Verder naar bericht

Campeche

Campeche is een stad in de gelijknamige Mexicaanse staat en staat sinds 1999 op de UNESCO werelderfgoedlijst. In Campeche vindt je gekleurde koloniale huizen, gezellige restaurantjes en een aantal interessante museums.

Hoe kom je er?

Ik besloot om Campeche te bezoeken als dagtrip vanuit Merida. Ik nam de ADO bus om 7 uur ’s ochtends (er rijden de hele dag door bussen) en kwam twee uur later aan in Campeche.

Vanaf het ADO busstation in Campeche is het 30 minuten lopen naar het centrum. Ik had daar geen zin in en nam de lokale bus voor 10 Peso (€ 0,45).

Een retourtje Merida – Campeche kost € 24,40 (in 2019). Niet heel goedkoop. Mocht je de tijd hebben dan zou ik aanraden om hier een nachtje te blijven. dan kun je namelijk ook nog naar de Edzna ruïnes. Ik had hier geen tijd meer voor.

Belangrijk: als je een kaartje koopt vergeet dan niet je paspoort mee te nemen. In Merida checkte ze dit niet dus ik dacht dat het wel goed zou komen. Maar in Campeche wilde ze me vervolgens bijna geen kaartje verkopen omdat ik geen ID kon laten zien.

Tot nu toe heb ik in elke plek waar ik heen ging een overnachting geboekt en had ik dus altijd mijn paspoort bij me. Goed om even bij stil te staan als je ergens heen gaat voor een dagtrip.

Wat is er te doen?

Ik was maar een paar uur in Campeche en heb dus niet alles gedaan en gezien. Toch denk ik dat ik een goede indruk heb gekregen van deze stad.

blank
blank
blank
blank

Puerta de Tierra

Campeche ligt aan zee en werd in het verleden vaak aangevallen door piraten. Daarom werd er een muur om de stad heen gebouwd. Deze stadsmuur is goed bewaard gebleven en kun je op verschillende plekken betreden.

Ik ging de muur op bij de Puerta de Tierra. Vanaf de muur kun je mooi uitkijken op de stad die me een beetje deed denken aan Cartagena in Colombia.

Als je de muur op wilt dan betaal je € 0,70 (in 2019).

blank
blank
blank
blank
blank
blank

Loop langs de boulevard

Na mijn bezoek aan de stadsmuur wandelde ik naar de zee. Daar liep ik een stukje langs de boulevard. Heerlijk even uitwaaien.

blank
blank

Calle 59

Via de bekendste straat van Campeche, Calle 59, liep ik weer richting het centrum. Calle 59 is een straat waar geen auto’s rijden en waar je allemaal terrasjes vindt.

blank
blank
blank

Plaza Principal

Het Plaza Principal is het centrale plein van Campeche. Midden op het plein vind je een restaurant. Grenzend aan het plein vind je de kathedraal van Campeche, de bibliotheek en Casa no 6.

blank
blank

Cathedral de Nuestra Senora de la Purisma Conception

Een hele mond vol. Deze kathedraal werd in de 19e eeuw gebouwd en staat sinds 2005 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

blank
blank

Museo de la Arquitectura Maya

Als je naar Campeche gaat dan mag je een bezoekje aan dit museum eigenlijk niet overslaan. Dit museum vertelt je meer over de stela’s (monumenten) die gevonden zijn bij Maya ruïnes en het Maya schrift. En je vindt hier een dodenmasker gemaakt van Jade dat gevonden is bij de Maya ruïnes van Calakmul.

blank
blank

De Maya’s geloofden dat de overleden heerser (Yuknoom de Grote) een goddelijk gezicht nodig had om naar de onderwereld te kunnen reizen. Daarom maakten ze het dodenmasker. De tombe van Yuknoom werd pas in 1984 ontdekt. In 2004 werd het masker gerestaureerd en het kan nu dus bewonderd worden in het museum in Campeche. Heel cool.

Een kaartje voor het museum kost € 2 (in 2019).

blank
blank
blank

Wie waren de Maya’s?

Wil je meer weten over de Maya’s? Ik schreef er een apart blog over.

Lees meer over de Maya’s

Casa no 6

Niet te verwarren met Chanel no 5. Dit huis is een typisch voorbeeld van hoe huizen eruit zagen in de 18e eeuw. Casa no 6 is gerestaureerd in 1998 en sindsdien open voor publiek.

Zeker een kijkje waard. Toegang kost € 0,90 (in 2019).

blank
blank
blank

Ex Templo San Jose

Deze kerk vond ik van de buitenkant mooi om te zien. Helaas kon ik de binnenkant niet bekijken want: dicht.

blank

Streetart spotten

Ik zou niet willen zeggen dat Campeche een stad is waar je overal streetart vindt. Máár er zijn zeker hier en daar wat interessante (grote) werken te vinden.

blank
blank

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.