Verder naar bericht

Surfen en hiken in Tayrona

Op een uur rijden van Santa Marta vind je Tayrona National Park. Het populairste park in Colombia. Je kunt hier hiken, surfen en (als je mazzel hebt) apen spotten. Voordat je naar het park gaat moet je even checken of het wel open is. De inheemse bevolking voert namelijk elk jaar een aantal spirituele reinigingen uit en tijdens die periodes is het park gesloten.

Waar verblijf je?

Het populairste hostel nabij de Zaino ingang van Tayrona Park (er zijn twee ingangen) is Yuluka. Helaas was ik te laat met boeken en zat alles al vol. Ik eindigde uiteindelijk bij het hostel tegenover Yuluka, MukuTayrona Eco Hostal. En om heel eerlijk te zijn, ik denk dat deze plek voor mij beter was. Muku is een kleinschalig hostel en het was er heerlijk rustig (maar twee andere gasten). Één van de medewerkers sprak naast Engels zelfs een beetje Nederlands (omdat hij van plan was om te emigreren naar Nederland).

De prijs was ook zeer ok. Ik betaalde voor een éénpersoonskamer inclusief ontbijt zo’n 16 euro per nacht.

Let op: elke keer als je in Colombia met je creditcard wilt betalen betaal je extra. Stel ik wil een tour, duiklessen of hotel via creditcard betalen dan komt er 2%, 5% of soms zelfs 10% bij. In andere landen in Zuid-Amerika is dit niet het geval.

Hiken in Tayrona Park

Tayrona is enorm groot maar je kunt maar een deel van het park bezoeken. Er zijn twee ingangen waarvan de populairste Zaino. Mijn hostel lag op 2 km lopen van de ingang, ideaal.

Busje komt zo

De hike door het park begint vanaf een parkeerplaats bij een museum (dat gesloten was toen ik er was). Voor 3000 Peso kun je een busje nemen van de ingang van het park naar de start van de hike. Ik was eigenwijs en besloot om te gaan lopen. Het was een behoorlijk saaie wandeling van 45 minuten. Dus hierbij een tip: neem gewoon lekker dat busje. 

Cabo Beach

De hike loopt door de jungle en langs een aantal idyllische stranden. Eigenlijk deed het me heel erg denken aan Daintree in Cairns, Australië. Het klimaat is hetzelfde, de planten, de stranden én de ondiepe meertjes waarin vaak alligators zitten. In Australië werd je daarvoor gewaarschuwd. Ik dacht nog bij mezelf “vreemd. In Colombia zitten ze dan zeker niet?”. Totdat ik het strand op liep en opeens onderstaand bord zag. Mierda! Ik wist niet hoe snel ik van dat strand af moest komen.

Na zo’n 2 tot 3 uur wandelen in de zinderende hitte (vergeet vooral niet om genoeg water te drinken!) kwam ik aan bij Cabo Beach. Het meest populaire plaatje op Instagram. Hier ben ik ongeveer een uurtje gebleven. Even lekker afkoelen in de zee. Daarna vond ik het weer tijd om terug te gaan.

Een populaire snack in Colombia is Bocadillo de Guayaba. Gemaakt van pulp van Guave fruit. Het doet een beetje denken aan Turks Fruit. De zoete Bocadillo wordt veel gegeten in combinatie met kaas (ja echt). Ik vind het persoonlijk erg lekker maar omdat het zo zoet is kun je er beter niet teveel van eten.

Het eindpunt: Cabo Beach

Pueblito

Normaliter kun je nog wandelen naar Pueblito. Dit is een klein dorp waar het inheemse volk woont. Je ziet er terrassen gelijk aan die van de Lost City. Helaas heeft de inheemse bevolking besloten dat ze voorlopig geen toeristen meer toelaten.

En dus liep ik weer terug naar de ingang van het park. Ondertussen zag ik in één van de meertjes nog een alligator liggen. Of eigenlijk, een Colombiaan wees me erop nadat ik net door het meer gelopen was. “Kijk, haha een alligator. Mucho tranquilo. Haha”. Ja tranquilo ja, totdat ie opeens honger krijgt.

Kamperen

Wil je langer in het park blijven? Dat kan. Je kunt een tent huren op één van de vele campings of er zelf eentje meenemen.

Wildlife

In Tayrona stikt het er van de beesten. Vogels, alligators en… apen. Ik zag tijdens mijn hike een paar capucijneraapjes. En bij de parkeerplaats hoorde ik het bekende geluid van… de brulaap! In de verte kon ik een aantal van de vrouwtjes (roodgekleurd) in de bomen zien zitten. Het schijnt dat er zelfs pinchéaapjes (bijna uitgestorven) leven in Tayrona. Helaas heb ik ze niet gezien. Wel een hoop kleine hagedissen. 

