Verder naar bericht

Chichen Itza & Cenote Ik Kil

Chichen Itza is zonder twijfel de grootste toeristenattractie in Mexico. Het was één van de belangrijkste Maya steden en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. In 2017 werd Chichen Itza benoemd als één van de nieuwe 7 wereldwonderen.

Hoe kom je er?

Vanuit Valladolid kun je Chichen Itza makkelijk bereiken met de auto of een collectivo.

Er gaat ook een ADO bus naar Chichen Itza maar deze vertrekt pas om 08:15 uur (in 2019) en dat vond ik te laat. Ik wilde de toeristenmassa ontwijken en om dat te doen moet je vroeg vertrekken. Tegenover het ADO busstation vertrekt een collectivo (klein busje) om 7 uur ’s ochtends (kosten: € 1,60 in 2019).

Toen ik aankwam stonden er al een paar toeristen te wachten. Rond vijf over 7 vertrokken we en 45 minuten later kwamen we aan bij Chichen Itza. De kassa’s waren nog niet eens open (vanaf 8 uur ’s ochtends). Ik was de tweede in de rij en na het kopen van een kaartje (€ 22 in 2019) haastte ik me naar de grootste tempel: Kukulcán ofwel El Castillo. Et voilá, een foto zonder andere toeristen!

Wat vond ik ervan?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik in het begin een beetje dacht van ‘is dit het nou?’ Persoonlijk vond ik de grote tempel niet zo heel indrukwekkend. Maar Chichen Itza is wel de plek waar de afbeeldingen in de stenen het best bewaard zijn gebleven (samen met Ek Balam). En dat vond ik dan wel weer erg bijzonder om te zien.

Chichen Itza is groot. Je vindt er onder andere de ruïnes van een nonnenklooster, markt, cenote (waar men offers bracht aan de regengod Chaak), tempel van de krijgers, balspel baan (de grootste die ooit gebouwd is) en een graftombe.

De grootste balcourt vind je bij Chichen Itza

Deze cenote werd gebruikt als bron voor drinkwater maar ook voor ceremoniële doeleinden (offers)

Tour of niet

Omdat ik inmiddels al best wel wat weet over de Maya’s heb ik ervoor gekozen om Chichen Itza te ontdekken zonder gids. Mocht je een gids willen inhuren dan betaal je daarvoor 30 tot 60 dollar per persoon (ligt eraan hoe goed je kunt onderhandelen).

Het observatorium waar de Maya’s naar de sterren keken

Er staan veel marktverkopers bij Chichen Itza waar je voor een goede prijs (vaak goedkoper dan ergens anders) souvenirs kunt kopen

Meer over de Maya’s

Wil je meer weten over de Maya’s? Ik schreef er een apart blog over.

Lees meer over de Maya’s

Meer over Chichen Itza

Wil je meer weten over Chichen Itza zelf? Check dan de documentaire hieronder uit 2017.

Ik Kil cenote

Na mijn bezoek aan Chichen Itza besloot ik om naar de Ik Kil cenote te gaan om af te koelen. De Ik Kil cenote werd vroeger door de Maya’s gebruikt om offers te brengen aan de god Chaak (god van de regen). Tegenwoordig zwemmen er toeristen rond.

De Ik Kil cenote is één van de mooiste en populairste cenotes in Mexico. Wil je de toeristenmassa ontwijken? Bezoek de cenote dan ’s ochtends vroeg.

Hoe kom je er?

Vanuit Valladolid kun je een collectivo nemen naar de cenote. Ga je eerst naar Chichen Itza? Dan kun je vanaf daar een collectivo nemen naar Ik Kil (moet je wel zeggen dat je daar heen wilt).

Om terug te komen naar Valladolid kun je weer een collectivo terug nemen. Ze rijden de hele dag door. Mij werd verteld dat er elk half uur eentje rijdt maar het leek meer elk uur te zijn.

Een ritje van Chichen Itza naar Ik Kil kost € 0,90. De rit van Ik Kil naar Valladolid kost € 1,60. Voor de cenote zelf betaal je €3,65. Je kunt een kluisje huren voor je spullen voor € 1,40 (prijzen dateren uit 2019).

Wat vond ik ervan?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik een beetje schrok toen ik ’s middags bij de cenote aan kwam. Er waren namelijk heel veel mensen. Maar toen ik eenmaal in het water lag viel het wel mee. Veel mensen bleven aan de zijkant staan.

Er loopt een trap langs de wand die fungeert als een soort duikplank.

De cenote is een hele mooie plek om te bezoeken en zeker de moeite waard. Zelfs als er veel toeristen zijn.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.