Ga naar de inhoud

Chichen Itza en Cenote Ik Kil

Chichen Itza is zonder twijfel de grootste toeristenattractie in Mexico. Het was één van de belangrijkste Maya steden en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. In 2017 werd Chichen Itza bekroond tot één van de nieuwe 7 wereldwonderen.

Chichen Itza Maya ruïnes Mexico.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je in 13 uur naar Cancun. Vanaf het vliegveld neem je de bus naar het ADO busstation (25 minuten). En vervolgens reis je met de bus naar Valladolid. De totale rit duurt 2 uur en een kaartje kost € 11,40 (in 2019).

Vanuit Valladolid kun je Chichen Itza makkelijk bereiken met de auto of een collectivo (klein busje).

Er gaat ook een ADO bus naar Chichen Itza maar deze vertrekt pas om 08:15 uur (in 2019) en dat vond ik te laat. Ik wilde de toeristenmassa ontwijken en om dat te doen moet je vroeg vertrekken. Tegenover het ADO busstation vertrekt een collectivo om 7 uur ’s ochtends. Een kaartje kost € 1,60 (in 2019).

Toen ik aankwam stonden er al een paar toeristen te wachten. Rond vijf over 7 vertrokken we en 45 minuten later kwamen we aan bij Chichen Itza. De kassa’s waren nog niet eens open (vanaf 8 uur ’s ochtends). Ik was de tweede in de rij en na het kopen van een kaartje (€ 22 in 2019) haastte ik me naar de grootste tempel: Kukulcán ofwel El Castillo.

Belangrijk: als je met de bus reist in Mexico dan moet je vaak je ID laten zien bij het kopen van een kaartje en wanneer je de bus instapt. Vergeet dus niet je paspoort mee te nemen!

Et voilá, een foto zonder andere toeristen!

Kukulcán Maya tempel in Chichen Itza Mexico.

Wat is er te zien?

In het begin dacht ik ‘is dit het nou?’ Persoonlijk vond ik de grote tempel niet zo heel indrukwekkend. Maar Chichen Itza is (samen met Ek Balam) de plek waar de gegraveerde afbeeldingen in de stenen het best bewaard zijn gebleven. Dat was erg bijzonder om te zien.

Chichen Itza is groot. Je vindt er onder andere de ruïnes van een nonnenklooster, markt, cenote (waar men offers bracht aan de regengod Chaak), tempel van de krijgers, balspel baan (de grootste die ooit gebouwd is) en een graftombe.

Chichen Itza Maya ruïnes Mexico.
Chichen Itza Maya ruïnes Mexico.
Chichen Itza Maya ruïnes Mexico.
Chichen Itza Maya ruïnes Mexico.
Chichen Itza Maya ruïnes Mexico.

De grootste balcourt vind je bij Chichen Itza.

Pok-Ta-Pok Maya balcourt bij Chichen Itza in Mexico.
Chichen Itza Maya ruïnes Mexico.

Deze cenote werd gebruikt als bron voor drinkwater maar ook voor ceremoniële doeleinden (offers).

Chichen Itza Maya ruïnes Mexico.

Tour of niet

Omdat ik inmiddels al best wel wat wist over de Maya’s (ik was al in Belize en Guatemala geweest) koos ik ervoor om Chichen Itza te ontdekken zonder gids. Mocht je een gids willen inhuren dan betaal je daar $ 30 tot $ 60 per persoon voor (het ligt eraan hoe goed je kunt onderhandelen).

Chichen Itza Maya ruïnes Mexico.

Het observatorium waar de Maya’s naar de sterren keken.

Maya observatorium in Chichen Itza Mexico.
Eekhoorn bij de Chichen Itza Maya ruïnes Mexico.
Chichen Itza Maya ruïnes Mexico.
Chichen Itza Maya ruïnes Mexico.

Er staan veel marktverkopers bij Chichen Itza waar je voor een goede prijs (vaak goedkoper dan ergens anders) souvenirs kunt kopen.

Houten masker bij Chichen Itza Maya ruïnes Mexico.

Meer over de Maya’s

Wil je meer weten over de Maya’s? Ik schreef er een apart blog over.

Lees meer over de Maya’s

blank

Meer over Chichen Itza

Wil je meer weten over Chichen Itza? Check dan onderstaande documentaire uit 2017.

Ik Kil cenote

Na mijn bezoek aan Chichen Itza ging ik naar de Ik Kil cenote. Hier werden vroeger offers gebracht aan de god Chaak (god van de regen) door de Maya’s. Tegenwoordig zwemmen er toeristen rond.

De Ik Kil cenote is één van de mooiste en populairste cenotes in Mexico. Wil je de toeristenmassa ontwijken? Bezoek de cenote dan ’s ochtends vroeg.

Ik Kil cenote in Mexico.

Hoe kom je er?

Vanuit Valladolid kun je een collectivo nemen naar de cenote. Ga je eerst naar Chichen Itza? Dan kun je vanaf daar een collectivo nemen naar Ik Kil (moet je wel zeggen dat je daar heen wilt).

Om terug te komen naar Valladolid kun je weer een collectivo terug nemen. Ze rijden de hele dag door. Mij werd verteld dat er elk half uur eentje rijdt maar het leek meer elk uur te zijn.

Een ritje van Chichen Itza naar Ik Kil kost € 0,90. De rit van Ik Kil naar Valladolid kost € 1,60. Voor de cenote zelf betaal je €3,65. Je kunt een kluisje huren voor je spullen voor € 1,40 (in 2019).

Wat vond ik ervan?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik een beetje schrok toen ik ’s middags bij de cenote aan kwam. Er waren namelijk heel veel mensen. Maar toen ik eenmaal in het water lag viel het wel mee. Veel mensen bleven aan de zijkant staan.

Er loopt een trap langs de wand die fungeert als een soort duikplank.

De cenote is een hele mooie plek om te bezoeken en zeker de moeite waard. Zelfs als er veel toeristen zijn.

Ik Kil cenote in Mexico.
Ik Kil cenote in Mexico.

Meer Mexico

Cancun

Playa del Carmen

Tulum

Bacalar

Xpujil en Calamuk

Kosten drie weken Mexico