Naar de inhoud springen

Montevideo

Montevideo is de hoofdstad van Uruguay en werd in 1516 voor het eerst ‘ontdekt’ door Juan Diaz de Solis, een spaanse ontdekkingsreiziger. De stad werd jaren later eerst bewoond door de Portugezen. Daarna werd het overgenomen door de Spanjaarden en was er een grote toestroom van immigranten uit de Canarische eilanden.

Montevideo is een gemoedelijke stad met een hoop interessante gebouwen, gezellige winkeltjes en restaurantjes en een indrukwekkende Rambla waar je heerlijk kunt wandelen of fietsen.

Deze stad is prima om te bezoeken als korte stedentrip vanuit Buenos Aires.

Hoe kom je er?

Ik nam in Buenos Aires (Argentinië) eerst de ferry naar Colonia. Daar verbleef ik een dag en toen nam ik de bus naar Montevideo. De busrit duurt ongeveer 3 uur en kost € 10,70.

Je kunt ook direct van Buenos Aires naar Montevideo met de Buquebus ferry. Deze doet er ongeveer 2,5 uur over. Dit is de beste optie wanneer je weinig tijd hebt. Het is wel een wat duurdere optie (tussen de € 60 en € 100 voor een enkeltje terwijl je voor een retourtje Buenos Aires – Colonia zo’n € 64 betaalt).

Het is aan te raden om je ferry tickets van tevoren te bestellen.

Van busstation naar het centrum

Het centrale busstation van Montevideo ligt niet in het centrum. Je zult dus nóg een bus moeten nemen om daar te komen. Bus 20 en 21 gaan naar het centrum. Je kunt het beste even bij een informatiepunt vragen waar je naartoe moet. Het busstation zit namelijk in een groot winkelcentrum met meerdere in- en uitgangen.

Waar verblijf je?

Uruguay is, vergeleken met andere landen in Zuid-Amerika, niet heel goedkoop. Zeker niet als je alleen reist en het liefst in een eigen kamer verblijft.

Ik boekte uiteindelijk een kamer bij het Circus Hostel & Hotel. Ik verbleef hier twee nachten en betaalde € 42,20.

Het Circus Hostel & Hotel is één van de betere plekken om te verblijven in Montevideo. Ik was er in 2019 en toen was het nog niet zo lang geopend. Er is geen keuken aanwezig maar je kunt er wel heet water koken en ze bieden ontbijt aan voor € 6.

De kamers zijn netjes en groot. Helaas zijn de wanden wel erg dun. Dus als je mensen naast je hebt die de hele avond zitten te praten dan hoor je dat.

Wat is er te doen?

Montevideo is een grote stad en als je maar twee dagen de tijd hebt kun je niet alles zien en doen. Hieronder lees je wat ik er gedaan heb.

Free Walking Tour

De beste manier om een stad te ontdekken is, naar mijn mening, via een gratis City Tour. Het probleem is alleen dat er minimaal 2 deelnemers nodig zijn. Ik reisde solo en in het laagseizoen. Dan zijn er weinig andere toeristen in de stad. De Free Walking Tour ging dus voor mij niet door.

Dan maar zelf erop uit.

Terwijl je door Montevideo scharrelt kom je allemaal mooie oude gebouwen tegen en, natuurlijk, streetart.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

Teatro Solis

Het Solis theater werd halverwege de 19e eeuw gebouwd in opdracht van een aantal rijke inwoners. Het doel was simpel: geld verdienen. Een paar jaar later werden er gebouwen naast het theater gebouwd waar winkels en appartementen in kwamen. Ook weer zodat men hier geld aan kon verdienen. Het theater is vernoemd naar Juan Diaz de Solis, ontdekker van Montevideo.

blank

Begin 20e eeuw wordt het theater gekocht door de gemeente. In 1998 ontstaat er brand en moet het theater gerestaureerd worden.

Er zijn twee ingangen: voor het publiek en de artiesten. De hoofdingang bevindt zich aan de voorkant. Dit is anders dan voorheen. De hoofdingang werd in de beginjaren alleen gebruikt door de rijke mensen. De minder rijke mensen hadden hun eigen ingang aan de zijkant.

blank
blank
blank

Naast voorstellingen kun je een tour volgen door het theater. Dit duurt een uur en kost € 2. Voor de Spaanstalige tour betaal je de helft.

Op maandag zijn de tours gratis (in 2019).

blank

Palacio el Salvo

Aan het Plaza Indenpendencia ligt het meest indrukwekkende gebouw in Montevideo: Palacio el Salvo.

blank

Het werd ontworpen door de Italiaanse architect Mario Palanti en is het tweelingbroertje van Palacio Barolo in Buenos Aires.

