Ga naar de inhoud

Duiken in Taganga

Taganga is een klein vissersdorpje in Colombia en ligt op 15 minuten rijden van Santa Marta. Er is eigenlijk niet heel veel te doen behalve relaxen en duiken. Taganga is één van de goedkoopste plekken ter wereld om te (leren) duiken.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland (Schiphol) vlieg je in bijna 14 uur naar Santa Marta (met een overstap in Bogota).

Vanuit Santa Marta vertrekken er de hele dag door bussen naar Taganga. Een ritje duurt 15 minuten en kost 1500 Peso (€ 0,42).

Relaxt of dodgy?

De meningen over Taganga zijn verdeeld. Van ‘relaxte plek’ tot ‘dodgy en onveilig’ en ‘overspoeld met backpackers’. Ik las in een paar blogs dat het vooral ’s avonds onveilig zou zijn in Taganga. Ik kan daar niet over oordelen aangezien ik er alleen overdag geweest ben. Onveilig heb ik me niet gevoeld. Maar gezellig was het ook niet. En groepen backpackers heb ik niet gezien.

Strand van Taganga in Colombia.
Taganga Colombia.

Duiken met Ocean Lovers

Er zijn twee duikscholen in Taganga met een goede reputatie: Under Pressure en Ocean Lovers. De laatste wordt gerund door Lisi, een dame uit Zwitserland. Ik boekte hier een Refresher cursus (het was een jaar geleden dat ik mijn PADI haalde in Australië) en twee fun dives.

Voor de Refresher cursus en twee fun dives betaalde ik € 125 euro (in 2019).

Refresher cursus

De Refresher curus bestaat uit een toets (om te kijken hoeveel je nog weet) en twee duiken. Ik bleek (gelukkig) genoeg onthouden te hebben. Daarna gingen we het water in. Hoe moest ik ook alweer de BCD (duikvest) aan de duikfles vastmaken? En wat was de volgorde voor de check? Oh ja! Bangkok Women Really Are Fellas. Lol.

Het was wel even wennen want we gingen de zee op in een heel klein bootje (we moesten de boot delen met een andere duikorganisatie omdat die van Ocean Lovers werd geverfd). En dat kleine bootje was helemaal volgeladen met duikmateriaal, duikers en een hond! Lekker chaotisch.

Eenmaal in het water moest ik natuurlijk naar de wc. Tot mijn grote verbazing werd me verteld dat ik absoluut niet in mijn wetsuit mocht plassen. In Australië werd me juist verteld om dat wél te doen. Maar in Australië droegen we geen wetsuits maar stingray suits die makkelijker zijn schoon te maken.

In ieder geval, alles moest uit. Mijn BCD, gewichten én wetsuit. Vreselijk. Maar het was wel een goede oefening om gear te leren aan- en uittrekken in het water.

Daarna was het tijd om te duiken. Het verbaasde me hoe soepel en snel het allemaal ging. Als je alles nieuw moet leren lijkt het een eeuwigheid te duren.

Duiken in Taganga Colombia.

Fun diving

De volgende dag ging ik terug. Dit keer om zelfstandig te duiken. Met een Dive Master en een buddy want duiken doe je (tenzij je het hoogste level hebt behaald) nooit alleen.

Ik heb tijdens de fun dives mooie dingen gezien. Kleurrijke vissen, een krab, een waterslang, rog, en een gigantische murene die zich had verscholen achter een paar rotsen.

Tip: als je onderwater wilt filmen koop dan een selfiestick! Toen ik ging duiken in Colombia had ik deze nog niet en daarom zijn de beelden in het filmpje hieronder vrij schokkerig.

PADI halen in Taganga?

Je kunt heel goedkoop je PADI halen in Colombia. Ik heb in Australië zeker € 500 meer uitgegeven. Maar toch ben ik blij dat ik het daar heb gedaan. Ten eerste is de omgeving daar veel mooier. Ik bedoel, Great Barrier Reef, HALLO! En je verblijft er een paar dagen op een boot. In Colombia ga je elke dag met een klein bootje de zee op. Minder spectaculair.

Ook vond ik ze in Taganga nogal makkelijk. In Australië was alles meer gestroomlijnd en strenger.

Duiken in Taganga Colombia.

Meer Colombia

Valle de Cocora

El Penon de Guatapé

Medellin

The Lost City

Cartagena

Tayrona