Verder naar bericht

Ek Balam & Cenote Xan Che

Ek Balam is een archeologische vindplaats in de buurt van Valladolid. Je vindt hier een grote Akropolis (stadsburcht) met een tombe waar één van de belangrijke leiders, Ukit Kan Leʼk Tok’, is begraven. Een groot beeld van een jaguar mond geeft toegang tot de tombe.

Hoe kom je er?

Vanuit Valladolid kun je Ek Balam bereiken met de auto of collectivo. De collectivo naar Ek Balam vertrekt vanaf Calle 44 (in de buurt van Parque Candelaria). Toen ik er rond 8 uur ’s ochtends aan kwam zaten er al twee vrouwtjes te wachten.

Na 15 minuten kwam de chauffeur vragen of ik misschien voor twee personen wilde betalen (ze vertrekken pas als er vier mensen zijn. Beetje hetzelfde als in Peru). Een ritje van Valladolid naar Ek Balam kost € 2,50 per persoon. Omdat ik geen zin had om langer te wachten besloot ik de € 2,50 extra te betalen.

Op de terugweg waren er helaas geen toeristen om een collectivo mee te delen (de meeste toeristen kwamen met de auto) en dus betaalde ik voor vier personen (€ 10 in totaal). Heel erg vond ik het niet. Het was goedkoper dan een huurauto.

Wat vond ik ervan?

Ek Balam was een stuk rustiger dan Chichen Itza. Er liepen maar een paar mensen rond. De site zelf vond ik een klein beetje tegenvallen. Ik heb inmiddels al zoveel ruïnes gezien dat ik een beetje verwend begin te raken. De grote Akropolis vond ik wél indrukwekkend. Vooral omdat ik nog niet eerder zo’n gigantisch gebouw heb gezien. En ook omdat de mond naar de tombe van Ukit Kan Leʼk Tokʼ heel mooi bewaard is gebleven (en gerestaureerd).

Meer over de Maya’s

Wil je meer weten over de Maya’s? Ik schreef er een apart blog over.

Lees meer over de Maya’s

Cenote Xan Che

Vanuit Ek Balam kun je in 30 minuten naar de Xan Che cenote lopen. Als je geen zin hebt om te lopen kun je een fiets huren of een fiets taxi nemen.

Entree voor de cenote kost € 3,20 (in 2019).

Wat vond ik ervan?

Deze cenote was een stuk rustiger dan de Ik Kil cenote. Toen ik er aankwam was er een gezin dat een soort actie pakket had geboekt (via een kabelbaan over het water glijden en dan in het water plonzen etc.) Maar die gingen na 15 minuten weg en toen had ik de cenote helemaal voor mezelf!

Er vlogen allemaal vogeltjes rond die nestjes hadden gebouwd in de wand van de cenote. En ik werd tijdens het zwemmen vergezeld door (ik denk) verschillende kleine catfish.

Ik vond de cenote wel iets minder indrukwekkend dan Ik Kil en de trap naar beneden was nogal gammel. Gelukkig waren ze bezig om deze te vervangen.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.