Verder naar bericht

Cartagena

Helemaal in het noorden van Colombia ligt Cartagena. Volgens velen de mooiste stad van het land. In het historisch centrum vind je allemaal oude, koloniale huizen in verschillende vrolijke kleuren. Roze, geel, blauw, oranje. De balkons worden gesierd door diverse bloemen die al net zo kleurrijk zijn. Straatjes zijn klein en gezellig en overal vind je winkeltjes en restaurants. Ja, Cartagena mag zich inderdaad de mooiste stad van Colombia noemen. 

Hoe kom je er?

Voordat ik naar Cartagena ging (mijn laatste stop in Colombia) was ik in Palomino. Je reist het snelst naar Cartagena door een bus te pakken in het dorpje dat boven Palomino ligt. Maar ik kon dat helaas niet doen omdat ik bijna al mijn spullen in Santa Marta had achtergelaten. Ik moest dus eerst terug naar Santa Marta (2 uur met de bus) en vanaf daar pakte ik de bus naar Cartagena (5 uur rijden).

Je kunt een bus pakken vanaf het centrale busstation in Santa Marta (organisatie Brasilia wordt aangeraden). Maar ik besloot om een klein busje te nemen van Berlinastur (ofwel Berlinas). Deze organisatie had veel goede reviews online en het scheen sneller te zijn dan de normale bus.

Dat bleek niet waar want de trip van Santa Marta naar Cartagena zou zo’n 4 uur moeten duren maar we kwamen pas na 5 uur aan. Waar het aan lag weet ik eigenlijk niet zo goed. Ik denk het verkeer. De bus was best comfortabel en we maakten nog een sanitaire stop tussendoor.

Bij de busterminal in Cartagena stonden de taxi chauffeurs al te wachten. Ik stapte uit de bus en een oud mannetje had mijn tas al beet. “Taxi yes?”. Ik maakte me heel even zorgen. Zou het veilig zijn? Maar meestal zijn oude mannetjes wel te vertrouwen. Deze dus ook. Hij bracht me voor 10 duizend Peso (2,80 euro) netjes naar mijn hotel.

Waar verblijf je?

Dat ligt een beetje aan je budget. Je kunt in super luxe hotels verblijven in het historisch centrum of een bed boeken in een hostel. Ik verbleef in een klein hotel in de populaire wijk Getsemani. Ik had een eigen kamer en betaalde daar best wel veel geld voor, zo’n 26 euro per nacht. Maar als je niet op een gedeelde slaapzaal wilt slapen dan wordt het erg moeilijk om in Cartagena iets goedkopers te vinden. Cartagena vond ik best duur.

Rooftop pool! Dat dan weer wel.

Wat is er te doen in Cartagena?

Er is best wel veel te zien en te doen in en rondom Cartagena. Als je alleen het historisch centrum (El Centro) en Getsemani wilt ontdekken heb je aan twee dagen genoeg. Als je ook nog naar de Rosario eilanden wilt en de Totumo vulkaan dan zou ik zeggen dat je 3 tot 4 dagen nodig hebt.

Getsemani

Getsemani is een authentieke wijk in Cartagena. Je vindt er kleurrijke huizen, streetart en straten die versierd zijn met slingers. Getsemani is een heerlijke wijk om doorheen te slenteren. Lunch bij één van de vele restaurantjes of koop ijskoude limoensap (aanrader!) bij één van de vele straatverkopers.

Iglesia de San Roque

Er zijn drie kerken in Getsemani en ik heb er geen één vanbinnen gezien. Dat komt omdat de kerken in Cartagena nogal vreemde openingstijden hebben. Sommige zijn gesloten op maandag, anderen op zondag. Midden op de dag zijn ze meestal allemaal dicht. Dus je moet of heel vroeg zijn of laat in de middag langs gaan. Maar ook dat is geen garantie. Soms zijn ze dicht terwijl ze open zouden moeten zijn.

