Verder naar bericht

Lake Atitlan

Lake Atitlan wordt gezien als één van de mooiste meren ter wereld. Het ligt op 1500 meter hoogte en wordt omringd door 12 dorpen en een aantal vulkanen. De dorpen zijn vernoemd naar de 12 apostelen. Het grootste dorp is Panajachel. Vanuit deze plek kun je met de boot of bus de andere dorpjes bezoeken.

Hoe kom je er?

Ik verbleef vier nachten in Panajachel, het grootste dorp rondom Lake Atitlan. Ik kwam vanuit Antigua en boekte via mijn homestay een shuttlebusje (ofwel toeristenbusje) voor 80 Quetzales (€ 9,30). Je kunt natuurlijk ook de kippenbus nemen maar dat vond ik niet zo’n prettig idee omdat ik twee grote tassen bij me had. Het shuttlebusje was relaxed, ze pikken je op bij hostel/ hotel/ homestay en je wordt afgezet bij de hoofdstraat in Panajachel. Vanaf daar was het vijf minuten lopen naar mijn hostel.

Bij Deli Jasmin in Panajachel kun je lekker vegetarisch eten

blank
blank

Waar verblijf je?

Ik verbleef vier nachten bij Hostal Abu in Panajachel. Gelukkig deed het hostel zijn naam geen eer aan (Abu betekent plaaggeest). Het was een heerlijk plekje om te verblijven. Dichtbij de hoofdstraat, Calle Santander, maar toch rustig. Je kunt gebruik maken van de kleine keuken, chillen in de hangmatten en voor 5 Quetzales je waterfles vullen (hoef je geen plastic flessen te kopen). De eigenaar is super aardig en helpt je met alles.

blank

Wat is er allemaal te doen?

Er zijn verschillende dingen te doen rondom Lake Atitlan. Zo kun je vanuit Panajachel een boot of bus pakken naar de andere dorpjes. Je kunt ook een mountainbike huren en gaan fietsen. Of het meer verkennen per kayak. Ik besloot om een dagje de Chichi markt te bezoeken en wat dorpjes rondom het meer te verkennen.

blank

San Marcos, San Juan en San Pedro

De eerste dag pakte ik vanuit Panajachel de taxi boot naar San Marcos. Het duurde even om er te komen want de boot stopt ondertussen bij andere plaatsjes zoals Santa Cruz en Jaibalito. Ik betaalde voor deze rit 20 Quetzales (in 2019).

Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel een beetje nerveus was. Er zijn namelijk meerdere verhalen online te vinden over berovingen in en op de wegen tussen de dorpjes. Om veilig te blijven nam ik een klein tasjes mee waar ik wat geld in deed en mijn goedkope tweede telefoon. Mijn iPhone en portemonnee met meer geld deed ik in mijn BH. Als ik beroofd zou worden dan zou ik gewoon mijn tasje afgeven. De belangrijke spullen zouden ze niet zien want: in BH.

Gelukkig is er tijdens mijn trip naar Lake Atitlan uiteindelijk niks gebeurd. Ik ben niet beroofd.

Wat is er te doen in San Marcos?

San Marcos is een heel klein dorpje waar je binnen 30 minuten doorheen loopt. Het is een beetje een hippie dorp. Je kunt er bijvoorbeeld yoga of meditatielessen volgen en je vindt er figuren met dreadlocks die zelfgemaakte sieraden verkopen.

blank
blank

Hiken naar Cerro Tzankujil

Het leukste om te doen in San Marcos is hiken naar Cerro Tzankujil. De top van deze berg is te vinden in een privé park waar je 15 Quetzales toegang voor betaalt (in 2019). De hike naar de top is makkelijk en duurt niet lang. Je kunt er ook vanaf een ‘trampoline’ in de zee springen. De trampoline is niet echt een trampoline. Het is meer een groot, houten dek dat fungeert als springplank. Ik heb de sprong niet gewaagd omdat: hoogtevrees en mijn badpak niet mee.

Bij de entree van het park vind je een stijger waar je kunt chillen en een kleine shop waar je kajaks kunt huren.

blank
blank
blank
blank
blank
blank

Hier ben ik dus NIET vanaf gesprongen

blank
blank

Wat is er te doen in San Juan?

