Ga naar de inhoud

Bolivia

Bolivia is een land in Zuid-Amerika dat grenst aan Peru, Brazilië, Paraguay, Argentinië en Chili. Het was onderdeel van het Inca-rijk tot het in de 16e eeuw werd veroverd door de Spanjaarden. In 1809 verklaarde Bolivia zich onafhankelijk van Spanje. Wat volgde was een 16-jarige oorlog, politieke instabiliteit, dictatuur en economische problemen.

Bolivia is een land met mooie natuur maar ook veel armoede. Zo’n 53% van de bevolking is arm (in 2019) en daarmee mag Bolivia zich een ontwikkelingsland noemen. Er is criminaliteit maar er zijn ook een hoop vriendelijke mensen die hun best doen om op een eerlijke manier rond te komen.

In dit blog lees je meer over Bolivia en wat ik er allemaal gedaan en gezien heb.

Wat is er te doen in Bolivia?

La Paz

Copacabana

De Amazone

Death Road Mountainbiken

Salar de Uyuni

Potosi

Sucre

Tupiza

Santa Cruz de la Sierra

Hiken in Bolivia

Samaipata

El Choro trek

Sajama National Park

Mijn reisroute

  • Copacabana – 1 nacht
  • La Paz – 5 nachten
  • Rurrenabaque (Amazone & Pampas) – 7 nachten
  • La Paz – 2 nachten
  • El Choro trek – 2 nachten
  • Coroico – 1 nacht
  • La Paz – 2 nachten
  • Sajama National Park – 3 nachten
  • La Paz – 2 nachten
  • Santa Cruz de la Sierra – 1 nacht
  • Samaipata – 2 nachten
  • Santa Cruz de la Sierra – 1 nacht
  • Sucre – 3 nachten
  • Potosi – 2 nachten
  • Tupiza – 5 nachten
  • Salar de Uyuni – 3 nachten
  • Tupiza – 1 nacht

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland kun je naar verschillende plekken in Bolivia vliegen. Zoals La Paz, Sucre en Copacabana. Je moet dan meestal één tot drie keer overstappen. Vluchttijden variëren.

Heb je een visum nodig?

Als je minder dan 90 dagen in Bolivia blijft dan hoef je geen visum aan te vragen. Wel moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst.

Onward ticket

Als je naar een land binnen Midden- of Zuid-Amerika reist dan kan er op het vliegveld gevraagd worden naar een onward ticket. Een bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Als je vanuit Nederland (of ander land) naar Bolivia vliegt en weer terug dan is er niets aan de hand. Maar als je een enkeltje hebt geboekt (omdat je daarna wilt doorreizen naar andere landen) dan heb je dus geen bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Wat gebeurt er als je geen onward ticket hebt?

Dan is er een kans dat je niet wordt toegelaten aan boord. Als het land van aankomst namelijk besluit om jou niet toe te laten dan moet de vliegtuigmaatschappij jou weer mee terug nemen (op hun kosten).

Checken ze dit altijd?

Nee. Ik heb heel vaak meegemaakt dat er niet naar een onward ticket werd gevraagd. De check is heel random. Soms vragen ze het wel en soms niet.

Onward bewijs regelen

  • Boek een goedkoop vliegticket naar een ander land. Maakt niet uit wat voor land, als je maar kunt laten zien dat je weer weg gaat.
  • Boek een goedkoop busticket naar een ander land. Let op: niet alle landen accepteren bustickets.
  • Boek een ticket via bestonwardticket.com. Je betaalt $ 12 (in 2019) en het ticket is 48 uur geldig. Ik heb hier drie keer gebruik van gemaakt maar ben uiteindelijk nooit gecheckt. Ik weet dus niet of dit werkt/ betrouwbaar is. Maar recensies online zijn positief.
  • Reis van land naar land met de bus. Er wordt eigenlijk alleen om een onward ticket gevraagd als je gaat vliegen.

Waar verblijf je?

Het ligt er een beetje aan wat je gaat doen. In grote steden zoals La Paz zijn er genoeg goede hotels en hostels te vinden. Bezoek je afgelegen plekken zoals Sajama? Dan moet je genoegen nemen met een basic verblijf. Ga je hiken? Dan moet je een tent meenemen of huren. Soms zijn er refugio’s waar je kunt verblijven.

Hoe reis je rond?

In Bolivia kun je goedkoop rondreizen met de bus of collectivo (minibus). Moet je grote afstanden overbruggen? Dan kun je beter het vliegtuig nemen.

Wat voor klimaat heeft Bolivia?

Door de verschillende hoogtes (Andes gebergte) heeft Bolivia verschillende klimaten. In het noorden (de Amazonas) heerst een tropisch en vochtig klimaat. In het zuidoosten is het heet en droog en in het hoogland (de Altiplano) vind je een hoogteklimaat. Het is er droog en in de winter erg koud. Rond Uyuni en het Titicacameer is het overdag lekker (je kunt soms zelfs zonder t-shirt rondlopen) maar ’s avonds daalt de temperatuur soms tot -20 graden.

