Verder naar bericht

Salar de Uyuni

Salar de Uyuni is een grote zoutvlakte in Bolivia. Met een oppervlakte van iets meer dan 10 duizend vierkante meter is het de tweede grootste zoutvlakte ter wereld. In de prehistorie was de vlakte onderdeel van een gigantisch meer: het Minchinmeer. Salar de Uyuni is één van de populairste toeristen bestemmingen in Bolivia.

Tour naar Salar de Uyuni

Er zijn verschillende tours naar Salar de Uyuni. De populairste is de 4-daagse tour vanuit Uyuni. Heb je niet zoveel tijd? Dan kun je ook voor een 3 of 1-daagse tour gaan. Ik koos voor een 4-daagse tour vanuit Tupiza omdat ik ergens online had gelezen dat deze route mooier is dan die via Uyuni.

Met welke organisatie?

Ik had oorspronkelijk een tour geboekt met Tupiza Tours. Maar een dag van tevoren (om zes uur ’s middags!) werd de tour afgezegd. De twee andere mensen uit de groep konden niet op tijd in Tupiza zijn. En voor één persoon gingen ze geen tour organiseren.

Dat leverde dikke stress op want wat moest ik nu? Ik besloot om naar de concurrent te lopen: La Torre Tours. De vrouw aan de balie was aardig maar zei dat ik eigenlijk te laat was. De groepen waren al ingedeeld. Ik gaf aan dat de andere organisatie me op het laatste moment had afgezegd. Dat vond de vrouw duidelijk lullig voor me. Ze pleegde wat belletjes en uiteindelijk kon ik toch nog de volgende dag op tour.

Een enorme opluchting. Ik ben blij dat ik met La Torre Tours heb geboekt want de tour was heel goed geregeld. Wat mij heel erg tegenviel bij Tupiza Tours was de behandeling op het kantoor. Ik werd ‘geholpen’ door een vrouw die er duidelijk vrij weinig zin in had. Ze kwam ongeïnteresseerd over en gaf ook helemaal geen informatie over de tour. Bij La Torre tours kreeg ik een folder met plekken waar we heen zouden gaan. En de ontvangst was vriendelijk. Zoals het zou moeten. 

Tour indeling

De tour bestond uit 4 dagen en 3 nachten waarbij we verbleven in simpele hostels (gedeelde kamer en badkamer). De plaatsjes waren gehuchten. Het deed me heel erg denken aan Sajama Park. Ook de omgevingen waar we doorheen reden.

Dag 1 – van Tupiza naar Quetena Chico

Rond half acht ben ik bij het kantoor van La Torre Tours. Ik ontmoet de andere 4 deelnemers en de gids. Daarna vertrekken we in een jeep. Bijna alle wegen naar Salar de Uyuni zijn onverhard dus een jeep met 4WD is geen overbodige luxe.

De eerste dag zijn we 10 uur onderweg (met hier en daar een stop). Ik vind het erg zwaar omdat ik me sinds Potosi nog steeds niet lekker voel.

Als we aan het einde van de dag bij het hostel aankomen, in Quetena Chico, heb ik pijn in mijn hoofd. Waarschijnlijk toch hoogteziekte. En ik ben niet de enige die er last van heeft. Twee Engelse mannen (uit een andere groep) hangen erbij als oude vaatdoeken.  

We lunchen in een gehucht (Cerillos als ik het goed heb onthouden) dat me doet denken aan Sajama.

Ciudad del Encanto. Een soort poreuze steensoort waar de regen vormen in slijt. 

blank
blank
blank
blank

San Antonio de Lipez. Vroeger ooit een groot dorp waar Spanjaarden woonden, en aan de andere kant Inca’s. De kolonie werd uitgeroeid door de pest.

blank

Het gebied stikte van de Viscacha’s (chinchilla’s).

blank

Hier komen we aan op 4855 meter hoogte en begint het gebonk in mijn hoofd.

blank

Dag 2 – van Quetena Chico naar Villa Mar

Ik heb nog steeds pijn in mijn hoofd en ben ontzettend moe. Het kost me moeite om de dag door te komen en ik geniet niet echt van alles wat ik zie. Elke keer als we na een stop weer in de jeep stappen val ik in slaap.

We verblijven die avond in Villa Mar en hebben één badkamer voor 15 mensen, wat veel geklaag oplevert.

Bij Laguna Kollpa zien we een heleboel flamingo’s.

blank
blank
blank
blank
blank

Onderweg komen we groepjes Vincuna’s tegen. Prachtig om deze, ooit bijna uitgestorven, beesten te zien.

blank

Desierto de Dali (woestijn van Dali) heet zo omdat de omgeving eruit ziet alsof je in een schilderij van Dali bent gestapt. De schilder zelf is hier nooit geweest. Ik weet het niet, doen deze beelden echt denken aan een schilderij van Dali?

blank
blank
blank

Een nieuwsgierige vos kwam gedag zeggen.

blank
blank

Laguna Verde is een groen/ turquoise zoutmeer. De samenstelling van mineralen in het meer zorgt voor de groene kleur. Laguna Verde ligt aan de voet van de vulkaan Licancabur

blank

Voor wie zin had was een duik in de Aguas Thermales (heetwaterbronnen) mogelijk. Ik was te moe om me om te kleden en skipte deze ervaring.

