Ga naar de inhoud

Medellin

Medellin is de tweede grootste stad in Colombia en was ooit één van de gevaarlijkste plekken ter wereld. In de jaren 80 werd de stad geregeerd door drugskartels onder leiding van Pablo Escobar. Er werden 4000 moorden per jaar gepleegd. Gelukkig is dat allemaal veranderd. Er is veel moeite en geld geïnvesteerd om de stad veiliger en aantrekkelijker te maken. Zo is Medellin de enige stad in Colombia met een metro netwerk. En zijn er kabelbanen gebouwd die mensen snel en veilig vervoeren naar hogere delen van de stad.

Hoe kom je er?

In iets meer dan 16 uur vlieg je van Nederland (Schiphol) naar het vliegveld van Medellin. Vanaf daar is het nog een uur rijden naar het centrum.

Salento naar Medellin

Ik was in Salento en nam de bus naar Medellin. De rit duurde ongeveer 7 uur en ik betaalde € 6 voor een ticket.

I love Medellin sign in Colombia.

Waar verblijf je?

De meeste toeristen verblijven in de wijk Poblado. Dit is de wat duurdere wijk waar je bijvoorbeeld ook de Starbucks en het Hard Rock Café vindt. Ik verbleef hier niet. Mijn hostel, Akapacha, zat in de buurt van het historische centrum van Medellin.

Hostal Akapacha is eigenlijk meer een homestay. Een huis omgetoverd tot hostel. De eigenaresse organiseert één keer per week een avond waarbij alle bewoners samen eten. Iedereen maakt dan een gerecht. Erg gezellig en leuk om de andere bewoners te leren kennen.

Op zes minuten lopen ligt het metrostation Floresta.

Hoe reis je rond?

Metro

Medellin heeft als enige stad in Colombia een metro netwerk dat heel fijn en simpel werkt. Elk station heeft een kantoortje waar je een ticket kunt kopen. Als je vraagt om een ‘tarjeta’ dan krijg je een plastic kaart waarmee je één rit kunt maken. Je steekt de kaart in een gleuf bij de poortjes (je krijgt de kaart niet meer terug) en kunt vervolgens doorlopen.  

Wil je meerdere reizen maken? Dan moet je dat tegen de verkoper zeggen. Bijvoorbeeld “una tarjeta con seis viajes por favor” (een kaart met zes ritten aub). Je krijgt dan twee plastic kaartjes met elk drie ritten erop. In plaats van de kaart in de gleuf te steken moet je ‘m dan inchecken. Net als in Nederland. Wanneer er nog maar 1 rit op de kaart staat moet je ‘m weer in de gleuf doen.

Beetje raar systeem maar goed. Zo werkt het dus.

Kabelbaan

De kabelbaan is eigenlijk onderdeel van de metro en je kunt hier hetzelfde kaartje voor gebruiken.

Kabelbaan in Medellin Colombia.
Kabelbaan in Medellin Colombia.
Kabelbaan in Medellin Colombia.

Bus

Er rijden veel bussen in Medellin maar ik heb ze niet gebruikt.

Taxi & Uber

De meeste mensen die in Colombia rondreizen vinden Uber de makkelijkste en veiligste manier. Máár het is illegaal (in 2019). Je kunt zelfs gearresteerd worden als de politie erachter komt. En de chauffeur raakt dan voor 25 jaar zijn rijbewijs kwijt.

Daarom heb ik eigenlijk elke keer een taxi genomen. En volgens mij is het ook niet heel veel duurder.

Naar het vliegveld

Een taxi nemen naar het vliegveld van Medellin is behoorlijk duur. Ik betaalde € 22. Er gaat ook een bus die maar 40 cent kost. Maar dan moet je eerst weer naar de bushalte toe.

Wat is er te doen?

Genoeg! Drie dagen worden aanbevolen voor Medellin maar dat was voor mij te weinig. Ik kwam eigenlijk een dag tekort. Hieronder lees je wat ik allemaal gedaan en gezien heb in Medellin. En wat ik graag nog had willen doen.

Memorial Museum

Medellin heeft een nogal gewelddadige geschiedenis. In het Memorial Museum worden slachtoffers van alle gewelddadige gebeurtenissen herdacht. Er hangen verhalen aan de muur van familie en vrienden. Ouders waarvan de kinderen verdwenen of vermoord zijn. En andersom. En mensen die het geweld in Medellin overleefd hebben vertellen hun verhaal.

Het is niet een heel vrolijke ervaring maar wel heel indrukwekkend.

