Ga naar de inhoud

Salento en Valle de Cocora

Salento is een schattig, kleurrijk dorpje in de koffie regio van Colombia. Het is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Valle de Cocora, een vallei waar je de hoogste palmbomen ter wereld vindt. En je kunt er een koffieplantage bezoeken en zien hoe koffie gemaakt wordt. Van boon tot kop.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland (Schiphol) vlieg je in bijna 14 uur naar Armenia. Vanaf het vliegveld is het een uur rijden naar Salento.

Bogota naar Salento

Ik was in Bogota en nam vanaf daar de bus naar Armenia (er gaat geen directe bus naar Salento). In Armenia stapte ik over op een minibusje naar Salento. De totale reis duurde ongeveer 7 uur.

De bus stopt onderweg bij een restaurant waar je wat kunt eten.

Uitzicht onderweg.

Uitzicht onderweg van Bogota naar Salento.

Waar verblijf je?

Bij backpackers is het Coffee Tree Hostel populair. Het schijnt een mooie plek te zijn en wordt op forums veel aanbevolen. Maar veel backpackers betekent vaak ook veel drukte. En daar had ik geen zin in. Daarom verbleef ik bij Hostal Familiar Jerico. Het is eigenlijk meer een homestay. Eigenaresse Martha Lucia is super aardig en gastvriendelijk. Hoewel ze eigenlijk geen ontbijt serveert kreeg ik toch elke ochtend thee (of koffie of chocolademelk) met een stuk fruit en brood. Verder had ik een grote kamer met vijf bedden helemaal voor mezelf!

Minpunt: het spel/ poker centrum om de hoek dat tot 12 uur ’s nachts harde muziek draait.

Ik verbleef 3 nachten bij Hostel Familiar Jerico en betaalde € 51.

Wat is er te doen in Salento?

De eerste dag liep ik een uurtje rond in het dorpje. In de straat Calle Real zitten allemaal leuke winkeltjes en restaurantjes. Vanaf mijn hostel was het een klein stukje lopen naar El Mirador Salento, een uitzichtpunt.

Salento, Colombia.
Salento, Colombia.
Huizen met bloemen in Salento, Colombia.
Streetart in Salento, Colombia.
Salento, Colombia.
Groen landschap in Salento, Colombia.
Groen landschap in Salento, Colombia.

Iglesia de Nuestra Señora del Carmen

Grenzend aan het Bolivar plein in Salento vind je de Nuestra Senora del Carmen kerk. Deze werd in 1843 gebouwd en had oorspronkelijk twee torens. In 1999 werd de kerk beschadigd door een aardbeving en opnieuw opgebouwd met maar één toren.

Iglesia de Nuestra Señora del Carmen kerk in Salento, Colombia.
Iglesia de Nuestra Señora del Carmen kerk in Salento, Colombia.

Leer alles over koffie bij El Ocaso

Daarna ging ik naar El Ocaso, een koffieboerderij waar ze je laten zien hoe koffie gemaakt wordt. Veel backpackers boeken een tour via hun hostel. Je wordt dan met een jeep (ook wel een willy genoemd) naar de boerderij gebracht. Ik ging op eigen gelegenheid heen (lopend) en ontweek zo de grote groepen. Ik had een rondleiding met maar twee andere mensen.

El Ocaso koffieboerderij in Salento, Colombia.

Hoe wordt koffie gemaakt?

Tijdens de tour doorloop je het hele proces.

Van boom naar boon

Het begint bij de boom. Op een stuk land worden koffiebomen geplant. Daar groeit vervolgens een vrucht aan. In het begin is die vrucht groen. Later kleurt deze geel of rood en wordt geplukt. Vervolgens wordt de boon uit de vrucht gehaald.

Koffiebonenplant bij El Ocaso koffieboerderij in Salento, Colombia.

Zelf vruchten plukken. Een goede koffieplukker plukt 10 kilo per uur.

Koffiebonen plukken bij El Ocaso koffieboerderij in Salento, Colombia.
Koffiebonen bij El Ocaso koffieboerderij in Salento, Colombia.

Drogen en exporteren

Het velletje dat overblijft wordt op een composthoop gegooid. De boon heeft een slijmlaagje dat zoet is. Des te langer het slijmlaagje om de boon blijft, des te zoeter de koffie wordt.

Koffiebonen bij El Ocaso koffieboerderij in Salento, Colombia.

Het velletje van de vrucht komt terecht op een composthoop.

El Ocaso koffieboerderij in Salento, Colombia.

Een machine wordt gebruikt om de boon uit de vrucht te drukken. Onderstaande machine is inmiddels gedateerd. En de rieten mandjes zijn vervangen door plastic versies.

Oude sorteermachine bij El Ocaso koffieboerderij in Salento, Colombia.

De bonen worden gedroogd. Daarna zijn ze klaar voor transport. De meeste bonen worden ongebrand naar andere landen geëxporteerd. Dit omdat ongebrande bonen langer houdbaar zijn én omdat men dan zelf de smaak kan bepalen. In landen waar men sterkere koffie drinkt wordt de boon langer gebrand.

Berg met koffiebonen bij El Ocaso koffieboerderij in Salento, Colombia.
Koffiebonen drogen bij El Ocaso koffieboerderij in Salento, Colombia.

Bij El Ocaso branden ze ook bonen. Deze worden vervolgens verkocht aan bezoekers van de koffieboerderij. Je kunt verschillende smaken kopen. Gebrande koffiebonen blijven ongeveer een jaar goed. Gemalen koffiebonen een half jaar.

Verschillende soorten koffiebonen bij El Ocaso koffieboerderij in Salento, Colombia.