Door naar de geisers. Niet zo indrukwekkend als die in Yellowstone of IJsland maar toch mooi om te zien!

blank
blank
blank

Laguna Colorada. Dit roze zoutmeer komt aan zijn kleur door bepaalde algen. De witte stukken zijn Borax, een soort sodium waar medicijnen etc. van worden gemaakt.

blank
blank
blank
blank

Dag 3 – van Villa Mar naar Villa Candelaria

De hoofdpijn is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor buikpijn. Ik ben nog steeds erg moe en het kost me wederom moeite om de dag door te komen.

De dag begint met een bezoekje aan een groep alpaca’s die vlak bij ons verblijf staan.

blank
blank
blank

Copa del Mundo. De steen formaties in dit gebied zijn miljoenen jaren geleden ontstaan. In de prehistorie lag er een meer met ondergrondse vulkanen. Toen zo’n vulkaan uitbarstte werden de rotst formaties gecreëerd die je hieronder ziet. Eentje ervan lijkt op de wereldbeker (Word Cup) vandaar de naam Copa del Mundo.

blank
blank
blank

Laguna Negra. Het gebied rondom het zwarte meer is prachtig. Alleen een beetje jammer dat we het met 40 andere toeristen moeten delen.

blank
blank
blank

Canon de Alota, ofwel de Alota kloof, deed me een beetje denken aan de Grand Canyon.

blank
blank

We overnachten in een hotel gemaakt van zout in Villa Candelaria. Zodra we aankomen duik ik in mijn bed. Ik kom er niet meer uit. Niet voor een zonsondergang bij Salar de Uyuni en niet voor het avondeten.

blank

Mijn teammaatjes vertellen me de volgende dag dat de kok cocktails had gemaakt in de kleur van de Boliviaanse vlag. Het interesseert me allemaal niks. Mijn bed lag heerlijk.  

Dag 4 – van Villa Candelaria naar Salar de Uyuni

De laatste dag! Ik voel me opgelucht. De afgelopen drie dagen zijn enorm zwaar geweest en ik kan eerlijk gezegd niet wachten tot het voorbij is.

We staan om 4 uur in de ochtend op. Daarna vertrekken we naar Isla Incahuasi om de zon op te zien komen over de zoutvlaktes. Ik vervloek degene die dit verzonnen heeft. Ten eerste is er weinig zon te zien door bewolking en ten tweede vind ik zonsopgangen dik overrated.

blank
blank
blank

Na de zonsopgang tussen de cactussen ontbijten we bij de jeep. De kok heeft er weer iets moois van gemaakt. Vervolgens rijden we door naar Salar de Uyuni. Hier draait de hele trip om. We zijn twee uur bezig met het maken van foto’s. Hieronder het hilarische resultaat.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

Na ons foto avontuur rijden we door naar het eerste, originele zouthotel. Het is niet meer open want: vervallen. Maar het ziet er wel heel tof uit. Ook staan er nog overal beelden van de Dakar Race die in 2016 in Bolivia en Argentinië werd gehouden.

blank
blank

De laatste stop brengt ons bij een begraafplaats voor treinen? Dit is de enige plek van de hele tour die we vinden tegenvallen.

blank

Daarna is het tijd om afscheid te nemen. De helft van de groep blijft achter in Uyuni en de andere helft gaat met de gids mee terug naar Tupiza.

Salar de Uyuni – wat vond ik ervan?

De trip van Tupiza naar Salar de Uyuni is echt prachtig. Je rijdt door de mooiste landschappen met lama’s, struisvogels, vossen en flamingo’s. Het deed me erg denken aan Sajama Park. Jammer dat ik er niet heel erg van heb kunnen genieten. 

Wat kost een tour naar Salar de Uyuni?

Deze te meer mensen in de groep des te goedkoper de tour. Onze groep bestond uit vijf personen en we betaalden uiteindelijk 1150 BOB per persoon (147 euro). Daar komt tijdens de tour nog zo’n 28 euro bij aan entreekosten voor de parken waar je doorheen rijdt en Isla Incahuasi. 

Dus in totaal heb ik zo’n 175 euro betaald voor een 4-daagse Salar de Uyuni tour vanuit Tupiza.

2 Comments

  1. Rosanne Rosanne

    Knap dat je het hebt volgehouden, ondanks al die pijn!! En wat een mooie foto’s!! Vooral met die dinosaurus ;-).

  2. Boon64 Boon64

    Haha thnx! Ben blij dat ik me inmiddels wat beter voel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.