Ga naar de inhoud

Uruguay

Uruguay is het derde kleinste land in Zuid-Amerika. Het grenst aan Argentinië en Brazilië. De oorspronkelijke bewoners zijn de Guarani, Chana, Arachan en Charrua indianen. Uruguay is vernoemd naar de gelijknamige rivier. Het betekent ‘rivier van de geschilderde vogels’ in Guarani.

In de 16e eeuw werd het land (zoals veel landen in Latijns Amerika) veroverd door de Spanjaarden. In de 19e eeuw werd het een tijdje bezet door de Fransen en in 1828 was het eindelijk onafhankelijk.

In dit blog lees je wat ik allemaal gedaan en gezien heb ik Uruguay.

Wat is er te doen in Uruguay?

Colonia del Sacramento

Montevideo

Mijn reisroute

  • Colonia del Sacramento – 1 nacht
  • Montevideo – 2 nachten

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland gaan er geen directe vluchten naar Uruguay. Je vliegt eerst naar Buenos Aires in Argentinië en vanaf daar kun je de ferry pakken naar Colonia del Sacramento of Montevideo.

Heb je een visum nodig?

Nee. Bij aankomst krijg je een toeristenvisum dat 90 dagen geldig is. Wil je langer dan 90 dagen in Uruguay verblijven? Dan moet je een visum aanvragen.

Je paspoort moet overigens wel nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst.

Onward ticket

Als je naar een land binnen Midden- of Zuid-Amerika reist dan kan er op het vliegveld gevraagd worden naar een onward ticket. Een bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Als je vanuit Nederland (of ander land) naar Uruguay vliegt en weer terug dan is er niets aan de hand. Maar als je een enkeltje hebt geboekt (omdat je daarna wilt doorreizen naar andere landen) dan heb je dus geen bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Wat gebeurt er als je geen onward ticket hebt?

Dan is er een kans dat je niet wordt toegelaten aan boord. Als het land van aankomst namelijk besluit om jou niet toe te laten dan moet de vliegtuigmaatschappij jou weer mee terug nemen (op hun kosten).

Checken ze dit altijd?

Nee. Ik heb heel vaak meegemaakt dat er niet naar een onward ticket werd gevraagd. De check is heel random. Soms vragen ze het wel en soms niet.

Onward bewijs regelen

  • Boek een goedkoop vliegticket naar een ander land. Maakt niet uit wat voor land, als je maar kunt laten zien dat je weer weg gaat.
  • Boek een goedkoop busticket naar een ander land. Let op: niet alle landen accepteren bustickets.
  • Boek een ticket via bestonwardticket.com. Je betaalt $ 12 (in 2019) en het ticket is 48 uur geldig. Ik heb hier drie keer gebruik van gemaakt maar ben uiteindelijk nooit gecheckt. Ik weet dus niet of dit werkt/ betrouwbaar is. Maar recensies online zijn positief.
  • Reis van land naar land met de bus. Er wordt eigenlijk alleen om een onward ticket gevraagd als je gaat vliegen.

Waar verblijf je?

Er zijn genoeg hotels en hostels in Uruguay. Je kunt deze makkelijk boeken via Booking.com of door de accommodatie zelf een berichtje te sturen.

Hoe reis je rond?

Je kunt een auto huren maar omdat het land zo klein is kun je net zo goed de bus nemen (is ook goedkoper).

In de steden kun je makkelijk alles te voet verkennen of een fiets huren.

Wat voor klimaat heeft Uruguay?

Een warm zeeklimaat met warme zomers en milde winters. De seizoenen zijn het tegenovergestelde van Nederland. In december t/m februari is het er zomer en in juni t/m augustus ‘winter’. Er valt geen sneeuw en het vriest er niet maar de temperatuur is in die periode wel koeler.

Wat is de beste tijd om naar Uruguay te gaan?

Juli t/m september is de tussenperiode en de beste tijd om naar Uruguay te gaan. Het is er dan lekker warm en het regent niet al te veel. Ik was eind september in Uruguay en dat was een goede periode.

Is het veilig?

Uruguay is één van de veiligste landen in Zuid-Amerika. Ik heb me er ook geen moment onveilig gevoeld. Alleen in Montevideo moet je ’s avonds opletten. Dan worden er nog wel eens toeristen beroofd. Ik was altijd voor het donker werd weer terug in het hostel.

Welke taal spreken ze in Uruguay?

Spaans is de officiële taal maar er wordt ook veel Engels gesproken. Bij de grens met Brazilië spreekt men ook Portugees.

Heb je inentingen nodig?

Aangeraden wordt om je te laten vaccineren tegen DTP en hepatitis A. Meer informatie vind je de website van de GDD.

Met welke valuta betaal je in Uruguay?

De officiële munteenheid is de Uruguayaanse peso (UYU). Je kunt er op veel plekken ook met Amerikaanse dollars betalen. Dit zou ik echter niet aanraden want je bent dan vaak duurder uit.

Is Uruguay duur?

Het is geen goedkoop land. In Zuid-Amerika is het zelfs één van de duurste landen. Meer weten? Lees: wat kost een reis naar Uruguay?

Wat eten ze in Uruguay?

Typische Uruguayaanse gerechten zijn Chivito ( een broodje met vlees, tomaat, sla, ham, kaas en ei), Asado (rib rundvlees dat men bereidt op de BBQ), Ensopado (soep met vlees, mais, wortel, pasta en aardappel), Tannat (wijn), Medio y Medio (een mix van sparkling wijn en witte wijn) en Noquis (een pasta gerecht gevuld met aardappel).

Ook wordt er veelMate gedronken (kruidige thee) en empanadas gegeten. Maar dat is niet typisch Uruguayaans. Dit eten en drinken ze in heel Zuid-Amerika.

Ik heb trouwens geen één van de typische gerechten geprobeerd omdat ik vegetarisch ben. Ik heb wel veel kaas empanadas gegeten toen ik in Uruguay was.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Volgens de ANWB heb je geen internationaal rijbewijs nodig als je een auto wilt huren in Uruguay.