Verder naar bericht

Antigua Guatemala

Antigua is een kleine stad op zo’n 45 minuten rijden van Guatemala-stad. In de koloniale tijd was Antigua de hoofdstad van Guatemala. Maar men besloot dit te veranderen nadat de stad in 1773 bijna geheel werd vernietigd door een aardbeving. Na de aardbeving bleven een aantal mensen achter en begon men de stad opnieuw op te bouwen. Sinds 1979 staat Antigua op de UNESCO werelderfgoedlijst.

De meeste toeristen slaan Guatemala-stad over en gaan meteen door naar Antigua wanneer ze aankomen in Guatemala. En dat kan ik goed begrijpen. Antigua is namelijk vele malen leuker en veiliger dan Guatemala-stad. Het deed mij een beetje denken aan Cartagena (Colombia) met alle vrolijk gekleurde gebouwtjes en kleine straatjes. Echt een heerlijke stad om een paar dagen te verblijven.

Hoe kom je er?

Als je aankomt op het vliegveld van Guatemala dan kun je een shuttlebusje nemen voor 10 dollar die je meteen naar Antigua brengt. Of je neemt de CA Express. Dit is een omgebouwde, luxe bus.

Ik was in Guatemala-stad en had een paar opties. Ik kon met openbaar vervoer gaan (kippenbus) maar dat wilde ik niet in verband met veiligheidsredenen. Ik had een Uber kunnen nemen naar het vliegveld en daar het shuttlebusje of de CA Express kunnen pakken. Of ik kon kiezen voor Uber.

Ik koos voor de laatste optie. De rit kostte me € 17. Een paar euro duurder dan de shuttlebus of de CA Express maar wel veel makkelijker. De Uber stond binnen een minuut voor de deur en zette me af voor de deur van mijn verblijf in Antigua. Ideaal.

Waar verblijf je?

Ik verbleef bij La Casa de Gloria, een homestay in een rustige buurt van Antigua. De toko wordt gerund door Gloria en haar dochter Daniela. Ze spreken beide goed Engels en kunnen je overal mee helpen. Er is een dakterras waar je kunt chillen en ’s ochtends wordt er een lekker ontbijtje voor je gemaakt.

Alleen de eerste nacht was wat minder. Twee gasten uit Guatemala-stad waren enorm luidruchtig. Van die figuren die eigenlijk gewoon lekker een hostel moeten boeken. Gelukkig bleven ze maar één nacht en daarna was het lekker rustig.

Rooftop with a view

blank

Wat is er allemaal te doen?

Er is genoeg te doen in Antigua. Ik verbleef er twee dagen en heb zeker niet alles gezien. Maar dat komt ook omdat je voor de meeste bezienswaardigheden (afgezien van kerken) vijf euro entree moet betalen. Als je dat overal doet dan ben je zo 50 euro kwijt. Ik heb dus keuzes gemaakt. Sommige dingen (voornamelijk ruïnes) heb ik wel bezocht en anderen niet.

Hike naar de Cerro de la Cruz

Vanaf de Cerro de la Cruz kun je uitkijken over de hele stad. Je moet daarvoor wel eerst even omhoog klimmen maar het uitzicht is het waard. Toegang is gratis.

blank

Palacio de los Capitanes

Aan het centrale plein, Plaza Central, ligt het paleis van de kapiteins. In het paleis zelf is schrikbarend weinig te zien máár ze hebben er wel een informatieve website/ slideshow. Deze is best interessant want het gaat helemaal terug tot het ontstaan van Zuid- en Centraal-Amerika. Als je daarin geïnteresseerd bent dan zou ik Palacio de los Capitanes zeker aanraden. Ik heb ongeveer 1,5 uur informatie zitten lezen. Daarna moest ik weg want toen gingen ze sluiten.

blank

Het Palacio de los Capitanes werd in 1558 gebouwd. De regering en het leger waren gestationeerd in dit gebouw. Het gebouw is meerdere malen gerestaureerd nadat het vernietigd werd door aardbevingen. Toen in 1773 voor de zoveelste keer alles in puin lag door een aardbeving besloot men de hoofdstad te verplaatsen. Naar een locatie die niet omsingelt werd door vulkanen (men dacht in die tijd dat vulkanen de oorzaak van de aardbevingen waren).

Gedurende de 19e eeuw was Antigua een spookstad. Maar langzaamaan keerden een aantal mensen terug. Ze besloten de stad opnieuw op te bouwen. Je vindt nog steeds een hoop ruïnes in de stad wat logisch is want opbouwen kost tijd en een hoop geld. Maar het paleis van de kapiteins hebben ze in ieder geval wel kunnen restaureren.

Je betaalt 40 Quetzales (€ 4,65) aan toegangskosten (in 2019).

blank

De Marimba is het officiële muziekinstrument van Guatemala

blank

Convento de la Recolección

Het klooster van Recolección werd in 1701 gebouwd. Het duurde 16 jaar voordat het klooster af was. Helaas werd het bouwwerk al snel getroffen door een serie aardbevingen. In 1773 werd het klooster zo erg getroffen dat men het niet meer kon restaureren. Stenen werden gebruikt om andere gebouwen in de stad mee te restaureren. Tegenwoordig zijn de ruïnes van Convento de la Recolección beschermd.