Memorial Museum in Medellin Colombia.
Memorial Museum in Medellin Colombia.

Casa de la Memoria app

Het museum heeft zijn eigen app: Casa de la Memoria. Deze neemt je mee door het museum. Tekst en audio is in het Engels. Fijn, want de meeste bijschriften in het museum zijn in het Spaans. Om de audio te kunnen beluisteren heb je wel oordopjes nodig. Natuurlijk had ik die weer laten liggen in mijn hostel.

Comuna 13 Tour

Er zijn verschillende zones en wijken in Medellin waaronder Comuna 13. In 2011 maakte UNESCO een lijst met meest gevaarlijke gebieden ter wereld en Comuna 13 stond op nummer 2, vlak na Gaza. Dit gebied werd geregeerd door drugskartels en gangs. In één jaar werden er 4000 mensen neergeschoten in Comuna 13. Als toerist hoefde je hier dus écht niet te komen.  

Maar dat is nu wel anders. De afgelopen jaren heeft Comuna 13 een indrukwekkende transformatie doorgemaakt. Gangs en drugskartels zijn vertrokken en kogelgaten hebben plaatsgemaakt voor kleurrijke streetart. Grootste trots zijn de 6 nieuwe roltrappen die het onderste deel van de wijk verbinden met de top. Vanaf de onderkant kun je zien dat de 6 roltrappen een hart vormen. Alleen in de stad Medellin vind je deze infrastructuur.

Streetart in Medellin, Colombia.
Streetart in Medellin, Colombia.
Streetart in Medellin, Colombia.
Streetart in Medellin, Colombia.
Streetart in Medellin, Colombia.

Helemaal boven aan de top vind je een boardwalk waar je als toerist veilig kunt rondlopen. Er staan stalletjes waar men t-shirts, drinken, eten en sieraden verkoopt. Ook kun je er locals bewonderen die graag hun breakdance skills vertonen.

Er hangt een gezellige sfeer. Mensen spelen muziek en dansen. Je zou bijna vergeten dat dit ooit een super gevaarlijke buurt was.

Favela Comuna 13 in Medellin Colombia.
Favela Comuna 13 in Medellin Colombia.
Favela Comuna 13 in Medellin Colombia.
Favela Comuna 13 in Medellin Colombia.

Deze toren was vroeger eigendom van het drugskartel. En hun huis was het groene huis achteraan in de vorm van een L.

Favela Comuna 13 in Medellin Colombia.

Een muur met een vrolijke schildering die 26 kogelgaten bedekt. Voorheen werd er veel geschoten in deze buurt.

Favela Comuna 13 in Medellin Colombia.

Hypocriet

Hoewel nu alles perfect en geweldig lijkt is dat stiekem niet zo. Je voelt je als toerist veilig in de buurt maar de waarheid is dat er af en toe nog steeds geschoten wordt. Er wonen nog steeds drugsdealers in de buurt en gangs zijn ook nog steeds aanwezig. Maar niet meer in de mate als voorheen.

In mijn hostel had ik een discussie met iemand over Comuna 13. Zij gaf aan dat ze deze wijk vooral ziet als een trekpleister voor toeristen. Deze wijk is mooi opgeruimd en gezellig en vrolijk enzovoorts maar er zijn nog genoeg wijken waar het onveilig is. En de mensen die daar wonen zijn ontevreden. Want terwijl alle toeristen vrolijk rondlopen in Comuna 13 en daar hun geld uitgeven wordt er niets gedaan aan het verbeteren van de rest van de stad.

De slechtste wijk is aangepakt en wordt gebruikt als een soort flyer om toeristen te trekken en that’s it.  

Streetart in Comuna 13 Medellin, Colombia.

Maarja, is dat heel slecht? Ik bedoel je kunt toch niet verwachten dat de hele stad in één keer op de schop gaat. Ik denk dat men waarschijnlijk dacht, laten we eerst eens van die UNESCO lijst afkomen. Laten we de slechtste wijk aanpakken en het een voorbeeld maken. Aantrekkelijk voor toeristen waar we geld aan kunnen verdienen.

En daarná kan er gekeken worden naar de andere wijken. En het is niet alsof daar niets is gebeurd. Er is een metro lijn (als enige in heel Colombia) die de onderste wijken van Medellin met elkaar verbindt. En op verschillende plekken in de stad zijn kabelbanen aangelegd waarmee mensen snel en veilig van boven naar onderen kunnen reizen. Toen ik er was werd er weer een nieuw deel geopend. Dus ik denk dat er wel degelijk wat wordt gedaan aan het verbeteren van de omstandigheden. Alleen mensen willen meteen resultaat zien en dat is gewoon niet mogelijk.

