Ga naar de inhoud

Cancun

Cancun is een stad op het schiereiland Yucatan in de Mexicaanse staat Quintana Roo. De mooie stranden, blauwe zee en de vele bars maken Cancun de ideale locatie voor een top vakantie. Elk jaar komen er duizenden Amerikaanse studenten naar Cancun om hun Spring Break te vieren. Maar het is niet alleen maar zon, zee en zuipen. Vanuit Cancun kun je het Maya museum en verschillende ruïnes (zoals Chitzen Itza) bezoeken. En op het nabijgelegen eiland Isla Mujeres kun je mooi duiken.

Cancun Mexico.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je in 13 uur naar Cancan. Vanaf het vliegveld is het nog 30 minuten rijden naar het centrum.

Tulum naar Cancun

Ik was in Playa del Carmen en ging met de ADO bus naar Cancun. De rit duurt 1 uur en 20 minuten en een kaartje kost € 3 (in 2019).

Belangrijk: als je met de bus reist in Mexico dan moet je vaak je ID laten zien bij het kopen van een kaartje en wanneer je de bus instapt. Vergeet dus niet je paspoort mee te nemen!

Waar verblijf je?

De meeste toeristen verblijven in de zogenaamde hotel zone. Dichtbij het strand en alle populaire restaurants en bars. Wel een tikkeltje duur. Daarom besloot ik om wat te boeken in het centrum.

Ik verbleef 2 nachten bij Mandala Home en betaalde € 27. Het is een homestay die wordt gerund door twee jonge mannen. Ik had een eigen kamer en deelde de badkamer en wc. Een simpele accommodatie maar het bed lag heerlijk en er was airco.

Op 5 minuten lopen ligt de Wallmart waar de bus naar de hotelzone vertrekt. Een kaartje kost € 0,55 (in 2019). Het ADO busstation is 15 minuten lopen van de homestay. Ideaal.

Wat is er te doen?

Cancun is groot en er is veel te doen. Je kunt je er weken vermaken. Ik had maar drie dagen en moest dus keuzes maken.

Voor wie houdt van golfen.

Golfbaan in Cancun Mexico.

Maya Museum

Het Maya Museum is een aanrader. Je vindt hier veel informatie over de Maya’s en de specifieke groep die in Yucatan leefde. De Maya’s leefden in landen als Belize, Guatemala, Honduras en Mexico en hadden niet één koninkrijk. Er waren verschillende koninkrijken die vaak oorlog voerden met elkaar.

Meer weten over de Maya’s? Ik schreef er een apart blog over.

Lees meer over de Maya’s.

Maya Museum in Cancun Mexico.
Maya Museum in Cancun Mexico.
Maya Museum in Cancun Mexico.
Maya Museum in Cancun Mexico.
Maya Museum in Cancun Mexico.
Maya Museum in Cancun Mexico.
Maya Museum in Cancun Mexico.

Van Maya’s naar moderne kunst.

Maya Museum in Cancun Mexico.
Maya Museum in Cancun Mexico.
Maya Museum in Cancun Mexico.
Maya Museum in Cancun Mexico.
Maya Museum in Cancun Mexico.
Maya Museum in Cancun Mexico.
Maya Museum in Cancun Mexico.
Maya Museum in Cancun Mexico.

Playa Delfines & Zona Hotelera

Playa Delfines (dolfijn strand) wordt gezien als één van de mooiste stranden in Mexico. Ik had verwacht dat ze hier ook last zouden hebben van een “algenplaag” zoals in Playa del Carmen en Belize. Maar niets was minder waar. De stranden in Cancun leken erg schoon.

Playa Delfine in Cancun Mexico.
Playa Delfine in Cancun Mexico.
Playa Delfine in Cancun Mexico.

Zona Hotelera bestaat uit een lange strookmet allemaal (dure) hotels, bars en restaurants. Je vindt hier bijvoorbeeld het Hard Rock Café (uiteraard heen geweest en een T-shirt gescoord) en de Coco Bongo. Het is super toeristisch.

Hard Rock Café Cancun Mexico.
Hard Rock Café Cancun Mexico.
Coco Bongo in Cancun Mexico.
Streetart in Cancun Mexico.

Zwemmen met Walvishaaien

Velen hebben het op hun bucketlist staan: zwemmen met walvishaaien. Cancun is één van de plaatsen waar je dit kunt doen. Eigenlijk stond het niet echt op mijn bucketlist maar ik dacht, als ik er nu toch ben kan ik het net zo goed doen.

Snorkelen met walvishaaien in Cancun Mexico.

