Ga naar de inhoud

Zeehonden en andere dieren spotten in IJsland

IJsland is een eiland in de Atlantische Oceaan. Het heeft een prachtig landschap en je kunt er bijzondere dieren spotten. Het Puffin vogeltje (Papegaaiduiker) bijvoorbeeld maar ook walvissen, zeehonden en pony’s. In dit blog lees je meer over de dieren die je kunt vinden in IJsland.

Hoe kom je er?

Binnen 3 uur vlieg je van Nederland naar Reykjavik. Daar kun je vervolgens een auto huren en het eiland bezoeken. Mocht je geen rijbewijs hebben of geen auto willen huren dan kun je diverse tours boeken.

Puffins en walvissen

De papegaaiduiker heeft een bijzonder, bijna dramatisch uiterlijk. Je kunt deze vogeltjes alleen in de zomer zien in IJsland. Hetzelfde geldt voor walvissen. Aangezien ik in de winter (maart) in IJsland was heb ik ze helaas niet gezien.

Zeehonden

Op verschillende plekken in IJsland kun je zeehonden zien. Ik heb er eentje gezien bij Jökulsárlón Ice Beach (Diamond Beach) en op het schiereiland Vatnsnes. In de buurt van Hvammstangi, waar ook het Ivelandic Seal Center zit.

Ze waren wel wat moeilijk te spotten in het water.

Zeehond in IJsland.

Ytri Tunga

Wil je een grote groep zeehonden zien? Dan kun je het beste naar Ytri Tunga gaan, gelegen op het schiereiland Snaefellsnes peninsula. Hier vonden wij een grote groep harbour en grey seals die lekker lagen te chillen op de rotsen. Waarschijnlijk waren ze nog even aan het genieten van de rust. Het was namelijk maart en in april worden de jongen geboren.

Zeehond IJsland.
Zeehond IJsland.
Zeehond IJsland.
Zeehond IJsland.
Zeehond IJsland.
Ytri Tunga zeehonden.

Rendieren

Tijdens onze roadtrip door IJsland hebben we een paar keer rendieren gespot langs de kant van de weg.

Rendieren IJsland.
Rendieren IJsland.

IJslandse pony’s

Overal in IJsland kom je ze tegen, IJslandse pony’s. Oorspronkelijk waren er geen paarden op IJsland. Ze zijn door de Vikingen meegenomen uit Noorwegen en de Schotse eilanden. Vroeger werden ze vooral gebruikt als vervoersmiddel en als pakpaard. Tegenwoordig worden ze veel ingezet voor toeristische doeleinden en ook in de sport.

IJslandse Pony's.

De IJslandse pony’s zijn een grappige verschijning. Ze zijn groter dan shetlanders maar kleiner dan paarden. Hun dikke vacht (die ze beschermt tegen de kou) en grote ogen maakt ze enorm schattig. Máár laat je niet bedriegen, IJslandse pony’s zijn heel vriendelijk maar ook heel eigenwijs.

IJslandse Pony.

Vatnsnes pony’s

Toen we rondreden over het Vatnsnes schiereiland kwamen we een grote groep IJslandse pony’s tegen. Meestal staan ze achter een hek maar deze liepen gewoon los rond. Ik stapte uit om een foto te maken. Een pony kwam op me af en liet me zijn neus aaien en een paar foto’s maken. Toen ik wegliep kwam de pony achter me aan en ik besloot om deze een broodje te geven. Heel handig was dat niet want opeens stonden er tien pony’s naast me opdringerig aan mijn jas te likken, op zoek naar brood. Tijd om weer snel verder te gaan dus!

Heeft u broodjes voor ons?

IJslandse paarden.
IJslandse Pony's.
IJslandse Vatnsnes pony.

IJslandse vogels

IJsland schijnt een top bestemming te zijn voor vogelliefhebbers. Ik moet heel eerlijk zijn dat ik er niet zo op heb gelet. Ik heb hier en daar wel wat mooie vogeltjes gezien maar geen idee hoe ze heten. Bij het Shark Museum zagen we verschillende opgezette vogels waaronder de Puffin, gigantische zeemeeuwen en een grote valk.

IJslandse adelaar.

Aan de kust hebben we verschillende redshanks gezien (een bol vogeltje met een lange snavel).

Red Shanks IJsland.

En als ik het goed heb is dit een Snow Bunting. Die zagen we bij Jökulsárlón Glacier lagoon.

Redwing vogel IJsland.

Meer IJsland

Hotsprings

Zwarte stranden

Reykjavik

Geisers en kraters

Watervallen

Wat kost een reis naar IJsland?