Ga naar de inhoud

Cartagena

Cartagena is volgens velen de mooiste stad van Colombia. In het historische centrum vind je allemaal oude, koloniale huizen met opvallende kleuren. Blauw, rood, oranje, paars. You name it. En de balkons zijn versierd met mooie bloemen die al net zo kleurrijk zijn. Slenter door de kleine straatjes en geniet van de gezellige winkels en restaurants.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland (Schiphol) vlieg je in 14 uur direct naar Cartagena. Kies je voor een vlucht met een overstap dan doe je er ongeveer 17 uur over.

Vanaf het vliegveld kun je een taxi nemen naar het centrum. Dit kost ongeveer € 5 (in 2019). Een goedkopere optie is de shuttlebus (€ 3).

Santa Marta naar Cartagena

Ik was in Santa Marta en nam de bus naar Cartagena. Je kunt de lokale bus nemen die vertrekt vanaf het centrale busstation in Santa Marta (organisatie Brasilia wordt aangeraden). Of een mini busje. Ik koos voor de laatste optie en reisde met Berlinastur (ofwel Berlinas). Ik betaalde € 11 voor een kaartje (in 2019).

Ik had ergens gelezen dat de minibusjes sneller zijn dan de normale bus. Maar dat bleek in mijn geval niet zo te zijn. Ik zat uiteindelijk vijf uur in de bus in plaats van vier uur.

Taxi naar het centrum

Vanaf de busterminal in Cartagena kun je een taxi nemen naar het centrum. Het ritje kost ongeveer € 2,80 (in 2019).

Waar verblijf je?

Ik verbleef vijf nachten bij Casa Marqués del Pedregal in de populaire wijk Getsemani. Ik had een eigen kamer en betaalde € 26 per nacht. Best wel duur maar als je niet in een hostel wilt verblijven (zoals ik) dan wordt het erg moeilijk om iets goedkopers te vinden. Cartagena vond ik best duur.

Rooftop pool! Dat dan weer wel.

Rooftop pool in Cartagena Colombia.

Wat is er te doen in Cartagena?

Er is best wel veel te zien en te doen in en rondom Cartagena. Als alleen het historisch centrum (El Centro) en Getsemani op de planning staan dan heb je aan twee dagen genoeg. Wil je ook nog naar de Rosario eilanden en de Totumo vulkaan? Dan heb je drie tot vier dagen nodig.

Getsemani

Getsemani is een authentieke wijk in Cartagena. Je vindt er kleurrijke huizen, streetart en straten die versierd zijn met slingers. Getsemani is een feestje om doorheen te lopen. Lunch bij één van de vele restaurantjes of koop ijskoude limoensap (aanrader!) bij één van de vele straatverkopers.

Kleurrijke huizen in Getsemani, Cartagena Colombia.
Kleurrijke huizen in Getsemani, Cartagena Colombia.
Huis met klimplanten in Getsemani, Cartagena Colombia.
Streetart in Getsemani, Cartagena Colombia.
Kleurrijke straat in Getsemani, Cartagena Colombia.
Getsemani, Cartagena Colombia.
Kleurrijke huizen in Getsemani, Cartagena Colombia.
Kleurrijke huizen in Getsemani, Cartagena Colombia.
Huis met klimplanten in Getsemani, Cartagena Colombia.
Streetart Getsemani, Cartagena Colombia.
Straat met vlaggen in Getsemani, Cartagena Colombia.
Streetart in Cartagena, Colombia.
Streetart in Cartagena, Colombia.
Streetart in Cartagena, Colombia.
Streetart in Cartagena, Colombia.
Streetart in Cartagena, Colombia.
Streetart in Cartagena, Colombia.
Streetart in Cartagena, Colombia.
Streetart in Cartagena, Colombia.

Iglesia de San Roque

Er zijn drie kerken in Getsemani en ik heb er geen één vanbinnen gezien. Dat komt omdat ze nogal vreemde openingstijden hebben. De één is gesloten op maandag, de ander weer op zondag. Midden op de dag zijn ze meestal allemaal dicht. Dus je moet of heel vroeg gaan of laat in de middag. Maar ook dat is geen garantie. Soms zijn ze dicht terwijl ze open zouden moeten zijn.

In de 17e eeuw brak de Pest uit in Cartagena. Om het geloof te versterken en de mensen te kunnen helpen werd de San Roque kerk & ziekenhuis gebouwd. Aangezien het diende om mensen te verplegen is het uiterlijk & innerlijk van de kerk heel sober.

Als ik het mag geloven dus. Want ik heb de kerk zelf niet van binnen gezien.

