Verder naar bericht

Santa Cruz De La Sierra

Santa Cruz is met ruim 1,5 miljoen inwoners de grootste stad van Bolivia, maar niet de hoofdstad. Santa Cruz was vroeger een welvarende stad en leverde katoen, rijst, suiker en fruit aan Spaanse kolonies. Totdat men in de 19e eeuw via nieuwe handelsroutes goedkopere producten uit Peru kon importeren. In de jaren 50 werd Santa Cruz beter bereikbaar door de aanleg van geasfalteerde wegen. Hierdoor bloeide de landbouw weer op. Tegenwoordig is Santa Cruz de modernste stad van Bolivia.

Santa Cruz – hoe kom je er?

Als je op je budget moet letten dan is de bus waarschijnlijk de beste optie om naar Santa Cruz te reizen. Maar ook de langste. Omdat ik tijd wilde besparen koos ik voor de andere optie: het vliegtuig. Ik betaalde zo’n 100 euro voor een vliegticket en vloog binnen een uurtje van La Paz naar Santa Cruz Viru Viru vliegveld.

Eenmaal op het vliegveld aangekomen nam ik een officiële Viru Viru taxi (stopt voor het vliegveld) naar mijn hotel.

Tegenvaller

De Fransen, waarmee ik heb gehiked in Sajama Park, vonden Santa Cruz helemaal niks. Toen ik net aankwam in de stad en met de taxi naar mijn verblijf reed dacht “waar hebben jullie het over?” De zon scheen heerlijk, het was warm en ik zag overal Palmbomen, moderne gebouwen én een Starbucks! Santa Cruz deed me in eerste instantie een beetje denken aan Lima met een snufje Miami.

Later, toen ik eenmaal was ingecheckt en de stad ging verkennen, sloeg mijn positieve stemming om. Santa Cruz is inderdaad geen stad waar je langer dan één dag wil verblijven. Ten eerste is er toeristisch gezien gewoon niet zoveel te doen (ik heb er ook vrij weinig andere toeristen gezien)En ten tweede hangt er geen fijne sfeer. Het is niet gezellig.

Ik mis mijn vriend

In mijn studio kreeg ik opeens heel erg heimwee naar mijnvriend. Ik mis hem eigenlijk continue maar op dat moment was het ondraaglijk. Ik heb zeker een uur zitten huilen. Thank god for FaceTime. Nu moet ik wel zeggen dat mijn maandelijkse toestand eraan zat te komen en dat begint vaak een week van tevoren met enorme hormoonschommelingen. Ik ben dan extreem blij, verdrietig of boos. Helaas is het meestal een combinatie van de laatste twee.

Combineer dat met een gevoel van eenzaamheid en het resultaat is een vloedgolf aan tranen.

Wat te doen in Santa Cruz?

De hele dag gaan zitten huilen is natuurlijk een beetje zonde dus ik besloot om toch maar wat te gaan doen.

Plaza 24 de Septiembre

Plaza 24 de Septiember is het centrale plein van Santa Cruz. De lokale bevolking komt hier om te chillen. Er staan palmbomen en een beeld van Ignacio Warnes. Een lokale held van de onafhankelijkheidsoorlog in 1810.

En dat is meteen waar het plein zijn naam aan dankt: ter ere van de onafhankelijkheidsbeweging in Santa Cruz die plaatsvond op 24 september.

Wist je dat: er ooit luiaarden op het plein te vinden waren? De beesten werden overgeplaatst naar de dierentuin toen het te gevaarlijk werd. Sommige luiaards werden overreden door auto’s en een deel klom in de elektra masten en werd geëlektrocuteerd.

Plaza 24 de Septiembre is best een leuk plein om te bezoeken maar er is niet veel te doen. Na vijf minuten heb je het wel gezien.  

Cathedral de santa Cruz

De Cathedral de Santa Cruz grenst aan Plaza 24 de Septiembre. In de kerk vind je een museum (toegang kost 10 BOB) met een aantal heilige objecten zoals beelden, gewaden gedragen door priesters en sieraden. En voor 3 BOB kun je de torens beklimmen.

Om heel eerlijk te zijn vond ik het een beetje tegenvallen. Het is zeker niet de meest indrukwekkende kathedraal die ik ooit heb gezien. Maar als je dan toch in Santa Cruz bent kun je er net zo goed even heengaan.  

Parque El Arenal

Parque El Arenal was vroeger een park waar families op zondag bijeen kwamen om te relaxen en te varen in bootjes op het meertje van het park.

In 2009 werd het park gerenoveerd als een soort cadeautje aan de stad. Dat zou een goed iets moeten zijn maar ik weet het niet. Ik vond het niet echt een gezellig park. Te modern en geen sfeer. 

Naar de kapper

Voordat ik op reis ging knipte ik mijn lange haar af en ging voor een coupe skinhead. Na twee maanden reizen was mijn haar alweer behoorlijk gegroeid. Het zag er niet uit. En daarom besloot ik om in Santa Cruz naar de kapper te gaan. Ik stapte een random salon binnen en vroeg aan de kapster of ze de zijkanten voor me kon scheren.

Ik ging een stukje korter dan voorheen, 3 millimeter. De verwachting was snel klaar te zijn maar de kapster nam haar tijd. Ze ging nauwkeurig te werk en schoor een lijntje langs de rand waar mijn haar langer was. En dat werd dan weer bewerkt met een scheermesje. En ondertussen klaagde ze over de vorige persoon die mijn haar had gedaan. “Hier is het niet recht en achteraan loopt het niet in een punt maar recht. Zucht, dat is echt niet netjes gedaan”. Ik vertelde haar maar even niet dat IK de vorige persoon was die mijn haar had gedaan.

Zo’n twintig minuten verder en 30 BOB armer liep ik tevreden de kapsalon uit. De kapster schudde nog eens haar hoofd maar ik was er blij mee. Heerlijk om weer makkelijk haar te hebben.

Botanische tuin

Een bezoekje aan de botanische tuin van Santa Cruz stond oorspronkelijk op mijn to-do lijstje. Maar na wat reviews gelezen te hebben besloot ik om het te skippen. Je zou er een groot aantal dieren kunnen zien maar de meeste heb ik inmiddels al gezien (in het wild) in Rurrenabaque. Daarnaast ligt de tuin nou niet bepaald in de buurt van de stad.

Ventura Mall & Hard Rock Café

That’s right, ik ben NIET naar het Hard Rock Café in Santa Cruz geweest. De Stad gaf me zo’n slechte vibe dat ik geen zin had om moeite te doen voor dit Hard Rock Café (want ook deze is weer enorm moeilijk te bereiken).

Equipetrol

Schijnt een rijke buurt te zijn in Santa Cruz. Dus als je geld hebt en het wilt uitgeven dan zou je hier kunnen gaan kijken.

Biocentro Güembé

Een soort Boliviaanse Centre Parcs. Vooral leuk als je kinderen hebt denk ik.

Samaipata

Ik boekte een studio voor 4 nachten in Santa Cruz omdat het de grootste stad is in Bolivia en ik dacht dat er veel te doen zou zijn.

Uiteindelijk ben ik na de eerste nacht vertrokken naar Samaipata. Een oase van rust in een prachtige omgeving. Lees meer over mijn avonturen in Samaipata.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.