Ga naar de inhoud

Colombia

Colombia is een land in Zuid-Amerika dat grenst aan Brazilië, Venezuela, Peru, Panama en Ecuador. Voordat de Spanjaarden het land in de 16e eeuw veroverden woonden er verschillende inheemse volken. Zoals de Urabá, Tumaco en Quimbaya indianen.

Tot 1810 was Colombia een kolonie van Spanje. Daarna werd het onafhankelijk.

Colombia heeft een zeer rijke natuur. Je vindt er 45 duizend plantensoorten en de hoogste palm ter wereld, de waspalm. De Andescondor is de nationale vogel van Colombia.

In dit blog lees je meer over Colombia en wat ik er allemaal gedaan en gezien heb.

Wat is er te doen in Colombia?

Cartagena

Palomino

Tayrona

Taganga

The Lost City

Medellin

El Penon de Guatapé

Valle de Cocora

Bogota

Mijn reisroute

  • Bogota – 7 nachten
  • Salento – 3 nachten
  • Medellin – 5 nachten
  • Santa Marta – 2 nachten
  • Lost City Trek – 3 nachten
  • Santa Marta – 3 nachten
  • El Zaino – 4 nachten
  • Palomino – 2 nachten
  • Cartagena – 5 nachten

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland kun je naar verschillende plekken in Colombia vliegen. Zoals Bogota, Medellín, Santa Marta en Cartagena. Soms kun je direct vliegen maar meestal moet je een keer overstappen. Vluchttijden variëren.

Heb je een visum nodig?

Als je minder dan 90 dagen in Colombia verblijft dan hoef je geen visum aan te vragen. Wel moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst.

Onward ticket

Als je naar een land binnen Midden- of Zuid-Amerika reist dan kan er op het vliegveld gevraagd worden naar een onward ticket. Een bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Als je vanuit Nederland (of ander land) naar Colombia vliegt en weer terug dan is er niets aan de hand. Maar als je een enkeltje hebt geboekt (omdat je daarna wilt doorreizen naar andere landen) dan heb je dus geen bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Wat gebeurt er als je geen onward ticket hebt?

Dan is er een kans dat je niet wordt toegelaten aan boord. Als het land van aankomst namelijk besluit om jou niet toe te laten dan moet de vliegtuigmaatschappij jou weer mee terug nemen (op hun kosten).

Checken ze dit altijd?

Nee. Ik heb heel vaak meegemaakt dat er niet naar een onward ticket werd gevraagd. De check is heel random. Soms vragen ze het wel en soms niet.

Onward bewijs regelen

  • Boek een goedkoop vliegticket naar een ander land. Maakt niet uit wat voor land, als je maar kunt laten zien dat je weer weg gaat.
  • Boek een goedkoop busticket naar een ander land. Let op: niet alle landen accepteren bustickets.
  • Boek een ticket via bestonwardticket.com. Je betaalt $ 12 (in 2019) en het ticket is 48 uur geldig. Ik heb hier drie keer gebruik van gemaakt maar ben uiteindelijk nooit gecheckt. Ik weet dus niet of dit werkt/ betrouwbaar is. Maar recensies online zijn positief.
  • Reis van land naar land met de bus. Er wordt eigenlijk alleen om een onward ticket gevraagd als je gaat vliegen.

Waar verblijf je?

Voor elk budget is er wat te vinden in Colombia. Ik boek meestal via Booking.com omdat het makkelijk is. Je kunt filteren op reviews en prijs en je weet zeker dat je een kamer hebt zodra je aankomt.

Je betaalt wel meer als je via Booking boekt. Soms boekte ik alleen de eerste nacht en de rest regelde ik dan via de accommodatie zelf. Scheelt weer een paar euro’s.

Hoe reis je rond?

Colombia is een groot land en de meeste toeristenbestemmingen liggen niet heel erg dicht bij elkaar. De busrit van Bogota naar Medellin duurt bijvoorbeeld 11 uur. Wil je naar Cartagena? Dan ben je bijna een hele dag (24 uur) onderweg.

