Ga naar de inhoud

Copacabana en Isla del Sol

Bij Copacabana denk je waarschijnlijk aan Rio de Janeiro in Brazilië. Maar het is ook een plaatsje in Bolivia, aan het Titicacameer. Het is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoekje aan Isla del Sol (het eiland van de zon) en de drijvende eilanden.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je op Juliaca in Peru en vanaf daar neem je de bus naar Copacabana.

Waar verblijf je?

Ik boekte een kamer voor één nacht bij Florencia Hostel. Het rook er enorm naar verf en het ontbijt was niet heel geweldig. Maar de douches en wc’s waren schoon en de mensen aardig. Ik betaalde € 12 per nacht (in 2019).

Florencia Hostel, Copacabana Bolivia.

Wat is er te doen?

In Copacabana zelf is vrij weinig te doen. Je vindt er een aantal restaurants, hostels, een klein strandje en een kerk.

De haven van Copacabana.

Copacabana Bolivia.
Copacabana Bolivia.
Streetart Copacabana Bolivia.

De kerk, gebouwd in de 16e eeuw, is een bedevaartsoort voor de lokale gelovigen.

Kerk Copacabana Bolivia.

Cerro Kesanani

Vanaf de Cerro Kesanani berg kun je mooi uitkijken over Copacabana. Helaas is het er niet al te veilig en daarom ben ik niet helemaal naar de top geklommen.

Bij de entree vind je een hutje waar je 10 BOL moet betalen (in 2019). Er hangen allemaal posters op de deur met waarschuwingen. “Praat met niemand als je de berg op loopt, hou je camera en andere waardevolle spullen verborgen, er worden mensen beroofd in dit gebied”.

De man bij het hutje gaf me zijn nummer en het nummer van de politie. “Als er wat gebeurd kun je me bellen”. Toen dacht ik, als mijn telefoon wordt gejat hoe kan ik jou dan bellen?

Ik begon aan de wandeling maar de waarschuwing gaf me een raar gevoel. Bovenaan de berg moet je tussen twee rotsen doorlopen. Je kunt niet zien wat er aan de andere kant is. Het was doodstil. Ik zag niemand. Wat ik wel zag was een natte urine plek op de grond. Er was dus net nog iemand geweest.

Ik weet niet of het terecht was maar al mijn alarmbellen gingen af. Ik besloot de hike af te breken en terug te lopen.

Ik ben tot hier gekomen.

Cerro Kesanani Copacabana Bolivia.

Aan de andere kant van het dorpje heb je nog een ander uitkijkpunt, Cerra Calvario, maar na deze rare ervaring besloot ik die maar te skippen.

Isla del Sol

Op 2 uur varen van Copacabana ligt Isla del Sol. Volgens Inca-legendes is dit het eiland waar zonnegod Inti werd geboren en daarmee hun beschaving begon. Het eiland wordt gezien als één van de mooiste plekken in de omgeving en je kunt er verschillende wandelingen maken.

Hoe kom je er?

In de ochtend en middag varen er bootjes naar Isla del Sol (check van tevoren de vertrektijden bij de haven). Kaartjes kosten 25 BOB (in 2019) en kun je overal kopen. Ik kocht die van mij bij het loket bij de haven.

Ik ging een dagje naar het eiland maar als je er langer wilt blijven kun je er ook overnachten.

Aankomst op het eiland. Check bij de kaartverkoop hoe laat de pont weer terug gaat zodat je niet vast komt te zitten.

Isla del Sol, Copacabana Bolivia.

Hoeveel tijd heb je nodig op het eiland?

Ik was in 2019 op Isla del Sol en toen was er een dispuut tussen de bevolking in het noorden en het zuiden. De noordkant was daardoor gesloten voor toeristen. Behoorlijk balen want de noordkant beslaat zo’n 80% van het eiland en je vindt hier ook de meeste ruïnes.

Ik heb dus alleen de zuidkant gezien en daarvoor heb je (naar mijn mening) niet meer dan 5 uur nodig.

Hiken op Isla del Sol

Er zijn een aantal mooie wandelingen die je kunt maken op het eiland. Loop bijvoorbeeld eerst naar het dorpje Yumani en ga daarna verder naar de Cerró Palla Khasa. Hier kun je mooi uitkijken over het eiland.

Isla del Sol, Copacabana Bolivia.
Isla del Sol, Copacabana Bolivia.
Isla del Sol, Copacabana Bolivia.
Isla del Sol, Copacabana Bolivia.

Loop daarna terug en bezoek de Pilko Kaina ruïne. Deze is overigens niet heel makkelijk te vinden. Ik had de route op Maps.me maar liep tot twee keer toe verkeerd. Onderweg kwam ik een Ierse man tegen die ook op zoek was naar de ruïne. We besloten wat shortcuts te nemen en uiteindelijk hebben we de ruïne gevonden.

Isla del Sol, Copacabana Bolivia.
Isla del Sol, Copacabana Bolivia.
Isla del Sol, Copacabana Bolivia.
Isla del Sol, Copacabana Bolivia.

Meer Bolivia

Sucre

Tupiza

Samaipata

El Choro trek

Sajama National Park

Wat kost een reis naar Bolivia?