Verder naar bericht

Valladolid

Valladolid is een kleine stad in de Mexicaanse staat Yukatan. Valladolid werd in 1545 gesticht door de Spanjaarden. Ze bouwden de stad bovenop de voormalige Maya stad Zaci. Stenen van Maya tempels werden gerecycled en de Maya’s werden gedwongen om Valladolid op te bouwen.

Valladolid was tot de 19e eeuw de 2e belangrijkste stad van Yucatan. Maar een groot deel werd verwoest tijdens een jarenlange oorlog tussen de Maya’s en het Mexicaanse leger.

Valladolid is een goede uitvalbasis voor een trip naar de beroemde Maya ruïnes van Chichen Itza.

Hoe kom je er?

Ik reisde van Cancun naar Valladolid met de ADO bus. De rit duurde twee uur en ik betaalde € 11,40 voor een kaartje (in 2019).

Waar verblijf je?

Ik verbleef 3 nachten in Casa Hipil. Een heel fijn hotel dat op 10 minuten lopen ligt van het centrale plein en het ADO busstation. Het was er lekker rustig en het bed lag heerlijk. Ook is er een keuken waar je gebruik van kan maken en twee computers.

Wat is er te doen?

Het contrast tussen Valladolid en het super toeristische Cancun is groot. Valladolid is een rustige stad waar niet zo heel veel te beleven is. Maar dat is juist goed, als je op zoek bent naar een beetje rust.

Calzada de los Frailes

De mooiste straat in Valladolid is Calzada de los Frailes (de weg van de monniken). Deze weg werd in de 16e eeuw gebouwd om Valladolid te verbinden met Sisal. Dit was een buurt waar het Maya volk woonden. In de stad woonden namelijk alleen maar ‘witte’ mensen. Maya’s mochten daar niet komen.

De weg van de monniken is de mooiste straat van Valladolid omdat hier allemaal authentieke koloniale huizen staan die men heeft gerestaureerd (en zelfs een Maya hut).

Convento de San Bernadino de Siena

Aan het einde van de Calzada de los Frailes vind je het San Bernadino de Siena klooster.

Dit klooster staat in de Sisal buurt. De buurt waar vroeger het Maya volk woonde. De naam Sisal komt van Ziiz-Ha, wat ‘koud water’ betekent. Waarschijnlijk noemde men de buurt zo omdat er een cenote (grot met water) naast het klooster lag.

De cenote werd door de Maya’s vooral gebruikt als bron voor drinkwater maar ook voor ceremoniële doeleinden.

In het klooster vind je een klein museum wat vooral over de cenote gaat. Tijdens de oorlog tussen de Maya’s en het Mexicaanse leger werden veel wapens in de cenote gedumpt. Deze hebben ze jaren later opgevist. In het museum laten ze zien hoe ze dat gedaan hebben.

Het klooster werd in 1552 gebouwd en tegenwoordig woont er nog steeds een priester in het gebouw.

De cenote waar men op de bodem verschillende wapens vond

Plaza Mayor

Net als alle steden heeft Valladolid een Plaza Mayor. Overdag is het redelijk uitgestorven maar ’s avonds komt het plein tot leven. Er staan tentjes waar men souvenirs en snacks verkoopt. En toen ik er was waren er mensen aan het dansen in traditionele Mexicaanse kledij. Ook was er een groep Mexicanen verkleed als goden die het oude Pok Ta Pok (balspel) aan het spelen waren. Interessant om het zo tot leven te zien komen. Alsof je terug gaat in de geschiedenis.

Cathedral de San Gervasio

De San Gervasio kathedraal ligt aan het centrale plein van Valladolid en werd in 1545 gebouwd. Op zondag kun je er een dienst bijwonen.

Palacio Municipal de Valladolid

Het Palacio Municipal de Valladolid ligt aan het centrale plein van Valladolid. In dit gebouw vind je een aantal kunstwerken die de geschiedenis van de Maya’s en Mexico uitbeelden. Er is verder niet heel veel te zien maar het is gratis.

Bezoek de Mercado Municipal

Als je een typische Mexicaanse markt wil meemaken dan moet je naar de Mercado Minicipal. Hier vind je eigenlijk van alles. Fruit, kleding, groenten, vlees. Waar je ook naar op zoek bent ze hebben het.

Parque de San Juan

Je vindt hier een kerk een een monument als eerbetoon aan moeders.

Gratis City Tour

Elke dag wordt er een gratis City Tour gegeven in Valladolid. In 2019 vonden de tours plaats om 10 uur ’s ochtends, 17:00 en 19:00 uur. De tour duurt ongeveer een uur en neemt je mee naar het Palacio Municipal, de San Gervasio kerk, de weg van de monniken en het klooster van San Bernadino de Siena.

Zeker aan te raden als je meer wilt weten over deze plekken.

Chichen Itza & Cenote Ik Kil

Chichen Itza is de bekendste Maya site in Mexico en de Ik Kil cenote wordt gezien als één van de mooiste cenotes. Ik bezocht beiden en schreef er een apart blog over.

Lees alles over mijn bezoek aan Chichen Itza & Cenote Ik Kil

Ek Balam & Cenote Xan Che

Een andere populaire Maya site in de buurt van Valladolid is Ek Balam. Ook deze ruïnes bezocht ik samen met de Xan Che cenote.

Lees alles over mijn bezoek aan Ek Balam & Cenote Xan Che

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.