Brazilië ligt in Zuid-Amerika en het vijfde grootste land ter wereld. Oorspronkelijk woonden er honderden indianen stammen zoals de Guarani, Tupi en Ge. Maar in de 16e eeuw werd Brazilië veroverd door de Portugezen. In 1808 verhuisde het Portugese koningshuis van Lissabon naar Rio de Janeiro. Een paar jaar later, in 1822, verklaarde Brazilië zich onafhankelijk van Portugal. De verbinding met het Portugese koningshuis werd in 1889 verbroken. Sinds de jaren 80 is Brazilië een democratie.
Het land heeft de 7e grootste economie ter wereld, wat je niet zou zeggen aangezien er best veel armoede is.
Het juweel van Brazilië is, naar mijn mening, het Amazoneregenwoud. Het is het grootste regenwoud ter wereld en ligt verspreid over 9 landen. Het grootste deel, 60%, ligt in Brazilië. Er leven duizenden beesten, vogels en insecten in het regenwoud. En je vindt er net zoveel plantensoorten. Omdat planten zuurstof produceren wordt de amazone met zijn 5,5 miljoen kilometer oppervlakte ook wel de ‘longen van de aarde’ genoemd. Helaas wordt de natuur flink bedreigd. Steeds meer bos wordt platgebrand om soja te verbouwen voor de veehouderij. Als we dit tegen willen gaan zullen we minder moeten consumeren, want ook Nederland profiteert van deze verbouwde soja.
Ik ben in Brazilië niet naar de amazone geweest omdat er toen ik er was, in 2019, een groot stuk in brand stond. De lucht in Sao Paulo was helemaal grijs. Ik heb wel een stuk van de Boliviaanse amazone gezien.
In dit blog lees je meer over Brazilië en wat ik er allemaal gedaan en gezien heb.
Wat is er te doen?
Mijn reisroute
- Rio de Janeiro – 9 nachten
- Ilha Grande – 4 nachten
- Paraty – 4 nachten
- Sao Paulo – 3 nachten
- Foz do Iguacu – 2 nachten
Hoe kom je er?
Vanuit Nederland kun je naar verschillende plekken in Brazilië vliegen. Zoals Rio de Janeiro, Sao Paulo, Brasilia of Curitiba. Soms kun je direct vliegen maar meestal moet je een keer overstappen. Vluchttijden variëren.
Heb je een visum nodig?
Als je minder dan 90 dagen in Brazilië blijft dan hoef je geen visum aan te vragen. Wel moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst.
Onward ticket
Als je naar een land binnen Midden- of Zuid-Amerika reist dan kan er op het vliegveld gevraagd worden naar een onward ticket. Een bewijs dat je het land weer gaat verlaten.
Als je vanuit Nederland (of ander land) naar Brazilië vliegt en weer terug dan is er niets aan de hand. Maar als je een enkeltje hebt geboekt (omdat je daarna wilt doorreizen naar andere landen) dan heb je dus geen bewijs dat je het land weer gaat verlaten.
Wat gebeurt er als je geen onward ticket hebt?
Dan is er een kans dat je niet wordt toegelaten aan boord. Als het land van aankomst namelijk besluit om jou niet toe te laten dan moet de vliegtuigmaatschappij jou weer mee terug nemen (op hun kosten).
Checken ze dit altijd?
Nee. Ik heb heel vaak meegemaakt dat er niet naar een onward ticket werd gevraagd. De check is heel random. Soms vragen ze het wel en soms niet.
Onward bewijs regelen
- Boek een goedkoop vliegticket naar een ander land. Maakt niet uit wat voor land, als je maar kunt laten zien dat je weer weg gaat.
- Boek een goedkoop busticket naar een ander land. Let op: niet alle landen accepteren bustickets.
- Boek een ticket via bestonwardticket.com. Je betaalt $ 12 (in 2019) en het ticket is 48 uur geldig. Ik heb hier drie keer gebruik van gemaakt maar ben uiteindelijk nooit gecheckt. Ik weet dus niet of dit werkt/ betrouwbaar is. Maar recensies online zijn positief.
- Reis van land naar land met de bus. Er wordt eigenlijk alleen om een onward ticket gevraagd als je gaat vliegen.
Waar verblijf je?
Er zijn genoeg hostels en hotels te vinden in Brazilië. Ik boekte meestal van tevoren via Booking.com maar je bent goedkoper uit wanneer je bij het hotel/ hostel zelf boekt.
In Rio de Janeiro regelde ik mijn verblijf via Airbnb. Ik verbleef bij een oudere man en zijn zus en had de complete bovenverdieping voor mezelf.
Hoe reis je rond?
Als je grote afstanden moet overbruggen in Brazilië dan kun je het beste een internationale vlucht boeken. Voor kortere trips (bijvoorbeeld van Rio de Janeiro naar Ilha Grande en Paraty) is het goedkoper om de bus te nemen. Omdat Brazilië niet het meest veilige land is boekte ik elke keer een transfer. Je reist dan met een minbusje waar alleen maar toeristen in zitten. De veiligste manier maar ook duurder dan de lokale bus.
In Sau Paulo pakte ik de nachtbus naar Foz do Iguacu. Gek genoeg was dit twee keer zo duur als vliegen. Maar wel beter voor het milieu.
In Rio de Janeiro kun je goed van A naar B reizen met de metro. Uber was ook erg relaxed. Niet zo goedkoop als de metro maar wel snel en veilig (in 2019).
Wat voor klimaat heeft Brazilië?
