Verder naar bericht

Patagonia Park

Ik bezocht Patagonia Park in 2019 en toen was het nog redelijk nieuw. Het Park bestaat uit drie Parken die zijn samengevoegd: Jeinimeni, Tamango National Reserve en de Chacabuco vallei. Het nieuwe park is gigantisch (263 hectare) en heeft het allemaal: met sneeuw bedekte bergen, groene valleien, meren, bos en grasland waar grote groepen guanaco’s rondlopen. Patagonia Park wordt door sommigen ook wel ‘het Yellowstone van Zuid-Amerika’ genoemd.

Hoe kom je er?

Er zijn twee ingangen naar het park, vanuit Cochrane (Chili) of Chile Chico (vanuit de richting van Argentinië).

Met de auto, fiets of motor is het makkelijk om bij het park te komen. Nou ja, met de fiets kan het wat uitdagend zijn. De wegen zijn namelijk onverhard en heuvelachtig.

Vanuit Puerto Rio Tranquilo

Echt uitdagend wordt het wanneer je met openbaar vervoer naar het park reist. Ik nam de bus van Puerto Rio Tranquilo naar Cochrane en vroeg aan de chauffeur of hij me eruit wilde laten bij Encruce Entrada Baker (wegsplitsing). Vanaf daar is het nog 11 kilometer naar de ingang van het park. Zo’n 3 uur lopen.

Liften

Ik was 45 minuten aan het lopen toen ik besloot om te gaan liften. Het was warm en mijn backpack was zwaarder dan ik dacht. Ik had in die 45 minuten maar 2 auto’s voorbij zien komen dus ik zag het somber in. Maar ik had mazzel en werd vrij snel opgepikt door een Amerikaanse jongen in een pickup truck. Hij was een maandje aan het rondreizen in Chili en die dag was zijn laatste dag. Hij gaf me een lift naar de ingang van het park en later ook nog naar de camping.

Vanuit Cochrane

Als je vanuit Cochrane naar het park wil dan kun je gebruik maken van een transferbusje. Voor 5000 Peso (6,70 euro) wordt je naar het park gebracht.

Vanuit Chile Chico

Het park bereiken vanuit Chile Chico met openbaar vervoer is niet makkelijk. Je kunt een bus nemen naar Cochrane en daar starten. Wil je beginnen in Jeinimeni park (Chile Chico)? Dan kun je of liften (maar er is weinig verkeer) of een privé transfer regelen. Deze zijn wel duur. Zo’n 75 dollar per persoon.

Waar verblijf je?

In het park heb je meerdere campings. Ik verbleef twee nachten op Camping Westwinds, zo’n 30 minuten lopen van de ingang van het park. Camping Westwinds is enorm groot. En alles is nieuw. Er zijn warme douches aanwezig en overdekte picknick ruimtes waar je kunt koken. Ik vond het geweldig. Omdat het park nog redelijk nieuw was waren er ook niet zoveel bezoekers.

Westwinds was een spannende camping want er liep een puma rond op het parkeerterrein. De ranger liet me een foto zien die de dag ervoor was gemaakt. Helaas heb ik de puma niet gezien. Ik denk dat het te druk was. Op het parkeerterrein stonden campervans dus er waren constant mensen aanwezig.

Ik heb wel wat andere dieren in de buurt van mijn tent gezien. Een stinkdier bijvoorbeeld die, toen ik te dichtbij kwam zijn staart omhoog deed. Ik wist niet hoe snel ik weg moest wezen! En nieuwsgierige guanaco’s. In het hele park kom je deze fluffy diertjes tegen.

Stinkdier ready for action!

Ik betaalde voor 2 nachten 6000 Peso (8 euro). Eigenlijk was het 8000 Peso per nacht maar ik kreeg teveel wisselgeld terug. Ook kwam niemand geld vragen voor de tweede nacht en dus kampeerde ik in totaal voor 4 euro per nacht.

Lodges voor de luxe poezen

Heb je geen zin om te kamperen? Dan kun je een lodge boeken. Ik vermoed dat je dan wel een flinke portemonnee moet meenemen. Ik betaalde bij het restaurant (aanwezig bij de ingang van het park) al 3 euro voor een blikje cola.

Wat is er te doen?

Museum

Bij de ingang vind je een prachtig museum met allemaal informatie over het park en de dieren die je er leven. Een echte aanrader!

Het museum bevindt zich in het Centro Visitantes

Buiten staan groepjes guanaco’s te grazen


guanaco

Hiken

Er zijn verschillende hikes die je kunt doen in het park en er zullen de komende jaren steeds meer bijkomen. Ik kan alleen iets vertellen over de hikes die ik heb gedaan aan de Cochrane kant. Ik was maar twee dagen in Patagonia Park en heb alleen daghikes gedaan.

