker weten de moeite waard!

blank

Filmpje duiken in Belize

Vliegen over The Great Blue Hole

Als je naar Belize gaat dan mag je The Great Blue Hole niet overslaan. De meeste mensen kiezen voor een duik- of snorkeltrip maar ik besloot om eroverheen te vliegen.

Lees meer over mijn vlucht over The Great Blue Hole

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.