Wat is de beste tijd om naar Bolivia te gaan?

Het regenseizoen loopt van december tot april. In de winter, mei tot november, is het  droog en het kan erg koud zijn. Toch is dit de beste periode om naar Bolivia te gaan omdat het er dan niet vaak regent.

Ik was zelf in november/ december in Bolivia en toen begon het regenseizoen al een beetje. In La Paz en Uyuni was het droog maar in de de Yungas (El Choro trek) heeft het drie dagen lang geregend.

Is het veilig?

Bolivia is een arm land en er is veel criminaliteit. Vooral in grote steden/ toeristische plekken. In bepaalde wijken in La Paz moeten zelfs locals oppassen. Als toerist kun je het beste bij je hostel/ hotel checken waar je wel en niet veilig kunt rondlopen. Ik boekte meestal een Free City Tour en als ik daarna zelf nog ergens heen wilde dan vroeg ik aan de gids of dat kon.

In Copacabana heb ik een hike afgebroken omdat er gewaarschuwd werd voor dieven en ik me onveilig voelde. Ik nam altijd voorzorgsmaatregelen. Ik liet mijn paspoort en creditcard altijd achter in het hostel (in een tas met een slot erop). Ik nam kleine hoeveelheden geld mee en die deed ik in een tasje dat ik om mijn nek hing, onder mijn t-shirt. Mijn iPhone stopte ik in mijn BH. In mijn rugtas zat een nep portemonnee met een klein beetje geld en een goedkope, tweede telefoon. Als ik beroofd zou worden dan was ik dus geen waardevolle spullen kwijt. Ook was ik altijd voor het donker werd weer terug in het hotel/ hostel.

Ik heb niks naars meegemaakt in Bolivia en ik weet zeker dat dit komt omdat ik altijd op mijn hoede was. Soms een beetje vermoeiend maar it is what it is.

Heb je inentingen nodig als je naar Bolivia gaat?

Aangeraden wordt om je te laten inenten tegen gele koorts, DTP en hepatitis A. Meer informatie vind je op de website van de GGD.

Met welke valuta betaal je in Bolivia?

In Bolivia betaal je met de Boliviaanse boliviano. Het is aan te raden om altijd voldoende cash bij je te hebben. In Bolivia kun je namelijk op heel veel plekken niet met pin of creditcard betalen (in 2019). Het vervelde is dat, elke keer als je gaat pinnen bij een automaat, je € 5 aan kosten moet betalen. Daarom pinde ik altijd zoveel mogelijk in één keer.

Nu zie ik je denken ‘is dat wel veilig met zoveel geld rondlopen?’ Nou, nee. Maar ik had er een oplossing voor. Het meeste geld stopte ik in een tasje dat ik om mijn nek hing. De rest ging ik een portemonnee die ik bij een eventuele beroving af kon geven.

Ik heb het nooit uit hoeven testen want ik ben gelukkig nooit beroofd in Bolivia.

Is Bolivia duur?

Bolivia is één van de goedkoopste landen in Zuid-Amerika. Meer weten? Lees: wat kost een reis naar Bolivia?

Wat eten ze in Bolivia?

Voornamelijk rijst, aardappelen en vlees. Alpaca en lama vlees is populair en net als in Peru is cavia een delicatesse. Ik heb het zelf niet geprobeerd want: vegetarisch maar ik heb me laten vertellen dat het naar kip smaakt.

Een populair drankje is coca thee. Dit schijnt goed te helpen tegen hoogteziekte. Ik heb het zelf ook veel gedronken toen ik in Bolivia en Peru was. Het is niet heel erg lekker maar een beetje suiker doet wonderen.

Boliviaanse snacks bestaan vaak uit gefrituurd deeg met kaas of vlees erin en suiker er bovenop.

Wil je goedkoop eten? Vraag dan naar het menú del dia (menu van de dag). Dit bestaat vaak uit een voorgerecht (soep), hoofdgerecht (rijst met wat groenten en vlees) en een nagerecht en daar betaal je dan € 5 voor (in 2019).

Ik ging in grote steden zoals La Paz vaak naar hippe, toeristische tentjes. Daar betaalde ik meer geld maar het eten was vaak wel gezonder (meer fruit en groenten).

Welke taal spreken ze in Bolivia?

De officiële taal in Bolivia is Spaans. In de bergen/ op het platteland wordt ook wel Quechua of Aymara gesproken (inheemse taal).

Als je gaat rondreizen in Bolivia dan zou ik je aanraden om Spaans te leren. In grote steden als La Paz wordt hier en daar wel Engels gesproken maar in kleine plaatsjes zoals Sajama niet.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Het is niet mogelijk om met je Nederlandse rijbewijs een auto te huren in Bolivia (in 2019). Je hebt een internationaal rijbewijs nodig (IRB). Deze kun je bij de ANWB kopen.