Als je weinig tijd hebt is het handiger om een binnenlandse vlucht te nemen. Binnen 1,5 uur vlieg je van Bogota naar Cartagena. Uiteraard is dit wel slechter voor het milieu.

Wat voor klimaat heeft Colombia?

Een tropisch klimaat. Dat betekent het hele jaar door hoge temperaturen en veel regen. Niet overal trouwens. Bogota ligt bijvoorbeeld op 2600 meter hoogte en daar is het beduidend kouder en droger.

Wat is de beste tijd om naar Colombia te gaan?

De beste tijd is december t/m maart of juli t/m augustus. Dit is het droge seizoen. In de overige maanden kun je trouwens ook goed door Colombia reizen. Dan heb je alleen meer kans op regen.

Ik was zelf in maart/ april in Colombia. In Bogota was het overdag warm en ’s avonds fris. In Salento en Medellin was het warm. Het regende zo nu en dan. In Cartagena en Santa Marta scheen de zon fel en was het benauwd.

Is het veilig?

Colombia heeft een slechte reputatie als het gaat om veiligheid. Medellin was ooit één van de gevaarlijkste steden ter wereld. Er werden jaarlijks 4000 mensen vermoord. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer zo. Maar er zijn nog steeds een hoop gevaarlijke plekken in Colombia waar je als toerist niet moet komen. In 2017 werden journalist Derk Bolt en zijn cameraman nog ontvoerd toen ze opnames aan het maken waren voor het programma Spoorloos.

In de regio vlakbij de grens met Venezuela zijn meerdere rebellengroepen actief. En er vindt ook veel strijd plaats tussen drugskartels. Colombia is één van de grootste exporteurs van cocaïne.

De gewelddadige geschiedenis van Colombia

Vanaf de jaren 40 tot 2005 zijn er continue gewelddadige conflicten geweest in Colombia.

Colombia: 1946 tot 1958

Deze periode wordt ook wel “La Violencia” genoemd. Het was oorlog tussen de liberalen en de conservatieven. In 1948 werd de Liberale leider vermoord wat resulteerde in een bloedige volkopstand, ofwel “Bogotazo”. Het was het begin van “La Violencia”.

Op het platteland braken gevechten uit tussen conservatieve en liberale guerrilla’s (strijders bestaande uit boeren en burgers zonder officiële militaire training). Ondertussen werd het leger ingezet om de hele zooi onder controle te krijgen.

In 1953 nam een legergeneraal het land over en bereikte een wapenstilstand met de guerrilla’s. Maar vervolgens ontstond er een dictatuur met censuur van de pers, het hardhandig onderdrukken van de oppositie en vervolging van protestanten. Er ontstond weer een nieuwe oorlog.

Colombia: 1958 tot 1974

Om het geweld te beëindigen vormden de Liberale- en Conservatieve partij in 1957 een coalitie genaamd “National Front”. Hiermee werd gedurende 16 jaar een politieke stabiliteit gecreëerd. Máár een hoop mensen waren ontevreden. Waaronder de boeren (guerrilla’s). En familie/ vrienden van de miljoenen slachtoffers van “La Violencia”. Nadat in 1960 de belangrijkste communistische leider, Charro Negro, werd vermoord wakkerde het vuur weer aan.

Colombia: 1974 tot 1994

In deze periode begint de illegale coca industrie zich te ontwikkelen. Het is de tijd van Pablo Escobar en iedereen die in de weg loopt wordt vermoord. Daarnaast zijn de guerrilla’s nog steeds actief waarvan de grootste de extreem linkse FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia).

De FARC was in eerste instantie een guerrillagroep die zich verzette tegen de regering en opkwam voor de arme mensen. Maar in de jaren 80 begint de FARC zich ook bezig te houden met de drugshandel. Ze onderdrukken de coca boeren die vervolgens een groep van paramilitairen oprichten om hun handel te bescheremen.

