Ga naar de inhoud

Montevideo

Montevideo is de hoofdstad van Uruguay en werd in 1516 voor het eerst ‘ontdekt’ door Juan Diaz de Solis, een spaanse ontdekkingsreiziger. De stad werd jaren later eerst bewoond door de Portugezen. Daarna werd het overgenomen door de Spanjaarden en was er een grote toestroom van immigranten uit de Canarische eilanden.

Montevideo is een gemoedelijke stad met interessante gebouwen, gezellige winkels, restaurants en een indrukwekkende Rambla waar je heerlijk kunt wandelen of fietsen.

Winkelstraat in Montevideo, Uruguay.

Hoe kom je er?

In 14 uur vlieg je van Nederland (Schiphol) naar Buenos Aires in Argentinië. Vanaf daar kun je een taxi of Uber pakken naar de Ferry Terminal (50 minuten). De boottocht van Buenos Aires naar Montevideo duurt 2,5 uur en je betaalt € 126,50 voor een retourtje (vanaf prijs).

Als je in het hoogseizoen reist dan is het aan te raden om van tevoren tickets te kopen.

Colonia del Sacramento naar Montevideo

Ik was in Colonia del Sacramento en nam de bus naar Montevideo. De rit duurt 3 uur en een retourtje kost € 10,70.

Van busstation naar het centrum

Vanaf het centrale busstation rijden bus 20 en 21 naar het centrum. Je kunt het beste even bij een informatiepunt vragen waar je naartoe moet. Het busstation zit namelijk in een groot winkelcentrum met meerdere in- en uitgangen.

Waar verblijf je?

Uruguay is, vergeleken met andere landen in Zuid-Amerika, niet heel goedkoop. Zeker niet als je alleen reist en geen kamer wilt delen.

Ik boekte uiteindelijk een kamer bij het Circus Hostel & Hotel. Ik verbleef hier twee nachten en betaalde € 42,20 (in 2019).

Het Circus Hostel & Hotel is één van de betere hotels in Montevideo. Je kunt er geen gebruik maken van de keuken maar heet water koken (voor koffie of thee) is geen probleem. Voor € 6 kun je er ’s ochtends ontbijten.

De kamers zijn netjes en groot. Helaas zijn de wanden erg dun. Als er mensen naast je zitten te praten dan hoor je dat.

Wat is er te doen?

Montevideo is een grote stad. Ik had maar twee dagen de tijd en moest dus keuzes maken. Hieronder lees je wat ik gezien en gedaan heb in Montevideo.

Free Walking Tour

De beste manier om een stad te ontdekken is, naar mijn mening, via een gratis City Tour. Maar in Montevideo doen ze dat dus alleen vanaf 2 personen. Ik was er in het laagseizoen en er waren op dat moment vrij weinig andere toeristen. De Free Walking Tour ging dus niet door.

Dan maar zelf erop uit.

Mooie, oude gebouwen en streetart.

Kleurrijke gebouwen in Montevideo, Uruguay.
Montevideo Uruguay, streetart.
Montevideo Uruguay, beeld.
Montevideo Uruguay, streetart.
Montevideo Uruguay, gebouw.
Montevideo Uruguay, streetart.
Montevideo Uruguay, deur versiering.
Montevideo Uruguay, streetart.

Teatro Solis

Het Solis theater werd halverwege de 19e eeuw gebouwd in opdracht van een aantal rijke inwoners. Het doel was simpel: geld verdienen. Een paar jaar later werden er naast het theater winkels en appartementen gebouwd. Zo werd er nog meer geld verdiend. Het theater is vernoemd naar Juan Diaz de Solis, ontdekker van Montevideo.

Montevideo Uruguay, Solis theater.

Begin 20e eeuw werd het theater gekocht door de gemeente. In 1998 ontstond er brand en moest het theater gerestaureerd worden.

Er is een ingang voor het publiek en een ingang voor de artiesten. De hoofdingang bevindt zich aan de voorkant. Deze werd in de beginjaren alleen gebruikt door rijke mensen. Jan Modaal had zijn eigen ingang aan de zijkant.