Van San Marcos nam ik voor 10 Quetzales de boot naar San Juan. Dit is, net als San Marcos, een klein dorpje waar niet super veel te doen is. Er zijn wel wat mooie graffiti werken te vinden hier en daar.

blank
blank
blank
blank

Hiken naar de Indian Nose

Vanuit San Juan start de meest populaire trek bij Lake Atitlan: de Indian Nose. In zo’n twee uur hike je naar de mirador toe. Ik heb dit niet gedaan omdat er recente reviews online stonden van berovingen (eentje van een paar maanden geleden). Twee vrienden waren met een tour mee toen er opeens een man met een machete verscheen die geld wilde. Ze gaven hem 125 Quetzales maar een half uur later dook er een andere man op die ook geld wilde. Omdat ze dat niet meer hadden besloten ze weg te rennen. Ze werden bekogeld met stenen zo groot als grapefruits en hadden dus wel dood kunnen gaan. Ondertussen waren de gidsen met de rest van de groep allang de berg afgerend.

Kortom, deze hike is gewoon gevaarlijk. Ook als je het met een gids doet. Het meisje dat de review schreef vertelde dat ze na het voorval naar de politie waren gegaan maar dat deze niets deed. Na wat meer onderzoek online bleek dat het om een vader en zoon gaat die al jaren toeristen beroven op deze trail.

Door dit verhaal (en andere) besloot ik om de hike naar de Indian Nose over te slaan.

Bezoek een textielfabriek

Blijkbaar (dit vertelde mijn Torito chauffeur) kun je in San Juan een Textielfabriek bezoeken en zien hoe de populaire kleden, tafellopers en huipils (blouses die de vrouwen dragen) worden gemaakt. Ik heb dit overgeslagen omdat ik in Guatemala-Stad al naar het textielmuseum ben geweest.

Wat is er te doen in San Pedro

Vanuit San Juan kun je lopen naar San Pedro. Je doet er ongeveer 30 minuten over. Ik vond het wel een klein beetje eng maar er is gelukkig niets gebeurd. De weg is erg druk, er rijden constant Torito’s (Latijns Amerikaanse Tuktuk’s) rond. Je kunt er altijd eentje aanschieten mocht je je toch niet veilig voelen.

blank

Hiken naar de San Pedro vulkaan

Vanuit San Pedro kun je hiken naar de gelijknamige vulkaan. Deze hike duurt 4 uur en dat was voor mij iets te lang. Ik heb in plaats daarvan een Tuktuk genomen en aan de chauffeur gevraagd of deze me naar een aantal uitzichtpunten kon rijden. Ideaal.

Mijn chauffeur vertelde ondertussen nog iets over Lake Atitlan en de bevolking. Rondom het meer vind je drie vulkanen. Deze zijn alle drie inactief. Verder wordt er niet alleen Spaans gesproken. Er zijn verschillende culturen die hun eigen taal hebben. Een beetje zoals in Peru en Bolivia.

Na een half uurtje rondrijden werd ik afgezet in het dorpje. De chauffeur vroeg oorspronkelijk 100 Quetzales (11 euro) voor het ritje maar dat vond ik een beetje overdreven. Ik heb hem uiteindelijk 50 Quetzales gegeven. Meer dan genoeg.

Omdat er verder niet zoveel te doen is in San Pedro nam ik de boot terug naar Panajachel. Ik betaalde 25 Quetzales.

blank
blank
blank
blank
blank
blank

Van Santa Cruz naar Jaibalito

De tweede dag pakte ik de boot van Panajachel naar Santa Cruz. Ik weet niet meer wat ik precies betaalde. Ik denk tussen de 15 en 20 Quetzales (in 2019).

Je hoeft natuurlijk niet in Panajachel te blijven. Je kunt ook gewoon elke dag in een ander dorp overnachten. Alleen daar had ik geen zin in. Ik wilde gewoon lekker mijn spullen op één plek kunnen laten liggen. En zo heel duurt zijn de ritjes met de boot niet.

Wat is er te doen in Santa Cruz?