De FARC houdt zich ook steeds meer bezig met andere illegale activiteiten. Zoals mijnbouw, afpersing, ontvoeringen voor losgeld of politieke redenen, vernietiging van bruggen en huizen van burgers. De FARC wordt steeds meer gezien als een terroristische groep.

Colombia: 1994 tot 2005

In 1993 wordt Pablo Escobar doodgeschoten in Medellin. Hiermee eindigt zijn gewelddadige bewind. Daarna is het tijd om het tweede probleem aan te pakken: de FARC. In 2012 komt president Álvaro Uribe aan de macht. Hij zweert een einde te maken aan het bloedige conflict met de FARC en breidt het leger uit. Er wordt een beloning betaald voor elke dode guerrillastrijder.

Al snel verzwakt de FARC en in 2016 wordt, na vier jaar onderhandelen, een wapenstilstand bereikt. Een overeenkomst wordt getekend en de FARC trekt zich terug.

Máár dit succesverhaal heeft ook een donkere kant. Want niet alle dode guerrillastrijders waren ook écht strijders. Het leger wilde zoveel mogelijk geld collecteren. Dus af en toe schoten ze gewoon wat random burgers dood (soms kinderen). Vervolgens werden de lijken aangekleed in guerrilla outfits en op de foto gezet. Hier, we hebben weer wat guerrillastrijders gedood. Geld aub. Omdat dit gebeurde onder de leiding van president Álvaro Uribe zijn een hoop mensen boos op hem.

Colombia: 2005 tot heden

Sinds 2005 is het redelijk rustig in Colombia. Er zijn nog steeds guerrilla’s en drugskartels maar niet meer in het volume zoals voorheen. Als toerist kun je veilig door Colombia reizen zolang je niet de gevaarlijke plekken opzoekt.

Heb je inentingen nodig?

Aangeraden wordt om je te laten inenten tegen gele koorts, DTP en hepatitis A. Meer informatie vind je op de website van de GGD.

Met welke valuta betaal je in Colombia?

De officiële munteenheid is de Colombiaanse peso. Je kunt er ook met Amerikaanse dollars betalen maar dan ben je meestal duurder uit. Het beste is dus om gewoon met peso’s te betalen.

Betalen met creditcard betekent extra kosten

Als je met creditcard betaalt in Colombia dan betaal je extra. Stel ik wil een tour, duiklessen of hotel via creditcard betalen dan komt er 2%, 5% of soms zelfs 10% bij (in 2019). In andere landen in Zuid-Amerika is dit niet het geval.

Is Colombia duur?

Colombia is over het algemeen geen duur land. Het ligt er een beetje aan wat je van plan bent. Ga je naar de Lost City, duiken of surfen? Dan schiet de prijs omhoog.

Meer weten? Lees: wat kost een reis naar Colombia?

Wat eten ze in Colombia?

Er wordt, net als in de rest van Latijns Amerika, veel rijst gegeten met bonen, kip, varkensvlees en aardappel. Arepas zijn kleine pannenkoekjes van mais die men graag ’s ochtends eet. En Bandeja Paisa is een schotel met onder andere rijst, bruine bonenen chorizo. Veel eten in Colombia is gefrituurd en dus niet al te gezond. Men houdt ook erg van fruitdrankjes.

Een alcoholische delicatesse is Chicha, gemaakt van gedestilleerd fruit of mais met gezoet water. Dit drinken ze niet alleen in Colombia trouwens maar in heel Zuid-Amerika.

Welke taal spreken ze in Colombia?

De officiële taal is Spaans. In grote steden spreekt men ook wel Engels maar op het platteland niet. Het is dus zeker aan te raden om een beetje Spaans te leren voordat je naar Colombia gaat.

Andere talen die gesproken worden zijn Chibcha, Maipuriaans en Arawak. Dit zijn de talen van het inheemse volk.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Het hoeft niet maar omdat verhuurbedrijven soms extra eisen kunnen stellen raadt de ANWB toch aan om een IRB (internationaal rijbewijs) mee te nemen.