Ga naar de inhoud

Bezoek de kraters en geisers van IJsland

IJsland is een vulkanisch eiland en staat bekend om zijn natuurlijke warmtebronnen. Overal vind je natuurlijke geisers en kraters die zijn overgebleven na het uitbarsten van een vulkaan. Tijdens mijn reis door IJsland bezocht ik een aantal van deze natuurlijke pareltjes.

Hoe kom je er?

Binnen 3 uur vlieg je van Nederland naar Reykjavik. Vervolgens kun je een auto huren en zelf een roadtrip maken. Geen rijbewijs of wil je geen auto huren? Er worden genoeg tours aangeboden.

Hvalsneskirkja

Onderweg naar de Geysir bij de Reykjanes Peninsula kom je langs de Hvalneskirkja. Deze afgelegen kerk werd in 1887 gebouwd en IJslands meest beroemde dichter, Hallgrimur Pétursson, was er priester. In de kerk ligt de grafsteen van zijn dochter Steinunn.

Hvalneskirkja in IJsland.

Gunnuhver Geysir

De Gunnuhver Geysir is een imposante verschijning. Er komt een gigantische lading stoom vanaf die je, dankzij de harde wind, niet kunt ontwijken. Zorg ervoor dat je regendichte kleding of een poncho draagt want je gaat zeker nat worden.

Gunnuhver geiser IJsland.

Onmiskenbaar is de zwavel lucht die doet denken aan rotte eieren. Gelukkig was het bij deze geiser een stuk minder dan die in Yellowstone. Toen ging ik echt bijna over m’n nek.

Gunnuhver geiser IJsland.

De Gunnuhver geiser zou vernoemd zijn naar een vrouw genaamd Gudrún Önundardóttir. Zij beschuldigde een rijke boer van het stelen van een pot. Nadat ze overleed kwam ze terug als poltergeist en vermoorde de rijke boer en viel mensen en dieren aan. Uiteindelijk werd ze gevangen en in de geiser gegooid die naar haar vernoemd werd. Volgens de legende kun je haar geest zien rondwalen bij de geiser.

Creepy much?

Gunnuhver geiser IJsland.

Valahnúkamöl

In de buurt van de Gunnuver Geysir vind je de Reykjanes vuurtoren. Wij zijn hier niet geweest, maar als je een stukje verder rijdt dan kom je bij Valahnúkamöl uit. Een hoge klif waar de zee het land raakt. Er staat een gigantisch harde wind dus zorg ervoor dat je niet weg waait. Vanaf dit punt, dat voelt als het einde van de wereld, kun je mooi uitkijken over zee.

Valahnukamol IJsland.
Valahnukamol IJsland.
Valahnukamol IJsland.

Geysir en Strokkur

Na ons bezoek aan Reykjanes Peninsula reden we door naar het Haukadalur gebied. Via Selfoss gingen we naar Geysir en Strokkur. Geysir is helaas niet meer zo actief omdat men er in het verleden allemaal spullen heeft ingegooid in de hoop de geiser te activeren.

Strokkur & Geysir IJsland.
Strokkur & Geysir IJsland.

Je kunt redelijk dicht bij de geiser komen aangezien deze toch niets meer doet.

Strokkur & Geysir IJsland.

De geiser die nog wél spuit is Strokkur. De ene keer hoger dan de ander. Ik heb er helaas geen foto van omdat ik net het moment miste. En dan moet je weer 5 tot 8 minuten wachten. In de zomer misschien niet zo’n probleem maar in de winter vriezen je vingers er bijna af.

Strokkur & Geysir IJsland.

Kerid krater

Een andere populaire bezienswaardigheid op de Golden Circle route is de Kerid krater. Tevens de enige krater waar je voor moet betalen (€ 3 per persoon in 2018).

Kerid krater IJsland.

Zo’n 3000 jaar geleden was Kerid een vulkaan die uitbarstte. Daarna is alles ingestort en ontstond er een meer in de krater. Je kunt met een trappetje naar beneden en in de winter op het meer lopen.

Kerid krater IJsland.

Je kunt ook een wandeling maken om de krater heen. In de zomer is het begroeid met groen mos maar toen wij er waren (in maart) was het nogal kaal.

Kerid krater IJsland.

Viti krater

In de buurt van Myvatn vind je de Krafla vulkaan. Het gebied rond de vulkaan is voor het laatst in de 18e eeuw actief geweest. Toen ontstond de Viti (hel) krater met een doorsneden van 320 meter. In de zomer kun je een rondje rond de krater lopen die gevuld is met blauw/ groen water.

Toen wij er waren had het net flink gesneeuwd. Er hing een wolk om de krater waardoor we niets konden zien. Het meer in de krater was helemaal bedekt met sneeuw. We besloten om toch een rondje om de krater te lopen. Maar halverwege moesten we het opgeven. De grond was glad en door de sneeuw konden we het pad niet meer zien. Om de krater ligt geothermisch gebied en daar wil je echt niet in stappen of glijden.

Viti Krafla krater in IJsland.

We besloten dus om terug te gaan. Op dat moment was de wolk verdwenen maar we konden nog steeds niets zien. Een grote witte deken van sneeuw bedekte de complete krater. Aan de ene kant jammer aan de andere kant ook wel weer een mooi gezicht.

Krafla Viti krater in IJsland.
IJsland Krafla Viti.
Viti Krafla krater in IJsland.
Viti Krafla krater in IJsland.

Let op: In de omgeving van de Viti krater hangt een gigantische zwavel lucht. Ik ben in Yellowstone geweest en daar was de geur heel erg. Ik vond het in IJsland wel meevallen, tót we bij Krafla kwamen. Er staat daar een Geothermische Power Plant en ik rook al snel de bekende geur van rotte eieren.

Krafla fabriek in IJsland.

Saxholl krater

De Saxholl krater kwamen we tegen tijdens onze tour op het Snaefells schiereiland. Er stond een gigantisch harde wind en we waaiden bijna van de trap af die je op moest om bij de krater te komen. De krater is 300 meter hoog en zo’n 4000 jaar oud. Heel bijzonder is het niet maar het uitzicht is best mooi.

Saxholl krater IJsland.
Saxholl krater IJsland.

Deildartunguhver

Onderweg van Reykholt naar Reykjavik kwamen we langs de Deildartunguhver. De grootste heetwaterbron van Europa. Deze bron produceert zo’n 180 liter water per seconde! Het water wordt tegenwoordig gebruikt voor de verwarming van huizen in Borgarnes en Akranes.

Deildartunguhver geiser in IJsland.
Deildartunguhver geiser in IJsland.

Er is niet super veel te zien hier maar er is een restaurantje in de buurt waar je wat kunt drinken. Wij hadden het na tien minuutjes wel gezien.

Deildartunguhver geiser in IJsland.

Andere geisers en kraters

Er zijn nog veel meer geisers en kraters te vinden in IJsland. Ik heb een beetje de meest bekende/ populairste eruit gepikt. Als je alles wilt zien dan heb je zeker meer dan 10 dagen nodig.


Meer IJsland

Hotsprings

Zwarte stranden

Zeehonden spotten

Reykjavik

Watervallen

Wat kost een reis naar IJsland?