Koffiefeitjes

  • De meeste koffie wordt in Brazilië geproduceerd. Zo’n 60 miljoen kilo per jaar.
  • Op nummer 2 staat Vietnam met 28 miljoen kilo.
  • En op nummer 3 vinden we Colombia met 14 miljoen kilo per jaar.
  • Er zijn 563.000 families in Colombia die zich bezighouden met de productie van koffie. In totaal zo’n 2,5 miljoen mensen.
  • Een koffieboom produceert 5 jaar lang vruchten. Daarna wordt de boom gesnoeid en duurt het 2 jaar voordat er weer vruchten aan groeien. Na 4 jaar snoeit men de boom weer. Dit proces kan drie keer herhaald worden. Een koffieboom gaat gemiddeld 20 jaar mee.
  • Op de koffieboerderij staan niet alleen koffiebomen maar ook andere planten zoals bananenplanten. Omdat dit beter is voor de grond.

Anderen planten, zoals onderstaande, worden tussen de koffiebomen geplant.

Plant bij El Ocaso koffieboerderij in Salento, Colombia.

Ik vond de rondleiding op de koffieboerderij erg interessant. Ondanks het feit dat ik zelf geen koffie drink.

Uitzicht El Ocaso koffieboerderij in Salento, Colombia.

Hiken… of toch niet

Vanaf de koffieboerderij kun je hiken naar het dorpje Boquita en waterval Santa Rita. Ook is het mogelijk om naar een mirador (bergtop) te lopen. Ik was van plan dit te doen maar het weer werkte niet mee.

Toen ik bij Boquita aankwam begon het keihard te regenen. En het hield niet meer op. Ik besloot een minibusje terug naar Salento te nemen. Terwijl ik op de bus stond te wachten hoorde ik opeens de hardste onweersknal die ik ooit gehoord heb. Het was zó hard dat twee autoalarmen af gingen. Ik schrok me echt rot.

Valle de Cocora

De Cocoravallei ligt in departement Quindio in het Colombiaanse Andesgebergte en maakt deel uit van het Nationaal Park Los Nevados. Het werd in 1985 tot beschermd natuurpark uitgeroepen om de uitstervende waspalm en andere flora en fauna te beschermen.

De waspalm is de grootste palmboom soort ter wereld en kan tot 60 meter hoog worden. Het is de nationale boom van Colombia.

Valle de Cocora, Salento Colombia.

Hoe kom je er?

Vanaf Bolivar Plein vertrekken jeeps naar Valle de Cocora. Mocht je avontuurlijk zijn ingesteld dan kun je achterop de jeep staan. Een retourtje kost 8000 Peso ofwel € 2,30 (in 2019).

Ik ging met een Canadese dame heen die ik had ontmoet in de bus en drie jongens uit haar hostel.

Wandelen

In Valle de Cocora kun je mooi wandelen. Er is een route waarbij je start en eindigt in het dal. Deze wandeling is erg populair en duurt ongeveer 6 uur. Je loopt eerst naar Reserva Natural Acaime (het kolibri huis) en daarna naar een punt waar je mooi kunt uitkijken over de hele vallei.

Geen zin om veel te lopen? Vanaf de plek waar de jeep stopt kun je binnen 30 minuten naar de vallei met de waspalmen lopen.

Valle de Cocora, Salento Colombia.

De route naar het uitkijkpunt is erg mooi. Je loopt door graslanden en een bos waar je rivieren trotseert via hangbruggen. Bij het kolibri huis wordt je omringd door tientallen kolibries terwijl je geniet van een kopje thee of koffie.

Hiken naar Valle de Cocora, Salento Colombia.
Hiken naar Valle de Cocora, Salento Colombia.
Hiken naar Valle de Cocora, Salento Colombia.
Kolibri bij Reserva Natural Acaime, Valle de Cocora Colombia.
Kolibri bij Reserva Natural Acaime, Valle de Cocora Colombia.
Kolibri bij Reserva Natural Acaime, Valle de Cocora Colombia.
Kolibri bij Reserva Natural Acaime, Valle de Cocora Colombia.
Kolibri bij Reserva Natural Acaime, Valle de Cocora Colombia.
Bloemen onderweg naar Valle de Cocora.

Je moet wel een beetje mazzel hebben met het weer. Valle de Cocora ligt in een nevelbos en toen ik er was begon het opeens te regenen en werd de vallei bedolven onder een dikke laag mist. We zagen helemaal niks meer en ik baalde als een stekker.

Maar geduld is een schone zaak. Slechts drie minuten later klaarde het op en konden we genieten van het prachtige uitzicht.

Palmbomen bij Valle de Cocora in Colombia.
Palmbomen bij Valle de Cocora in Colombia.
Palmbomen bij Valle de Cocora in Colombia.
Valle de Cocora in Colombia.

Als je van plan bent om te gaan wandelen trek dan goede wandelschoenen aan, neem een poncho mee en hikingpoles als je die hebt. Het pad is op sommige plekken flink glibberig.

Een van de jongens uit het hostel (een Nederlander) had jeans aan en spierwitte Tommy Hilfiger sneakers. Aan het einde van de hike was alles bruin omdat hij meerdere keren was uitgegleden. Gelukkig kon hij er, net als wij, wel om lachen.

Palmbomen bij Valle de Cocora in Colombia.
Palmboom bij Valle de Cocora in Colombia.
Palmbomen bij Valle de Cocora in Colombia.
Palmbomen bij Valle de Cocora in Colombia.
Palmbomen bij Valle de Cocora in Colombia.

Meer Colombia

Bogota

Taganga

Palomino

The Lost City

Cartagena

Tayrona