Verder naar bericht

Merida

Merida is de hoofdstad van de Mexicaanse staat Yucatan. Net als Valladolid vind je in Merida allemaal mooie, kleurrijke koloniale gebouwen. Op een uurtje rijden vind je de Maya ruïnes van Uxmal en binnen 2 uur kun je in Campeche zijn. Kortom, als je naar Mexico gaat dan mag deze stad niet op je lijstje ontbreken.

Hoe kom je er?

Ik reisde van Valladolid naar Merida met de ADO bus. De rit duurt twee uur en kost ongeveer € 11.

Waar verblijf je?

Ik verbleef bij Casa Centro 70. Het was een beetje een tegenvaller na mijn goede verblijf in Valladolid. Er is geen receptie in deze plek en je moet dus laten weten hoe laat je aan komt. Je kunt er verder niet me creditcard betalen, alleen cash. Ik kreeg een kamer naast de keuken maar de volgende dag verhuisde ik naar een andere kamer. De ‘keukenkamer’ was een beetje gehorig en de bedden waren bezet door andere bewoners (mieren).

De tweede kamer was prima. Groot, aircondition en redelijk stil. Op de hoek van de straat zit een bar waar ze goede muziek draaien. Ideaal voor vrouwen die solo reizen. Je kunt er een drankje doen en dan rollend naar huis. Ik ben er overigens niet geweest omdat ik vaak aan het einde van de dag te moe was.

Wat is er te doen?

Er zijn verschillende dingen te doen in Merida. Als je geïnteresseerd bent in de Maya’s dan is het Gran Museo del Mundo Maya echt een aanrader. En vergeet ook zeker niet een wandeling te maken langs de Paseo de Montejo.

Bewonder de gekleurde gebouwen

Check de leuke winkeltjes

Deze poort deed me een beetje denken aan Antigua, Guatemala

Gran Museo del Mundo Maya

Als je alles wilt weten over de Maya’s dan is het Gran Museo del Mundo Maya de place to be. Van het bouwen van piramides tot de Maya kalender en de goden waarin ze geloofden. Erg interessant.

Dit is een replica van poort naar een tombe die men vond bij de ruïnes van Ek Balam

En het is ook nog eens heel goedkoop. Je betaalt € 7 voor een kaartje. Het museum ligt alleen wel een beetje ver weg van het centrum. Je zult een taxi, bus of Uber moeten nemen om er te komen, als je geen huurauto hebt. Ik nam een Uber en betaalde € 4.

Maya schrift. Zo knap dat ze het hebben kunnen ontcijferen want als je er zo naar kijkt dan snap je er toch geen bal van?

De elite droeg graag sieraden gemaakt van Jade. Een koude en erg harde steensoort.

Liverpool Mall

Een klein stukje lopen van het Gran Museo del Mundo Maya vind je een groot winkelcentrum met een bioscoop én schaatsbaan! Leuk om een beetje rond te kijken. En er zit een heel goed sushi restaurant.

Quinta Montes Molina

Na mijn bezoek aan het Maya museum en het winkelcentrum nam ik een Uber (€ 3) naar Quinta Montes Molina.

Quinta Montes Molina was/ is het huis van de rijke Montes Molina familie. Het hoofd van de familie, Avelino Montes Linaje, was een slimme zakenman. Hij handelde eerst in Henequen (een agave plantensoort) waar men touwen voor de scheepvaart van maakten. Daarna ging hij het bankleven in.

In 1915 kocht Avelino het huis dat nu is omgetoverd tot museum. De inrichting van het huis is sinds de jaren 20 niet aangepast en geeft een indruk van de stijl in die tijd.

Het huis is nog steeds in bezit van dezelfde familie. Eerst werd het pand overgenomen door een dochter van Avelino Montes Linaje. En zij droeg het weer over aan haar nichtje (omdat ze zelf geen kinderen had). Deze, nu 86 jarige, vrouw komt zo’n twee keer per jaar naar Merida (ze woont in Mexico Stad). En ze verblijft dan in het huis. De slaapkamer wordt dan dus gewoon gebruikt. Ze slaapt echt in het bed en gebruikt de badkamer. De keuken, in de kelder, wordt elke dag gebruikt om de lunch voor de medewerkers klaar te maken.

Quinta Montes Molina is een bijzonder huis en zeker een kijkje waard. Toegang kost maar € 3,70 (in 2019).