Het ‘paleis’ werd gebouwd in opdracht van de Salvo broers. Zij wilden het grootste en mooiste hotel ter wereld bouwen. En dat lukte. Voor een korte periode. Het probleem was dat het hotel te groot was. Er waren honderden kamers maar gewoonweg niet genoeg gasten.

blank

Appartementen en kantoren

En zo kwam het dat de Salvo broers het hotel moesten verkopen. Tegenwoordig is het omgetoverd tot kantoren en appartementencomplex.

Helaas zijn er hier en daar wat dingen verbouwd waardoor het gebouw niet meer zijn originele karakter heeft. Zo heeft men hier en daar muren geplaatst en plafonds. Om extra woonruimte te creëren.

Ook de hoofdingang is weg. Op de begane grond vind je nu allemaal restaurantjes en winkeltjes. Om te bedenken hoe het eruit moet hebben gezien heb je wel een erg grote dosis fantasie nodig.

Deze trap was vroeger onderdeel van de hoofdingang tot het hotel.

blank

Bij de verbouwing heeft men totaal geen rekening gehouden met het oorspronkelijke design. Alles is ruw en grof uitgevoerd. Lelijk. Enorm zonde. En het kan allemaal niet meer teruggedraaid worden.

Elke verdieping heeft een ander design op de grond.

blank

Dit is de binnenplaats waar je op uitkijkt. Nu een ratjetoe maar vroeger zag het er vast heel mooi uit en als één geheel.

blank

UNESCO erfgoed

Gelukkig staat Palacio Salvo inmiddels op de UNESCO werelderfgoedlijst. Er mag nu niks meer aangepast worden.

Vuurtoren

Net als Palacio Barolo in Buenos Aires had Palacio Salvo in de top van het gebouw een vuurtoren. Het idee was om de twee gebouwen via het licht met elkaar te verbinden. Maar is nooit gelukt want de afstand is gewoon te groot. Palacio Barolo heeft nog steeds een vuurtoren maar die van Palacio Salvo is vervangen door antennes.

Tour

Meer weten over dit bijzondere gebouw? Er worden elke dag tours gegeven. Deze duren een uur en je betaalt € 6.

Helaas kun je niet de kamers vanbinnen bekijken (want daar wonen mensen) maar ze hebben wel één appartement ingericht dat je kunt inzien. Verder kun je er ook mooi uitkijken over de stad.

blank
blank

Leuk feitje: ik bezocht Montevideo in oktober 2019 en een paar maanden daarvoor kwam Keanu Reeves daar opnames maken voor een nieuwe serie genaamd ‘Conquest’. Toen ik een rondleiding kreeg lieten ze me allemaal foto’s zien van de acteurs. Heel grappig.

Het Plaza Independencia werd helemaal bewerkt met greenscreen punten. De kans is dus groot dat het onherkenbaar is in de serie.

blank

Montevideo Metropolitan Cathedral

De Montevideo Metropolitan Cathedral is de belangrijkste kathedraal in de stad. Het bouwwerk dateert uit begin 18e eeuw en heeft een koloniale stijl. Het is niet de meest indrukwekkende kathedraal die ik ooit gezien heb maar wel een bezoekje waard.

blank
blank
blank

MAPI Museum

Het Museo de Arte Precolombino e Indígena toont precolumbiaanse kunst uit heel Amerika. Je vindt er bijvoorbeeld potten uit Peru, maskers uit Guatemala en Mexico en nog veel meer.

blank

Het is een interessante plek als je meer wilt weten over Latijns Amerika. Aangezien Uruguay één van de laatste landen was die ik bezocht tijdens mijn rondreis door Zuid-Amerika was dit museum voor mij iets minder boeiend. Een heleboel kwam bekend voor en heb ik in ‘het groot’ in andere landen mogen bewonderen.

blank

Maskers die gedragen worden bij bepaalde feesten.

blank
blank
blank

Daarnaast waren ze bezig met het voorbereiden van nieuwe tentoonstellingen dus een groot deel van de zalen was dicht.

Toegang kost € 3 (gratis op maandag, in 2019).

Het postkantoor

Het postkantoor museum in Montevideo is klein maar een bezoekje waar als je er toch in de buurt bent. Het gebouw is erg mooi en het is best leuk om te zien hoe men vroeger de post verwerkte.

Ook wel een beetje triest want alles werkt nu natuurlijk digitaal. Het is alsof je naar een bijna uitgestorven diersoort kijkt.

blank

Het embleem van de Uruguay post.

blank
blank
blank

Mercado del Puerto

Aan de kant van het water vind je de Mercado del Puerto. Deze overdekte markt is een grote foodhall waar je goed terecht kunt voor lunch of diner. Voor ontbijt hoef je hier niet te komen want in de ochtend is alles dicht.

