Ga naar de inhoud

De natuurlijke hotsprings van IJsland

IJsland is een (ei)land in de Atlantische Oceaan met een groot aantal natuurlijke hotsprings. Het water van de hotsprings wordt geothermisch verwarmd, dat betekent door de aarde zelf. Des te dieper je gaat graven in de aarde des te warmer het wordt. Als het water van een hotspring tot diep genoeg kan komen dan wordt het dus vanzelf verwarmd. Gratis en voor niets.

Een aantal van de warmtebronnen in IJsland kun je gratis bezoeken. Voor anderen moet je betalen. In dit blog lees je welke hotsprings ik heb bezocht.

Hoe kom je er?

Binnen 3 uur vlieg je van Nederland naar Reykjavik. Vervolgens kun je een auto huren en een roadtrip maken. Je kunt natuurlijk ook een tour boeken.

The Blue Lagoon

The Blue Lagoon is de populairste hotspring in IJsland. Het gebied bevindt zich in het hart van een lava veld. Je kunt hier relaxed zwemmen in geothermisch verwarmd zeewater dat uit gaten komt van tot wel 2000 meter diep.

Hoe komt The Blue Lagoon aan zijn naam?

Het blauwe meer is niet natuurlijk ontstaan maar door mensen aangelegd. In de buurt zit de Svartsengi krachtcentrale die water uit de grond omhoog pompt. Het water wordt eerst gebruikt voor het opwekken van warmte en energie en wat overblijft gaat naar The Blue Lagoon.

Door het oppompen van het water worden kristallen en mineralen zo heet dat het water blauw kleurt. Onder andere daarom is The Blue Lagoon zo populair. Er zijn genoeg andere warmtebronnen in IJsland te vinden maar die hebben niet die indringende blauwe kleur omdat het water niet de vereiste hitte bereikt.

The Blue Lagoon in IJsland.

Toeristisch en duur

The Blue Lagoon ligt in de buurt van Reykjavik en is onderdeel van de Golden Circle route. Ideaal voor mensen die IJsland kort bezoeken. Het nadeel is dat het vrij toeristisch is en je ruim van tevoren een reservering moet maken. Daarnaast is het vrij prijzig. Je betaalt € 80 tot € 120 voor een uurtje badderen.

The Blue Lagoon IJsland.

De Blue Lagoon ervaring zonder naar binnen te gaan

Wil je wel het blauwe water zien maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen? Loop dan naar de ingang van The Blue Lagoon en sla op een gegeven moment linksaf. Hier ligt een deel van het meer. Het is ondiep en je kunt er niet zwemmen maar wel de blauwe kleur bewonderen.

The Blue Lagoon IJsland.
The Blue Lagoon IJsland.

Seljavallalaug zwembad in de bergen

Onderweg naar de Seljalandsfoss en de Skogafoss waterval kun je een stop maken bij het Seljavallalagu zwembad. Supermooi plaatje voor ’the gram’. Het zwembad ligt midden in de bergen en dat ziet er echt prachtig uit, zelfs in de winter.

Het zwembad werd in 1923 gebouwd door lokale bewoners die hun kinderen zwemles wilden geven. Het water komt uit de bergen vandaan en de temperatuur ligt rond de 39 graden. Toen ik er was in maart voelde het wel een stuk kouder aan.

Seljavallalaug mountain pool in IJsland.

Myvatn Nature Baths

Myvatn Nature Baths ligt op 489 kilometer rijden van Reykjavik en is een stuk goedkoper dan The Blue Lagoon. Je betaalt in het laagseizoen € 34 entree (in 2018) en dan mag je er zo lang blijven als je wilt. Er zijn kleedkamers met kluisjes voor je spullen, douches, een restaurant en een klein winkeltje.

Myvatn Nature Baths in IJsland.

Ook deze hotspring is ‘man made’. Het water wordt uit de grond gepompt bij Bjarnarflag en komt vervolgens via pijpleidingen bij de Myvatn Nature Baths terecht. Er zijn twee grote meren waar je kunt zwemmen en relaxen. De temperatuur verschilt. Op sommige plekken is het 36 graden, op andere 40. Er was zelfs een hoekje waar het water kokend aanvoelde. Het is handig om van tevoren even op de info kaart te checken hoe warm het overal is.

Goed voor mensen met astma

Myvatn is een ideale plek voor mensen met astma en huidproblemen omdat de concentratie zwavel in het water hoog is. Dit heeft blijkbaar een positief effect op de huid en luchtwegen.

De samenstelling van mineralen en alkaline zorgt ervoor dat bacteriën weg blijven. Het gebruik van chloor is daardoor niet nodig.

Myvatn nature baths hotspring in IJsland.

Hoe is het om te baden in een natuurlijke hotspring?

Ik vond het heerlijk! Na een halve dag rijden en wandelen had ik eigenlijk niet zo’n zin om me helemaal om te kleden maar ik ben blij dat ik het toch gedaan heb. Het loopje van de douches naar het bad is wel even doorbijten en super koud. Maar zodra je het water in gaat ben je dat alweer vergeten.

Het is heerlijk warm en ik vond de zwavel geur enorm meevallen. Na een paar minuten ruik je het niet meer. Het is verder heel bijzonder om zo in het water te liggen tussen de sneeuw. En dan te bedenken dat die warmte dus gewoon natuurlijk is en uit de grond komt. Heel bijzonder.

Ik vond het ook wel fijn dat er douches en kleedhokjes waren. En als je naar een man made hotspring gaat dan weet je in ieder geval dat het veilig is. Ik vond de prijs ook erg meevallen, € 35 en dan mag je er gewoon de hele dag blijven. Dat zou ik overigens niet aanraden want volgens mij valt je vel er dan af. Wij waren er twee uurtjes en dat was meer dan genoeg. Toen had ik echt enorme ‘oma handjes’.

Ik zou de Myvatn baden zeker aanraden maar let wel op met zilveren sieraden. Deze slaan zwart uit door de zwavel. Laat je armbanden, kettingen en oorbellen dus lekker in het kluisje achter.

Myvatn nature baths hotspring in IJsland.

Meer IJsland

Het Noorderlicht

Gletsjer hike en grot tour

Haai proeven in Bjarnarhöfn

Snorkelen in de Silfra kloof

Wat kost een reis naar IJsland?

Reykjavik