Ga naar de inhoud

Tuben in Palomino

Palomino is een klein kustdorpje in Colombia. Het werd jaren geleden ontdekt door hippies en ik heb het idee dat ze nooit meer zijn weggegaan. Je kunt er heerlijk relaxen op het strand tussen de palmbomen en ’s avonds zijn er gezellige feestjes. Palomino trekt de laatste jaren steeds meer toeristen en dat zie je soms terug aan de prijzen.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland (Schiphol) vlieg je in bijna 14 uur naar Santa Marta (met een overstap in Bogota).

Vanaf Santa Marta kun je de bus pakken richting Palomino. De rit duurt ongeveer een uur.

Waar verblijf je?

Ik verbleef twee nachten bij Hostal La Media Luna in een eigen kamer en betaalde € 30. Het is een mooie, rustige locatie op zo’n 5 minuten lopen van de hoofdweg. De omgeving oogt een beetje dodgy maar zodra je het terrein op loopt voelt het alsof je in een andere wereld bent.

Hostal La Media Luna in Palomino Colombia.

Wat is er te doen?

Als je wilt relaxen dan is Palomino de place to be. Je kunt er op het strand luieren, yoga lessen volgen of surfen. En daarna je buik vol eten bij één van de vele restaurantjes.

Palomino is een hippe plek en dat zie je terug in je portemonnee. Ik ging lunchen bij ZOE (een hippe strandtent) en betaalde € 15 voor een belegd stokbroodje en een milkshake. Alsof ik weer in Amsterdam was.

Strand van Palomino in Colombia.
Eten aan het strand in Palomino Colombia.

Souvenirs scoren

Naast restaurantjes heeft Palomino ook veel tentjes waar je souvenirs kunt kopen. Ik las ergens dat het hier goedkoper zou zijn dan in de rest van Colombia maar dat lijkt niet meer te kloppen. Voor een tas betaal je in Palomino net zoveel als ergens anders.

Palomino Colombia.

Tubing

Tubing is de voornaamste reden waarom ik naar Palomino ging. Het leek me super tof om in een opblaasband over de Rio Palomino rivier te drijven.

Via mijn hostel boekte ik een tubing tour voor 30 duizend Peso (€ 8,50).

Ik werd ’s ochtends bij het hostel opgehaald door een mannetje op een motor. Hij had een opblaasband bij zich en hing die om mijn schouder. Daarna reden we met hoge snelheid over zandwegen vol kuilen en stenen naar het verzamelpunt. Ik vond het doodeng.

Bij het verzamelpunt stond de gids al te wachten met drie andere Nederlandse dames. We moesten 30 minuten omhoog lopen door de jungle. Het was laagseizoen (april) en het water in de Rio Palomino staat dan ook laag. Daarom is het beter om zo hoog mogelijk te beginnen.

Palomino Colombia.

Tegenvaller

Toen we uiteindelijk het water in mochten was ik een beetje teleurgesteld. De Colombiaanse gids bond mijn opblaasband aan die van de andere drie dames. Niet dat ik mijn Nederlandse maatjes niet aardig vond, maar in je eentje is toch veel spannender? Volgens de Colombiaan was het voor de veiligheid. Verderop zou hij de banden weer losmaken.

Ik snap eigenlijk nog steeds niet waarom we aan elkaar gebonden werden want er was helemaal niks gevaarlijks aan. Om heel eerlijk te zijn vond ik het zelfs een beetje saai. Ik denk dat het in het hoogseizoen, wanneer het water hoger staat, leuker is.

Tuben in Palomino Colombia.
Tuben in Palomino Colombia.

Een gids heb je helemaal niet nodig

De gids was totaal overbodig. Je kunt prima zelf de rivier af. Ik vond het eigenlijk zelfs een beetje irritant want af en toe duwde hij je voort en dan hield hij je band vast met zijn voet. Alsof je een klein kind was dat niet weg mocht. Ook vond hij het nodig om op een gegeven moment te gaan zingen. Die ochtend hebben we dus geen beest gezien want die schrikken daar natuurlijk van. En bedankt.

De ervaring was voor mij dus een beetje een tegenvaller. Als je in het laagseizoen in Colombia bent dan zou ik je aanraden om Palomino over te slaan.


Meer Colombia

Valle de Cocora

El Penon de Guatapé

Medellin

The Lost City

Cartagena

Tayrona