Ga naar de inhoud

Tupiza

Tupiza ligt in Bolivia en is één van de oudste koloniale steden in Zuid-Amerika. De omgeving bestaat uit woestijn, cactussen en rode bergen. Het voelt alsof je in een western film rondloopt.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je eerst naar Cochabama (met een overstap) en daarna naar Tarija. Vervolgens stap je op de bus naar Tupiza.

Van Potosi naar Tupiza

Ik was in Potosi en nam de bus naar Tupiza. Helaas ging het niet helemaal zoals gepland.

Bussen naar Tupiza vertrekken vanaf het nieuwe busstation maar mijn taxi chauffeur bracht me naar het oude busstation. Daar vertrok namelijk ook een minibusje naar Tupiza en ik denk dat de chauffeur een kennis was van de taxi chauffeur.

Minibusjes vertrekken pas als ze vol zitten. Ik moest dus wachten. Toen ik na een uur nog steeds alleen in het busje zat besloot ik dat het genoeg was. Ik stapte uit en vroeg mijn geld terug. Daarna nam ik een taxi naar het grote busstation waar ik vervolgens drie uur moest wachten omdat alle bussen net waren vertrokken. Ik was zó ontzettend boos op die eerste taxi chauffeur. Pinche cabron!

De rit met de grote bus naar Tupiza was vermoeiend. De bus slingerde heen en weer en stopte voor alles en iedereen. Het leek eeuwig te duren. Maar dat kwam misschien ook omdat ik ziek was.

Waar verblijf je?

Ik verbleef vijf nachten bij Hotel Anexo Mitru en betaalde € 10 per nacht. Het was een goed hotel. Ik had een eigen kamer met gedeelde badkamer en ontbijt was inclusief. Het was niet heel uitgebreid maar goed genoeg. Ook kon ik er mijn kleding laten wassen voor een schappelijke prijs.

Wat is er te doen?

Er is niet zo heel veel te doen in Tupiza. Het stadje is erg klein en moet het vooral hebben van toeristen die naar Salar de Uyuni willen. Veel mensen boeken een tour naar de zoutvlakes vanuit Uyuni maar de route vanuit Tupiza schijnt mooier te zijn.

Butch Cassidy & The Sundance Kid Tour

Deze tweedaagse tour volgt de laatste dagen van Butch Cassidy en The Sundance Kid. Twee beruchte trein- en bankrovers uit de 17e eeuw.

Het verhaal gaat dat de twee, nadat ze vanuit de USA naar Argentinië, Chili en Bolivia vluchtte, zijn doodgeschoten in San Vicente (zo’n drie uur rijden van Tupiza). Maar er zijn nooit lijken gevonden en het blijft dus onduidelijk of dat echt zo is.

Paardrijden

Je kunt in Tupiza gaan paardrijden. Er worden tours aangeboden van 3 en 5 uur of een hele dag. Ik boekte een tour van 3 uur die helaas een beetje tegenviel.

De paarden zagen er erg mager uit en hadden overal littekens. De route liep door een vallei met allemaal stenen waar de beesten continue over uitgleden. Ik voelde me enorm schuldig.

Onderweg kwamen we andere groepen tegen. De paarden zagen er veel beter uit. Dikker, netjes gepoetst, weinig littekens. Ik zag ook dat die paarden een mooie grote stal hadden. De paarden waar ik en de gids op reden hadden geen stal. Ze stonden bij een klein hutje langs de weg.

Ik weet niet wat de situatie was van de eigenaar. Het kan zijn dat ze heel arm waren en dus niet veel geld hadden voor de verzorging van de paarden. Ik heb een klacht ingediend bij het reisbureau en gezegd dat ze meer geld moeten vragen zodat er beter voor de dieren gezorgd kan worden.

Mocht je willen gaan paardrijden in Tupiza doe dat dan met een organisatie die goed voor de paarden zorgt en betaal een beetje meer.

Tupiza Bolivia.
Tupiza Bolivia.
Cactus in Tupiza Bolivia.
Tupiza Bolivia.
Paardrijden in Tupiza Bolivia.

Geld pinnen in Tupiza

Als je naar Tupiza gaat neem dan genoeg cash geld mee! Er zijn maar twee ATM’s (in 2019) en als je bij beide niet kunt pinnen, zoals ik, dan heb je een probleem.

Ik had redelijk veel cash geld bij me maar omdat ik een paar dagen extra in Tupiza bleef (omdat ik ziek was) kwam ik uiteindelijk toch tekort.

Er is gelukkig een oplossing: Western Union. Online kun je via Western Union geld naar jezelf overmaken. Vervolgens ga je in Tupiza naar één van de banken die WU transacties verwerken (staat aangeven op een bordje). Neem het WU transactie nummer mee en twee kleurenkopieën van je paspoort.

Je moet vervolgens een paar documenten ondertekenen en dan krijg je, je geld.


Meer Bolivia

La Paz

Copacabana

De Amazone

Death Road mountainbiken

Salar de Uyuni

Potosi