Net zoals de andere dorpjes is Santa Cruz erg klein en is er (behalve relaxen eigenlijk) niet veel te doen. Het ging mij voornamelijk om de hike naar het nabijgelegen dorpje Jaibalito. Het is een korte hike van ongeveer een half uurtje met mooi uitzicht over delen van het meer en de dorpjes. Echt een aanrader. Zeker als je geen zin hebt om uren te wandelen.

blank

Wat is er te doen in Jaibalito?

Ook niet heel veel. Ik las op het blog van Reisjunk iets over een fijn zwembad bij Club Ven Aca. Helaas was het toen ik er was een beetje fris. Het water was echt ijskoud. Ik ben er denk ik een uurtje geweest en toen ben ik weer op de boot gestapt naar Panajachel.

Geen verkeerd idee overigens want in de maand mei regent het vaak in de middag.

Tip: als je gaat reizen tussen de dorpjes probeer dan niet de boot al te laat terug te nemen. In de ochtend is het water vlak. In de middag is het ruig met golven. De boottocht is daardoor ook nogal ruig.

blank
blank
blank
blank

Leuk infinity zwembad bij Jaibalito maar een beetje te koud

blank

Bezoek de Chichi markt

Een van de dingen die je niet mag overslaan als je naar Lake Atitlan gaat is de markt in Chichicastenango. Overal in de dorpjes rondom Lake Atitlan zijn markten maar geen is er geen zo groot als die in Chichi.

blank
blank
blank
blank

Hoe kom je er?

Je kunt een tour boeken voor 15 dollar (in 2019) maar het is veel leuker (en goedkoper) om met de chikenbus te gaan. Weet je ook meteen waarom ze het zo noemen. Hieronder beschrijf ik hoe je bij de Chichi markt komt met de kippenbus.

  • Vanuit Panajachel neem je eerst de bus naar Solola (prachtig uitzicht onderweg). Vraag bij je hostel waar de bus vertrekt. In 2019 was het bij Calle Real, in de buurt van de La Torre Supermarkt. Een ritje naar Solola kost 3 Quetzales (35 cent).
  • Eenmaal in Solola stap je over in de bus naar Los Encuentros. Vraag aan de buschauffeur waar de bus vertrekt. Een ritje naar Los Encuentros kost 3 Quetzales (35 cent).
  • Eenmaal in Los Encuentros stap je over op een minibusje of kippenbus naar Chihicastenango. Vraag weer aan de buschauffeur waar de bus naar “Chichi” vertrekt. Dit ritje kost 5 Quetzales (60 cent).
  • De bus stopt vlak bij de markt in Chichi. Onthoudt goed waar je bent uitgestapt want daar moet je ook weer instappen als je terug wilt.

De terugweg gaat eigenlijk op dezelfde manier. Je betaalt in totaal € 2,60 voor een trip naar de Chichi markt, als je met de kippenbus gaat.

blank

Tip: mij werd als tip gegeven om zo vroeg mogelijk de bus te pakken (rond 08:00 uur) omdat de rit naar de markt zo’n 1,5 uur duurt. En in de middag (rond 14:00 uur) breken ze de kraampjes af.

Wat ik echter merkte is dat je aan het begin van de middag (zeg zo’n 12:00 uur) betere prijzen krijgt. Want dan zit het einde van de markt er natuurlijk aan te komen. De verkopers willen graag nog wat aan je slijten en de prijzen dalen dan opeens heel veel.

Wat kun je er kopen?

Van alles! Denk aan kleedjes, tassen, beeldjes, houten maskers, fruit, groenten, noten, kippen, eenden enzovoorts. Waar je ook naar op zoek bent, ze hebben het op de Chichi markt.

blank

Arme beestjes…

blank
blank
blank

Niet gedaan

Wat ik dus niet heb gedaan rond Lake Atitlan is hiken. Meestal ben ik wel in voor een stevige hike maar nu dus niet. Dat komt voor een groot deel door de veiligheidsberichten. Ik had gewoon geen zin om beroofd te worden.

Alle dorpen bezoeken

Er zijn in totaal dus 12 dorpen rondom Lake Atitlan en zoals je kunt lezen heb ik ze niet allemaal bezocht. Daarvoor moet je toch iets meer tijd hebben. De eigenaar van Hostal Abu gaf als tip om Santiago te bezoeken. Hier schijnt je meer inheemse bevolking te vinden en minder toeristen.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.