Montevideo Uruguay. Solis theater.
Montevideo Uruguay, Solis theater.
Montevideo Uruguay, Solis theater.

Het is aan te raden om een tour te boeken als je meer over het theater te weten wilt komen. De tour duurt een uur en kost € 2. Voor de Spaanstalige tour betaal je de helft.

Op maandag zijn de tours gratis (in 2019).

Montevideo Uruguay, Solis theater.

Palacio el Salvo

Aan het Plaza Indenpendencia ligt het meest indrukwekkende gebouw in Montevideo: Palacio el Salvo.

Montevideo Uruguay, Palacio el Salvo.

Het werd ontworpen door de Italiaanse architect Mario Palanti en is het tweelingbroertje van Palacio Barolo in Buenos Aires.

Het ‘paleis’ werd gebouwd in opdracht van de Salvo broers. Zij wilden het grootste en mooiste hotel ter wereld bouwen. En dat lukte. Voor een korte periode. Het probleem was dat het hotel te groot was. Er waren honderden kamers maar niet genoeg gasten.

Montevideo Uruguay, Palacio el Salvo.

Appartementen en kantoren

En zo kwam het dat de Salvo broers het hotel moesten verkopen. Tegenwoordig vind je er appartementen en kantoren.

Helaas zijn er hier en daar dingen verbouwd waardoor het gebouw niet meer zijn originele karakter heeft. Zo heef men muren geplaatst en plafonds om extra woonruimte te creëren. En waar ooit de hoofdingang was vind je nu allemaal restaurants en winkels.

Deze trap was vroeger onderdeel van de hoofdingang tot het hotel.

Montevideo Uruguay, Palacio el Salvo.

Bij de verbouwing heeft men totaal geen rekening gehouden met het oorspronkelijke design. Alles is ruw en grof uitgevoerd. Lelijk. Enorm zonde.

Bewaard gebleven: elke verdieping heeft een ander design op de vloer.

Montevideo Uruguay, Palacio el Salvo.

Dit is de binnenplaats waar je op uitkijkt. Nu een ratjetoe maar vroeger zag het er vast heel mooi uit.

Montevideo Uruguay, Palacio el Salvo.

UNESCO erfgoed

Palacio Salvo staat tegenwoordig op UNESCO werelderfgoedlijst. Er mag nu niks meer aangepast worden.

Vuurtoren

Net als Palacio Barolo in Buenos Aires had Palacio Salvo in de top van het gebouw een vuurtoren. Het idee was om de twee gebouwen via het licht met elkaar te verbinden. Dit is nooit gelukt omdat de afstand tussen de gebouwen gewoon te groot is. Palacio Barolo heeft nog steeds een vuurtoren maar die van Palacio Salvo is vervangen door antennes.

Tour

Meer weten over dit bijzondere gebouw? Er worden elke dag tours gegeven. Deze duren een uur en je betaalt € 6 (in 2019).

Er is één appartement dat je vanbinnen kunt bekijken (de rest wordt bewoond).

Montevideo Uruguay, Palacio el Salvo.
Montevideo Uruguay, Palacio el Salvo.

Kenau Reeves

Ik bezocht Montevideo in oktober 2019 en een paar maanden daarvoor kwam Keanu Reeves opnames maken voor een nieuwe serie genaamd ‘Conquest’. Toen ik een rondleiding kreeg lieten ze me allemaal foto’s zien van de acteurs. Heel grappig.

Het Plaza Independencia werd helemaal bewerkt met greenscreens. De kans is groot dat het onherkenbaar is in de serie.

Montevideo Uruguay, Plaza Independencia.

Montevideo Metropolitan Cathedral

De Montevideo Metropolitan Cathedral is de belangrijkste kathedraal in de stad. Het bouwwerk dateert uit begin 18e eeuw en heeft een koloniale stijl. Het is niet de meest indrukwekkende kathedraal die ik ooit gezien heb maar wel een bezoekje waard.

