Verder naar bericht

Duiken in Taganga

Taganga is een klein vissersdorpje in Colombia en ligt op 15 minuten rijden van Santa Marta. De meningen over Taganga zijn verdeeld. Van ‘relaxte plek’ tot ‘dodgy en onveilig’ en ‘overspoeld met backpackers’. Tijd om er zelf maar eens te gaan kijken dus.

Wat is er te doen in Taganga?

Taganga is heel erg klein en volgens mij is er naast duiken (de reden waarom ik erheen ging) en op het strand hangen vrij weinig te doen.

Hoe kom je er?

Vanuit Santa Marta vertrekken er de hele dag door bussen naar Taganga. Een ritje duurt 15 minuten en kost 1500 Peso (0,42 euro).

Dodgy of niet?

Ik las in een paar blogs dat het vooral ’s avonds onveilig zou zijn in Taganga. Ik kan daar niet over oordelen aangezien ik er alleen overdag geweest ben. Onveilig heb ik me niet gevoel. Maar gezellig was het ook niet. Groepen backpackers heb ik overigens niet gezien. Misschien afgeschrikt door de online verhalen?

Duiken met Ocean Lovers

Het was alweer iets meer dan een jaar geleden dat ik mijn PADI haalde in Australië. Hoog tijd om weer eens te gaan duiken dus! Maar waar? Ik kreeg in Bolivia een tip om naar Under Pressure te gaan. Maar online las ik weer dat Ocean Lovers, gerund door de Zwitserse Lisi, de beste duikschool in Taganga is. Ik besloot om een Refresher cursus en twee fun dives te boeken bij de laatste.

Refresher cursus

De Refresher curus bestaat uit een toets (om te kijken hoeveel je nog weet) en twee duiken. Ik bleek (gelukkig) genoeg onthouden te hebben. Daarna gingen we het water op. Hoe moest ik ook alweer de BCD (duikvest) aan de duikfles vastmaken? En wat was de volgorde voor de check? Oh ja! Bangkok Women Really Are Fellas. Lol.

Het was wel even wennen want we gingen de zee op in een heel klein bootje (we moesten de boot delen met een andere duikorganisatie omdat die van Ocean Lovers werd geverfd). En dat kleine bootje was helemaal volgeladen met duikmateriaal, duikers en… een hond! Lekker chaotisch.

Eenmaal in het water moest ik natúúrlijk naar de wc. Tot mijn grote verbazing werd me verteld dat ik absoluut niet in mijn wetsuit mocht plassen. In Australië werd me juist verteld om dat wél te doen. Maar in Australië droegen we geen wetsuits maar stingray suits die makkelijker zijn schoon te maken.

In ieder geval. Alles moest uit. Mijn BCD, gewichten én wetsuit. Vreselijk. Ik kan dus écht niet naar de wc in het water. Maar het was wel een goede oefening. Hoe trek je, je gear uit en aan in het water.

Daarna was het tijd om te duiken. Het verbaasde me hoe soepel het ging. En hoe kort het allemaal duurde. Als je alles nog moet leren lijkt de tijd veel langzamer te gaan.

Na de eerste duik gingen we aan land voor een korte pauze. Daarna volgde de tweede duik.

Fun diving

De volgende dag ging ik weer het water op. Dit keer om zelfstandig te duiken. Met een Dive Master en nog iemand anders want duiken doe je (tenzij je het hoogste level hebt behaald) nóóit alleen.

Ik heb tijdens de fun dives mooie dingen gezien. Kleurrijke vissen, een krab, een waterslang, rog, en een gigantische murene die zich had verscholen achter een paar rotsen.

Check hieronder mijn duik filmpje. Helaas had ik geen selfiestick bij me en daardoor zijn de beelden een beetje schokkerig.

PS: je kunt zelf de kwaliteit aanpassen bij Youtube filmpjes. Druk op het tandwieltje onderin en selecteer bij ‘kwaliteit’ 1080P HD voor het beste resultaat.

Mooier dan Australië?

Nee. Zeker niet. Het water in Taganga is veel minder helder. Ook ben ik blij dat ik mijn PADI heb gehaald in Australië. Ja, in Colombia is het veel goedkoper. Zo’n 500 euro goedkoper. Maar in Australië ga je met een boot het Great Barrier Reef op. En daar blijf je dan een paar nachten. In Colombia ga je elke dag vanaf land met een bootje het water op. Veel minder spectaculair. Ook vond ik ze in Colombia nogal makkelijk.

Bij de Refresher curus kregen ik en de andere kandidaat geen computer mee. En dat vind ik juist het meest uitdagende. Het aflezen van de computer. Bepalen wanneer je terug naar de boot moet gaan, navigeren etc. En dat kwam dus helemaal niet aan bod.

Wat kost duiken in Colombia?

Voor de Refresher cursus en 2 fun dives betaalde ik 125 euro. Zo’n 31,25 euro per duik. Zeker geen verkeerde prijs.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.