Verder naar bericht

Beklim de Pacaya vulkaan

Guatemala heeft 37 vulkanen waarvan er ongeveer 6 actief zijn. Twee van de actiefste vulkanen zijn de Fuego (vuur) die in 2018 uitbarstte en de Pacaya die in 2015 uitbarstte. De Fuego kun je wegens veiligheidsredenen niet beklimmen maar de Pacaya wel!

Hoe kom je er?

Je kunt natuurlijk moeilijk doen en op eigen gelegenheid naar de vulkaan gaan maar het is makkelijker (en goedkoper) om een tour te boeken. Voor 13 euro boekte ik via Tripadvisor een tour naar de Pacaya vulkaan. Rond zes uur ’s ochtends (uuuuugh vroeg!) werd ik met een busje opgehaald bij mijn verblijf in Antigua. En na twee uur rijden kwamen we aan bij Parque Nacional Volcan de Pacaya.

Voordat we aan de hike konden beginnen moesten we eerst nog een toegangsticket kopen van 50 Quetzales (€ 5,80). Daarna kregen we twee gidsen toegewezen en liepen we naar de vulkaan.

Je kunt de vulkaan niet bezoeken zonder gids. Als je op eigen gelegenheid heen gaat zul je dus een gids moeten huren en dat kost 200 Quetzales (€ 23). Op eigen gelegenheid gaan is dus alleen de moeite als je met een grote groep bent. Als je alleen gaat is een tour goedkoper.

Uitzicht op de Acatenango vulkaan en daarnaast de rokende Fuego

blank
blank

Caballo taxi

Ik vond de hike persoonlijk niet heel zwaar, ondanks het feit dat je 1,5 uur omhoog loopt. Mocht je niet zo’n goede conditie hebben of oud zijn dan kun je een paard huren. Er waren een aantal mensen uit onze groep die dit deden. Waaronder een jongen met een hartconditie. Hij had een soort kastje onder zijn huid dat hem een schok gaf elke keer als zijn hartslag teveel omhoog ging. Aangezien dat nogal pijnlijk schijnt te zijn was het voor hem beter om een ‘taxi’ omhoog te nemen.

Marshmallows roosteren

Bij de vulkaan aangekomen (je loopt niet helemaal naar de top) konden we vanaf de verte de lava zien. Nou ja, stromen lava ga je hier niet zien. Maar we zagen wel een rode gloed onder het zwarte gesteente dat hier en daar afbrokkelde. Onze gids leidde ons naar een plek waar je het rood goed kon zien. Ze vroeg of ze één van mijn wandelstokken mocht gebruiken om de stenen een beetje weg te halen. Ik zei ja maar daarna dacht ik “uhm maar smelten mijn stokken dan niet?”. Gelukkig is alles heel gebleven.

blank
blank

Hier zie je de grond smeulen en een rode gloed

blank
blank
blank

De gidsen hadden een zak marshmallows meegenomen en stokjes. Om te laten zien hoe heet het daadwerkelijk is op de vulkaan. En ik kan je vertellen. Het is heet! Bij het stukje waar je het rood kon zien werd de marshmallow binnen een paar seconden bruin. Op een andere (meer veilige) plek werd het snoep niet bruin maar wel zacht. Echt bizar. Op sommige plekken was het zo heet dat ik bijna mijn vingers verbrandde. En de gids liet haar zolen zien waarvan een deel gewoon weggesmolten was.

blank

Is het veilig?

Als er tours naartoe gaan dan is het veilig (daar ga ik vanuit). Voor zover je zelf geen domme dingen doet natuurlijk. Als je overal op gaat klimmen en overal gaat lopen dan heb je kans dat je gewond raakt.

Wat betreft veiligheid op het pad. Vroeger werden er nog wel eens mensen overvallen op de trail. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer zo. Er staan ook mensen hier en daar langs de kant om de boel een beetje in de gaten te houden.

Ik denk (of hoop) dat men inziet dat er meer geld te verdienen valt met tours. Als er geen toeristen komen dan valt er ook niets te verdienen. En toeristen komen niet als ze worden overvallen.

blank
blank

Grote, dikke worm die we onderweg tegenkwamen

blank

Hawaii

Ik zou graag nog een keer echt een stromende hoeveelheid lava willen zien. Dus met mijn bezoek aan Pacaya kan ik helaas dit bucketlist item niet afstrepen. De beste kans om stromende lava te zien heb je in Hawaii. Dus dat wordt mijn volgende bestemming. Nou ja… over een paar jaar dan.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.