Met welke organisatie?

Via Tripadvisor kwam ik bij Eco Colors Tours terecht. Ik boekte de trip via hun website en betaalde € 150 (in 2019).

Ik werd ’s ochtends netjes met een busje opgehaald waar al zes andere toeristen in zaten. Onze gids stelde zich voor als Lara Croft (wat natuurlijk een grapje was). Terwijl we naar de haven reden vertelde Lara wat meer over de walvishaaien.

Wist je dat

  • Een walvishaai tot 12 meter lang kan worden?
  • voornamelijk plankton eet?
  • een grote bek heeft maar een klein keelgat ter grootte van een tennisbal?
  • een bedreigde vissoort is?
  • eieren produceert maar ze niet ‘legt’. Het ei ‘komt uit’ in de buik van de moeder en de babywalvis wordt daarna geboren.
  • zo’n 70 tot 80 jaar oud kan worden?

Kotsmisselijk

De boottocht van de haven naar de plek waar de walvishaaien rondzwemmen was heftig. Ik had van tevoren een reis pilletje ingenomen maar dat werkte voor geen meter. Toen we na een uur varen eindelijk bij de walvishaaien aankwamen was ik zo misselijk dat ik niet eens meer het water in wilde.

Kort maar krachtig

Maar natuurlijk ging ik toch. Nadat ik een beetje was bijgekomen.

De ontmoeting met de walvishaaien was erg kort. We mochten in totaal twee keer het water in (in koppels van 2) en kregen maximaal vijf minuten de tijd. De boot ‘parkeerde’ vlak naast de walvishaai en dan moest je snel het water inspringen en zwemmen ‘for dear life’ om de haai te kunnen zien.

De eerste keer schrok ik me rot want de haai kwam recht op me af. Het enige wat ik dacht was “oh shit, ik mag ze niet aanraken en ik moet op 3 meter afstand blijven!”. Nou, dat lukte dus niet. De haai zwom vlak langs me.. Ik kon ‘m bijna aanraken (wat ik natuurlijk niet deed). Daarna zag ik er nog twee. Ik denk een baby en moeder. Het was prachtig om te zien, ze zijn echt enorm! Maar alles ging zo snel. Voor ik het wist moest ik het water uit.

De tweede keer dat ik het water in ging zwom er weer eentje vlak langs me. En net zoals de eerste keer was deze ook weer heel snel weg.

Selfie met de staart van een walvishaai.

Snorkelen met walvishaaien in Cancun Mexico.

Doen of niet?

Ik moet zeggen dat het een hele gave ervaring was om deze beesten zo van dichtbij te kunnen zien. De onderzoeker Jacques Cousteau heeft ze maar twee keer in zijn hele leven gezien. En ik heb er in tien minuten tijd drie mogen spotten. Dus ja als je het zo bekijkt dan is het de mooiste ervaring ever.

Maar ik ben kritisch en € 150 is erg veel voor wat je krijgt. Je zit in totaal 2 uur op de boot en ligt maar 10 minuten in het water. Als ze de tijd met de walvishaaien zouden verdubbelen (dus 4 keer 5 minuten het water in) dan was ik tevreden geweest.

Aan de andere kant vind ik het wel heel goed dat het welzijn van de walvishaaien op nummer 1 staat bij Eco Colors Tours. Als iedereen langer zou blijven rondhangen (want er varen een hoop boten rond) dan raken de haaien misschien in de stress. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Als ik het nog een keer mocht doen dan zou ik waarschijnlijk met een andere organisatie gaan, namelijk Underwater Mexico. Dit bedrijfje wordt gerund door een Nederlandse dame en terwijl alle andere organisaties heel gehaast te werk gaan krijg je bij Underwater Mexico uitgebreid de tijd om met de haaien rond te zwemmen. En ook op een verantwoordelijke manier.

Voor de lunch (cerviche of salade) meerden we aan bij dit mooie strand.

Snorkelen met walvishaaien in Cancun Mexico.
Snorkelen met walvishaaien in Cancun Mexico.

Filmpje zwemmen met walvishaaien

Isla Mujeres

Isla Mujeres is een eiland voor de kust van Mexico. Vanuit Cancun kun je een ferry pakken die je in 45 minuten naar het eiland brengt. Isla Mujeres staat bekend om zijn prachtige onderwater wereld en MUSA onderwater museum.

Lees meer over mijn trip naar Isla Mujeres


Meer Mexico

Campeche

Merida

Chichen Itza en Cenote Ik Kil

Ek Balam en Cenote Xan Che

Valladolid

Isla Mujeres