Verder naar bericht

Samaipata

Samaipata is een klein dorpje in Bolivia en ligt op zo’n drie uur rijden van Santa Cruz. Je vindt er mooie natuur (groene bergen) en oude Inca ruïnes. Het dorp is niet alleen populair bij toeristen maar ook bij de lokale bevolking. Bolivianen die in Santa Cruz wonen gaan graag in het weekend naar Samaipata om te relaxen.

Waarom naar Samaipata?

In de buurt van Santa Cruz zitten een aantal natuurparken die je kunt bezoeken zoals Amboro National Park, National Park Noel Kempff en Kaa-Iya National Park.

Ik wilde oorspronkelijk een tour gaan doen naar het Kaa-Iya park omdat ik in Rurrenabaque geen slangen had gezien. En ik wil toch eigenlijk wel heel graag een keer een slang ‘in het wild’ zien. Maarja, de kans dát je er eentje ziet is natuurlijk niet gegarandeerd. En wat zou ik dan zien? Een heleboel beesten die ik al tijdens mijn trip naar de Madidi Jungle en Pampas heb gezien.

Omdat een tour ook nog eens veel geld kost besloot ik om Kaa-Iyate skippen. Mijn tweede optie was Amboro National Park. Er was al een tour geboekt door twee mensen waarbij ik kon aansluiten maar uiteindelijk heb ik ook dat niet gedaan. Amboro is een cloud forest en dat heb ik al gezien tijdens de El Choro trek. Ik was bang dat het een beetje teveel van hetzelfde zou worden.

Noel Kempff was sowieso geen optie want: te ver en te duur. 

Uiteindelijk koos ik voor een trip naar Samaipata omdat ik er goede dingen over hoorde en het maar 3 uur rijden is vanaf Santa Cruz. Een trip die je makkelijk zelf kunt organiseren. Ik had online al een hike gezien die ik wilde doen: Codo de Los Andes (elleboog van de Andes). Een totaal andere ervaring dan de jungle of cloud forrest. 

Samaipata – hoe kom je er?

Het was nog niet zo makkelijk om naar Samaipata te komen. En dat kwam omdat sommige info die ik online vond inmiddels verouderd is.

Samaipata Express

Mijn plan was om naar Samaipata te vertrekken met de Samaipata Express. Dit is een taxi die je deelt met andere mensen. Je betaalt 30 BOB (€ 3,80) per persoon. Zodra er genoeg mensen zijn vertrekt de taxi. Je kunt ook een taxi boeken voor jezelf (dan hoef je niet te wachten) maar dat kost iets van 100 dollar.

Om bij de Express te komen nam ik een taxi vanaf mijn verblijf, Sibaris Appartementos. Lopen schijnt niet veilig te zijn. Ik betaalde 25 BOB (3,10).

Het probleem was dat de taxi chauffeur de plek niet kon vinden. Hij stopte in eerste instantie op de juiste plek (er stond heel groot ‘Samaipata Exp’ op de muur geschilderd). Maar er waren nergens taxi’s te vinden.

Na een aantal rondjes te hebben gereden en meerdere mensende weg te hebben gevraagd kwamen we uiteindelijk uit bij de Truffi van El Fuerte. Een ander bedrijf.

Ik ontmoette later twee Nederlandse dames in Samaipata die me vertelde dat de Samaipata Express inderdaad niet meer op de hoek zit maar een straat verder. Maps.me did me dirty AGAIN.

Truffi naar Samaipata via El Fuerte

De Truffi van het bedrijf El Fuerte is, net als de Samaipata Express, een taxi die je deelt met andere mensen. Je moet wachten tot er genoeg mensen zijn en dan vertrekken ze.

Toen ik aankwam zaten er (gelukkig) al een paar mensen te wachten. Uiteindelijk heb ik zo’n 45 minuten tot een uur moeten wachten voordat we vertrokken. Naast me zat een Boliviaanse dame die helemaal gek werd. Ik geloof dat ze later tegen een man zei dat ze al 2,5 uur zat te wachten. Het was’s middags en laagseizoen dus ik denk dat ik mazzel had dat ik maar een uur hoefde te wachten.

Tijdens het wachten kwam er nog een zwerver voorbij met een gigantisch mes in zijn hand. Hij liep het kantoortje binnen om het mes te tonen aan één van de chauffeurs. Iedereen was gespannen. Er zaten ook vrouwen met kinderen te wachten. Gelukkig liep de zwerver weer door nadat we hem negeerden maar dat was wel even een eng momentje.

Overigens kan zoiets natuurlijk ook in Amsterdam of ergens anders gebeuren. Want gekken heb je overal.

