Ga naar de inhoud

Tulum

Tulum is een badplaats in de Mexicaanse staat Quintana Roo. In de buurt vind je stranden, Maya ruïnes, cenotes en gezellige winkeltjes en restauntjes. Geen verassing dus dat deze stad jaarlijks flink wat toeristen trekt.

Ik verbleef zelf twee dagen in Tulum en dat is eigenlijk iets te kort als je alles wil zien.

Tulum Mexico.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je in 13 uur naar Canun Mexico. Vanaf daar neem je de bus naar Tulum. De rit duurt 1,5 uur.

Bacalar naar Tulum

Ik was in Bacalar en nam de ADO bus naar Tulum. De rit duurt 3 uur en een kaartje kost € 13 (in 2019).

Belangrijk: als je met de bus reist in Mexico dan moet je vaak je ID laten zien bij het kopen van een kaartje en wanneer je de bus instapt. Vergeet dus niet je paspoort mee te nemen!

Waar verblijf je?

Ik verbleef in Hotel Central Station, naast het ADO busstation. Het is een fijne plek als je op zoekt bent naar luxe voor een betaalbare prijs. Ik had een kamer met twee bedden en airconditioning. Het was er ’s avonds lekker stil (er zaten geen mensen in de kamer naast me). Het hotel zit wel een beetje ver van het strand en de ruïnes. Maar je kunt bij één van de vele reisbureautjes om de hoek een fiets huren.

Hotel Central Station Tulum Mexico.

Wat is er te doen?

In eerste instantie dacht ik dat er niet zoveel te doen was in Tulum. Maar het is maar waar je in geïnteresseerd bent. Je hebt er heel veel cenotes, waterparken en je kunt duik- en snorkeltrips boeken. En dan zijn er nog de Maya ruïnes en het strand.

Hoe reis je rond?

Het eerste wat je nodig hebt is vervoer. Heb je een huurauto? Dan kun je overal naartoe. Ben je met de bus door Mexico aan het reizen? Dan raad ik je aan om een fiets te huren. Het is goedkoop en de afstanden zijn te doen. Boek een tour naar activiteiten die te ver liggen.

Ik huurde de eerste keer een fiets bij Ola Bikes. Deze organisatie heeft de beste reviews online maar is ook het duurst. Je betaalt voor een dag 150 Peso (€ 7) en je moet een borg betalen van 500 Peso.

De tweede keer huurde ik een fiets via Croco Bikes. Hier vragen ze 100 Peso voor een dag maar omdat ik pas om 12 uur ’s middags kwam aankakken kreeg ik de fiets mee voor 70 Peso (€ 3,50). Ik hoefde geen borg te betalen maar moest wel een ID achterlaten. De fiets van Croco Bikes was minder goed onderhouden dan die van Ola Bikes. Het ding rammelde aan alle kanten en de ketting viel er onderweg af.

Streetart Tulum Mexico.

Oppassen voor hipsters!

Hipster waarschuwingsbord Tulum Mexico.
Streetart Tulum Mexico.

Maya ruïnes van Tulum

De Maya ruïnes van Tulum zijn makkelijk te bezoeken vanuit de stad en erg populair.

Wie waren de Maya’s?

Voordat je verder leest wil je misschien iets meer weten over de Maya’s. Ik schreef er een apart blog over.

Lees meer over de Maya’s

De Maya’s van Tulum

In Mexico woonden ooit verschillende Maya stammen met verschillende kenmerken. De Maya’s in Tulum waren afhankelijk van de zee. Ze aten veel vis en hadden kleine tuintjes waar ze onder andere mais, chili pepers, bonen en pompoen verbouwden. Ze leefden van wat de natuur ze gaf.

Maya ruïnes in Tulum Mexico.
Maya ruïnes in Tulum Mexico.
Maya ruïnes in Tulum Mexico.
Maya ruïnes in Tulum Mexico.

De architectonische stijl van de oost kust Maya’s was simpel. De gebouwen waren klein en de muren werden gestuukt en versierd met kleurrijke schilderingen. De kleuren rood en zwart werden gemaakt met aarde en mineralen. Planten werden gebruikt voor de kleur blauw en groen.

Maya ruïnes in Tulum Mexico.
Maya ruïnes in Tulum Mexico.

Bij de ruïnes van Tulum stikt het van de leguanen.

Leguaan bij de Maya ruïnes in Tulum Mexico.
Leguaan bij de Maya ruïnes in Tulum Mexico.
Leguaan bij de Maya ruïnes in Tulum Mexico.

Chillen op het strand

Bakken op het strand, daar is Tulum de ideale plek voor. Maar niet toen ik er was. In juni 2019 kampte Mexico met een overschot aan algen. Deze maken het zeewater bruin en spoelen aan op het strand. De algen doen denken aan zeewier en laten een vieze, rotte eierlucht achter.

Tulum strand en algen, Mexico.
Tulum strand en algen, Mexico.

Het is een slechte ontwikkeling voor het toerisme maar het ironische is dat we deze troep zelf veroorzaakt hebben. Volgens onderzoekers is het probleem ontstaan door klimaatsverandering en het dumpen van landbouwproducten in de zee.