Montevideo Uruguay, Montevideo Metropolitan Cathedral.
Montevideo Uruguay, Montevideo Metropolitan Cathedral.
Montevideo Uruguay, Montevideo Metropolitan Cathedral.

MAPI Museum

Het Museo de Arte Precolombino e Indígena toont precolumbiaanse kunst uit heel Amerika. Je vindt er bijvoorbeeld potten uit Peru, maskers uit Guatemala en Mexico en nog veel meer.

Montevideo Uruguay, MAPI Museum.

Het is een interessante plek als je meer wilt weten over Latijns Amerika. Aangezien Uruguay één van de laatste landen was die ik bezocht tijdens mijn rondreis door Zuid-Amerika was dit museum voor mij iets minder boeiend. Een heleboel kwam bekend voor en heb ik in ‘het groot’ in andere landen mogen bewonderen.

Montevideo Uruguay, MAPI Museum.

Maskers die gedragen worden tijdens bepaalde feesten.

Montevideo Uruguay, MAPI Museum.
Montevideo Uruguay, MAPI Museum.
Montevideo Uruguay, MAPI Museum.

Daarnaast waren ze bezig met de voorbereiding van nieuwe tentoonstellingen dus een groot deel van de zalen was dicht.

Toegang kost € 3 (gratis op maandag, in 2019).

Het postkantoor

Het postkantoor museum in Montevideo is klein maar een bezoekje waard als je toch in de buurt bent. Het gebouw is erg mooi en het is best leuk om te zien hoe men vroeger de post verwerkte.

Ook wel een beetje triest want alles werkt nu natuurlijk digitaal. Het is alsof je naar een uitgestorven diersoort kijkt.

Montevideo Uruguay, postkantoor.

Het embleem van de Uruguay post.

Montevideo Uruguay, postkantoor.
Montevideo Uruguay, postkantoor.
Montevideo Uruguay, postkantoor.

Mercado del Puerto

Aan de kant van het water vind je de Mercado del Puerto. Deze overdekte markt is een grote foodhall waar je goed terecht kunt voor lunch of diner. Voor ontbijt hoef je hier niet te komen want in de ochtend is alles dicht.

In het gebied eromheen zitten allemaal leuke winkeltjes waar je souvenirs kunt kopen.

Montevideo Uruguay, Mercado del Puerto.
Montevideo Uruguay, Mercado del Puerto.

Museo Numismático

Het Museo Numismático bevindt zich op de begane grond van een bankgebouw. Je kunt hier oude bankbiljetten Uruguayaanse bankbiljetten bewonderen. Maar het kan ook zo zijn dat er een speciale tentoonstelling is.

Montevideo Uruguay, Museo Numismático.

Toen ik er was ging het bijvoorbeeld over het milieu en plastic (een hot topic). Er waren klassen met schoolkinderen aanwezig die voorlichting kregen over recycling, micro plastics en hoe duizenden dieren elk jaar dood gaan omdat ze plastic opeten dat wij op straat of in de zee gooien.

Ik ben zelf ook steeds meer bezig met het milieu en de impact die ik heb erop (zeker als je reist en constant in het vliegtuig stapt). Dus ik vond het, persoonlijk, erg interessant.

Montevideo Uruguay, Museo Numismático.
Montevideo Uruguay, Museo Numismático.
Montevideo Uruguay, Museo Numismático.

Microplastics die ronddrijven in de zee en op strand. Onbewust eten we dit op door vis te eten.

Montevideo Uruguay, Museo Numismático.
Montevideo Uruguay, Museo Numismático. Plastics.

Fietsen over de Rambla

Voor € 10 per dag kun je bij Orange Bikes een fiets huren. Als je bij het Circus Hostel/ Hotel verblijft kun je ook via hen een fiets huren.

Ik raad dit zeker aan want Montevideo heeft een hele lange Rambla (boulevard) waar je heerlijk kunt fietsen. En natuurlijk tussendoor uitrusten op het strand.

