Ga naar de inhoud

Chaitén

Chaitén is een klein, slaperig dorpje langs de Carretera Austra in Chili. In 2008 werd het bedolven onder hete lava van de Chaitén vulkaan. Inmiddels is het dorp weer redelijk opgebouwd. Je vindt er restaurants, winkeltjes en een pinautomaat. Een deel van het dorp ligt letterlijk nog steeds in de as. Als herinnering.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je eerst naar Santiago en daarna naar Puerto Montt. Daar kun je een auto huren of de bus pakken naar Chaitén.

Pumalin Park naar Chaitén

Ik was in Pumalin Park en besloot om te gaan liften naar Chaitén omdat de bussen niet altijd rijden/ op tijd vertrekken.

Ik had mijn bestemming op een kartonnen doos geschreven en stond net vijf minuten aan de weg toen ik al werd opgepikt door een gezin. Omdat ik alleen was mocht ik mee. Binnen 40 minuten reden we van de Volcan camping in Pumalin Park naar Chaitén.

Waar verblijf je?

Er zijn een aantal hostels, hotels en campings in Chaitén. Ik verbleef één nacht op camping Trekapangui, ofwel de achtertuin van een oud mannetje, en betaalde 5000 Peso (€ 6,80).

Jammer genoeg begon het te regenen. De volgende ochtend waren mijn tent en al mijn kleren nat (want die had ik net gewassen en opgehangen). Als ik één ding haat dan is het een natte tent opruimen.

Camping Trekapangui in Chaitén, Carretera Austral Chili.
Camping Trekapangui in Chaitén, Carretera Austral Chili.
Camping Trekapangui in Chaitén, Carretera Austral Chili.

Wat is er te doen?

Niet veel. Ik ben naar de Tourist Information geweest en daar werd me verteld dat vooral in de omgeving dingen te doen zijn. Zoals Pumalin Park (waar ik dus net vandaan kwam). Je kunt er ook een tour boeken naar een kolonie met zeeleeuwen (Chaitén ligt aan zee).  

Chaitén, Carretera Austral Chili.
Chaitén, Carretera Austral Chili.
Chaitén, Carretera Austral Chili.

Meer Carretera Austral

Puerto Rio Tranquilo

Patagonia Park

Cochrane

Villa O’Higgins

Caleta Tortel

Villa Cerro Castillo