Bus naar Samaipata

Blijkbaar gaat er naast de gedeelde taxi’s ook een bus naar Samaipata. Ik deed een tour in Samaipata met een meisje waarvan de Taxichauffeur óók de Express niet kon vinden. Maar in plaats van haar af te zetten bij de Truffi van El Fuerte werd ze gedumpt bij het oude bus station. En vanaf daar ging er blijkbaar een bus naar Samaipata waarvoor ze 20 BOB betaalde.

Ik weet niet hoe vaak de bus op een dag naar Samaipata rijdt. Kan één keer per dag zijn of meerdere keren.

Op naar Samaipata!

De truffi doet er zo’n 3 uur over om in Samaipata te komen. We hadden een amicale chauffeur die hier en daar ook nog een paar keer stopte zodat je naar de wc kon of wat te drinken kon kopen. Tot grote ergernis van de Boliviaanse dame die al 2,5 uur had zitten wachten. “Senor, por favor VAMOS! Pronto!”

Samaipata – waar verblijf je?

Ik verbleef twee nachten in Hostal Serena dat wordt gerund door de Nederlandse Bert en zijn vrouw. Bert heeft zelf al de nodige reizen achter de rug en dat zie je terug in het hostel. Overal hangen foto’s en souvenirs van zijn reizen.

Hostal Serena is een heerlijke plek om te verblijven. Het ligt bovenop een heuvel (wel even klimmen) en vanaf daar heb je een mooi uitzicht over het dorpje. Het ontbijt is geweldig en er loopt (2018) een schattige kitten rond die graag met je komt knuffelen.

Ik maak weer vrienden

I

De eerste nacht deelde ik een kamer met twee Nederlandse dames. Ze deden vrijwilligerswerk bij een kindertehuis in Santa Cruz en hadden een paar daagjes vrij. Ik vond het eigenlijk wel gezellig. Ik dacht nog misschien moet ik vaker in een hostel gaan zitten.

De tweede nacht waren de Nederlandse dames weg en deelde ik de kamer met drie anderen. Ik werd er meteen aan herinnerd waarom ik normaliter GEEN kamer met anderen deel. Één van mijn kamergenoten snurkte enorm. Nog erger dan mijn vriend. Ik had oordoppen in maar dat hielp weinig. Rond 3 uur ’s nachts had ik er genoeg van en ben ik op de bank in de grote woonkamer gaan liggen. Jézus wat irritant.

Samaipata – wat is er te doen?

In Samaipata zelf (het dorp) is vrij weinig te doen. Er zijn een aantal restaurantjes, hostels, een pleintje en dat is het wel. Bij één van de vele reisbureaus kun je een tour boeken. Bijvoorbeeld:

  • Codo de Los Andes hike door de bergen
  • Trip naar Amboro National Park (1 dag of meerdere dagen)
  • Ché Guevarra tour
  • El Fuerte (Inca ruïnes)

Codo de Los Andes met Jukumari

Ik wilde heel graag de Codo de Los Andes tour doen met Jukumari Tours (goede reviews online). Het leek me een hele mooie hike en iets totaal anders dan wat ik tot nu toe al gedaan/ gezien had.

Er was alleen één probleem. Er waren nog geen andere boekingen. Een privé tour zou iets van 450 BOB gaan kosten, zo’n 57 euro.Volgens Bert van Hostal Serena erg duur. Maarja wat moest ik dan gaan doen? Een dag rondhangen in Samaipata? Voor mensen die van relaxen houden perfect. Maar niet voor mij.

Bert nam contact op met een aantal bureautjes en rond zes uur in de middag kreeg ik te horen dat Jukumari een andere deelnemer had gevonden voor de Codo de Los Andes hike. De prijs zou dan 265 BOB worden. Perfect!

De volgende dag werd ik met de auto opgehaald en bleek dat er nog twee deelnemers bij waren gekomen. Hierdoor daalde de prijs verder naar 170 BOB. Wat een mazzel! En het was ook nog eens een hele leuke groep mensen. Een meisje uit Zwitserland, een jongen uit Frankrijk en een oudere dame uit Spanje.

Onze gids, Edwin, was geen Nederlander maar een Boliviaan die alleen Spaans sprak. Gelukkig kon ik het meeste verstaan. En zo niet dan kon de rest van de groep het vertalen voor me. Want die spraken allemaal goed Spaans.

De Codo de Los Andes hike was een goede keuze. We wandelden zo’n vijf uur lang door de bergen. Berg op, berg af. Intensief maar prachtig. Het uitzicht was geweldig. Het deed me een heel klein beetje denken aan de Blue Mountains in Australië.

Codo de Los Andes hike

El Fuerte

In de buurt van Samaipata vind je El Fuerte, Inca ruïnes die sinds 1998 op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. Ik besloot er na de Codo de Los Andes hike heen te gaan.

