Verder naar bericht

Playa del Carmen

Playa del Carmen is een badplaats in de Mexicaanse staat Quintana Roo. Tot 1995 was het redelijk rustig in Playa del Carmen maar de laatste jaren is het toerisme flink toegenomen. En dat is niet zo raar want Playa del Carmen heeft mooie stranden, een goed klimaat (warm) en gezellige winkeltjes en restaurants.

Hoe kom je er?

Ik kwam vanuit Tulum en pakte de ADO bus naar Playa del Carmen. De bus doet er ongeveer een uurtje over en je betaalt 4 euro (in 2019).

Waar verblijf je?

Ik boekte een kamer bij Ebarcadero Maya B&B voor € 19 per nacht. Het was een heerlijke plek. Ik was de enige die er op dat moment verbleef en had dus het hele appartement voor mezelf. De B&B zit dicht bij de hoofdstraat en op 15 minuten lopen van het ADO busstation en de ferry.

Wat is er te doen?

De hoofdattractie van Playa del Carmen zijn de stranden. Je kunt hier lekker in de zon bakken of snorkelen in de blauwe zee. Daarna kun je een drankje doen bij één van de vele restaurants.

Toen ik er was hadden de strandgangers een beetje pech. Er dreef namelijk een alg in het water die massaal aanspoelde op het strand. De alg ziet eruit als zeewier en zodra het begint te rotten komt er een ongelofelijk vieze geur vanaf. Sommige mensen waagden toch een duik in de zee, anderen kozen voor het zwembad van hun hotel.

Ikzelf hou niet zo van het strand dus ik had er geen last van. De alg wordt trouwens veroorzaakt door klimaatsverandering en vervuiling. Dus we hebben het zelf veroorzaakt.

Souvenirs scoren

Langs de hoofdstraat van Playa del Carmen vind je een groot aantal winkels waar je souvenirs kunt kopen, kleding en andere zaken die je waarschijnlijk niet echt nodig hebt.

De beruchte CoCo Bongo waar je kunt eten en feesten

Streetart

Terwijl je rondloopt in Playa del Carmen kom je allemaal vrolijk versierde muren tegen.

Frida Kahlo Museum

Mocht je iets cultureels willen doen in Playa del Carmen dan kan ik het Frida Kahlo Museum aanraden.

Frida Kahlo was een bekende Mexicaanse kunstenares die vooral zelfportretten schilderde. In het museum kom je meer te weten over haar leven.

Frida feitjes

  • Op 6 jarige leeftijd kreeg Frida Kahlo Polio. Haar rechterbeen raakte blijvend verminkt.
  • Frida wilde eigenlijk arts worden maar een tramongeluk, waarbij één van de rails haar bekken perforeerde, stak daar een stokje voor
  • Frida lag in een korset op bed en uit verveling begon ze te schilderen. Ze pikte verf van haar vader en haar moeder liet een speciale ezel maken zodat ze liggend kon schilderen. An artist was born!
  • Frida trouwde twee keer met de bekende schilder Diego Rivera, die 20 jaar ouder was dan haar. Hij moet een aantrekkelijk karakter hebben gehad want fysiek was het nou niet bepaald een knappe man.
  • Veel van de schilderijen die Frida maakte zijn zelfportretten die haar lust voor het leven laten zien maar ook de pijn veroorzaakt door het ongeluk. Ze leefde eigenlijk continue met pijn en raakte, als gevolg, verslaafd aan pijnstillers.
  • Frida overleed in 1954 aan een longembolie. Maar sommige mensen beweren dat ze zelfmoord pleegde (wat ze al een paar keer had geprobeerd).
  • In 2002 werd Frida’s leven verfilmt met Salma Hayek in de hoofdrol.

Het bed van Frida met bovenop een papier maché skelet. Ze maakte hier ook een schilderij van.

Het Frida Kahlo museum maakt je blij en verdrietig tegelijkertijd. Aan de ene kant zijn de kunstwerken zo kleurrijk en vrolijk. Een ode aan het leven. Aan de andere kant was er die constante pijn en daardoor het verlangen naar de dood. Het is triest want je gunt iemand geen pijn maar zonder dat hadden we nu haar geweldige kunstwerken niet gehad.

Een kaartje voor het Frida Kahlo Museum kost € 11,20 (in 2019).

In de souvenir shop

3D Museum of Wonders

Je hebt ze vast wel eens gezien. Van die straatkunstenaars die 3D kunst maken op de stoep. Een van die kunstenaars is Kurt Wenner. In 1985 verhuisde hij van Amerika naar Italië, Rome, om daar de kunstwerken van ‘de grote meesters’ te bewonderen. Daarna ging hij zijn eigen kunst maken op straat. Maar dat was niet makkelijk want het kan gaan regen, mensen lopen over je kunstwerk heen of laten er eten of drinken op vallen. Straatkunst is eigenlijk niet te onderhouden.