Ik ben positief over Comuna 13 omdat ik het zie als vooruitgang. Hoe kun je het NIET zien als iets positiefs? Mensen verdienen geld met eerlijke handel en kinderen kunnen veilig op straat spelen.

Natuurlijk zou het misschien wel beter zijn als er wat meer werd verteld over de andere kant. Dat er nog steeds geweld is, dat er nog steeds mensen zijn die daar onder lijden. En misschien dat je daar als toerist ook nog wat mee zou kunnen doen. Maar ik persoonlijk vind niet dat Comuna 13 hypocriet is.

Tip: interessant artikel over de positieve transformatie van Medellin

Hoe kom je er?

Ik boekte een tour naar Comuna 13 met Zippy. Je kunt er ook zonder gids heen gaan maar dan mis je het verhaal achter de buurt. Alle Zippy gidsen zijn opgegroeid in Comuna 13 en weten dus waar ze het over hebben.

Een tour duurt ongeveer 3 uur en is gratis. Natuurlijk wordt er wel verwacht dat je een fooi geeft. Deze ligt meestal rond de 20 en 30 duizend Peso (€ 6 tot €8).

Hard Rock Café Medellin & Poblado

Overal waar ik kom ga ik naar het Hardrock Café. Het is een traditie geworden. In Medellin vind je het café in de wijk Poblado. Dit is waar de meeste toeristen verblijven. Het is een wat rijker gedeelte waar ik eigenlijk vrij weinig van gezien heb want: geen tijd.

Hard Rock Cafe Medellin, Colombia.
Shirt van Lenny Kravitz bij het Hard Rock Cafe Medellin, Colombia.
Hard Rock Cafe Medellin, Colombia.

Niet alleen Poblado maar heel Medellin is groen. I love it!

Monsterplant in Poblado, Medellin Colombia.

Paragliden in Medellin

Paragliden is zonder twijfel één van de leukste dingen die je kunt doen in Medellin.

Ik boekte met Paragliding Medellin (voorheen bekend als Rubenfly). Je betaalt € 50 voor 20 minuten paragliden (in 2019). Op de website kun je de gewenste tijd selecteren. Ik raad je aan om in de ochtend te gaan aangezien het in de middag vaak regent in Medellin.

Medellin, Colombia.

Hoe kom je er?

Het paragliden vindt plaats in San Felix, een klein dorpje naast Medellin. Ik nam vanuit Medellin de kabelbaan naar Aurora station. Daar werd ik opgehaald met een busje. De rit naar San Felix duurt ongeveer 20 minuten.

Zweven boven de voormalige boerderij van Pablo Escobar

Voordat je de lucht in gaat moet je een formulier tekenen. Dat je begrijpt dat er risico’s aan vast zitten en dat ze niet verantwoordelijk zijn als er wat gebeurt.

Vervolgens ontmoet je de piloot (die van mij heette Daniël) en wordt je in een tuigje gehesen en krijg je een helm op. Dit alles duurt twee minuten en voor je het weet wordt er tegen je geroepen dat je moet gaan rennen. Je krijgt geen tijd om na te denken (waarschijnlijk maar beter ook).

Opeens hang je in de lucht. Ik gilde want ik heb last van hoogtevrees. Maar de angst maakte eigenlijk meteen plaats voor vreugde. Paragliden is zo ontzettend tof!

Paragliden in Medellin, Colombia.
Paragliden in Medellin, Colombia.

Terwijl we rondzweefden vertelde de piloot me meer over de omgeving. De boerderij die ik in de verte zag bleek vroeger van Pablo Escobar te zijn geweest. Tegenwoordig is het een afkickkliniek voor drugsverslaafden. How ironic. Daarna ‘vlogen’ we over een favela die volgens Daniël erg gevaarlijk was. Zo gevaarlijk dat de politie er niet durfde te komen. Ik vroeg me af why in the HELL we er dan zo dicht boven vlogen.

Maar Daniël was chill. Hij draaide nog even een paar rondjes (ik gillen, hij lachen) en daarna was het tijd om te landen. Dat ging tot mijn grote verbazing erg soepel. Wel was ik flink misselijk. En ik was niet de enige. Twee andere dames hadden overgegeven, waarvan eentje terwijl ze nog in de lucht hing.

Paragliden in Medellin, Colombia.
Paragliden in Medellin, Colombia.
Paragliden in Medellin, Colombia.