Kamer van de dienstbodes

Paseo de Montejo

Na mijn bezoek aan het huis van de Montes Molina familie liep ik via de Paseo de Montejo naar het centrum.

Paseo de Montejo is een lange weg waar je heerlijk kunt wandelen. Ondertussen kom je het ene na andere historische gebouw tegen. Een prachtige wandelroute die je niet mag missen als je in Merida bent.

Aan het einde vind je dit prachtige Maya monument

Museum Fernando Garcia

Fernando Garcia was een Mexicaanse kunstenaar en heeft zijn eigen museum in Merida. Er hangt ook werk van andere kunstenaars. Om heel eerlijk te zijn vond ik het werk van Fernando niet zo heel boeiend. Te modern ofzo denk ik. Een aantal van de andere werken die er hingen vond ik wel interessant.

Toegang is gratis.

Deze vind ik dan wel weer erg leuk

Plaza Municipal

Het Plaza Municipal is het centrale plein in Merida. Je vindt hier allemaal restaurantjes, winkeltjes, de kathedraal en het paleis van Merida. De laatste kun je overigens niet echt bezoeken. In het paleis zijn mensen namelijk gewoon aan het werk. Je kunt wel de trap op naar het balkon (even aan de security guard vragen of je mag kijken). En vanaf daar heb je mooi uitzicht over het plein.

Het plein is, net als in Valladolid, gebouwd op Maya ruïnes.

Cathedral de San Ildefonso

De Cathedral de San Ildefonso was de eerste kerk die gebouwd werd toen de Spanjaarden in de 16e eeuw in Midden-Amerika aankwamen.

Net als in Valladolid moest het Maya volk de kerk bouwen met stenen van de Maya tempels.

Eten in Merida

Ik heb een keer gegeten bij restaurant Amaro. Beetje fancy maar wel goed eten. Ik bestelde er een avocado pizza. Erg bijzonder.

Te moe/ lui om de deur uit te gaan? In Merida kun je gebruik maken van Uber Eats! Ik moet bekennen dat ik dit twee keer heb gedaan.

Ben je op zoek naar iets om te snoepen maar wel een beetje semi gezond? Dan kan ik Mina Kim aanraden. Ze maken hier traditioneel snoep. Denk aan creaties van kokos, pure chocolade en marsepein.

Uxmal ruïnes

Op een uurtje rijden van Merida vind je de Maya ruïnes van Uxmal. Deze zijn minder bekend en bezocht dan Chichen Itza maar minstens zo indrukwekkend.

Bij Uxmal zijn beeldhouw details prachtig bewaard gebleven

Bij Uxmal zijn ze ook wat minder streng, je mag een aantal van de tempels gewoon beklimmen. Ik vond het in ieder geval de moeite waard. Vooral omdat je er heel goedkoop kunt komen.

Een kaartje voor Uxmal kost € 19 (in 2019).

Ook hier was een balcourt aanwezig waar men het Pok Ta Pok speelde

De tweekoppige jaguar staat voor koninklijke macht en oorlog

Hoe kom je er?

Als je geen huurauto hebt dan kun je de Oriente bus nemen. Deze vertrekt een paar keer per dag vanuit Merdia. In 2019 vertrok de bus om 6 en 9 uur ’s ochtends (bij de toerist information hebben ze een up to date schema).

Omdat ik door mijn wekker heen sliep miste ik de bus van 6 uur. Dan maar die van 9 uur. En eigenlijk was dat zelfs beter. Als je namelijk de bus van 6 uur neemt dan kom je om 7:30 uur aan en moet je een half uur wachten tot de kassa’s open gaan. Omdat Uxmal niet zo heel druk bezocht wordt is het eigenlijk niet nodig om er zo vroeg te zijn.

Toen ik om 10:30 uur aan kwam stond er geen rij bij de kassa’s. En bij de ruïnes was het ook niet druk.

Een kaartje voor de bus van Merida naar Uxmal kost 65 Peso (€ 3).

Wie waren de Maya’s?

Wil je meer weten over de Maya’s en de steden die ze bouwden? Ik schreef er een apart blog over.

Lees meer over de Maya’s

Dagtrip naar Campeche

Op zo’n twee uur rijden van Merida ligt Campeche, hoofdstad van de gelijknamige Mexicaanse staat.

Campeche ligt aan zee en is een schattig stadje met kleurrijke huizen. Het deed me een beetje denken aan Cartagena (Colombia). Ik maakte een dagtrip vanuit Merida naar Campeche.

Lees meer over Campeche

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.