In de 17e eeuw brak de Pest uit in Cartagena. Om het geloof te versterken en de mensen te kunnen helpen werd de San Roque kerk & ziekenhuis gebouwd. Aangezien het diende om mensen te verplegen is het uiterlijk & innerlijk van de kerk heel sober.

Als ik het mag geloven dus. Want ik heb de kerk zelf niet van binnen gezien. Ik ben er zeker een stuk of 8 keer langsgelopen maar de deuren waren altijd dicht.

Iglesia de la Tercera Orden

Deze kerk werd in de 18e eeuw gebouwd als onderdeel van het San Francisco klooster en de San Francisco kerk (tegenwoordig een theater). Op zondag rond 12 uur is er een dienst in deze kerk. Ik heb de binnenkant van deze kerk gezien maar niet heel goed. Het was namelijk zo druk dat ik buiten moest blijven staan.

Het San Francisco klooster is tegenwoordig een commerciël centrum waar allemaal activiteiten plaatsvinden.

Iglesia de la Trinidad

Iglesia de la Trinidad is gelegen aan het Trinidad plein. Ik moet eerlijk bekennen dat ik vergeten ben om deze kerk te bezoeken tijdens openingstijden. Helaas ik heb ‘m dus niet vanbinnen kunnen bewonderen. Het plein is een beetje de centrale ontmoetingsplek tussen locals en rondlopende toeristen.

Castillo San Felipe

Castillo San Felipe is een fort dat in 1657 door de Spanjaarden werd gebouwd ter verdediging van de stad Cartagena. Sinds 1984 staat het op de werelderfgoedlijst. Castillo San Felipe wordt ook wel één van de zeven wonderen van Colombia genoemd.

Het fort is meerdere keren gerestaureerd. Dat was nodig omdat het sinds de bouw constant werd aangevallen door de Fransen en Engelsen. In 1697 werd San Felipe zelfs veroverd door de Franse Baron de Pointis.

SoundWalkrs

Bij de ingang van het fort kun je een audioguide kopen. Of nou ja, het is eigenlijk gewoon een app voor op je telefoon die dient als Audiguide. Ik besloot om het uit te proberen. De app heet SoundWalkrs en biedt audioguides aan voor bijna elke stad ter wereld. Je betaalt er zo’n 5 euro voor en je krijgt dan een code die de audio voor de desbetreffende stad unlockt.

Het verhaal van Castillo San Felipe werd verteld door Puss in Boots. Of nou ja, iemand met een stem die verdacht veel leek op de van Antonio Banderas. Heel veel heb ik er helaas niet van onthouden behalve dat de kapitein die het Fort beschermde, Don Blas de Lezo, een echte badass was. De man had toen hij 25 werd al een arm, been én oog verloren tijdens de oorlog. Het leverde hem de bijnaam “half man” op. Maar dat moest je niet zeggen als hij in de buurt was want dan werd je op staande voet ontslagen. Half man ging gewoon lekker door met vechten. Uiteindelijk stierf hij tijdens “The Battle for Cartagena”.

Een standbeeld van Don Blas de Lezo staat op het plein, onderaan het Fort.

Mocht je naar Castillo San Felipe gaan zorg er dan voor dat je genoeg water meeneemt en een hoedje opzet. De zon is enorm fel en het is zó heet dat na vijf stappen het zweet al op je voorhoofd staat.

Geen hoedje of water? Er zwerft een leger van aasgieren (verkopers) om het fort heen die je graag voorzien van agua of een sombrero.

El Centro

In het historische centrum van Cartagena kijk je je ogen uit. Overal vind je prachtige koloniale huizen in vrolijke kleuren met bloemen op de balkons. De camera van mijn iPhone maakte overuren. Zo mooi.

Veel deuren hebben unieke deurkloppers

Muelle de Los Pegasus

Onderweg naar El Centro kom je langs Muelle de Los Pegasus. Twee beelden van Pegasus, het paard met vleugels uit de Griekse mythologie.

Stadsverdediging

Het oude centrum en Getsemani worden omringd door een grote stenen muur. De oude stadsverdediging.