Na de vlucht namen we een taxi terug naar San Felix. Ik werd vervolgens weer teruggereden naar het Aurora station en vanaf daar pakte ik de kabelbaan terug naar de stad.

Wat een geweldige ervaring!

Real City Tours Medellin

City tours zijn ideaal als je alleen reist. Het is gezellig, informatief en veilig (want je bent met een groep en gids).

Real City Tours heeft de beste beoordeling online (in 2019). Als je een tour met ze wilt doen moet je op tijd reserveren want ze zijn erg populair. Ik ging voor de gratis tour door het historische centrum van Medellin. Onze gids was Edgar (Eddie). Een enthousiaste 30’er die opgegroeide in Medellin.

Alpujarra administrative center

De tour begon in de buurt van het Alpujarra administrative center. Op dit plein vind je een kunstwerk gewijd aan de geschiedenis van Colombia.

Alpujarra administrative center, Medellin Colombia.

Plaza Cisneros: Square of Lights

Dit plein was ooit heel gevaarlijk. Vol met daklozen, prostituees en drugsdealers. In 2005 kreeg het plein een make-over en werden er 300 lichtpalen geplaatst en bamboe struiken. Tegenwoordig is het een gezellig plein waar je als toerist veilig kunt rondlopen. Máár eet geen papaya (wat code is voor: pas op je spullen!).

Plaza Cisneros in Medellin, Colombia.
Plaza Cisneros in Medellin, Colombia.

Veracruz kerk

De Veracruz kerk is een beetje de rosse buurt van Medellin maar dan zonder de rode lichten. Voor en naast de kerk staan vrouwen die beschikbaar zijn voor eenzame mannen. Om het netjes te omschrijven. Na een bezoekje kunnen de mannen meteen door naar de kerk om hun zondes weg te wassen.

Grappig: de gids vertelde dat hij drie Nederlandse dames had in een tour die in één van de hotels tegenover de kerk verbleven. Maar dat is dus een love hotel (waar prostituees met hun klanten komen) en dat wisten ze niet. Haha.

Veracruz kerk in Medellin, Colombia.

Palacio Nacional Medellin

Het Palacio Nacional is geen paleis maar een groot winkelcentrum waar je allemaal (echte) merkkleding kunt kopen. In de straat buiten het ‘paleis’ wordt nep merkkleding verkocht. Je kunt aan de kwaliteit vaak zien of het echt of nep is. Of aan de merken. Koop je bijvoorbeeld Mikes in plaats van Nikes.

Palacio Nacional Medellin, Colombia.

Being nice pays off. Hier vertelt de gids ons dat wanneer je moeite doet om een praatje te maken met mensen de prijs lager wordt. Geen agressieve afding methodes dus, maar eerst een vriendelijke “Hallo, hoe gaat het?”

Palacio Nacional Medellin, Colombia.

Parque Botero & Uribe Palace of Culture

Bij Parque Botero vind je 23 beelden van de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero. Elk beeld is ongeveer een miljoen dollar waard dus dit is één van de duurste pleinen in Colombia.

Parque Botero, Medellin Colombia.
Parque Botero, Medellin Colombia.
Parque Botero, Medellin Colombia.
Parque Botero, Medellin Colombia.
Parque Botero, Medellin Colombia.
Parque Botero, Medellin Colombia.
Parque Botero, Medellin Colombia.
Parque Botero, Medellin Colombia.

Grenzend aan het plein vind je het Uribe Palace of Culture. Het ziet eruit als een kathedraal maar dat is het niet. Het gebouw werd ontworpen door de Belgische architect Augustin Goovaerts. Halverwege de bouw stopte hij ermee omdat het Colombiaanse volk nogal negatief was over zijn ontwerp.

Hij dacht als jullie het beter kunnen, succes ermee! En natuurlijk dachten de Colombianen dat ze het beter konden. Totdat ze de blauwdrukken zagen. Veel te ingewikkeld. En daarom is het gebouw nu een combinatie van oud en mooi en nieuw en lelijk. Enorm zonde. In plaats van een indrukwekkend gebouw staat er nu een gedrocht.

Uribe Palace of Culture Medellin, Colombia.
Uribe Palace of Culture Medellin, Colombia.

Bolivar parque & Metropolitan kathedraal

Bolivar parque is de plek waar de Colombianen hun nationale sport uitoefenen: mensen kijken. Ook vind je er oude mannetjes die muziek maken en teveel bier drinken. Als je zin hebt in een middagje drinken en fun dan is Bolivar park the place to be.