Wat kost een dagje Tayrona park?

Vergeet vooral je portemonnee niet mee te nemen want Tayrona doesn’t come cheap.

Ten eerste wordt je verplicht om een “verzekering” te kopen voor 3000 Peso. Daarna krijg je een bandje om dat je bij de kassa (waar je een kaartje koopt voor het park) moet laten zien. Complete oplichterij natuurlijk. Eigenlijk had ik moeten vragen “waarom?”.

Niet dat het veel had uitgemaakt. Want betalen moet je toch. Maar dan hadden ze er moeite voor moeten doen. Nu betaalt iedereen gewoon maar zonder te vragen.

Voor de entree betaal je nog eens 53 duizend Peso. In totaal ben je dus 56 duizend Peso kwijt. Bijna 16 euro (in 2019). Ben je Colombiaan? Dan betaal je slechts 18 duizend Peso (5 euro). Als toerist betaal je dus de Gringo Price.

Mendihuaca surf

Leren surfen stond al een tijdje op mijn bucketlist. En in Tayrona Park heb ik het eindelijk gedaan. Nou ja. Ik deed een poging.

Ik boekte vijf lessen bij Mendihuaca Surf dat wordt gerund door de Colombiaanse Monica en haar Zwitserse vriend Tobias.

Monica klein, tenger en ziet eruit als een model. Je zou niet denken dat ze surf instructrice is totdat je haar de golven in ziet duiken. This woman knows how to ride a wave!

Wat kost surfen in Colombia?

Ik betaalde 28 euro voor een les van 2 uur. Dat vond ik eerst duur maar toen ik later eens ging rondkijken bleek het wel mee te vallen. In Nederland betaal je 35 euro voor een les van 2 uur en in Costa Rica zelfs 52 dollar.

Niet voor beginners

Van de vijf lessen heb ik er uiteindelijk drie gevolgd waarvan ik de laatste moest afbreken. Om heel eerlijk te zijn ik denk niet dat Tayrona een goede plek is voor beginners. De golven zijn gewoon te sterk. Ik had al zoiets gelezen op Tripadvisor maar ik dacht “naaaah, mij lukt dat wel”. Niet wetende hoeveel energie surfen kost. En hoe slecht het gesteld is met mijn fysieke conditie op dit moment.

Surfen 1, 2, 3

Het meest vermoeiende is de zee trotseren. Surfboard boven je hoofd (wat al zwaar is) en vervolgens de klappen van de golven opvangen. Soms gaat het goed en kom je door de golven heen. Soms wordt je door een golf (met board en al) meegenomen en kun je opnieuw beginnen. Wanneer je eenmaal door de barricade van golven heen bent moet je vliegensvlug op je board klimmen en peddelen for dear life.

Tegen de tijd dat je eindelijk een golf kunt gaan pakken ben je kapot. Nou ja. Ik dan.

Op je board staan is ook nog een hele kunst. We oefenden dit eerst in een meertje met stilstaand water. De eerst keer lukte het natuurlijk voor geen meter. De tweede keer ging beter. En de derde keer stond ik. Maar het is toch anders wanneer je opeens in een golf ligt. Vooral als die golf erg krachtig is. Het zou makkelijker moeten zijn maar dat vond ik dus niet. Het lukte me om twee keer omhoog te komen (met één knie op het board) maar ik lag er heel snel weer vanaf.

Game over

De derde les vond plaats in de middag en de golven waren toen zó sterk dat ik niet eens de zee in kwam. Ik werd constant omver geslagen met board en al. En toen besloot ik om ermee te stoppen. Ik ben echt niet iemand die snel opgeeft maar ik voelde hoe moe mijn lichaam was. En dan wordt het gevaarlijk.

Ik zou de volgende dag nog twee lessen hebben maar toen ik mijn legging uittrok zag ik dat mijn benen verbrand waren. Tussen de ochtend- en middag les was ik op het strand gaan liggen. Onder een parasol, in de schaduw en zonder zonnebrandcrème.

En guess what? Ik heb wat nieuws geleerd. UV gaat overal doorheen! En blijkbaar zit er boven Zuid-Amerika een gat in de ozonlaag waardoor je nóg sneller verbrandt.

Met verbrande benen kun je natuurlijk niet surfen. Dus dat was het einde van mijn korte surf avontuur.

Cheers, I quit!

Herkansing

Ga ik het nu opgeven? Zeker niet! Maar ik denk dat het beter is om te leren surfen op een plek waar de golven wat minder agressief zijn. Costa Rica bijvoorbeeld.

To be continued…

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.