Mocht je meer tijd hebben dan kun je het hele park gaan ontdekken. Er is bijvoorbeeld een meerdaagse trail die vanaf de entree bij Chile Chico naar het dorpje van Cochrane loopt. Meer informatie hierover kun je vinden op de site van Adventure Alan.

Sendero La Vega

Sendero La Vega is een korte hike van 7 kilometer die loopt van de ingang van het park naar de Westwinds camping en weer terug. Je doet er ongeveer 2 uur over.

Tijdens deze wandeling kom je langs een kleine begraafplaats waar Douglas Tompkins rust. Tompkins was de oprichter van outdoor merk The North Face en Esprit. De man heeft zich jarenlang ingezet voor het behoud van de natuur in Patagonië en was eigenaar van meerdere parken. Helaas overleed hij in 2015 toen zijn kano omsloeg op het meer bij Puerto Rio Tranquilo.

Sendero Canadon Chacabuco

De eerste dag liep ik de Canadon Chacabuco trail van 15,3 kilometer. Het is een mooie trail die iets voorbij de ingang van het park start. Het is een redelijk makkelijke hike waarbij je voornamelijk door grasland loopt. Onderweg kom je groepjes guanaco’s tegen. De meeste zijn een beetje schuw en rennen weg zodra je dichterbij komt.

Op een gegeven moment liep ik naar een rivier waar ik mijn eigen torentje van stenen wilde maken (leaving my mark). Toen ik opkeek stond een groepje nieuwsgierige baby guanaco’s me aan te staren met hun grote bolle oogjes. Erg grappig.

Sendero Lagunas Altas

De Sendero Lagunas Altas is een uitdagende hike van 23 kilometer lang. De hike werd me eigenlijk door de parkrangers afgeraden. Ergens stond een gigantisch stuk bos in de fik en er hing een grote blauwe wolk over het park. Niet lekker voor je ogen en longen.

Ik besloot om de hike toch te doen. Een goede beslissing want ik had eigenlijk niet veel last van de rook (op de camping was het erger). En de omgeving waar de trail doorheen loopt is prachtig.

Op deze foto kun je de blauwe rookwolk zien die over de vallei hangt

Ik vroeg me wel af waardoor de bosbrand was ontstaan. De ranger bij de receptie zei dat ze het niet wisten. Maar men dacht dat de brand was aangestoken. Patagonia Park is namelijk in handen van rijke mensen. Buitenlanders. En de locals kunnen dat niet zo goed verkroppen. Ze vinden dat het park behoort aan de mensen van Chili. Een beetje het idee van, als wij het niet kunnen krijgen dan jullie ook niet.

Eerst dacht ik nog dat het misschien gewoon een natuurramp zou kunnen zijn. Door de droogte bijvoorbeeld. Maar toen ik tijdens een wandeling langs een afgebrande nieuwe lodge liep verwierp ik die theorie. Gras vliegt door droogte in de fik. Huizen niet.

Van Patagonia Park naar Cochrane

Na twee dagen hiken in Patagonia Park was het tijd om verder te gaan. Op naar Cochrane. Maar hoe? Vanuit het park is er weinig verkeer naar Cochrane. De meeste mensen komen voor een dagje naar het park en vertrekken weer in de middag. Maar ik wilde vertrekken in de ochtend.

Rond 09:30 uur liep ik langs de weg naar de ingang van het park. Ik hoopte dat er een auto vanaf de camping zou komen die misschien naar Cochrane zou gaan. Helaas. Geen auto’s.

Na twintig minuten kwam er een Patagonia Park busje voorbij maar die reed naar het park toe. De pickups die voorbij reden waren allemaal eigendom van het park en gingen niet naar Cochrane.

Een lift proberen te scoren bij de ingang van het park

Na 45 minuten wachten besloot ik iets verderop te gaan staan. Er was namelijk nog een weg die uit het park liep. Vanuit de verte zag ik een auto vertrekken in de richting van Cochrane. Verdorie!

Toen ik me omdraaide zag ik opeens het Patagonia busje. Ik stak mijn hand op en de bus stopte. Ik vroeg de chauffeur of hij naar Cochrane ging en of ik mee mocht. En ik had weer eens mazzel want ik kreeg een lift!

Ik had overigens wel een back-up plan voor als ik geen lift zou scoren. Bij het park kunnen ze een taxi voor je regelen. Dit kost alleen wel 30 duizend Peso (40 euro). Een grote hap uit mijn backpackers budget. Gelukkig wist ik een lift te regelen en reisde ik helemaal gratis naar Cochrane.

Carretera Austral filmpje

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.