In het gebied eromheen zitten allemaal leuke winkeltjes waar je souvenirs kunt kopen.

blank
blank

Museo Numismático

Het Museo Numismático bevindt zich op de begane grond van een bankgebouw. Je kunt hier oude bankbiljetten Uruguayaanse bankbiljetten bewonderen. Maar het kan ook zo zijn dat er een speciale tentoonstelling is.

blank

Toen ik er was ging het bijvoorbeeld over het milieu en plastic (een hot topic). Er waren klassen met schoolkinderen aanwezig die voorlichting kregen over recycling, micro plastics en hoe duizenden dieren elk jaar dood gaan omdat ze plastic opeten dat wij op straat of in de zee gooien.

Ik ben zelf ook steeds meer bezig met het milieu en de impact die ik heb erop (zeker als je reist en constant in het vliegtuig stapt). Dus ik vond het, persoonlijk, erg interessant.

blank
blank
blank

Microplastics die ronddrijven in de zee en op strand. Onbewust eten we dit op door vis te eten.

blank
blank

Fietsen over de Rambla

Voor € 10 per dag kun je bij Orange Bikes een fiets huren. Als je bij het Circus Hostel/ Hotel verblijft kun je ook via hen een fiets huren.

Ik raad dit zeker aan want Montevideo heeft een gigantisch lange Rambla (boulevard) met een goed fietspad. Zo kun je helemaal naar het Sofitel hotel fietsen (of verder als je de energie hebt). En dan tussendoor uitrusten op het strand (als het weer meezit).

blank
blank
blank

Op de foto met het Montevideo sign

Langs de Rambla vind je het ‘Montevideo sign’ waar je als super toerist natuurlijk even een foto van moet maken.

blank

Hard Rock Café Montevideo

Yes! In Montevideo zit een Hard Rock Café en deze was gelukkig ook open toen ik er was in 2019. Ik nam een burger en een shake en betaalde € 17,80.

blank

Sofitel Hotel

Het Sofitel Hotel staat bekend als één van de betere en mooiere hotels. Ik wilde er wel even binnen kijken maar helaas, toen ik er was waren ze aan het renoveren.

blank

Universiteit rechten

Ik las op een blog dat Montevideo blijkbaar een hele indrukwekkende bibliotheek heeft. Dus ik fietste erheen maar het bleek niet de juiste bibliotheek te zijn. Het gebouw ernaast was wel erg mooi. Het bleek de Universiteit voor rechtenstudies te zijn.

blank
blank
blank
blank

Espacio De Arte Contemporaneo

Dit museum is een voormalige gevangenis. De gevangenis werd in 1888 geopend en het design is gebaseerd op een Engelse gevangenis in Pentonville.

blank

De tentoonstellingen in het gebouw vond ik niet zo heel boeiend maar het gebouw zelf was het bezoek wel waard. Om de hoek zit nog een ander klein museum.

Heb je weinig tijd? Dan zou ik dit museum overslaan. Er zijn boeiendere dingen te zien in de stad.

blank

Palacio Legislativo

Palacio Legislativo is het gebouw waar het parlement samen komt. Het werd in 1904 gebouwd en heeft 27 verschillende kleuren marmer.

Er worden tours gegeven maar ik was helaas te laat. Jammer, want ik had het best vanbinnen willen zien.

blank

Gaypride

Toen ik in Montevideo was, waren ze gaypride aan het voorbereiden. Daarom hingen er overal vlaggen in de kleur van de regenboog. Helaas ging ik op ‘pride day’ weer met de bus terug naar Colonia.

Castillo Pittamiglio

Een gebouw want je niet kunt missen als je langs de Rambla in Montevideo loopt of fietst is Castillo Pittamiglio. Het was de woning van Humberto Pittamiglio, een architect en zakenman. Het kasteel werd constant verbouwd met de gedachte dat het eigenlijk nooit af zou zijn.

Na zijn dood ging het pand over naar een vriend, maar die wilde het niet en gaf het aan de gemeente. Sindsdien fungeert het kasteel als cultureel centrum en zit er een Alchimie museum in.

Alchimie omdat Humberto een alchemist was. Het land waarop het kasteel stond was eigendom van Francisco Piria, Humberto’s alchimie leraar.

Het kasteel werd vroeger omgeven door ranches en natuur. Tegenwoordig wordt het ingesloten door gebouwen. Wat er heel raar uitziet aangezien het kasteel een behoorlijk verschillende architectuur heeft.

blank

Tours

Woensdag tot en met zondag wordt er één tour per dag gegeven om 17 uur. Op sommige dagen geven ze ook tours in de avond. Voor mij kwam dit tijdstip niet uit en ik heb dit gebouw dus helaas niet kunnen bezoeken.

Fortaleza del Cerro

Op de hoogste heuvel van Montevideo vind je het Fortaleza del Cerro fort. Het werd begin 19e eeuw gebouwd om de stad te verdedigen. Sinds 1916 fungeert het als militair museum.

Wegens tijdgebrek heb ik het fort helaas niet kunnen bezoeken.

blank
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.