En zo is het idee voor een 3D museum ontstaan. In 2016 opende het zijn deuren in Playa del Carmen. Jong en oud kan hier genieten van de spectaculaire schilderijen die je mag aanraken en fotograferen. Ook is er een bioscoop waar een filmpje wordt getoond over Wenner (aan de kwaliteit kun je zien dat het in de jaren 80 is opgenomen).

Het 3D Museum of Wonders wordt aangeraden wanneer het regen maar ik vind het persoonlijk ook een fijne plek om af te koelen. Helaas is het museum wel aan de dure kant. Je betaalt 30 dollar (in 2019) en krijgt 10% korting wanneer je online kaartjes bestelt. Naar mijn mening is dit echt veel te veel.

Duiken bij Cozumel

Cozumel is een eiland in de Caribische Zee, voor de kust van Mexico. Het is een populaire plek om te gaan duiken omdat het water enorm helder is en je er veel kleurrijke vissen vindt en koraal. Daarnaast kun je er gaan duiken met stierhaaien.

Hoe kom je er?

Vanuit Playa del Carmen kun je de ferry pakken naar Cozumel. Er zijn twee organisaties: UltraMar en Winjet. Ik ging met Ultramar en betaalde voor een retourtje 400 Peso, ofwel € 18,40 (in 2019). Winjet is volgens mij iets goedkoper.

Je kunt het beste kaartjes kopen bij de ferry zelf. Als je het bij een touroperator doet betaal je namelijk altijd meer.

De rit van Playa del Carmen naar Cozumel duurt ongeveer 40 tot 50 minuten.

In Cozumel meren veel cruiseschepen aan

Duiken met welke organisatie?

Na een beetje online zoeken kwam ik uit bij Scuba Life. Ik boekte twee duiken (inclusief duikspullen zoals BCD en wetsuit) voor ongeveer € 110.

De service en communicatie was prima. Ik kwam ’s ochtends aan bij de duikshop en daar moest ik mijn pasje laten zien, betalen en een formulier ondertekenen. Al het materiaal lag al klaar (maten online doorgegeven) dus ik hoefde alleen nog te passen.

Het materiaal zag er goed uit en de boot ook. So far so good.

Wat vond ik ervan?

De omgeving waar we gingen duiken was prachtig. Er was heel veel koraal met mooie kleuren. Het was nog beter dan in Belize. Ook heb ik een hoop mooie vissen gezien.

Ik weet helaas niet welke dive sites we hebben bezocht. Je moet dit eigenlijk bijhouden in je duiklog maar die ben ik dus vergeten mee te nemen.

Veiligheid

Mexico is een beetje berucht als het om duikveiligheid gaat. En daarom is het belangrijk om van tevoren online een duikschool te zoeken met goede reviews. Ik zou hier niet zomaar een random duikshop binnenstappen en een duik boeken.

Ik heb me niet onveilig gevoeld tijdens het duiken met Scuba Life. Maar ik moest wel zelf overal goed op letten. De duikinstructeur vroeg eigenlijk geen één keer hoeveel lucht we nog over hadden. Dat moesten we zelf in de gaten houden. En net als in Belize werd er geen buddy systeem toegepast.

Na de tweede duik kwam er een jongen omhoog in paniek. Zijn duikcomputer gaf namelijk aan dat hij moest decompressen. “Ik think i’m going to die”. Ik vond dat de duikcrew hier te nonchalant mee om ging.

Duiken met een verkoudheid

Duiken wordt niet aangeraden als je verkouden bent omdat het moeilijker is om te klaren. Ik besloot om toch te gaan want: ik ben eigenlijk altijd verkouden en de voorgaande keren was het geen probleem.

Helaas dit keer wel. Ik had enorme moeite om mijn oren te klaren en moest de eerste 15 minuten op 5 meter blijven hangen. Erg frustrerend. Gelukkig ging het daarna beter en kon ik dalen naar een maximale diepte van 19 meter. Maar ik bleef wel pijn houden in mijn oren. Daarnaast verbruikte ik door de stress meer zuurstof waardoor ik eerder omhoog moest en mooie dingen miste, zoals een hele grote zeeschildpad.

De tweede duik ging het fout. Ik wilde te snel en toen is er blijkbaar een bloedvat in mijn neus geknapt. Tot grote schrik van mijn buddy, “OMG what happened to your face!?” Waarop ik antwoordde “What do you mean? What’s wrong with my face!?” Bleek dus dat er een klodder snot met bloed op mijn wang terecht was gekomen. Gelukkig niet heel ernstig maar ook niet heel goed.

Kortom lieve lezers, duiken met een lichte verkoudheid kan wel maar het is beter om het gewoon niet te doen.

Filmpje duiken in Cozumel

Ik maakte een filmpje van mijn duik in Cozumel die je hieronder kunt bekijken. Mocht je denken “waarom zit die Koraalduivel aan een speer?” Dat komt omdat deze vis geen natuurlijke vijanden heeft, zich snel vermenigvuldigt en heel veel eet (voornamelijk jonge visjes). Dus als er niet af en toe eentje doodgemaakt wordt dan zwemmen er straks alleen nog maar Koraalduivels rond.

Hard Rock Café Cozumel

Drie keer raden waar ik ging lunchen.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.