Montevideo Uruguay, Rambla en strand.
Montevideo Uruguay, Rambla en strand.
Montevideo Uruguay, Rambla en strand.

Op de foto met het Montevideo sign

Langs de Rambla vind je het ‘Montevideo sign’ waar je als super toerist natuurlijk even een foto van moet maken.

Montevideo Uruguay, fietsen langs de Rambla.

Hard Rock Café Montevideo

In elk land waar ik kom probeer ik een bezoekje te brengen aan het Hard Rock Café.

Montevideo Uruguay, Hard Rock Café.

Sofitel Hotel

Het Sofitel Hotel staat bekend als één van de betere hotels. Ik dacht er even te gaan kijken maar helaas, toen ik er was waren ze aan het renoveren.

Montevideo Uruguay, Sofitel Hotel.

Universiteit rechten

Ik las op een blog dat Montevideo blijkbaar een hele indrukwekkende bibliotheek heeft. Dus ik fietste erheen maar het bleek niet de juiste bibliotheek te zijn. Het gebouw ernaast was wel erg mooi. Het bleek de Universiteit voor rechtenstudies te zijn.

Montevideo Uruguay, universiteit rechten.
Montevideo Uruguay, universiteit rechten.
Montevideo Uruguay, universiteit rechten.
Montevideo Uruguay, universiteit rechten.

Espacio De Arte Contemporaneo

Dit museum is een voormalige gevangenis. De gevangenis werd in 1888 geopend en het design is gebaseerd op een Engelse gevangenis in Pentonville.

Montevideo Uruguay, Espacio De Arte Contemporaneo.

De tentoonstellingen in het gebouw vond ik niet zo heel boeiend maar het gebouw zelf was het bezoek wel waard. Om de hoek zit nog een ander klein museum.

Heb je weinig tijd? Dan zou ik dit museum overslaan. Er zijn meer interessante dingen te zien in de stad.

Montevideo Uruguay, Espacio De Arte Contemporaneo.

Palacio Legislativo

Palacio Legislativo is het gebouw waar het parlement samen komt. Het werd in 1904 gebouwd en heeft 27 verschillende kleuren marmer.

Er worden tours gegeven maar ik was helaas te laat. Jammer, want ik had het graag vanbinnen gezien.

Montevideo Uruguay, Palacio Legislativo.

Gaypride

Toen ik in Montevideo was, waren ze gaypride aan het voorbereiden. Daarom hingen er overal vlaggen in de kleur van de regenboog. Helaas ging ik op ‘pride day’ weer met de bus terug naar Colonia.

Castillo Pittamiglio

Dit gebouw valt niet te missen als je langs de Rambla in Montevideo loopt of fietst. Het was de woning van Humberto Pittamiglio, een architect en zakenman. Het kasteel werd constant verbouwd met de gedachte dat het eigenlijk nooit af zou zijn.

Na zijn dood ging het pand over naar een vriend, maar die wilde het niet en gaf het aan de gemeente. Sindsdien fungeert het kasteel als cultureel centrum en zit er een Alchemie museum in.

Alchemie omdat Humberto een alchemist was. Het land waarop het kasteel stond was eigendom van Francisco Piria, Humberto’s alchemie leraar.

Het kasteel werd vroeger omgeven door ranches en natuur. Tegenwoordig wordt het ingesloten door gebouwen. Wat er heel raar uitziet.

Tours

Woensdag tot en met zondag wordt er één tour per dag gegeven om 17 uur. Op sommige dagen geven ze ook tours in de avond. Voor mij kwam dit tijdstip niet goed uit. Ik heb het kasteel dus niet bezocht.

Fortaleza del Cerro

Op de hoogste heuvel van Montevideo vind je het Fortaleza del Cerro fort. Het werd begin 19e eeuw gebouwd om de stad te verdedigen. Sinds 1916 fungeert het als militair museum. Ook dit museum heb ik zelf niet bezocht.

Montevideo Uruguay, Fortaleza del Cerro.

Meer Uruguay

Colonia del Sacramento

Wat kost een reis naar Uruguay?