Ga naar de inhoud

Ek Balam en Cenote Xan Che

Ek Balam is een archeologische vindplaats in de buurt van Valladolid. in Mexico. Het was vroeger een belangrijke Maya stad. Je vindt hier een grote Akropolis (stadsburcht) met een tombe waar één van de belangrijke leiders, Ukit Kan Leʼk Tok’, is begraven. Een groot beeld in de vorm van een jaguar mond geeft toegang tot de tombe.

Ek Balam Maya ruïnes Mexico.
Ek Balam Maya ruïnes Mexico.
Ek Balam Maya ruïnes Mexico.
Ek Balam Maya ruïnes Mexico.
Ek Balam Maya ruïnes Mexico.
Ek Balam Maya ruïnes Mexico.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je in 13 uur naar Cancun. Vanaf het vliegveld neem je de bus naar het ADO busstation (25 minuten). En vervolgens reis je met de bus naar Valladolid. De totale rit duurt 2 uur en een kaartje kost € 11,40 (in 2019).

Vanuit Valladolid kun je Ek Balam bereiken met de auto of collectivo. De collectivo naar Ek Balam vertrekt vanaf Calle 44 (in de buurt van Parque Candelaria). Toen ik er rond 8 uur ’s ochtends aan kwam zaten er al twee vrouwtjes te wachten.

Na 15 minuten kwam de chauffeur vragen of ik misschien voor twee personen wilde betalen (ze vertrekken pas als er vier mensen zijn. Beetje hetzelfde als in Peru). Een ritje van Valladolid naar Ek Balam kost € 2,50 per persoon. Omdat ik geen zin had om langer te wachten besloot ik om € 2,50 extra te betalen.

Op de terugweg waren er helaas geen toeristen om een collectivo mee te delen (de meeste toeristen kwamen met de auto) en dus betaalde ik voor vier personen (€ 10 in totaal). Heel erg vond ik het niet. Het was goedkoper dan een huurauto.

Belangrijk: als je met de bus reist in Mexico dan moet je vaak je ID laten zien bij het kopen van een kaartje en wanneer je de bus instapt. Vergeet dus niet je paspoort mee te nemen!

Wat is er te zien?

Ek Balam was een stuk rustiger dan Chichen Itza. Er liepen maar een paar mensen rond. De site zelf vond ik een klein beetje tegenvallen. Misschien komt het omdat ik op dat moment al een hoop ruïnes had gezien. Je raakt een beetje verwend.

De grote Akropolis vond ik wél indrukwekkend. Vooral omdat ik nog niet eerder zo’n gigantisch gebouw had gezien. En ook omdat de mond naar de tombe van Ukit Kan Leʼk Tokʼ heel mooi bewaard is gebleven (en gerestaureerd).

Ek Balam Maya ruïnes Mexico.

Meer over de Maya’s

Wil je meer weten over de Maya’s? Ik schreef er een apart blog over.

Lees meer over de Maya’s

Ek Balam Maya ruïnes Mexico.

Cenote Xan Che

Vanuit Ek Balam kun je in 30 minuten naar de Xan Che cenote lopen. Als je geen zin hebt om te lopen kun je een fiets huren of een fiets taxi nemen.

Entree voor de cenote kost € 3,20 (in 2019).

Cenote Xan Che Mexico.

De hele cenote voor mezelf

Deze cenote was een stuk rustiger dan de Ik Kil cenote. Toen ik er aankwam was er een gezin dat een soort actie pakket had geboekt (via een kabelbaan over het water glijden en dan in het water plonzen etc.) Maar die gingen na 15 minuten weg en toen had ik de cenote helemaal voor mezelf!

Cenote Xan Che Mexico.

Er vlogen allemaal vogeltjes rond die nestjes hadden gebouwd in de wand van de cenote. En ik werd tijdens het zwemmen vergezeld door (ik denk) verschillende kleine catfish.

Ik vond de cenote wel iets minder indrukwekkend dan Ik Kil en de trap naar beneden was nogal gammel. Gelukkig waren ze bezig om deze te vervangen.

Cenote Xan Che Mexico.

Meer Mexico

Cancun

Playa del Carmen

Tulum

Bacalar

Xpujil en Calamuk

Wat kost een reis naar Mexico?