Ga naar de inhoud

Zuid-Amerika


Zuid-Amerika is een redelijk groot continent met (in vergelijking) weinig inwoners. Er wonen ongeveer 425 miljoen mensen wat nog niet 1% van de wereldbevolking is.

Natuur

Een van de meest opvallende kenmerken van Zuid-Amerika is het indrukwekkende landschap. Het continent herbergt enkele van ’s werelds mooiste natuurlijke wonderen. Waaronder: de watervallen van Iguazú, de zoutvlaktes van Uyuni, de regenwouden van de Amazone, de Galápagos-eilanden en de woestijnen van de Atacama.

Cultuur

Zuid-Amerika heeft een rijke culturele erfenis die teruggaat tot duizenden jaren. Voor de komst van Europese ontdekkingsreizigers werd het continent bewoond door diverse inheemse volkeren, waaronder de Inca’s, de Maya’s en de Tupi-Guarani. Deze culturen hebben een diepgaande invloed gehad op de kunst, architectuur, taal en religie van de regio.

Gekoloniseerd

De komst van Europese kolonisten in de 15e eeuw bracht ingrijpende veranderingen met zich mee. De oprichting van koloniale nederzettingen leidde tot uitbuiting en onderdrukking van inheemse volkeren. In de 19e eeuw braken er onafhankelijkheidsoorlogen uit. Dit leidde tot de oprichting van onafhankelijke naties in heel Zuid-Amerika.

Levendig continent

Tegenwoordig is Zuid-Amerika een dynamisch en levendig continent, met een bloeiende mix van culturen, talen en tradities. Landen als Brazilië, Argentinië en Colombia zijn opkomende economische grootmachten met bloeiende steden, bruisende culturele scene en een levendige culinaire cultuur. Steden als Rio de Janeiro, Buenos Aires en Lima zijn internationale knooppunten van kunst, muziek en entertainment, terwijl natuurlijke bezienswaardigheden zoals de Amazone-rivier, de Andes en de Pantanal jaarlijks miljoenen bezoekers trekken die op zoek zijn naar avontuur en ontdekking.