Brazilië is een groot land en heeft verschillende klimaten, voornamelijk tropisch en subtropisch. In het zuiden van Brazilië heerst een warm zeeklimaat. Eigenlijk is het in het hele land altijd warm. En er valt op de meeste plekken ook veel regen. Vooral in de regenwouden van de Amazone.
De kracht van de zon is groot in Brazilië. Het is aan te raden om een hoedje te dragen, zonnebril en je meerdere keren per dag goed in te smeren met zonnebrandcrème.
Wat is de beste tijd om naar Brazilië te gaan?
Er is niet één beste periode om naar Brazilië te gaan. Het ligt er een beetje aan waar je heen wilt. Hieronder vind je een indicatie voor de meest populaire plekken in Brazilië.
Rio de Janeiro
De beste tijd om naar Rio de Janeiro te gaan is mei t/m september. Het is er dan lekker warm (maar niet te warm) en het regent niet heel veel. Wil je carnaval vieren in Rio? Boek je trip dan in februari.
Amazone
De beste tijd om naar de amazone te gaan is tussen mei en augustus. Het is er dan wel warm en nat maar dat is het eigenlijk het hele jaar door.
Pantanal
De beste tijd om naar de pantanal te gaan is in het droge seizoen, april tot september. Je kunt dan veel dieren spotten bij de overgebleven waterputten. Het is een goede periode wanneer je zelf een auto wilt huren want de wegen zijn droog. Ga je in het natte seizoen dan kun je wel eens vast komen te zitten met je auto.
Sao Paulo
Deze stad kun je het beste bezoeken van maart t/m mei en september t/m november.
Belem
Belem kun je het beste bezoeken tussen juni en november.
Salvador
Salvador is goed te doen van september t/m februari.
Is het veilig?
Brazilië staat niet bekend als het meest veilige land in Zuid-Amerika (in 2019). Rio de Janeiro heeft favela’s (krottenwijken) waar je als toerist niet moet komen. In het historische centrum vind je veel daklozen en junkies. Je kunt er overdag redelijk veilig rondlopen maar ’s avonds niet.
Ook in andere delen van Brazilië zoals Sao Paulo, Brasilia en zelfs Ilha Grande komt criminaliteit voor. Let goed op je spullen. Ik droeg mijn pinpassen en paspoort altijd in een klein tasje om mijn nek. En ik was altijd voor zonsondergang terug in mijn hostel/ hotel. In Copacabana liep ik wel eens ’s avonds over straat om boodschappen te doen. Omdat ik vlak bij een favela verbleef was er vaak politie op straat om een oogje in het zeil te houden.
Bij je verblijf kun je altijd checken welke wijken veilig zijn en welke niet.
Heb je inentingen nodig als je naar Brazilië gaat?
Aangeraden wordt om je te laten inenten tegen gele koorts, DTP en hepatitis A. Meer informatie vind je op de website van de GGD.
Met welke valuta betaal je in Brazilië?
De officiële munteenheid is de Braziliaanse real (BRL). Op het vliegveld van Rio de Janeiro of Sao Paulo kun je geld pinnen. Veel activiteiten kun je online boeken en betalen. In de meeste winkels kun je pinnen maar niet overal. Het is handig om een beetje cash op zak te hebben.
Is Brazilië duur?
Brazilië is één van de duurdere landen in Zuid-Amerika. Voor eten en hotels betaal je bijna net zoveel als in Nederland. Meer weten? Lees: wat kost een reis naar Brazilië?
Wat eten ze in Brazilië?
Pão de Queijo is een populaire Braziliaanse snack. Het is een bolletje van deeg met een kaassmaak. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet zoveel aan vond. Beetje droog.
In Brazilië kun je overal Açaí producten kopen. In Sao Paulo ontbeet ik op het busstation met een grote bowl Açaí. Heerlijk. En het is goedkoper dan in Nederland.
Feijoada is een stoofpot die wordt gemaakt met bonen en verschillende soorten vlees. Het wordt geserveerd met witte rijst, farofa, vinaigrete en groene kool. Eijoada is echt een typisch Braziliaans gerecht. Ik heb het zelf niet geprobeerd want: vegetariër.
Caipirinha is de bekendste cocktail van Brazilië en bestaat uit limoen, cachaça, ijs en suiker. Zeker het proberen waard.
Pastel is de Braziliaanse versie van de empanada. De deegsnack wordt vaak gevuld met kaas, vlees of groenten.
churrasco is de Braziliaanse versie van barbecue. Als vegetariër heb ik dit niet uitgeprobeerd.
In Brazilië groeien veel exotische vruchten. Bij het ontbijt of als toetje eet men vruchten en er wordt veel vruchtensap gedronken. Zoals Guarana.
Welke taal spreken ze in Brazilië?
In heel Zuid-Amerika is de officiële taal Spaans, behalve in Brazilië. In dit land spreekt men Portugees. In de 16e eeuw werd Zuid-Amerika veroverd door de Spanjaarden en de Portugezen. Door het verdrag van Tordesilla van 1494 werd Zuid-Amerika in tweeën gesplitst en Portugal kreeg Brazilië toegewezen.
Het Portugees in Brazilië is niet hetzelfde als in Portugal. Dat komt voornamelijk door het accent. Veel Brazilianen spreken allen Portugees. Sommigen (mensen die in de toeristische sector werken) spreken ook Engels. En in sommige streken spreken nakomelingen van Duitse immigranten Duits.
Ik kwam er met een beetje Spaans, Engels en Google translate vaak wel uit.
Heb je een internationaal rijbewijs nodig?
Met een Nederlands rijbewijs kun je een auto huren in Brazilië. Maar omdat verhuurbedrijven soms extra eisen kunnen stellen raadt de ANWB toch aan om een IRB (internationaal rijbewijs) mee te nemen.