Grenzend aan het park vind je de Metropolitan kathedraal. De grootste en belangrijkste kathedraal in Medellin. Ik ben hier heel even binnen geweest maar was niet echt onder de indruk. Ik heb er ook geen foto’s van omdat er een dienst was.

San Antonio Park

Bij het San Antonio Park vind je een paar beelden van Botero en een amfitheater. Er zijn regelmatig concerten in het park. In 1995 ontplofte een FARC bom tijdens één van die concerten. Tientallen mensen raakten gewond en 23 overleden. Ook het vogel beeld van Botero overleefde de aanslag niet. Maar het beeld werd niet weggehaald. In plaats daarvan doneerde Botero in 2000 een nieuwe versie. De oude en nieuwe versie staan nu naast elkaar op het plein. Om men eraan te herinneren wat er op dit plein gebeurd is.

San Antonio Park, Medellin, Colombia.

Wat kijk je nou!?

In Colombia wordt je als toerist flink aangestaard (vooral als vrouw). Volgens de Real City Tour gids komt dit omdat wij, toeristen, als aliens zijn voor de Colombianen. Ze vinden ons erg bijzonder en bedoelen het niet verkeerd. Ze zijn gewoon erg nieuwsgierig.

Bunuelos

Tijdens de tour wordt wat tijd vrijgemaakt om Colombiaans eten uit te proberen. Heel gezond is het vaak niet. Alles wordt (zoals in andere Zuid-Amerikaanse landen) gefrituurd. Een typische Colombiaanse snack is bunuelo. Een gefrituurde bol gemaakt van kaasdeeg. Soort oliebol maar dan zonder krenten en met kaas. Ik vond het persoonlijk erg lekker. En het is één van de weinige snacks die je kunt uitproberen als vegetariër.

Niet gedaan in Medellin

Helaas had ik te weinig tijd om alles te zien en doen in Medellin.

Museum of Antioquia

Ik vind het heel erg jammer dat ik dit museum heb gemist want in Bogota ben ik ook al niet naar het Botero museum geweest.

Parque Arvi

Parque Arvi ligt bovenop een heuvel en je kunt er komen met de kabelbaan. Als deze open is tenminste. Ik nam vanaf metrostation Acevedo de kabelbaan naar Santo Domingo. Vanaf daar kun je overstappen op de kabelbaan naar Parque Arvi. Maar die was dus gesloten. En ik had geen tijd meer om er op een andere dag heen te gaan.

Pablo Escobar tour

Ik heb er bewust voor gekozen om deze tour niet te doen. Dit is typisch zo’n tour voor sensatie zoekende toeristen. Mensen die Pablo Escobar alleen kennen van de Netflix serie Narcos. Waarin de man blijkbaar wordt neergezet als één of andere held die opkwam voor de armen (ik heb de serie zelf niet gezien). En de man was veel, maar een held? Nee.

De Pablo Escobar tours verheerlijken de crimineel die door veel Colombianen (die jaren onder zijn bewind hebben geleefd) gehaat wordt. Dit stukje van de geschiedenis is erg gevoelig en men wordt er constant mee geconfronteerd door dit soort tours die eigenlijk gewoon te bizar voor woorden zijn. Je schijnt zelfs in één van Escobars oude huizen te kunnen paintballen.

Wie was Pablo Escobar?

Om het nog even duidelijk te maken. Escobar was geen held. Hij was een drugs dealende crimineel. Onder zijn bewind zijn duizenden mensen vermoord. Hij plantte 200 bommen in de stad, liet een presidentskandidaat vermoorden omdat hij zelf president wilde worden en ga zo maar door.

Lees meer over Pablo Escobar

Waarom is de jeugd fan van Escobar?

De jeugd in Colombia loopt rond met t-shirts van Pablo Escobar. Er worden zelfs mokken, magneten en andere troep verkocht met zijn gezicht erop. Waarom? Omdat er tot voor kort geen geschiedenislessen werden gegeven in Colombia. Want: geen geld voor. Dus wat doet de jeugd? Die gaat op internet zoeken naar informatie over Escobar. En dan vinden ze grote sensatie verhalen en de serie Narcos waarin de man verheerlijkt wordt. Denk Tony Montana, superfout maar iedereen vindt hem cool.

Ik kan me voorstellen dat het pijnlijk is voor de mensen die in de jaren 80 in Medellin leefden. De jeugd van tegenwoordig heeft geen idee hoe het toen was.

En daarom heb ik dus geen Pablo Escobar tour gedaan.


Meer Colombia

Bogota

El Penon de Guatapé

Palomino

The Lost City

Cartagena

Tayrona