Puerta del Reloj

Puerto del Reloj, ofwel Boca del Puento, was vroeger de hoofd entree tot de stad. In de 18e eeuw werd de poort voorzien van een klok (vandaar de naam Puerto del Reloj, de klok poort). Voor die tijd werd de poort Boca del Puento genoemd (ofwel monding van de brug). Vroeger liep er namelijk water om de stad heen en had de poort een ophaalbrug.

Portal de los Dulces

Portal de los Dulces is het portaal van de zoetigheden. Hier worden allemaal zoete Colombiaanse snacks verkocht. Zoals cocos koeken en melkpoppetjes. Natuurlijk moest ik er een paar uitproberen. Ik kocht twee cocos “koeken” en een melkpoppetje. De tanden vielen bijna uit mijn mond zo zoet. Ik ben een zoetekauw maar dit was zelfs voor mij teveel.

Hard Rock Café

Eindelijk een Hard Rock Café in Zuid-Amerika waar ik gewoon naartoe kon lopen vanaf mijn hotel. Helaas was het niet heel indrukwekkend. Wel een mooie locatie maar slechte service (weinig aandacht voor de klant), eten was ok, memorabilia niet heel bijzonder.

Museo de Arte Moderno

Een kaartje voor het moderne kunstmuseum in Cartagena kost maar 2 euro. Ok, het gebouw is dan ook niet erg groot maar het werk dat er hangt is wel interessant. Toen ik er was in ieder geval. Er was een expositie van Enrique Grau en Dario Ortiz. De laatste schildert op een ouderwetse manier hedendaagse mensen. Ik vond het persoonlijk erg mooi.

In andere zalen kun je ‘dat kan ik ook’ kunstwerken bewonderen.

Iglesia de San Pedro Claver

Bij het plein San Pedro Claver vind je de San Pedro Claver kerk en klooster. De kerk lijkt altijd dicht maar als je een kaartje koopt voor het klooster dan kun je op die manier ook de kerk bezoeken.

In de kerk, bij het altaar, liggen de resten van de heilige Peter Claver die in 1654 overleed. Het was de tijd van slavernij en Peter Claver probeerde, met behulp van het geloof, het leed van de slaven te verlichten.

In het klooster hangen verschillende schilderijen waarop te zien is dat Peter Claver de slaven probeert te helpen. 

Palacio de la Inquisión

Nu een museum, vroeger een plek waar mensen terecht stonden voor hun misdaden. In het Paleis van de Inquisitie zijn in de achttiende eeuw flink wat mensen gemarteld. Dieven, vrouwen waarvan men dacht dat het heksen waren en ga zo maar door.

Het museum stelde vroeger martelwerktuigen tentoon. Maar toen de Paus in 2015 op bezoek kwam hebben ze die maar weggehaald. Tegenwoordig kun je er nog maar een paar bewonderen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het museum een klein beetje saai vond. Het is niet heel groot en bijna alle bijschriften zijn in het Spaans. Nu begrijp ik er best wel wat van maar als het grote lappen tekst zijn dan heb ik er niet zo’n zin in.

Toch zou ik wel aanraden om dit museum te bezoeken want het geeft een uniek inkijkje in een oud koloniaal gebouw. Het plafond, de ramen, de vloeren. Prachtig om te zien.

Iglesia de Santo Domingo

Deze kerk werd gebouwd in de 16e eeuw en is een paar jaar geleden gerestaureerd. Het is een prachtige kerk, zeker een bezoekje waard.

Naast de kerk vind je een klooster. Helaas valt er weinig te zien omdat je de meeste zalen niet in mag (ik vermoed dat een groot deel wordt gebruikt als kantoor).

Cathedral de Cartagena

De huidige kathedraal van Cartagena werd in de 17e eeuw gebouwd. Kerken in Andalusië en de Canarische eilanden werden gebruikt als voorbeeld.

Voor deze periode stonden er al kerken op de locatie waar nu de kathedraal staat. Maar die werden allemaal verwoest. Onder andere door de Engelse piraat Francis Drake. De kerk is drie keer opnieuw gebouwd.