El Fuerte – hoe kom je er?

Je kunt vanuit Samaipata lopen naar El Fuerte maar dan ben je ruim twee uur bezig (berg op).

Omdat ik daar geen tijd voor had (en geen zin) besloot ik een motortaxi te nemen. Goedkoper dan een taxi (50 BOB voor een retourtje) en binnen 20 minuten ben je bij El Fuerte. Een beetje awkward is het wel om bij iemand achterop te zitten die je niet kent. Plus je draagt geen helm dus helemaal veilig is het ook niet. 

El Fuerte – wat vond ik ervan?

Om heel eerlijk te zijn, ik vond het een beetje tegenvallen. Maar ja, eigenlijk valt alles tegen nadat je naar Machu Picchu bent geweest. Ruïnes zijn, zoals de naam al zegt: ruïnes. Er is weinig over van de oorspronkelijke gebouwen omdat de Spanjaarden destijds alles hebben vernietigd.

Toen ik in El Fuerte rondliep dacht ik bij mezelf, wat een mazzel dat de Spanjaarden Machu Picchu nooit hebben gevonden. Want anders was daar nu ook niets van over geweest.  

In ieder geval, ik vond het persoonlijk een beetje een waste of time. Gelukkig kost toegang tot het park maar 50 BOB (6 euro).

Amboro NP Giant Ferns dag tour

De volgende dag gingen we met dezelfde groep naar de Noordkant van Amboro National Park voor een hike tussen gigantische varens. Volgens Bert van Hostal Serena was de Zuidkant (Los Volcanos) mooier maar ik wist niet of daar deelnemers voor waren. En ik vond onze groep eigenlijk wel heel gezellig. Op naar de giant ferns van Amboro Park dus!

De wandeling was mooi maar ik vond het minder indrukwekkend dan de Codo de Los Andes hike. Dat kwam omdat de omgeving me bekend voorkwam. Het deed me denken aan Los Yungas (El Choro trek). De omgeving in Amboro heeft ook nagenoeg dezelfde naam: Yungas. En de grote varens had ik al eens gezien in Australië.

Omdat de hike maar 165 BOB kostte vond ik het niet heel erg, maar achteraf gezien had ik misschien toch beter de Volcanos hike kunnen doen.

Terug naar Santa Cruz

Vanuit Samaipata zijn er twee plekken waar je een gedeelde taxi kunt nemen terug naar Santa Cruz: bij het grote plein of aan de grote weg.

Mijn plan was om na de tweede hike in Samaipata terug te reizen naar Santa Cruz. Ik wilde namelijk de volgende dag een vlucht nemen naar Sucre. En ik had een dure accommodatie geboekt in Santa Cruz voor vier nachten waarvan ik er al twee niet was geweest. Ik wilde dan toch wel graag de laatste nacht in Santa Cruz verblijven.

Stakingen en roadblocks

Er was alleen één probleem. Op de dag dat ik terug wilde reizen naar Santa Cruz waren er stakingen. President Evo Morals laat zichzelf weer herkiesbaar stellen (wat eigenlijk helemaal niet kan want zijn termijn zit er allang op) en een hoop mensen zijn daar niet blij mee. Gevolg: afgesloten wegen en geen taxi’s en bussen.

Edwin van Jukumari Tours zei dat het wel goed zou komen. De voorstanders van Morales zouden namelijk niet staken. Dus er zou best een grote kans zijn dat ik gewoon een taxi kon nemen. En wegen zouden rond 6 uur ’s middags weer geopend worden.

Op de terugweg van Amboro naar Samaipata sprak Edwin een taxi chauffer aan. “Rij je naar Santa Cruz en kan deze dame mee?” Dat kon zeker. Hij zou over 40 minuten vertrekken.  

Edwin reed snel naar Samaipata om de rest van de groep te droppen en bracht daarna mij terug naar de hoofdweg. Daar zagen we net de taxi wegrijden. MIERDA! Edwin reed erachteraan en vroeg de taxi te stoppen. Gelukkig kon ik nog mee.

Zo’n 3 uur later, rond half zes ’s middags, kwamen we aan in Santa Cruz. Er stond een file omdat ze pas rond zes uur de wegversperringen zouden weghalen. Na een uur konden we eindelijk doorrijden.

Terwijl we de stad in reden zag ik hier en daar stenen, boomstronken en andere troep op de weg liggen. Ik was blij dat het gelukt was om de stad in te komen en dat de roadblocks niet de hele dag duurde. Het regende keihard en het was uitgestorven op de straten. Normaliter zijn er allemaal straattentjes open rond die tijd maar alles was dicht. Het leek wel Armageddon. 

Ik was blij en opgelucht toen ik bij mijn studio in Santa Cruz aan kwam. I made it! Wat een dag.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.