Fiets naar cenote Yax Chen

Aangezien het strand geen optie was ben ik naar de Yax Chen cenote gefietst. Deze cenote lijkt net als de Cenote Azul in Bacalar op een groot meer. Je kunt het meer zwemmend verkennen of een kayak huren. Aan de zijkant liggen vlonders waar je je spullen kunt achterlaten. Toegang tot de cenote kost 50 Peso (€ 2,30). Persoonlijk vond ik het een beetje tegenvallen maar het was wel lekker om even af te koelen in het water.

Lunchen bij Raw Love Café

Onderweg naar de Yax Chen cenote rij je langs allemaal luxe hotels, hippe winkeltjes en leuke strandtentjes.

Spectaculaire ingang van 1 van de restaurants

Kunstwerk van Daniel Popper in Tulum Mexico.

Raw Love Café is een beetje prijzig maar het eten is gezond en lekker. Ik ging voor een smoothie bowl als brunch.

Lunchen bij Raw Love Cafe in Tulum Mexico.
Lunchen bij Raw Love Cafe in Tulum Mexico.
Lunchen bij Raw Love Cafe in Tulum Mexico.

Skip Buritto Amor

Een tent die goede recensies krijgt online is Buritto Amor. Ik zou je aanraden om deze te skippen. Toen ik er aan kwam was het nogal druk (veel hipsters) dus ik nam plaats aan de bar. Vervolgens kwam niemand mijn bestelling opnemen. Ik heb er zeker 20 minuten gezeten. Dus toen ben ik maar weer weggegaan. Uiteindelijk belandde ik bij La Coqueta waar de service wél goed was. En ook het eten was prima.

Eten bij La Coqueta in Tulum Mexico.

Cenote Dos Ojos

Op zo’n 30 minuten fietsen van Tulum vind je de Gran Cenote, Temple of Doom, de Carwash Cenote en de Dos Ojos (twee ogen cenote). Ik had geen tijd om ze allemaal te bezoeken en koos voor de grootste: de Dos Ojos.

Cenote Dos Ojos in Tulum Mexico.
Cenote Dos Ojos in Tulum Mexico.
Cenote Dos Ojos in Tulum Mexico.

Hoe kom je er?

Als je met de bus door Mexico reist dan stel ik voor om een tour te boeken of een taxi. Ik deed dit zelf niet en ging op de fiets. Het is ongeveer een uurtje fietsen vanuit Tulum en op zich best te doen. Alleen fiets je over de snelweg naast vrachtwagens en auto’s die met 100 km per uur voorbij razen. Niet de meest veilige optie dus.

Snorkelen of duiken?

Toegang tot de cenote kost 350 Peso ofwel € 16,30 (in 2019). Je mag dan in twee van de drie grotten snorkelen. Wil je ook de derde grot (de batcave) ontdekken? Dan moet je een gids inhuren. Dit kost 600 Peso (€ 28).

Ik kan het helaas niet aanraden. De tour duurt maar 30 minuten en je krijgt vrij weinig tijd om in de batcave rond te kijken.

Als je een PADI hebt kun je beter gaan duiken. Dan kun je namelijk het hele grottenstelsel verkennen. Op sommige plekken schijnt het 400 meter diep te zijn. Niet dat je daar naartoe duikt natuurlijk maar toch, volgens mij is het een stuk spannender en waarschijnlijk ook meer het geld waard.

In de buurt van Tulum zitten ontzettend veel cenotes die je duikend kunt verkennen. Op de site van spotmydive staan de beste vermeld.

Snorkelen bij Cenote Dos Ojos in Tulum Mexico.
Snorkelen bij Cenote Dos Ojos in Tulum Mexico.
Snorkelen bij Cenote Dos Ojos in Tulum Mexico.
Snorkelen bij Cenote Dos Ojos in Tulum Mexico.
Snorkelen bij Cenote Dos Ojos in Tulum Mexico.
Snorkelen bij Cenote Dos Ojos in Tulum Mexico.

Beste tijd om te gaan?

Heel vroeg of laat in de middag. Dan zijn er minder mensen en kun je in alle rust genieten van de cenote.

Cash Only

Bij Los Dos Ojos kun je niet betalen met creditcard. Het is cash only (in 2019). Helaas had ik niet genoeg geld bij me. Volgens een medewerker was er geen pinautomaat in de buurt. Maar dit is niet waar. Op 1 kilometer van de cenote zit een waterpark waar je geld kunt pinnen (Santander pinautomaat). Op de fiets was ik er binnen 10 minuten.

Snorkelen bij Cenote Dos Ojos in Tulum Mexico.

Filmpje snorkelen Dos Ojos cenote

Shop till you drop

Als je op zoek bent naar souvenirs dan zit je in Tulum goed. Overal zitten kleine winkeltjes die je met liefde een heleboel spullen aansmeren die je eigenlijk niet nodig hebt.

Shoppen in Tulum Mexico.

Playa del Carmen & Cancun

De populaire badplaatsen Playa del Carmen en Cancun liggen op een uur tot twee uur rijden van Tulum. Je kunt vanuit deze plekken ook weer de bekende Maya tempel Chitzen Itza bezoeken.

Shoppen in Tulum Mexico.

Meer Mexico

Campeche

Merida

Chichen Itza en Cenote Ik Kil

Ek Balam en Cenote Xan Che

Valladolid

Isla Mujeres