Ga naar de inhoud

Paraguay

Parguay is een land in Zuid-Amerika dat grenst aan Bolivia, Argentinië en Brazilië. Het is vernoemd naar de Paraguay rivier en betekent zoiets als ‘rivier die naar de zee stroomt’. De Guarani indianen zijn de oorspronkelijke bewoners van Paraguay maar tegenwoordig vind je er meer nazaten van de Spanjaarden, die in de 16e eeuw het land veroverden.

In 1811 werd het land onafhankelijk. De vlag van Paraguay lijkt heel erg op die van Nederland. Blijkbaar liet men zich inspireren door de vlag van Frankrijk maar die was weer gebaseerd op de Nederlandse vlag. De kleuren rood, wit en blauw staan voor vrijheid, gelijkheid en broederschap.

In dit blog lees je meer over Paraguay en wat ik er allemaal gedaan en gezien heb.

Wat is er te doen in Paraguay?

Asunción

Encarnación

Mijn reisroute

  • Encarnación – 2 nachten
  • Asunción – 3 nachten

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland (Schiphol) vlieg je in 16 uur naar Asunción (met een overstap).

Heb je een visum nodig?

Nee. Als je minder dan 90 dagen in Paraguay blijft dan hoef je geen visum aan te vragen. Wel moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst.

Onward ticket

Als je naar een land binnen Midden- of Zuid-Amerika reist dan kan er op het vliegveld gevraagd worden naar een onward ticket. Een bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Als je vanuit Nederland (of ander land) naar Paraguay vliegt en weer terug dan is er niets aan de hand. Maar als je een enkeltje hebt geboekt (omdat je daarna wilt doorreizen naar andere landen) dan heb je dus geen bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Wat gebeurt er als je geen onward ticket hebt?

Dan is er een kans dat je niet wordt toegelaten aan boord. Als het land van aankomst namelijk besluit om jou niet toe te laten dan moet de vliegtuigmaatschappij jou weer mee terug nemen (op hun kosten).

Checken ze dit altijd?

Nee. Ik heb heel vaak meegemaakt dat er niet naar een onward ticket werd gevraagd. De check is heel random. Soms vragen ze het wel en soms niet.

Onward bewijs regelen

  • Boek een goedkoop vliegticket naar een ander land. Maakt niet uit wat voor land, als je maar kunt laten zien dat je weer weg gaat.
  • Boek een goedkoop busticket naar een ander land. Let op: niet alle landen accepteren bustickets.
  • Boek een ticket via bestonwardticket.com. Je betaalt $ 12 (in 2019) en het ticket is 48 uur geldig. Ik heb hier drie keer gebruik van gemaakt maar ben uiteindelijk nooit gecheckt. Ik weet dus niet of dit werkt/ betrouwbaar is. Maar recensies online zijn positief.
  • Reis van land naar land met de bus. Er wordt eigenlijk alleen om een onward ticket gevraagd als je gaat vliegen.

Waar verblijf je?

Er zijn genoeg hotels en hostels in Paraguay. Ik boekte mijn verblijf meestal van tevoren via Booking.com.

Hoe reis je rond?

Je kunt een auto huren maar het is net zo makkelijk (en goedkoper) om met de bus te reizen. Een rit van Encarnacion naar Asunción duurt 6 uur en kost slechts € 11 (in 2019).

Wat voor klimaat heeft Paraguay?

Paraguay heeft vier klimaten:

  • Tropisch moessonklimaat in het noorden.
  • Warm zeeklimaat in het zuiden.
  • Warm steppenklimaat bij het Cran Chaco laagland.
  • Tropisch regenwoudklimaat bij de grens met Brazilië.

Wat is de beste tijd om naar Paraguay te gaan?

In de herfst (maart tot en met mei) en de lente (september tot en met november) is de temperatuur gemoedelijk en regent het er niet heel veel. Dit is dus de beste periode om heen te gaan.

In de zomer (december tot en met februari) is het er heet en vochtig en in de winter (juni tot augustus) kan de temperatuur dalen tot 0 graden.

Is het veilig?

Paraguay is over het algemeen een veilig land. Er gelden dezelfde veiligheidsregels als in andere landen. Niet ’s avonds laat alleen over straat lopen en altijd goed op je spullen letten.

Ik kwam ’s avonds laat aan op het busstation van Asunción en daar hing niet echt een goede vibe. Ik nam een taxi naar mijn hostel en de chauffeur legde mijn spullen in de achterbak. Ik vond dat niet prettig omdat ik ergens had gelezen dat motorrijders op die manier vaak spullen uit taxi’s jatten. Gelukkig is er niets gebeurd.

Ik heb in Paraguay vaak Taxi’s en Ubers genomen en er is nooit wat vervelends gebeurd. De meeste chauffeurs vinden het leuk om een praatje te maken met je.

Welke taal spreken ze in Paraguay?

De officiële talen in Paraguay zijn Spaans en Guarani. De laatste wordt alleen gesproken door de oorspronkelijke bewoners van het land, de Guarani indianen.

Vrij weinig mensen in Paraguay spreken Engels. Het is dus handig om voor vertrek een beetje Spaans te leren.

Jezuïeten ruïnes

De Jezuïeten, ook wel bekend als de Sociëteit van Jezus, werden in 1534 in Parijs opgericht. Het is een katholieke orde die niet onder een bisschop valt (zoals andere ordes) maar onder de Paus.

De Jezuïeten verspreidde zich over de hele wereld met als missie: het geloof verspreiden en mensen/ zielen redden.

In Argentinië en Paraguay vind je verschillende Jezuïeten ruïnes waarvan een aantal op de UNESCO werelderfgoedlijst staan.

Heb je inentingen nodig?

Aangeraden wordt om je te laten inenten tegen DTP, gele koorts en hepatitis A. Meer informatie vind je op de website van de GGD.

Met welke valuta betaal je in Paraguay?

De officiële munteenheid is de Paraguayaanse Guarani. Vernoemd naar de Guarani indianen, de oorspronkelijke bewoners van het land.

Je kunt er soms ook met Amerikaanse dollars betalen maar dat zou ik niet aanraden omdat je in de meeste gevallen duurder uit bent.

Is Paraguay duur?

Het is niet zo duur als Argentinië of Uruguay maar ook niet zo goedkoop als Bolivia. Het ligt er een beetje tussenin. Meer weten? Lees: wat kost een reis naar Paraguay?

Wat eten ze in Paraguay?

Mais en cassave worden in bijna elk Paraguayaans gerecht gebruikt. Een populair voorgerecht is Bori-Bori, kippensoep met noedels gemaakt van maismeel. Bij het hoofdgerecht wordt vaak brood (Chipa) gegeten gemaakt van maismeel en kaas. Soms wordt het gevuld met vlees. Als toetje eet men graag Mazamorroa, een pudding gemaakt van (je raad het al) mais.

Als je in Zuid-Amerika rondreist met de bus dan kom je veel in aanraking met straatverkopers. Deze komen de bus in om hun waar te verkopen. Chipa wordt veel verkocht. Ik heb het een keer geprobeerd maar vond het helaas niet lekker. Alsof je op rubber zit te kauwen.

In steden als Encarnacion en Asunción zijn er genoeg restaurants waar ze ook westers eten serveren.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Je kunt met een Nederlands rijbewijs een auto huren in Paraguay maar ik zou je aanraden om voor de zekerheid ook een internationaal rijbewijs mee te nemen. Deze kun je kopen bij de ANWB.