Je betaalt 40 Quetzales (€ 4,65) aan toegangskosten (in 2019).

blank
blank
blank
blank
blank
blank

Colegio de San Jerónimo o Real Aduana

Een ander klooster dat de aardbevingen niet heeft overleefd is die van San Jerónimo (ook wel Real Aduana genoemd). Net als bij het Recolección klooster werden stenen gebruikt om andere gebouwen met de restaureren.

blank
blank

En ik vond die van mij al groot!

blank

Ik werd overspoeld door een gevoel van verdriet toen ik zo tussen die ruïnes rondliep. Wat ontzettend zonde dat deze gebouwen zijn vernietigd. Deze kloosters moeten enorm indrukwekkend zijn geweest. Enorm jammer dat we het niet meer kunnen aanschouwen.

Je betaalt 40 Quetzales (€ 4,65) aan toegangskosten (in 2019).

Cathedral de San José

Je vindt de Cathedral de San José aan het Plaza Central. Deze kathedraal (ook wel bekend als de centrale kathedraal van Antigua) werd in 1541 gebouwd. Het was één van de grootste kathedralen in Midden-Amerika, totdat de aardbeving van 1773 daar een einde aan maakte. Tegenwoordig is een deel van de kathedraal gerestaureerd. Het andere deel zal nog wel een tijdje op zich laten wachten als je zo kijkt naar de grootte van de ruïnes.

Toegang tot de kathedraal is gratis. Voor de ruïnes betaal je 20 Quetzales (€ 2,30 in 2019).

blank
blank
blank
blank
blank

Iglesia de la Merced

De la Merced kerk is een katholieke kerk en werd in 1749 gebouwd. Wonder boven wonder overleefde de kerk de aardbeving van 1973.

blank
blank
blank

Andere ruïnes en kerken

In Antigua stikt het van de ruïnes en kerken. Ik heb ze niet allemaal bezocht omdat je dus voor de meeste ruïnes 5 euro moet betalen. Ook waren niet alle kerken open. Maar hieronder een aantal foto’s van alle pracht en praal in Antigua.

En ja, ik heb de man voor de kerk natuurlijk wat geld gegeven. Sharing is caring.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

Verkiezingsperiode in Guatemala

blank

Arco de Santa Catalina

De meest gefotografeerde plek in Antigua is het straatje bij Arco de Santa Catalina. Deze boog werd in de 17e eeuw gebouwd om een klooster te verbinden met een school aan de overkant van de straat. De nonnen konden zo heen en weer lopen zonder dat ze de straat op hoefden. De klok werd toegevoegd in 1830.

blank

Kopen, kopen, kopen

In het straatje bij de Arco de Santa Catalina zit een grote souvenirwinkel waar je terecht kunt voor houten maskers, kleurige tafellopers en kleedjes en nog veel meer.

Echter, mocht je en kleedje of tafelloper willen scoren dan zou ik je aanraden om deze te kopen bij één van de straatverkopers. De kwaliteit is goed en er is ruimte om af te dingen. Maar probeer ze niet uit te melken. Mensen zijn arm hier dus gun ze die euro’s.

blank

Santo Domingo museum

Het Santo Domingo museum is een echte aanrader als je in Antigua bent. Het is een groot complex dat bestaat uit meerdere museums: het Pharmacy museum, Silver museum, Marco Augusto Quiroa and The Artist Halls (modern gedeelte met moderne kunst), Museum of Pre-Columbian Art and Modern Glass, Archeology museum en het Colonial museum.

In tegenstelling tot veel andere landen prefereren ze in Guatemala hun eigen gemaakte speelgoed. Dat bestaat onder andere uit houten figuren en deze poppen. Bye Barbieeee!

blank
blank

Het gedeelte met moderne kunst

blank

Daarnaast vind je er een ruïne van een kerk of kathedraal. Toen ik er was stonden er allemaal witte stoelen en hingen er witte gordijnen. Ik vermoed dat er misschien een trouwerij zou plaatsvinden.

blank
blank

Grenzend aan het museum vind je Casa Santa Domingo. Een luxe restaurant en hotel met zwembad en een tuin met papegaaien. Als ik het geld had (vanaf 200 dollar per nacht) dan had ik hier zeker een kamer geboekt!

Papegaaien yoga???

blank

Kwaliteitschocola bij Chocolarti

Als je van chocolade houdt (wie niet?) dan kan ik Chocolarti aanraden. Deze winkel verkoopt luxe bonbons en andere chocolade creaties. Ik kocht 7 bonbons voor ongeveer 11 euro. Een beetje prijzig maar de kwaliteit was echt heel goed.

blank
blank

Hike naar de actieve Pacaya vulkaan

Guatemala heeft 37 vulkanen waarvan er ongeveer 6 actief zijn. Twee vulkanen zijn constant actief: Fuego (wat heel toepasselijk vuur betekent) en Pacaya. De Fuego vulkaan barstte voor het laatst uit op 3 juni 2018 en verwoeste daarbij een aantal dorpen. Zo’n 4000 mensen moesten vluchten. Fuego kun je niet beklimmen.

De Pacaya vulkaan barstte voor het laatst uit in 2015 en deze vulkaan kun je beklimmen.

Lees meer over mijn klimtocht naar vulkaan Pacaya

blank

Een andere vulkaan die je kunt beklimmen is Acatenango. Het is een populaire hike en je schijnt een mooi uitzicht te hebben over de Fuego vulkaan. Ik heb de hike niet gedaan omdat het een meerdaagse hike is. En daar had ik op dat moment even geen zin in.

Vegetarisch eten in Antigua

Ik zocht via Google een vegetarisch restaurant en kwam uit bij het Rainbow Café en Samsara. Beiden heb ik uitgeprobeerd en zijn aan te raden. Vooral Samsara heeft lekker en bijzonder gezonde dingen op het menu staan. En het is niet heel duur. Ik betaalde tussen de 10 en 15 euro voor lunch of diner.

blank
blank

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.