Ga naar de inhoud

Santa Cruz de la Sierra

Santa Cruz is met ruim 1,5 miljoen inwoners de grootste stad van Bolivia, maar niet de hoofdstad. Vroeger was het een welvarende stad. Er werd katoen, rijst, suiker en fruit geleverd aan Spaanse kolonies. Totdat men in de 19e eeuw via nieuwe handelsroutes goedkopere producten uit Peru kon importeren. In de jaren 50 werd Santa Cruz beter bereikbaar door de aanleg van geasfalteerde wegen. Hierdoor bloeide de landbouw weer op. Tegenwoordig is Santa Cruz de modernste stad van Bolivia.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland (Schiphol) vlieg je eerst naar La Paz en daarna naar Santa Cruz. Een enkeltje La Paz – Santa Cruz kost ongeveer € 100 (in 2019). Een goedkopere optie is de bus maar dan ben je lang onderweg.

Op het vliegveld kun je een officiële Viru Viru taxi nemen naar je hostel/ hotel.

Vliegveld Santa Cruz de la Sierra, Bolivia.

Waar verblijf je?

Ik verbleef bij Sibaris appartementos en betaalde € 17,75 per nacht. Niet heel goedkoop maar de kamer was groot, luxe en zat op een veilige locatie.

Wat te doen in Santa Cruz?

Santa Cruz is eigenlijk niet echt een toeristenbestemming. Er is niet heel veel te doen en het is er ook niet gezellig. Ik was één dag in deze stad en hieronder lees je wat ik er gedaan en gezien heb.

Plaza 24 de Septiembre

Plaza 24 de Septiember is het centrale plein van Santa Cruz. De lokale bevolking komt hier om te chillen. Er staan palmbomen en een beeld van Ignacio Warnes, een lokale held uit de onafhankelijkheidsoorlog van 1810.

En dat is meteen waar het plein zijn naam aan dankt: de onafhankelijkheidsbeweging in Santa Cruz die plaatsvond op 24 september.

Santa Cruz de la Sierra Bolivia.
Santa Cruz de la Sierra Bolivia.

Ooit waren er luiaarden te vinden op het plein. Grappig maar ook gevaarlijk. Ze staken bijvoorbeeld de weg over en werden dan aangereden. Of ze klommen in de elektra masten en werden geëlektrocuteerd. De beesten zijn uiteindelijk overgeplaatst naar de dierentuin.

Cathedral de santa Cruz

In de Cathedral de Santa Cruz vind je een museum (toegang kost 10 BOB) met heilige beelden, gewaden gedragen door priesters en sieraden. Voor 3 BOB kun je de torens beklimmen.

Cathedral de Santa Cruz de la Sierra Bolivia.
Cathedral de Santa Cruz de la Sierra Bolivia.
Cathedral de Santa Cruz de la Sierra Bolivia.

Parque El Arenal

Parque El Arenal was vroeger een park waar families op zondag bijeen kwamen om te relaxen. Je kon er in een bootje op het meertje varen.

In 2009 werd het park gerenoveerd als een soort cadeautje aan de stad. Het park wordt druk bezocht maar het is er niet echt gezellig.

Parque El Arenal in Cruz de la Sierra Bolivia.
Parque El Arenal in Cruz de la Sierra Bolivia.

Kunst met afbeelding van inheemse volkeren.

Parque El Arenal in Cruz de la Sierra Bolivia.

Nog meer doen in Santa Cruz

Onderstaande heb ik niet gedaan maar zijn opties als je in Santa Cruz bent.

  • De botanische tuin
  • Ventura Mall & Hard Rock Café
  • Equipetrol (rijke buurt)
  • Biocentro Güembé (Boliviaanse Centre Parcs)

Samaipata

Op drie uur rijden van Santa Cruz vind je Samaipata. Een prachtig gebied met natuur die doet denken aan Hawaii.

Lees meer over Samaipata.

Samaipata Bolivia.

Meer Bolivia

La Paz

Copacabana

De Amazone

Death Road mountainbiken

Salar de Uyuni

Potosi