Iglesia de la Tercera Orden

Deze kerk werd in de 18e eeuw gebouwd als onderdeel van het San Francisco klooster en de San Francisco kerk (tegenwoordig een theater). Op zondag rond 12 uur is er een dienst in deze kerk. Ik heb de binnenkant van deze kerk gezien maar niet heel goed. Het was namelijk zo druk dat ik buiten moest blijven staan.

Het San Francisco klooster is tegenwoordig een commerciël centrum waar allemaal activiteiten plaatsvinden.

Iglesia de la Trinidad

Iglesia de la Trinidad is gelegen aan het Trinidad plein dat een beetje fungeert als ontmoetingsplek tussen locals en toeristen.

Iglesia de la Trinidad in Cartagena Colombia.
Kunst in Cartagena Colombia.

Castillo San Felipe

Castillo San Felipe is een fort dat in 1657 door de Spanjaarden werd gebouwd ter verdediging van de stad Cartagena. Sinds 1984 staat het op de werelderfgoedlijst. Castillo San Felipe wordt ook wel één van de zeven wonderen van Colombia genoemd.

Het fort is meerdere keren gerestaureerd. Dat was nodig omdat het sinds de bouw constant werd aangevallen door de Fransen en Engelsen. In 1697 werd San Felipe zelfs veroverd door de Franse Baron de Pointis.

Castillo San Felipe in Cartagena Colombia.

SoundWalkrs

Bij de ingang van het fort kun je de Soundwalkrs app downloaden die audioguides aanbiedt voor bijna elke stad ter wereld. Je betaalt er € 5 voor en je krijgt dan een code die de audio voor de desbetreffende stad unlockt.

Uitzicht vanaf Castillo San Felipe in Cartagena Colombia.
Kanon bij Castillo San Felipe in Cartagena Colombia.
Gangenstelsel in Castillo San Felipe in Cartagena Colombia.
Leuke spulletjes bij Castillo San Felipe in Cartagena Colombia.

Het verhaal van Castillo San Felipe werd verteld door iemand die klonk als Antonio Banderas. Heel veel heb ik er helaas niet van onthouden behalve dat de kapitein die het Fort beschermde, Don Blas de Lezo, een echte badass was. De man had toen hij 25 werd al een arm, been én oog verloren tijdens de oorlog. Het leverde hem de bijnaam “half man” op. Maar dat moest je niet zeggen als hij in de buurt was want dan werd je op staande voet ontslagen. Half man ging gewoon lekker door met vechten. Uiteindelijk stierf hij tijdens “The Battle for Cartagena”.

Een standbeeld van Don Blas de Lezo staat op het plein voor het Fort.

Castillo San Felipe in Cartagena Colombia.

Mocht je naar Castillo San Felipe gaan zorg er dan voor dat je genoeg water meeneemt en jezelf goed beschermt tegen de felle zon.

Mocht je toch iets zijn vergeten dan zwerft er een groep verkopers om het fort heen die je graag voorzien van agua of een sombrero.

El Centro

In het historische centrum van Cartagena kijk je je ogen uit. Overal vind je prachtige koloniale huizen in vrolijke kleuren en balkons versierd met bloemen.

Huizen met klimplanten in El Centro, Cartagena Colombia.
Huizen met planten in El Centro, Cartagena Colombia.
Kleurrijk huis in El Centro, Cartagena Colombia.
Fruitstal in El Centro, Cartagena Colombia.
Kleurrijke muur in El Centro, Cartagena Colombia.
Bloemen in El Centro, Cartagena Colombia.
Streetart in El Centro, Cartagena Colombia.
Kleurrijk huis met planten in El Centro, Cartagena Colombia.
Kleurrijke huizen in El Centro, Cartagena Colombia.
Vrolijke dames met fruit in El Centro, Cartagena Colombia.
Kleurrijke manden in El Centro, Cartagena Colombia.
Suikerdrankje in El Centro, Cartagena Colombia.
El Centro, Cartagena Colombia.
Kleurrijk huis in El Centro, Cartagena Colombia.

Veel deuren hebben unieke deurkloppers

Muelle de Los Pegasus

Onderweg naar El Centro kom je langs Muelle de Los Pegasus. Twee beelden van Pegasus, het paard met vleugels uit de Griekse mythologie.

Muelle de Los Pegasus in El Centro, Cartagena Colombia.

Stadsverdediging

Het oude centrum en Getsemani worden omringd door een grote stenen muur. De oude stadsverdediging.

Stadsverdeiging met kanon in Cartagena, Colombia.
Stadsverdediging in Cartagena, Colombia.
Stadsverdediging met kanonnen in Cartagena, Colombia.