Iglesia de Santo Toribio

Deze kerk is de laatste kerk die gebouwd werd in de koloniale periode. Een erg mooie kerk met bijzonder houtsnijwerk bij de deuren. Deze kerk was toevallig geopend toen ik erlangs liep.

Casa Museo Rafael Nunez

Casa Museo Rafael Nunez is het huis van oud president Rafael Nunez. Het is een prachtig huis in koloniale stijl en zeker een bezoekje waard. Entree is gratis. Bijschriften zijn alleen in het Spaans. Maar dat maakt niet zoveel uit. Er is genoeg te zien zonder bijschriften nodig te hebben. De oude foto’s die in het huis hangen bijvoorbeeld. En de eetkamer en slaapkamer.

Tegenover het huis staat een kerk waar Nunez en zijn vrouw(en) zijn begraven. Het Apolo park dat er naast ligt heb ik overgeslagen. Het zag er een beetje verwaarloosd uit. Toch jammer.

Als je veel zweet dan heb je pech in Cartagena. Het is er enorm warm.

Eten in Cartagena

Ik heb twee keer gegeten bij Crepes and Waffles. Hier maken ze culinaire pannenkoeken voor een zeer redelijke prijs. Ik durf zelfs te zeggen dat ik hier de lekkerste pannenkoek van mijn leven heb gegeten. Met champignons, spinazie, ricotta en een zoete saus. Heerlijk. En ook de sorbets zijn zeer goed te doen.

Girasoles schijnt één van de betere vegetarische restaurants te zijn maar toen ik erheen ging stond er maar één optie voor diner op het menu. Ik ben er daarom uiteindelijk niet gaan eten.

Aasgieren

Het enige wat ik NIET leuk vond in Cartagena waren de verkopers. Overal waar je loopt komen ze als aasgieren op je af. “Agua? Agua? Agua?” Hoedjes, sieraden, van alles wat ze kunnen verzinnen proberen ze aan je te slijten.

Ik snap het wel. Ik bedoel iedereen moet eten. Maar soms wil je gewoon even lekker rustig rondlopen.

Niet gedaan

Ik heb best veel gezien en gedaan in Cartagena maar er is ook een hoop dat ik NIET heb gedaan.

Goud museum

Heb ik al gezien in Bogota. En dat museum is zó groot dat je voor een aantal jaar even genoeg goud gezien hebt.

La Popa

La Popa is een heuvel met een klooster. Iemand had me wijs gemaakt dat je erheen kon lopen. Maar toen ik dat probeerde kwam ik in een buurt terecht waar ik me niet bepaald veilig voelde. Tijdens mijn hele trip door Zuid-Amerika ben ik geen één keer nageroepen. Hier wel. Ik vond het niet prettig en dus ben ik weer teruggelopen naar het toeristen gebied. Ik had geen zin meer om het met een taxi te proberen.

Het scheepvaartmuseum

Had ik gewoon geen zin in. Ik denk dat het wel de moeite waard is als je geïnteresseerd bent in dit topic. 

Rosario eilanden

De Nederlandse dames die ik ontmoette in Palomino vonden deze eilanden tegenvallen. “Erg toeristisch en je moet óveral voor betalen” zeiden ze. Ik besloot daarom de Rosario eilanden over te slaan.

El Totumo vulkaan

Ik was in eerste instantie van plan om hierheen te gaan maar ik heb me bedacht na het lezen van reacties op Tripadvisor. Een bezoekje aan de Totumo vulkaan bestaat uit het nemen van een modderbad dat blijkbaar erg goed is voor je huid. Maarja, dan lig je daar tussen allemaal mensen die je niet kent. Overal modder. In je haar, je badpack en delen van je lichaam waar je het gewoon niet wilt hebben. Oude, vieze mannetjes die je willen masseren. Overal extra voor moeten betalen.

Sounds to me als een ordinaire tourist trap. En daarom heb ik Totumo lekker overgeslagen.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.