Verder naar bericht

Tikal en Yaxha

In de buurt van Isla de Flores vind je een aantal ruïnes van oude Maya steden. Ik bezocht er twee: Tikal en Yaxha.

Wie waren de Maya’s?

Voordat je dit blog leest is het misschien handig om iets meer te weten te komen over de Maya’s. Ik schreef er een apart blog over.

Lees meer over de Maya’s

Tikal

Een van de bekendste, oude Maya steden is Tikal (Yax Mutal in Maya taal). Tussen 400 voor Christus en 1000 na Christus werd deze stad bewoond. Toen een lange periode van droogte aanbrak en men het geloof in hun koning verloor werd de stad verlaten.

In 1848 werd de stad ontdekt door ontdekkingsreizigers en sinds 1979 staat Tikal op de UNESCO werelderfgoedlijst. Zo’n 20% van de tempels is te zien. De andere 80% ligt nog begraven onder een dikke laag aarde, planten en bomen. De kans dat ooit alles te zien is is klein.

blank

Hier wordt één van de goden afgebeeld waar men in geloofde

blank

Hoe kom je er?

Ik boekte een tour via mijn hostel voor ongeveer 10 euro. Met een shuttlebusje reden we naar het park waar we vervolgens nog 150 Quetzales (17 euro) voor de entree moesten betalen.

Als je een huurauto hebt kun je ook zelf naar Tikal rijden. Ik zou het alleen niet aanraden in verband met berovingen. Die schijnen nog wel eens voor te komen hier.

Hoe lang duurt een tour?

De rit naar het park duurt ongeveer een uur en de rondleiding 4 uur. Gedurende die tijd vertelt de gids interessante feitjes over de Maya’s, hun cultuur en de tempels.

De heilige Ceiba boom

blank

Beesten spotten in Tikal

Omdat Tikal in de jungle ligt is de kans groot dat je dieren ziet. We waren nog maar vijf minuten onderweg toen ik al een Spider monkey in een boom zag zitten. Ik was verbaasd. Die beesten zijn normaliter zo moeilijk te spotten en hier zaten ze overal!

We hebben daarnaast een nieuwsgierige Coati gezien, Howler monkeys (inmiddels heb ik er daarvan wel genoeg gezien) en een aantal vogels.

Sunrise of Sunset tour

Veel mensen gaan voor de sunrise of sunset tour. Hierbij zie je de zon opkomen of ondergaan. Ik vond dat niet nodig. Zoals ik al eerder op dit blog schreef vind ik het nogal overrated. Verder weet je nooit of je echt de zon gaat zien. Het kan die dag wel enorm bewolkt zijn en dan ben je voor niks zo vroeg opgestaan.

Wat ik wel kan aanraden is om een vroege tour te boeken. Onze tourbus vertrok rond 06:00 uur vanuit Flores en toen we bij het park aankwamen waren er bijna geen andere mensen. Toen we vertrokken rond 11 uur was het veel drukker.

blank
blank
blank
blank

Yaxha

Een andere oude Maya stad is Yaxha. Deze stad werd in 1904 ontdekt en heeft meer dan 500 gebouwen. Net als bij Tikal is slechts een deel zichtbaar (10%). De stad kijkt uit over het Yaxha meer en komt zo aan zijn naam (blauw groen water).

blank
blank
blank

Onder deze berg van aarde, planten en bomen ligt een Maya bouwwerk verborgen

blank
blank

Hoe kom je er?

Ik boekte een tour via mijn hostel. Ik kreeg deze gratis omdat er lekkage was in mijn kamer. Ik heb geen idee wat je normaliter voor deze tour betaalt.

Rond 12 uur ’s middags vertrokken we met een shuttlebusje naar Yaxha waar we ongeveer een uur later aankwamen. Er was letterlijk niemand anders. Alleen onze groep. We moesten 80 Quetzales (€ 9,23) betalen bij de entree en daarna gingen we het park in.

Als je een huurauto hebt kun je zelf naar het park rijden. Ik weet alleen niet of ik het zou aanraden in verband met berovingen die nog wel eens voorkomen. Het voordeel van zelf heen gaan is dat je meer tijd hebt om in het museum rond te kijken. Als je een tour boekt sla je het museum over.

blank

Toekans en tarantula’s

Als je dieren wilt zien dan zou ik zeggen sla Tikal over en ga naar Yaxha! Tijdens deze tour heb ik Spiders monkeys gezien, brulapen én twee toekans. En niet alleen dat. De gids lokte een tarantula uit zijn holletje en zo ging mijn wens, om er eentje vast te houden, in vervulling.

Een kleine Silver Fox

blank

Howler monkey con cojones

blank

Spider monkey, normaliter erg moeilijk te spotten

blank
blank
blank

Eindelijk, toekans!

blank
blank

Imagine that. Ga je helemaal naar de jungle in Boliva, zie je geen tarantula en geen Spider monkeys. Ga je naar Costa Rica. Zie je wederom geen tarantula én geen toekans. Ga je naar Guatemala, wat eigenlijk niet op de planning stond, en zie je gewoon twee toekans én mag je een tarantula vasthouden. Mijn dag kon gewoon niet beter.

blank
blank
blank

Deze kleine dingetjes groeien aan een citroenboom en kun je gebruiken als natuurlijk anti-muggen middel

blank

Tikal of Yaxha?

Als je geen tijd hebt om beiden te bezoeken dan zou ik zeggen ga naar Yaxha. De tempels hier zijn veel indrukwekkender (mijn mening), je ziet er veel meer dieren en het is veel rustiger. Toen ik er was waren er bijna geen andere mensen en dat was enorm bijzonder. Het voelde alsof ik op ontdekkingsreis was met Indiana Jones.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

De tour naar Yaxha is volgens mij standaard een sunset tour. Helaas zagen we door de bewolking de zon niet echt maar het was evengoed een bijzondere ervaring.

blank

El Mirador

Een andere bijzondere Maya stad die je kunt bezoeken is El Mirador. Om hier te komen moet je óf vier dagen hiken (ik geloof dat een tour zo’n 200 dollar kost in 2019) of je kunt een helikopter tour boeken (500 dollar). Ik heb El Mirador niet bezocht omdat ik geen zin had in een 4-daagse hike door de snikhete jungle met muggen en andere bugs (been there done that). De helikopter rit had ik heel vet gevonden maar 500 euro was me net even iets teveel.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.