Puerta del Reloj

Puerto del Reloj, ofwel Boca del Puento, was vroeger de hoofd entree tot de stad. In de 18e eeuw werd de poort voorzien van een klok (vandaar de naam Puerto del Reloj, de klok poort). Voor die tijd werd de poort Boca del Puento genoemd (ofwel monding van de brug). Vroeger liep er namelijk water om de stad heen en had de poort een ophaalbrug.

Puerto del Reloj in Cartagena, Colombia.

Portal de los Dulces

Portal de los Dulces is het portaal van de zoetigheden. Hier worden allemaal zoete Colombiaanse snacks verkocht. Zoals kokos koeken en melkpoppetjes. Natuurlijk moest ik er een paar uitproberen. Ik kocht twee kokos koeken en een melkpoppetje. Mijn tanden vielen bijna uit mijn mond zo zoet. Ik ben een zoetekauw maar dit was zelfs voor mij too much.

Portal de los Dulces in Cartagena, Colombia.
Snoep bij Portal de los Dulces in Cartagena, Colombia.

Hard Rock Café

Overal waar ik kom ga ik naar het Hard Rock Café. Het is een soort traditie geworden. Helaas was de vestiging in Cartagena niet heel indrukwekkend. De locatie was mooi maar de service slecht en er hing niet heel bijzondere memorabilia.

Hard Rock Cafe in Cartagena, Colombia.

Museo de Arte Moderno

Het Museo de Arte Moderno is niet heel groot maar de exposities zijn interessant. Toen ik er was hing er werk van Enrique Grau en Dario Ortiz. De laatste schildert op een ouderwetse manier hedendaagse mensen. Ik vond het persoonlijk erg mooi.

Toegang kost maar € 2 (in 2019).

Museo de Arte Moderno in Cartagena, Colombia.
Museo de Arte Moderno in Cartagena, Colombia.
Museo de Arte Moderno in Cartagena, Colombia.

Iglesia de San Pedro Claver

Bij het plein San Pedro Claver vind je de San Pedro Claver kerk en klooster. De kerk lijkt altijd dicht maar als je een kaartje koopt voor het klooster dan kun je op die manier ook de kerk bezoeken.

Bij het altaar liggen de resten van de heilige Peter Claver begraven die in 1654 overleed. Claver zette zich in voor een beter leven voor slaven (die meestal heel slecht behandeld werden).

In het klooster hangen verschillende schilderijen waarop te zien is dat Peter Claver de slaven probeert te helpen. 

Iglesia de San Pedro Claver in Cartagena, Colombia.
Beeld voor de Iglesia de San Pedro Claver in Cartagena, Colombia.
Iglesia de San Pedro Claver in Cartagena, Colombia.
Iglesia de San Pedro Claver in Cartagena, Colombia.
Iglesia de San Pedro Claver in Cartagena, Colombia.
Iglesia de San Pedro Claver in Cartagena, Colombia.
Iglesia de San Pedro Claver klooster in Cartagena, Colombia.

Palacio de la Inquisión

Tegenwoordig een museum, vroeger een plek waar mensen terecht stonden voor hun misdaden. In het Paleis van de Inquisitie zijn in de achttiende eeuw flink wat mensen gemarteld. Dieven, vrouwen waarvan men dacht dat het heksen waren en ga zo maar door.

Het museum stelde vroeger martelwerktuigen tentoon. Maar toen de Paus in 2015 op bezoek kwam hebben ze die weggehaald. Tegenwoordig kun je er nog maar een paar bewonderen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het museum een klein beetje saai vond. Het is niet heel groot en bijna alle bijschriften zijn in het Spaans. Toch is het een bezoekje wel waard want het is gevestigd in een heel oud koloniaal gebouw.

Palacio de la Inquisión in Cartagena, Colombia.
Palacio de la Inquisión in Cartagena, Colombia.
Palacio de la Inquisión in Cartagena, Colombia.
Martelwerktuigen in Palacio de la Inquisión in Cartagena, Colombia.

Iglesia de Santo Domingo

Deze kerk werd gebouwd in de 16e eeuw en is een paar jaar geleden gerestaureerd. Voor de kerk vind je een beeld van de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero.

Iglesia de Santo Domingo in Cartagena, Colombia.
Iglesia de Santo Domingo in Cartagena, Colombia.
Iglesia de Santo Domingo in Cartagena, Colombia.
Iglesia de Santo Domingo in Cartagena, Colombia.
Iglesia de Santo Domingo in Cartagena, Colombia.

Naast de kerk ligt het klooster. Helaas valt er weinig te zien omdat je de meeste zalen niet in mag (ik vermoed dat een groot deel wordt gebruikt als kantoor).

Iglesia de Santo Domingo klooster in Cartagena, Colombia.
Iglesia de Santo Domingo klooster in Cartagena, Colombia.

Cathedral de Cartagena

De huidige kathedraal van Cartagena werd in de 17e eeuw gebouwd. Kerken in Andalusië en de Canarische eilanden werden gebruikt als voorbeeld.

Voor deze periode stonden er al kerken op de locatie waar nu de kathedraal staat. Maar die werden allemaal verwoest. Onder andere door de Engelse piraat Francis Drake. De kerk is drie keer opnieuw gebouwd.

Cathedral de Cartagena, Colombia.
Cathedral de Cartagena, Colombia.
Cathedral de Cartagena, Colombia.

Iglesia de Santo Toribio

Deze kerk is de laatste kerk die gebouwd werd in de koloniale periode. Een erg mooie kerk met bijzonder houtsnijwerk bij de deuren. De kerk was toevallig geopend toen ik er langs liep.

Iglesia de Santo Toribio in Cartagena, Colombia.
Iglesia de Santo Toribio in Cartagena, Colombia.

Casa Museo Rafael Nunez

Casa Museo Rafael Nunez is het huis van oud president Rafael Nunez. Het is een prachtig huis in koloniale stijl en zeker een bezoekje waard. Entree is gratis.

Tegenover het huis staat een kerk waar Nunez en zijn vrouw(en) zijn begraven. Het Apolo park dat er naast ligt heb ik overgeslagen. Het zag er een beetje verwaarloosd uit.

Casa Museo Rafael Nunez in Cartagena, Colombia.
Casa Museo Rafael Nunez in Cartagena, Colombia.
Lamp in Casa Museo Rafael Nunez in Cartagena, Colombia.

Cartagena is geen ideale bestemming voor mensen die niet goed tegen de warmte kunnen.

Zweten in Colombia.

Eten in Cartagena

Ik heb twee keer gegeten bij Crepes and Waffles. Hier maken ze culinaire pannenkoeken voor een zeer redelijke prijs. Ik durf zelfs te zeggen dat ik hier de lekkerste pannenkoek van mijn leven heb gegeten. Met champignons, spinazie, ricotta en een zoete saus. Heerlijk. En ook de sorbets zijn erg lekker.

Eten in Cartagena, Colombia.

Girasoles schijnt één van de betere vegetarische restaurants te zijn maar toen ik erheen ging stond er maar één optie voor diner op het menu. Ik ben er daarom uiteindelijk niet gaan eten.

Aasgieren

Er is eigenlijk maar één ding wat niet leuk was in Cartagena. De opdringerige verkopers. Overal waar je loopt komen ze als aasgieren op je af. “Agua? Agua? Agua?” Hoedjes, sieraden, alles proberen ze aan je te slijten.

Ik snap het wel. Ik bedoel iedereen moet eten. Maar ze zijn vaak zo opdringerig dat het vervelend wordt.

Niet gedaan in Cartagena

Ik heb best veel gezien en gedaan in Cartagena maar ik heb ook een aantal dingen gemist.

Goud museum

Deze heb ik bewust overgeslagen omdat ik al naar het goud museum in Bogota ben geweest.

La Popa

La Popa is een heuvel met een klooster. Iemand had me wijs gemaakt dat je erheen kon lopen. Maar toen ik dat probeerde kwam ik in een buurt terecht waar ik me niet veilig voelde. Ik besloot daarom om weer terug te gaan.

Het scheepvaartmuseum

Had ik gewoon geen zin in. Ik denk dat het wel de moeite waard is als je geïnteresseerd bent in dit topic. 

Rosario eilanden

Toen ik in Palomino was ontmoette ik drie andere Nederlanders die naar de Rosario eilanden waren geweest. Zij vonden het erg toeristisch en vervelend dat je overal voor moest betalen. Ik besloot daarom om deze eilanden over te slaan.

El Totumo vulkaan

Ik was in eerste instantie van plan om hierheen te gaan maar ik heb me bedacht na het lezen van reacties op Tripadvisor. Een bezoekje aan de Totumo vulkaan bestaat uit het nemen van een modderbad dat blijkbaar erg goed is voor je huid. Maar dan lig je daar tussen allemaal vreemde mensen. Overal modder en oude, vieze mannetjes die je willen masseren. Nee, dank u.


Meer Colombia

Bogota

Taganga

Palomino

Valle de Cocora

Medellin

El Penon de Guatapé